Dat ik GB vol aan foto’s heb in mijn archief weten jullie inmiddels wel. Maar ik heb ook vele GB’s aan videomateriaal. Video opnames maken heb ik altijd al leuk gevonden en zeker tijdens het reizen. Ik vind het geweldig om al dat beeldmateriaal terug te kijken om te zien wat ik allemaal heb beleefd. Maar al die losse opnames afzonderlijk van elkaar bekijken is natuurlijk totaal iets anders als een mooie reisfilm waarin alle elementen van de reis terug komen. Dat is niet alleen leuk voor mijzelf maar een mooi gemonteerde reisfilm met bijpassende muziek is ook voor anderen leuk om naar te kijken.

Video opnames maken

Als kind was ik al het videomodel van mijn vader. Ik heb twee verhuisdozen vol met videobanden met uren aan beeldmateriaal. Jawel mijn geboorte is vastgelegd, (die video ga ik dus echt niet bekijken), de opname dat ik paaseieren aan het schilderen ben is zeker 45 minuten lang en al die honderden wedstrijden die ik vroeger reed op mijn verzorgpaard zijn vastgelegd door mijn vader. Het enorme project van het omzetten van al deze videobanden naar dvd’s heeft mijn vader helaas nooit kunnen afmaken.

Ik ben dus opgegroeid als “videomodel” voor mijn vader maar ik vind het nog steeds lastig om zelf op te treden in een van mijn eigen reisvideo’s. Een vlogger zal ik nooit worden maar zo af en toe in beeld gaat mij steeds beter af en ik krijg er ook steeds meer lol in. Fotograferen vind ik super leuk maar video opnames maken vind ik ook ontzettend tof. Het is gewoon erg leuk om het moment weer her te beleven, te zien hoe je iets doet om jezelf te kunnen verbeteren en soms ook gewoon hilarisch om te zien.

Van opnames maken naar het editten van een reisfilm

Vandaag de dag, ik heb even gekeken, ik heb 161 GB aan videomateriaal. Dan heb ik het dus niet over die videobanden maar puur over mijn eigen gemaakte opnames van reizen, bijzondere momenten, feestjes, festivals en uitjes met vrienden. Het grootste gedeelte blijft in mijn archief want dat zijn geen opnames om te delen maar het gros van de opnames van mijn reizen die deel ik graag. Video wordt ook steeds belangrijker, zeker als reisblogger. Maar ja, ik ben dus zelf niet van alle markten thuis en er bestaan niet voor niets hele opleidingen voor het editten van films.

Op mijn YouTube kanaal staan inmiddels 141 video’s van mijn reizen. Al die video’s heb ik samen met een goede vriend van mij, die iets meer geduld heeft dan ik, gemonteerd. Hij woont in Emmen dus meestal maakten we er een “edit weekend” van waarbij hij de knoppen bediende en ik aangaf welke beelden waar moesten komen. De onderstaande reisfilm, van mijn vlucht met een watervliegtuig over Loch Lomond en Glasgow in Schotland, hebben we bijvoorbeeld samen gemonteerd.

Nu ik mij steeds meer op het delen van reisfilms wil gaan richten werd het tijd om eens te kijken naar een samenwerkingspartner. Ik heb ontzettend veel lol gehad om het al die tijd samen met die vriend te monteren maar nu is het de tijd om het professioneler aan te pakken. Afgelopen januari maakte ik een cruise door Oman en de Emiraten waarvan ik ook video opnames aan het maken was. Toeval bestaat niet zegt men, maar op dat moment werd ik gebeld door Herbert van het platform “Viedit” met de vraag of ik interesse had in een samenwerking.

Viedit, het platform voor het maken van jouw reisfilm

We help you make a perfect video“, dat is de slogan van Viedit. Hoe dat werkt? Dat ga ik je vertellen aan de hand van mijn ervaringen maar bekijk ook zeker even de onderstaande animatie video zodat je een goed beeld erbij hebt.

De briefing aan Viedit

Van mijn reis met MSC Cruises door de Emiraten had ik in totaal 186 korte video’s met een opname tijd van ongeveer 25 minuten. De belangrijkste vraag is wat ik daarmee wilde? Ging het alleen om het editten van mijn video opnames of wilde ik ook een animatie? Wat wilde ik met die 25 minuten aan beeldmateriaal en wat was het doel van mijn uiteindelijk reisfilm? Uiteindelijk rolde daar een briefing uit.

 • Ik wilde een reisfilm van maximaal 5 minuten.
 • De reisfilm moest geopend en afgesloten worden met het logo van mijn reisblog.
 • De samenwerkingspartners m.b.t. de reis moeten genoemd worden aan het eind.
 • Ik wilde een animatie erin van mijn, door Denise van Studio Mint, ontworpen “Travelproof” logo.
 • Ik had alle opnames genummerd zodat de editter een idee had hoe de reis was verlopen.
 • Last but not least, er moest muziek onder die de gehele reisfilm ondersteunt.

Naar aanleiding van mijn briefing werd ik door Viedit gekoppeld aan Niels Barendregt, student aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Hij zou de geschikte video editter zijn die met mijn briefing en mijn video opnames aan de slag kon gaan om een mooie reisfilm te maken. Eerlijk gezegd vond ik het best genant om al mijn ruwe beeldmateriaal toe te sturen aan iemand die ik niet ken. Ik was dan ook best zenuwachtig toen ik Niels een paar weken later ontmoette in Rotterdam toen hij zei dat mijn reisfilm klaar was. Iemand heeft toch al die tijd aan iets gewerkt dat van mij is en waar ik zelf ook regelmatig in beeld kom.

Niels heeft mij compleet verrast met het werk dat hij heeft geleverd. Wowww, ik heb nu gewoon een prachtige reisfilm en een super mooie herinnering aan deze bijzondere reis. Alles wat ik heb gevraagd zat erin en het klopt gewoon. De reisfilm loopt logisch in elkaar over, de muziek ondersteunt de beelden en is perfect afgestemd. Hopelijk zijn jullie ook super nieuwsgierig geworden na het lezen, ik wens jullie dan ook veel kijkplezier!

Tips voor het maken van je eigen reisfilm

Vind jij het ook leuk om je eigen reisfilm te maken en daarna te laten monteren door een professional? Denk bij het maken van de opnames aan de volgende punten:

 • Als je een vaste hand hebt heb je geluk maar het beste blijft toch een statief of een 1 poot
 • Maak opnames omhoog, van bijvoorbeeld een hoog gebouw
 • Maak opnames omlaag, als je ergens binnen bent film dan eens van boven naar beneden
 • Beweeg de camera van links naar rechts, dit zorgt voor afwisselend beeldmateriaal
 • Film bepaalde close ups

Ik ben heel benieuwd wat jij van de reisfilm vind en of je ook eens wilt werken met een video editter?

Print Friendly, PDF & Email