Het carnaval in Venetië is er een die tot de verbeelding spreekt. Jaarlijks reizen vele toeristen naar de Italiaanse stad om een glimp op te vangen van de verklede Venetianen en de sfeer te proeven van een stad die 2 weken lang is ondergedompeld in carnavalssferen. Maar wist je dat je ook zelf kan deelnemen aan de festiviteiten, een kostuum kan huren en naar een gemaskerd bal kan gaan? Simone heeft het al twee keer meegemaakt met haar vriend, tijd voor een interview dus.

Hoe kwamen jullie op het idee om carnaval in Venetië te gaan vieren?

Simone is Italië liefhebber en was al een paar keer in Venetië geweest. Ze werd gegrepen door een foto die ze zag in een winkel met beelden van het carnaval. Ze besloot om een keer terug te gaan en als amateurfotograaf de sfeer van het Venetiaanse carnaval vast te leggen op de gevoelige plaat. Eenmaal daar ontstond de verleiding om zelf ook eens aan het carnaval deel te nemen.

Dress up als Venetiaanse tijdens Carnaval Venetië

Wanneer was jij bij het carnaval in Venetië?

In 2009 legde ze het carnaval vast als amateurfotograaf en in 2011 beleefde Simone voor de eerste keer carnaval als deelnemer. Dat was zo’n geweldige ervaring dat ze in 2013 terug reisde om nog een keer deel te nemen. Nu ik haar gesproken heb ontdek ik de passie die zij heeft voor dit bijzondere event en kan ze niet onderdrukken dat ze dolgraag nog eens terug wil.

Hoe zag Venetië eruit?

Venetië is prachtig tijdens het carnaval. Alle winkels zijn geëtaleerd met de mooiste maskers en kostuums. Op straat is van alles te zien en te doen. De Venetianen zelf en de vele toeristen maken van de stad één groot schouwspel.

Dress up als Venetiaanse tijdens Carnaval Venetië

Dress up als Venetiaanse tijdens Carnaval Venetië

Wat hebben jullie gedaan tijdens het carnaval?

Simone en haar vriend boekten op eigen gelegenheid een hotel in Venetië ten tijde van het carnaval. Daarna begon de zoektocht naar informatie over het huren van kostuums en het bijwonen van een feest. Ze stuitte op de website van PalioTours en kwam in contact met organisator Stan Douglas.

Uiteindelijk besloten ze om via PalioTours een kostuum te huren en een high tea bij te wonen in één van de Palazzo’s.

Kostuum uitzoeken en passen
Via Stan regelde ze een afspraak bij een atelier waar ze samen met haar vriend een kostuum ging passen. Het eerste bezoek bestond uit het opnemen van de maten en een voorkeur uit te spreken voor een kostuum. De volgende dag gingen ze terug om alles door te passen wat voor hilarische taferelen zorgde. Simone werd ingesnoerd in een hoepeljurk en haar vriend kreeg een prachtig pak aangemeten. De coupeuse merkt de laatste details en in de avond konden ze hun kostuums ophalen om mee te nemen naar het hotel.

Je kan er ook een hoed bij kiezen, een pruik, een masker of allemaal. Het is maar net wat je zelf wilt. Als je via PalioTours een afspraak maakt om een kostuum te huren dan is een cape om om je heen te slaan en voor vrouwen een tasje inbegrepen. Aan het gebruik van een masker, hoed of pruik zijn extra kosten verbonden.

In totaal ga je twee keer naar het betreffende atelier toe om alles door te passen. Daarna kan je de kostuums zelf ophalen en in een grote tas meenemen naar je hotel of je kan het laten bezorgen.

Verkleed de straat op
In de hotelkamer kleden Simone en haar vriend zich aan en als het tijd is om naar buiten te gaan hebben ze beide even een raar gevoel. Simone zegt; “Daar sta je dan in je outfit en dan moet je de straat op, dat is wel even een gek gevoel“.

