Ik deel graag mijn ervaringen en tips voor auto huren Italië. Italië heeft zoveel plekken om te ontdekken met een huurauto. In dit artikel vind je alle tips voor autohuur Italië zodat jij zorgeloos een auto kan huren voor je vakantie.

Ervaringen en tips voor auto huren Italië

Je kan prachtige rondreizen maken, een citytrip combineren met een uitstapje in je huurauto in de regio, een fly drive boeken of een rondreis met een huurauto uitstippelen. Ik gebruik altijd Google Maps routeplanner om mijn rondreis uit te stippelen. Via Google My Maps pin ik alles wat ik wil zien en doen zodat ik ter plaatse direct mijn huurauto kan navigeren naar de bestemming.

Denk uit je comfortzone met het huren van een auto in Italië. Misschien is het interessant om naar een bepaalde luchthaven te vliegen en je huurauto one way te reserveren en terug te vliegen vanaf een andere luchthaven.

Of als je in het oosten of westen van Italië op reis bent, misschien vind je het ook wel leuk om een uitstapje naar Frankrijk of Slovenië te maken. Je moet er dan wel een denken om een aanvraag voor grensoverschrijding met je huurauto te doen. Hieraan zijn meestal wel extra kosten verbonden.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Verkeersregels en tips die je moet weten voor autohuur in Italië

Ieder land heeft zo zijn eigen verkeersregels. Zorg dat je de Italiaanse kent en weet wat wel en niet mag zodat je niet voor verrassingen komt te staan onderweg.

 1. Check goed of je ergens wel of niet mag parkeren;
 2. Zie je een paal met ‘Autovelox’ erop langs de weg, minder je snelheid want het is een flitspaal.
 3. Voor Milaan, Bologna en Palermo moet je een speciaal ticket of vignet kopen om de binnenstad in te mogen;
 4. Een Nederlandse pinpas wordt zelden geaccepteerd bij tolwegen, zorg er dus voor dat je cash bij je hebt en een creditcard.
 5. Parkeer je op een helling? Uiteraard zet je de auto in zijn een en op de handrem maar nog even je wielen naar rechts draaien blokkeert je auto extra;
 6. Let op bij het rijden in Italiaanse steden of het een milieu zone is. Zie je een bord met; ‘Zona Traffico Limitato (ZZL)’, dan betekent dit meestal dat je hier niet mag rijden en/of niet mag parkeren. De regels verschillen per stad maar neem het zekere voor het onzekere. Rij ook niet 3 keer rond, want dan loop je kans op drie keer dezelfde boete;

Top 5 autohuur bestemmingen in Italië

Italië is een populair vakantieland voor een rondreis met een auto. Veel mensen reizen vanuit Nederland met een eigen auto naar Italië maar qua reistijd is een Fly Drive zeker interessant. Hieronder zie je de top 5 autohuur bestemmingen in Italië.

 1. Autohuur in Pisa via Sunny Cars of vergelijk de prijzen via EasyTerra
 2. Autohuur Venetië via Sunny Cars of vergelijk de prijzen via EasyTerra
 3. Auto huren in Rome via Sunny Cars of vergelijk de prijzen via EasyTerra
 4. Auto huren op Sicilië via Sunny Cars of vergelijk de prijzen via EasyTerra
 5. Autohuur op Sardinië via Sunny Cars of vergelijk de prijzen via EasyTerra

Huurauto categorieën, kies een model

Rondreizen op Sardinië in een Fiat 500? Of ben je fan van een ander automerk? Sunny Cars biedt sinds de lente van 2019 de mogelijkheid om op bepaalde bestemmingen gegarandeerde auto modellen te kunnen kiezen.

De enige bestemming in Italië waar dat op dit moment kan, is Sardinië! Zodra je in het reserveringsscherm zit selecteer je het onderste vak voor zoeken naar ‘gegarandeerd model’. Hopelijk is jouw lievelingsauto beschikbaar op de gewenste reisdata.

