Op vakantie met je elektrische auto, dan moet je je auto opladen in het buitenland en is een overzicht van oplaadpunten voor een elektrische auto in Europa handig om je reis te plannen.

Auto opladen in buitenland

Je hebt een elektrische auto gekocht of je rijdt al een elektrische auto en je hebt plannen om een rondreis te gaan maken of een roadtrip door Europa vanuit Nederland. Dan moet je tijdens de reis je auto opladen in het buitenland. Dan is het wel zo handig als je weet waar er oplaadpunten voor elektrische auto’s in Europa zijn.

Ik heb mij verdiept in de mogelijkheden en een flinke research gedaan om jou hopelijk zo goed mogelijk voor te bereiden op je vakantie met een elektrische auto.

*Hotels met elektrische oplaadpunten voor je auto.
**Ook handig, deze tips voor vakantie met een elektrische auto.
***Ideaal! ANWB heeft nu ook routeplanner voor elektrische auto’s, incl. laadstops en laadtijd.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Auto opladen in buitenland

Op vakantie met een elektrische auto

De keuze is gemaakt. Je gaat op vakantie en een rondreis maken door Europa met je elektrische auto. Maar als je op vakantie gaat met een elektrische auto dan zijn er aantal dingen waar je aan moet denken.

Zo kan je niet meer in de auto stappen en zien waar je uitkomt want je moet je auto wel tussendoor kunnen opladen bij oplaadpunten. Dus hoe plan je je vakantie met een elektrische auto en waar kan je je auto opladen in buitenland? Dat vertel ik je aan de hand van de onderstaande stappen:

 1. Controleer je bestemming;
 2. Zorg dat je een bruikbare laadpas hebt;
 3. Kies voor accommodaties met een oplaadpunt;
 4. Controleer de laadkabel van je elektrische auto;
 5. Vermijd drukke reisdagen zoals zwarte zaterdag;
 6. Plan je roadtrip en/of rondreis route met je elektrische auto van te voren.

Duurzaam reizen tips

Controleer je bestemming

een weekend weg in Nederland met een elektrische auto is geen probleem. Er zijn voldoende oplaadpunten voor een elektrische auto in Nederland. Ga je naar Noorwegen dan bof je, Noorwegen is het vakantieland dat zich volledig richt op de inzet van elektriciteit. In Hole, (Noorwegen), aan de Highway 155, hebben ze echt iets geniaals gedaan.

De straatverlichting is vervangen door led-verlichting en als je langs rijdt, loopt of fietst dan licht het op en daarna dooft het licht weer. Lekker duurzaam! Ga je naar Frankrijk of Italië dan is het handig om er rekening mee te houden dat je andere laadkabels en laadstekkers nodig hebt.

Auto huren Spanje zonder creditcard 

Plan je roadtrip en/of rondreis route van te voren

de afstand die je kan afleggen met je elektrische auto is afhankelijk van de actieradius. Gemiddeld kan je met een volledig elektrische auto op één accu ongeveer 150 tot 300 kilometer rijden. Maar er zijn ook al betaalbare elektrische auto’s waarbij je met gemak 400 kilometer kan rijden zoals de Renault ZOE.

Anyway, het is dus van belang dat je je vakantie route afstemt op het aantal kilometers en tussendoor uitkomt bij oplaadpunten voor elektrische auto’s zodat je de auto kan opladen en je reis weer kan vervolgen.

Mooie autoroute Gran Canaria

Kies voor accommodaties met een oplaadpunt

ook qua accommodaties moet je rekening houden met het feit dat je de elektrische auto moet opladen. HotelSpecials speelt hier al goed op in, zij hebben een hele pagina gemaakt met daarop een overzicht van hotels met elektrisch oplaadpunten.

*Hotels met elektrische oplaadpunten voor je auto.

Duurzaam reizen tips

Zorg dat je een bruikbare laadpas hebt

Ga je op vakantie met een elektrische auto zorg dan dat je een bruikbare laadpas bij je hebt. Om je elektrische auto op te laden bij openbare laadpalen heb je een laadpas nodig. De laadpas die je in Nederland gebruikt is niet per definitie ook geschikt om te gebruiken als je op vakantie gaat met je elektrische auto. Of je je laadpas wel of niet kan gebruiken hangt af van het land waar je naartoe reist en welk type laadpas je bezit. Daarom is het van belang dat je vóór vertrek controleert of je laadpas geschikt is of dat je een extra pas moet aanvragen.