Toen ze eenmaal buiten was ebde dat gevoel na vijf minuten al weg. Er zijn veel meer mensen verkleed en door het dragen van een masker voel je je anders, een soort veilig gevoel omdat niemand je herkent. Door het prachtige kostuum en de sfeer voelt ze zich al snel in haar rol en na een tijdje geniet ze ervan om rond te paraderen. Bij het eerste pleintje waar ze aan komen stopt net een groep Japanners en ze worden onthaald als filmsterren. De enorme flitslichten, het feit dat iedereen met ze op de foto wilden gaf een bijzonder gevoel.

Dress up als Venetiaanse tijdens Carnaval Venetië

High tea in Palazzetto Pisani
Ze lopen naar het boutique resort hotel Palazzetto Pisani waar ze deelnemen aan een high tea. Ze hebben tickets gereserveerd via PalioTours. Ze worden ontvangen door een middeleeuws strijkkwartet en ze schrijden over de loper het Palazzetto binnen. De prachtige ambiance van het hotel vervoert de gasten naar vervlogen tijden en het uitzicht vanaf de balkons op de Canal Grande is geweldig. Dit is de plek om dit bijzondere moment vast te leggen. Het Canal Grande bewonderend in een Venetiaans kostuum.

Dress up als Venetiaanse tijdens Carnaval Venetië

Dress up als Venetiaanse tijdens Carnaval Venetië

Gondeltocht en Parade in kostuums
Na de high tea nam iedereen plaats in de gondels die al klaar lagen om de groep naar het San Marco plein te brengen. Daar werd het internationale reisgezelschap ontvangen door vele toeristen met camera’s die de gebeurtenissen vastlegden. Simone maakte samen met de rest van de groep een tour door de stad waarbij ze ervan genoten onderdeel te zijn van dit bijzondere schouwspel.

Dress up als Venetiaanse tijdens Carnaval Venetië

Heb je nog een goede tips?

Simone is inmiddels een pro als het gaat om carnaval vieren in Venetië dus deelt ze hier graag haar 5 reistips.

Tip 1, eerste keer carnaval
Als je voor de eerste keer carnaval in Venetië wil gaan vieren kan het handig zijn om dit georganiseerd te doen. Zelf alles uitzoeken kost veel tijd en je weet ook niet goed waar je moet zijn. Via PalioTours is alles geregeld en weet je zeker dat je een bijzondere belevenis mee gaat maken.

Tip 2, Zorg dat je er minimaal 2 dagen van te voren bent
Trek minimaal 1 dag uit voor het doorpassen, op maat maken en ophalen van de kostuums. 2 dagen is misschien zelfs beter.

Tip 3, Draag makkelijke schoenen en lenzen i.p.v. een bril, (als je die nodig hebt)
Heb je een bril en wil je een masker dragen? Kies er dan voor om tijdelijk lenzen te dragen. Vergeet niet om goede en makkelijk zittende schoenen aan te trekken. Neem diverse schoenen mee want sommige jurken komen tot aan de grond en andere zijn iets hoger. Eventueel kan je ter plaatse ook schoenen huren.

Dress up als Venetiaanse tijdens Carnaval Venetië

Tip 4, kies voor een feest
Als je het geld hebt kies er dan zeker voor om deel te nemen aan een excursie en als je het helemaal goed wilt doen ga dan naar een gemaskerd bal.

Tip 5, boek op tijd
Boek op tijd, dat bespaart je een hoop kosten.

Wil jij volgend jaar ook met PalioTours naar het carnaval?

Vanaf april kan je bij PalioTours reserveringen maken voor het carnaval van 2016. Save the dates en hou 4 tot en met 7 februari vrij in je agenda.

Met PalioTours kan je een compleet pakket boeken voor 4 dagen inclusief hotel, het huren van een kostuum en het deelenemen aan een lunch, high tea, of gemakserd bal. Zie voor meer informatie de “Essence of Carnival” pagina.

Dress up als Venetiaanse tijdens Carnaval Venetië

Ik ben gek op Carnaval en het lijkt mij bijzonder om eens mee te maken.
Zou jij dit willen beleven?

© Alle foto´s zijn eigendom van Simone Mol en mogen niet zonder toestemming gebruikt worden.

Print Friendly, PDF & Email