 1. Sardinië! Lees hier alle huurauto tips voor Sardinië!

Huurauto categorieën

Auto huren Rome

Vlieg je naar Rome? Check dan goed naar welk vliegveld je reist. De meeste low budget vliegmaatschappijen vliegen naar Rome Ciampino. Je moet dan ook vanaf die luchthaven een auto huren.

Vlieg je met een lijndienst dan reis je meestal naar Rome Fiumicino Airport. In Rome zelf heb je geen auto nodig. Een auto huren vanaf Rome is alleen handig als je de omgeving wilt ontdekken. Controleer ook altijd of je je huurauto gratis kan parkeren bij de accommodatie waar je verblijft. Zonde als je je scheel betaald aan parkeerkosten.

Auto huren Sardinië

Een auto huren op het Italiaanse eiland Sardinië is niet anders dan in de rest van Italië. Op Sardinië gelden dezelfde autohuur voorwaarden als op het vaste land van Italië.

Auto huren Sicilië

Sicilië is een prachtig eiland dat ideaal is om te ontdekken met een huurauto. Er zijn zoveel mooie plekken dan een huurauto je de kans biedt om op eigen gelegenheid het eiland te bewonderen. De voorwaarden voor autohuur op Sicilië zijn niet anders dan op het vasteland van Italië. Check goed naar welke luchthaven, Palermo, Catania of Trapani, je vliegt op Sicilië en huur vanaf daar je auto.

Prijzen vergelijken autohuur Italië

Ik raad je altijd aan om de prijzen te vergelijken van autohuur in het buitenland. Bedenk alleen wel goed op basis van wat je de prijzen gaat vergelijken. De meeste mensen vergelijken op basis van de prijs en dat is logisch. Maar bij autohuur moet je vooral ook goed vergelijken op basis van wat er wel en niet inclusief is qua verzekeringen. Want die verzekeringen zijn vaak het duurste.

Tips auto huren Italië

Auto huren Italië zonder creditcard niet mogelijk

Helaas, het is nog niet mogelijk om in Italië een auto te huren zonder creditcard. Sinds kort biedt Sunny Cars de mogelijkheid met het zogenoemde; “Geen waarborg pakket” om zonder creditcard een auto te huren. Helaas is dit nog niet geldig in Italië.

Voordelen auto huren Italië via Sunny Cars

Zonder zorgen een auto huren? Kies dan voor de all-in autoverhuur van Sunny Cars. All inclusive betekent bij Sunny Cars:

   • Diefstalverzekering (TP)
   • Schadeverzekering (CDW)
   • WA-dekking van € 7,5 miljoen
   • Ongelimiteerd aantal kilometers
   • Glas-banden-bodem-dakschadedekking
   • Terugbetaling eigen risico bij schade of diefstal
   • Lokale belasting en luchthavenafleveringskosten
   • 14 Dagen optie op de huurauto en gratis wijzigen
   • Nog geen 21 jaar? Kies voor het Under Age pakket en huur je auto.

Leeftijd voor auto huren Italië

Je moet minimaal één jaar in het bezit zijn van een rijbewijs, ongeacht hoe oud je bent. Ben jij gelijk op je achttiende je rijbewijs gaan halen? Dan kan je dus met 19 jaar al een auto huren in Italië.

Je moet er wel rekening mee houden dat je als bestuurder onder de 25 jaar een extra toeslag moet betalen. Daarbij heb je kans dat je bij een leeftijd jonger dan 25 alleen een auto kan huren uit de standaard klasse.

Hoe kies je de juiste auto categorie 

Zoveel keuze, zoveel mogelijkheden. Maar hoe kies je nou de juiste auto categorie voor je rondreis door Italië? De juiste auto kiezen is afhankelijk van een aantal factoren, waarbij je in elk geval hieraan moet denken:

 • Een Jeep huren is ook fantastisch!
 • Ben je van plan zanderige zijweggetjes te rijden? Kies voor een SUV.
 • Hou je van de zon op je bol en de wind door je haren? Kies voor een cabrio.
 • Ga je vooral naar steden? Kies dan voor een compacte auto qua parkeren.
 • Ga je minimaal 2 weken roadtrippen? Dan is een comfortabele auto een aanrader.
 • Op reis met drie vriendinnen en vier koffers? Kies autotype type C of I (Intermediate)