Het Europese initiatief E-clearing.net werkt doorlopend aan de uitbreiding van het Europese laadnetwerk voor elektrische auto’s. Je identificeert jezelf bij het oplaadpunt met een laadpas. Zodra je geïdentificeerd bij het laadpunt van de buitenlandse partner wordt het stopcontact vrijgegeven en kan je de auto opladen onder de voorwaarden van de laadpas die je hebt. Hieronder zie je een overzicht van alle aanbieden van laadpassen voor elektrische auto’s.

Auto opladen in buitenland

Controleer de laadkabel van je elektrische auto

De reisroute is duidelijk, de bestemming is bekend, je hotel heeft een elektrisch oplaadpunt voor je auto en je hebt een laadpas voor het buitenland. Dan moet je ook nog controleren of je de laadkabel van je elektrische auto kan gebruiken in het buitenland. De laadkabel ‘Mennekes- of Type 2’ is geschikt voor 95% van alle laadpunten in Europa.

De vakantielanden Frankrijk en Italië hebben hier alleen een uitzondering op. Daar wordt ook wel eens gebruik gemaakt van een zogenoemde ‘Type 3 stekker’. Die stekker bevat meer pinnen en een schuifje. Geen idee wat daar handig aan is, maar zorg dus dat je hem bij je hebt als je met een elektrische auto op vakantie gaat naar Italië of Frankrijk.

Controleer de laadkabel 

Vermijd drukke reisdagen zoals zwarte zaterdag

Ik raad het altijd aan om drukke reisdagen, vooral tijdens de zomervakantie, te mijden. Maar als je op vakantie gaat naar het buitenland en je moet je auto opladen in het buitenland dan is het wel zo handig dat je het oplaadpunt voor elektrische auto’s bereikt.

Het ‘worst case scenario’ lijkt me toch wel dat je in de file staat en dat je hulp moet inschakelen omdat je auto geen stroom meer heeft om verder te rijden.

Overzicht oplaadpunten elektrische auto Europa

Het is dus van belang dat je van tevoren weet waar je je elektrische auto kan opladen. Een overzicht van alle oplaadpunten voor elektrische auto’s in Europa is super handig voor het plannen van je rondreis door Europa.

Wil jij weten waar je je auto kan opladen in het buitenland? Bekijk dan de onderstaande drie websites en gebruik de website die jij het meest gebruiksvriendelijk vind:

 1. Oplaadpalen.nl;
 2. Chargemap.com;
 3. Oplaadpunten.nl;
 4. Rij je een Tesla? Check dan het Tesla oplaadpunten overzicht.  

Elektrische auto opladen in buitenland

Welke laadpas is het best voor Europa?

Er zijn veel verschillende laadpassen, er bestaat helaas geen beste laadpas. Het is ook afhankelijk van waar je naar toe wilt op reis.

De Shell Recharge laadpas van Newmotion en de laadpas van Plugsurfing zijn een van de meeste genoemde en geaccepteerde laadpassen in Europa. Doe goed onderzoek naar prijs, voorwaarden etc.

Auto opladen Slovenië en Kroatië

Heb jij reisplannen om met je elektrische auto naar Slovenië en/of Kroatië te reizen? Ook daar zijn natuurlijk de mogelijkheden om je elektrische auto op te laden volop in beweging.

Ik adviseer om altijd de ANWB te raadplegen over dit soort onderwerpen omdat zij hier het meeste van weten. Handig vind ik zelf in elk geval de bèta versie van de ANWB routeplanner voor elektrische auto’s.

De ANWB raad ook het gebruik van deze laadpas aan: “plug surfing”. Wij hebben zelf nog geen ervaring met reizen met een elektrische auto naar Slovenië en/of Kroatië.

*Dit zegt de ANWB over laadpalen in Slovenië en Kroatië.

Auto huren in Slovenië tips en ervaringen

Elektrische auto opladen in Frankrijk, laadpas Frankrijk

Frankrijk is een van de landen waar het opladen van een elektrische auto net weer even anders gaat als bij ons. Zo kan het zijn dat je daar bijvoorbeeld een andere stekker nodig hebt omdat ze in Frankrijk andere stekkers gebruiken voor het opladen van elektrische auto’s. Maar geen zorgen, je kan online een ‘Fulli Pass’ bestellen.

