Milieuvriendelijke reizen, eco-reizen, duurzame reizen, vliegschaamte, het is een hot onderwerp! De wereld veranderen begint bij jezelf maar ik wil wel blijven reizen. Dit zijn mijn persoonlijke duurzaam reizen tips.

Mijn persoonlijke duurzaam reizen tips

Vliegschaamte? Alleen het woord vind ik al verschrikkelijk! Ik schaam mij er niet voor dat ik graag reis en het liefste ook nog eens zoveel en zo vaak als mogelijk. Vliegen naar verre bestemmingen en ter plaatse een auto huren voor een roadtrip, ik kan het iedereen aanraden om te genieten van het feit dat je kan reizen en de wereld mag ontdekken.

Een bijdrage leveren aan een mooiere wereld kan natuurlijk op allerlei manieren en daarom hoef je je wat mij betreft niet te schamen voor een vliegvakantie of een vakantie die niet als ‘super-groen’ wordt bestempeld. Denk er eens over na wat jij belangrijk vind op het gebied van duurzaamheid en of en wat je daaraan zou kunnen doen. Zoek een manier die bij jouw levensstijl past en je draagt een steentje bij op jouw manier. Dit zijn mijn duurzaam reizen tips die bij mij passen.

Duurzaam reizen tips

Duurzame drinkflessen van Mizu

Ik drink wat af onderweg! Ik heb standaard een flesje drinken in mijn handtas voor onderweg. Of ik nou met de fiets, bus, trein, auto of vliegtuig ergens heen ga. Thuis kan ik mijn drinkfles vullen met iets wat ik lekker vind en onderweg kan je op veel plekken water in je drinkfles tappen. Ik heb veel drinkflessen thuis maar mijn favoriet blijft toch wel deze duurzame drinkfles van Mizu die je op de foto ziet. Helaas zie ik die niet meer terug in het assortiment maar de vrolijke drinkfles met print is ook leuk voor de zomer en de mintgroene waterfles heb ik ook.

*Bekijk alle duurzame drinkflessen van Mizu hier. 

Duurzame drinkflessen van Mizu

Reizen met een elektrische auto

Eerlijk is eerlijk ik heb het budget niet voor een elektrische auto. Daarbij geloof ik wel in de toekomst van elektrisch rijden maar past het op dit moment nog niet binnen mijn levensstijl vanwege onder andere het feit dat de actieradius van elektrische auto niet hoog is. Dat betekent dat je uren onderweg bent omdat je onderweg de auto moet opladen.

Ik werk regelmatig samen met diverse automerken omdat ik veel reisreportages maak over autorondreizen en mooie roadtrips. Zo reisde ik eens naar Frankrijk en Zwitserland met een elektrische auto en verbleef ik alleen meer in hotels met laadpalen voor de deur.

*Bekijk hier mijn tips voor reizen met een elektrische auto.
**En deze tips voor je elektrische auto opladen in buitenland.

Duurzaam reizen tips

Reis naar Aruba en verblijf in meest duurzame hotel ter wereld

One Happy Island Aruba heeft ruim 2500 zonuren en 5000 winduren op jaarbasis. Dit is het ideale klimaat om in de toekomst volledig over te gaan op duurzame energie. 20% Van de stroombehoefte wordt nu al opgewekt door het Vader Piet Windpark en bij de luchthaven van Aruba staat het grootste zonnepanelenpark van Aruba.

Er is al enige jaren een verbod op plastic tassen op het eiland en in juli 2020 zijn daar twee nieuwe duurzame verboden bijgekomen. Zo mag er geen gebruik meer worden gemaakt van wegwerpplastic en zonnebrandcrèmes die schadelijk zijn voor het milieu worden niet meer verkocht. Je kan dus het beste natuurlijke zonnebrandcrème kopen. Zoals het merk Naif dat te koop is bij Douglas.

De highlight van een duurzame vakantie op Aruba beleef je in het Bucuti Tara Beach Resort. Dit is het eerste volledig klimaatneutrale hotel in de wereld. Het heeft zelfs een VN Climate Action Award gewonnen. Ik ben er geweest en als je op zoek bent naar een duurzame zonbestemming dan is dit hotel op Aruba een aanrader.

*Ontdek meer over Bucuti en de Purun Spa op Aruba

Duurzaam hotel Aruba

Landal, meest duurzame reismerk van Nederland

Meestal regel ik mijn eigen reizen en kijk ik niet bewust of een reisorganisatie wel of niet duurzaamheid nastreeft. Als ze dat wel doen is dat wat mij betreft een mooie bijkomstigheid. Heb je plannen voor een weekend weg in Nederland bijvoorbeeld, als je kiest voor een vakantiehuisje bij Landal heb je in elk geval voor een merk gekozen dat duurzaamheid belangrijk vind.

In de categorie Travel & Tourism is Landal GreenParks voor het vierde jaar op rij verkozen tot het meest duurzame reismerk van Nederland, aldus de Sustainable Brand Index van 2021. Zij doen onafhankelijke onderzoek op het gebied van duurzaamheid en consumentenmerken.

*Meer weten? Lees hier alles over duurzaamheid bij Landal.

Duurzaamheid bij Landal

 

Boeken over duurzaam reizen

Wil jij onderuit gezakt op de bank meer lezen over duurzaam reizen en hoe anderen dat doen? Zoë van Lieren schreef een boek over duurzame reizen aangevuld met tips voor bewuster op reis gaan.

Ben jij bewust met groener reizen bezig?

Print Friendly, PDF & Email