Cabrio huren in Italië

Ik droom al helemaal weg en zie mijzelf al rijden in een cabrio roadtrippend over de kustwegen van de Amalfikust. Of wil ik de show stelen in een mooie cabrio in San Marino? Wat je reden ook is, een cabrio huren in Italië is een tof idee. Ga je op zoek naar een cabrio? Zoek naar categorie T > Convertible > oftewel een cabriolet. Enkele tips voor als je een cabrio gaat huren:

 • Smeer je wel goed in.
 • Parkeer je de huurauto ergens leg dan handdoeken op de zitting, zeker bij lederen bekleding.
 • Check of er geen sproei-installaties in de buurt zijn, zonde als je terug komt en je auto is doorweekt.

Cabrio huren in Italië

One way autohuur Italië

Heb jij een reisroute in gedachte maar komt het veel beter uit qua tijd om naar de ene luchthaven te vliegen en terug te reizen vanaf een andere luchthaven? Kies dan voor ‘one way autohuur in Italië’.

Meestal zijn hier wel extra kosten aan verbonden maar meestal wegen die extra kosten wel op tegen de kosten die je anders extra zou maken aan benzine en accommodatie.  Voorbeelden van one way autohuur in Italië zijn:

 • Auto ophalen in Pisa en terugbrengen in Rome
 • Auto ophalen in Rome en terugbrengen in Napels
 • Vliegen naar Milaan en terug vanaf Turijn of Genua

Grensoverschrijding Italië

Ga je een roadtrip maken in de Italiaanse bloemen riviéra? Of wil je een stedentrip Venetië combineren met een roadtrip in het oosten van Italië? Het kan allemaal en wie weet heb je zelfs wel het idee om de grens over te steken naar Frankrijk of Slovenië. Denk er dan aan dat voordat je de auto reserveert je ‘grensoverschrijding’ moet aanvragen.

Ben je onverstandig en denk je; ‘ach, grenzen zijn open, wie merkt dat nou‘? Dat merk je dan vanzelf wel. Of je wordt gespot bij een traject controle, stel je wordt geflitst of om wat voor reden dan ook aangehouden. Meld je het netjes dan dan kan er een toestemmingsbrief worden voorbereid en kan je zorgeloos van je reis genieten.

Auto huren Italië ervaringen

Ik heb acht maanden in Italië gewoond. Drie maanden op het schiereiland tegenover Venetië en vijf maanden in Toscane. In die acht maanden heb ik ontzettend veel van Italië gezien en dat allemaal dankzij een auto.  Over het algemeen zijn de wegen in Italië goed onderhouden. Alleen in de kleine dorpen zal je soms wat hobbelwegen tegenkomen. De verkeersregels zijn duidelijk, het enige wat onduidelijk is is het rijden en parkeren nabij of in een stad.

Soms staan er zoveel borden dat je als bestuurder niet genoeg tijd hebt om te zien wat nou wel en niet mag. Soms mag je ook alleen maar tijdens een bepaald ’tijdslot’ in een stad rijden. Als bestuurder moet je voornamelijk op de weg letten en als je die borden mist kan het maar zo zijn dat je een fikse boete kan verwachten na je vakantie. Zonde!

 • Let op bij rijden in Italiaanse steden;
 • Check goed of je ergens wel of niet mag parkeren;
 • Lees tip: Check de Sunny Cars Italië guide met alle tips op een rij!

Auto huren Italië

Reistips Italië

Ik schreef al eerder dat ik acht maanden in Italië heb gewoond. Wat een fantastische tijd was het waarin ik zoveel heb mogen zien en doen. Ben je op zoek naar reisinspiratie voor Italië, check dan zeker de rest van mijn reistips.

Reistips Toscane

Ik hoop dat jij iets hebt aan mijn ervaringen en tips voor auto huren Italië.
Heb jij zelf nog een tip? Deel het in een reactie!

Print Friendly, PDF & Email