 

Tips vakantie met elektrische auto 

Hotels met elektrische oplaadpunt in Nederland, Duitsland en Oostenrijk

Ik benoemde het eerder al, HotelSpecials heeft een pagina gemaakt met daarop alle hotels verzameld die een elektrisch oplaadpunt hebben.

Via de onderstaande link kan je direct zien bij welke hotels in Nederland, Oostenrijk en Duitsland je de auto kan opladen tijdens je reis.

*Hotels met elektrische oplaadpunten voor je auto.

Hotels met elektrische oplaadpunt in Nederland

Wellness Hotels en sauna’s met laadpaal

Hou je van wellness en ontspanning? Op mijn andere website Wellness Spots heb ik twee uitgebreide artikelen geschreven over wellness hotels waar je een elektrische auto kan opladen en over sauna’s waar je laadpalen hebt. Zo kan zowel je auto als jijzelf opladen!

 1. Overzicht van sauna met laadpaal.
 2. Overzicht van wellness hotels met laadpaal.

Wellness Hotels en sauna's met laadpaal

Vakantiehuizen met laadpaal Europa

Ben jij van plan om te gaan genieten van een elektrische autovakantie? Bekijk dan zeker even de onderstaande infographic zodat je precies weet waar je aan moet denken en wat je kan verwachten onderweg. Daarnaast staan er een paar leuke fun facts in over met een elektrische auto op vakantie.

Heb jij plannen om met je elektrische auto naar een vakantiehuis in Duitsland, Frankrijk, Italië of Spanje te gaan? Lees dan hier alles over vakantiehuizen met een laadpaal.

Nadelen van vakantie met elektrische auto

Elektrisch rijden is duurzaam en kostenbesparend. De aanschaf van een elektrische auto is duurder maar als je regelmatig in de auto rijdt dan zal het qua kosten uiteindelijk voordeliger zijn, dit verschilt dus per situatie en is iets persoonlijks.

Maar als je op vakantie gaat met een elektrische auto dan ondervind ik daarvan ook een aantal nadelen. Ik vind mezelf een super flexibel iemand en kan last minute schakelen en last minute vertrek vind ik ook niet erg. Maar als je op vakantie gaat met een elektrische auto dan moet je dus zo flexibel zijn dat wachten geen probleem moet zijn, en dat je de keuze qua bijvoorbeeld accommodatie baseert op het feit of dat hotel wel of geen oplaadpunt heeft.

En kijk, dat vind ik dus allemaal niet zo flexibel. Eerlijk is eerlijk, ik moet overtuigd worden van de voordelen. Maar dat moest ik ook toen mijn toenmalige vriendje op mijn 16e tegen mij zij dat ik zijn oude Nokia mocht hebben. Een mobiele telefoon, nee die hoefde ik niet. Anno 2018 is het mijn partner die ik absoluut niet uit het oog verlies. Dus wat mij betreft zijn dit de nadelen van op vakantie gaan met een elektrische auto:

 • Het opladen van een elektrische auto duurt langer dan tanken;
 • Stel dat de laadpalen vol zijn? Dan moet je dus wachten voordat je verder kunt rijden;
 • Accu`s voor elektrische auto’s zijn kostbaar en het is nog niet duidelijk wat de levensduur is, pionieren dus;
 • En ik hou van auto’s en het geluid van auto’s, met een elektrische auto is het muisstil en dat gegrom als je de motor start, tja, dat mis ik dan;
 • Sta je lang in de file en gebruik je de airco volop tijdens het wachten? Dan gaat je accu dus ook sneller leeg. Het laatste wat je wil is ‘actieradiusstress’;
 • Het is niet duidelijk of een elektrische auto echt duurzaam en groen is, want hoe wordt de stroom opgewekt waarop de auto rijdt en accu’s zijn niet milieuvriendelijk;
 • Je kan niet meer instappen en maar zien waar je naar toe gaat, je moet altijd rekening houden met het feit of er oplaadpunten aanwezig zijn onderweg langs je route en bij je accommodatie.

Roadtrip met elektrische auto

Auto opladen in buitenland, heb jij dat al eens gedaan?

Print Friendly, PDF & Email