De Dode Zee is zo’n reisbestemming waar je gewoon een keer geweest moet zijn. Zowel vanuit Israël als vanuit Jordanië kan je de Dode Zee bezoeken. Zou jij ook wel eens willen drijven in de Dode Zee?

Drijven in de Dode Zee

De Dode Zee bevindt zich tussen de Jordaanvallei in het noorden, de bergen van Moab in het oosten, de Arava-vallei in het zuiden, en de bergen van Judea in het westen.  De Dode zee ligt op de grens van Jordanië, de Westelijke Jordaanoever (deel van de staat Palestina) en Israël.

Drijven in de Dode Zee, wat mij betreft een ervaring die iedereen eens meegemaakt moet hebben. Ik heb de Dode Zee zowel vanuit Israël als vanuit Jordanië een keer bezocht. In Jordanë overnachte ik in een hotel direct grenzend aan de Dode Zee. Ideaal, want vanuit je hotelkamer loop je zo naar het strand. In Israël ben ik met de auto vanuit Eilat naar de Dode Zee toegereden. Toen koos ik ervoor om naar een plek te gaan waar ook douches op het strand beschikbaar waren. Want geloof mij, na een dip in de Dode Zee wil je niets liever dan het zout van je af spoelen.

Drijven in de Dode Zee

Wellness en kuren in de Dode Zee

De hoeveelheid zout dat zich in het water bevind is erg goed voor je huid. Daarnaast is de modder ook goed voor je huid en kan het helpen om je huid gezonder te maken. Voor veel mensen met bepaalde huidaandoeningen, zoals Psoriasis, kan het zoutgehalte ervoor zorgen dat men er een stuk minder last van heeft. Voor mensen die reumatische klachten hebben en gewrichtsproblemen kan het ook heilzaam werken.

In Nederland zijn er diverse kuuroorden waar je terecht kunt voor behandelingen waarbij producten worden gebruikt die uit de Dode Zee komen. Er zijn ook een aantal zorgverzekerars die de kosten vergoeden van zogenoemde kuurreizen hiernaar toe.

Wellness en kuren in de Dode Zee

Wellness Spots - Dode Zee

Modder Dode Zee

Reistips voor een reis of dag naar de Dode Zee

Heb je reisplannen richting de Dode Zee vanwege een bepaalde aandoening? Check dan eerst goed bij bijvoorbeeld een aanbieder van kuurreizen wat de beste tijd is om af te reizen. Ga je gewoon een dagtrip of een paar uur vanuit Israël of Jordanië dan moet je ter plaatse rekening houden met een aantal dingen.

 • De maanden juni, juli en augustus zijn zeer warm en meestal niet geschikt voor een kuur. Temperaturen zijn vaak hoger dan 40 ° C.
 • Tijdens Joodse feestdagen kan het e.e.a. gesloten zijn
 • Er zijn diverse plekken waar je zelf het water in kan maar ik raad je aan ergens te gaan waar je daarna kan douchen
 • Scheer je niet tot 2 dagen van te voren, het zout prikt dan als een gek
 • Spoel je goed af na het drijven, het zout kan je huid ‘uitbijten’

Reistips voor een reis of dag naar de Dode Zee

Jordanie - Dode Zee

Leuk om te weten:

 • De Dode Zee is niet dood, maar zit vol leven in de zin van hoge concentratie aan mineralen en microscopische wezens
 • Hoog zoutgehalte 25-30%, hoogste mineraalgehalte ter wereld
 • Eigenlijk is het geen zee maar een meer
 • De zee ligt 417 meter onder de zeespiegel, daarmee is het de  laagst gelegen plek op het aardoppervlak
 • De Dode Zee is 76 kilometer lang en 16 kilometer breed en heeft een oppervlakte van 1020 km2
 • De diepte varieerd van 4 tot 6 meter tot maar liefst 430 meter diep
 • Er wordt alleen maar water aangevoerd, het water kan nergens afgevoerd worden
 • Je kunt de zee zowel bezoeken vanuit Jordanië als vanuit Israël
 • Zonnebaden is dankzij de ligging minder schadelijk, de UVB-stralen worden gefilterd door de hoge temperaturen en verdamping.

Wellness Dode Zee

Overnachten en wellness aan de Dode Zee

Ik verbleef twee nachten in Crowne Plaza-Jordan Dead Sea Resort & SPA. Een prachtig Spa Resort met een privé strand dat direct grenst aan de Dode Zee. Wel zo fijn dat je na je eigen modderritueel gewoon zo naar je kamer kan lopen om daar nog even de rest af te spoelen.

In het Wellness Resort, Sohum Spa & Wellness Sanctuary, kan je genieten van uitgebreide spa- en wellnessfaciliteiten. Wil je echt gaan kuren dan kan je met de dokter Dr. Avinash Tiwari  de mogelijkheden bespreken op het gebied van Ayurveda en wellness. Daarnaast zijn de behandelingen met Dode Zee producten uiteraard het proberen waard.

Drijven in Nederland?

De ervaing van het drijven op water moet je natuurlijk daar beleven waar het mogelijk is. Maar omdat drijven zo goed is voor je lichaam en geest zijn er ook in Nederland overal mogelijkheden om dit te ervaren. Zo ben ik zelf eens gaan floaten in FloatCenter op De Pier in Scheveningen. Ik vond het heerlijk om even tijd te nemen voor mijzelf en de rust te nemen die ik nodig had.

Floatcenter -De Pier - Scheveningen

Zou jij ook wel eens het gewichtloze gevoel willen ervaren??

Print Friendly, PDF & Email