Wil je op reis naar naar Israël? Ik zeg, DOEN! Tel Aviv bruist, in Jeruzalem kijk je je ogen uit, in Eilat kan je volop van de zon genieten en drijven in de Dode Zee moet je een keer ervaren hebben. En dan heb je nog veel meer leuke plekken en culturele bezienswaardigheden in Israël die je gezien moet hebben.

Op reis naar Israël

In 2012 was ik er voor het eerst met een vriendin in Israël op vakantie. Wij ontvluchten vaak het koude winterweer in Nederland en zoeken dan ergens ter wereld de zon op. In de wintermaanden is de temperatuur in Israël aangenaam. Maar Israël kan juist ook heel leuk en fijn zijn in de lente en de zomer als je van de warmte houdt. Ben je op zoek naar meer reistips voor Israël? Lees dan ook mijn onderstaande reistips voor Israël:

 1. Reistips voor Israël;
 2. Dit moet je weten over Israël;
 3. Ga Paardrijden in Israël;
 4. Individuele rondreis Israël met huurauto.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Bezoek Jeruzalem

In Eilat hebben wij een auto gehuurd en van daaruit zijn wij via de Dode Zee naar Jeruzalem gereden. Onderweg zien we links en rechts van ons kuddes dromedarissen. Na vijf lange uren, alleen ik heb een rijbewijs, kwamen we dan eindelijk aan in Jeruzalem. De historische stad is meer dan 3000 jaar oud en kent vier wijken, de Joodse, de Islamitische, de Christelijke en de Armeense wijk.

De David straat is de belangrijkste route door de oude stad. Die voert ook langs de Souk el-lahhamin, ook wel bekend als de slagersmarkt, dat de sfeer heeft van een Oosterse bazaar.

David Street - Jeruzalem     Bazaar - Jeruzalem

Bezoek de Klaagmuur

De heiligste plaats van het Jodendom, de Klaagmuur is misschien wel het belangrijkste dat toeristen naar Jeruzalem trekt. Ik verbaasde me over de zeer strenge controles hier die niet onder doen voor een controle op een vliegveld in Amerika. Alles moet door de scan, mijn schoenen moesten uit en ook mijn handen werden afgenomen met een doekje.

Maar dan sta ik daar ook, op het Western Wall Plaza zoals het plein bij de Klaagmuur ook wel wordt genoemd. Het is een grote openlucht synagoge waar mannen en vrouwen zich gescheiden opstellen.

Klaagmuur - Jeruzalem - Israël     Klaagmuur - Jeruzalem - Israël

Bar Mitswa

Mocht je zoon of neefje de Bar Mitswa, de viering van de religieuze meerderjarigheid, doen dan mag je op een stoel staan en er over de wand naar kijken. Ik had het geluk dat er net een Bar Mitswa werd gevierd, de jongen is 13 jaar geworden en mag voor het eerst uit de Thora lezen. Het zwarte doosje dat de jongen om zijn hoofd heeft is met zwart lint vastgebonden. Voor kenners onder ons, het heeft betrekking op vers 8, Deuteronomium 6 en luidt; “Draag ze, (de wet van Mozes) als een teken om uw arm en een band op uw voorhoofd”. In het doosje zit een mini Thora met de 10 geboden.

Achteraf gezien hadden we ons bezoek niet goed gepland. We waren er op vrijdag wat de gebedsdag is voor de Islamieten. We wilden graag de Haram esh Sharif moskee bezoeken maar werden vriendelijk en daarna heel dringend verzocht om het gebied erom heen zo snel mogelijk te verlaten. Toen we om ons heen keken viel het ons pas op dat wij daar de enige vrouwen waren.

Bar Mitswa Israël     Bar Mitswa Israël

Hou rekening met de rustdagen

Israël is een land dat als je er naar toe reist je van te voren goed moet uitzoeken wat de rust- en feestdagen zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Op een rustdag is het namelijk ook echt een rustdag en zijn winkels gesloten en openbaar vervoer rijdt niet.

Na mijn bezoek aan Jeruzalem ben ik ’s middags nog in Palestina geweest, daarover kun je meer lezen in mijn reisverhaal, “een spannende overgang”. Vanuit Bethlehem pikte ik mijn vriendin weer op in Jeruzalem en reden we door naar Tel Aviv. We genoten van het strand, de oude stad Jaffa en het nachtleven. De lange weg terug de volgende dag naar Eilat bracht ons langs de Dode Zee voor een welverdiend drijfmoment.

Jaffa - Tel Aviv - Israël

Rondreis door Israël

Inmiddels ben ik twee keer in Israël geweest. Een keer heb ik genoten van een strandvakantie in Eilat. Vanuit daar huurde ik een auto en reed langs de Dode Zee op weg naar  Jeruzalem en Tel Aviv. Mijn tweede reis was een individuele reis door Israël waarbij ik onder andere de onderstaande plaatsen bezocht:

 1. Jeruzalem
 2. Tel Aviv
 3. Haifa
 4. Akko
 5. Nahariya
 6. Rosh Hanikra
 7. Ein Hod

Mocht jij vakantieplannen hebben naar Israël en graag iets willen weten of misschien ook wel naar dezelfde plaatsen gaan? Lees dan ook zeker even mijn andere Israël artikelen vol tips voor Israël. Wil jij graag een georganiseerde rondreis door Israël maken? Dan zijn er volop reisaanbieders die de mooiste reizen naar Israël aanbieden. Mocht je nog vragen hebben, laat een reactie achter en ik probeer het zo snel mogelijk te beantwoorden.

Zou jij ook wel eens op reis naar Israël willen?

Print Friendly, PDF & Email