Ik ben gek op dolfijnen en als het even kan dan wil ik deze prachtige dieren in het echt zien. Het bijzonderste was misschien wel het duiken met dolfijnen in Eilat en ermee zwemmen op Key Largo in Florida. Maar de zee op om ze in het wild te spotten is minstens zo gaaf. Ik heb ze al eens gezien in Tenerife, in de fjorden van Oman en de laatste keer spotte ik een groep dolfijnen rondom het Portugese eiland Madeira. Nu zat ik aan de andere van Portugal. Ik vertrok vanaf het eiland São Miguel, dat tot de Azoren behoort, voor een tour om dolfijnen en hopelijk ook walvissen te spotten.

Dolfijnen walvissen spotten São Miguel

De Azoren zijn wereldberoemd om de walvissen en dolfijnen die elk jaar de eilandgroepen passeren tijdens hun migratie. Er zijn maar liefst 25  verschillende soorten die zich tegoed doen aan de voedzame wateren rondom de eilanden. Daarnaast rusten ze hier uit van hun trek of nemen ze de om hier hun jongen ter wereld te brengen. Daarnaast leven er groepen dolfijnen en walvissen het gehele jaar in de Atlantische Oceaan waardoor je altijd een grote kans hebt dat je een glimp van ze kan opvangen. De meeste kans om ze te spotten heb je tussen juni en september. Vanwege het weer heb je in de zomermaanden ook de meeste kans dat de “Dolphin & Whale watching trips” doorgaan omdat de zee dan niet zo ruig is.

*Bekijk hier alle dolfijnen- en walvissen excursies.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Dolfijnen en walvissen spotten, São Miguel, Azoren

Dolfijnen en walvissen spotten op de Azoren

Zoals op elke plek waar mogelijkheden zijn om dolfijnen en walvissen te spotten is het ook op São Miguel niet moeilijk om een organisatie te vinden waar je aan boord kan stappen voor een “Dolphin & Whale watching trip”. Er is veel keuze qua opstapplaatsen, de prijzen zijn divers en ook het gebruik van boten kan verschillen.

Zelf ben ik naar de haven van Villa Franca do Campo gereden om aan boord te stappen van een snelle zodiac boot van de organisatie Terra Azul. Inmiddels heb ik aardig wat ervaring met het spotten van dolfijnen en walvissen en ik hou er niet van als ik op mega grote boten zit die alleen maar achter die dieren aanjagen.

Natuurlijk, ook ik zie ze het liefste van heel dichtbij maar ik weet inmiddels ook dat de dieren wel degelijk gefrustreerd kunnen raken van al die groepen toeristenboten. Terra Azul werkt nauw samen met de Universiteit en verzamelt tijdens elke trip gegevens over de dieren. Daarnaast is er een hele voorwaardenlijst waar ze zich aan houden en wat ze verwachten van de mensen die meegaan aan boord. Ze blijven maximaal 30 minuten bij de dieren in de buurt, 50 meter bij ze vandaan.

Spotten van dolfijnen en walvissen

We wachtten bericht af van het vasteland af waar er nog meer dieren zijn gespot. De “dolfijn en walvisspotters” hebben verrekijkers die tot 45 kilometer ver kunnen kijken. Daarnaast maken ze bij het spotten van walvissen een berekening hoe laat en waar ze ongeveer ondergaan. Hierdoor kunnen ze uitrekenen waar en wanneer de walvissen waarschijnlijk weer boven komen. Het kan namelijk maar zo zijn dat ze vele minuten tot soms enkele uren onder blijven. Dat zou toch jammer zijn als je ze dan net mist.

Zodra de zodiac boot het water op gaat en keihard over de hoge golven vliegt voel ik de adrenaline stijgen. Met smart kijk ik uit of ik ergens iets zie bewegen in de zee. Al vrij snel komen we een groep dolfijnen, (common dolphins) tegen die vrolijk in- en uit het water springen. Wat is dit toch gaaf!  Slim genoeg ben ik achterin gaan zitten en kan ik zowel links als rechts foto’s maken. Tussendoor kwamen er aan de andere kant van de boot ook nog een paar schildpadden voorbij drijven. Even later spotten we een zogenoemde “Sea Whale”, hij drijft rustig rond en zien alleen zijn zwarte lange rug soms even boven de golven uitsteken. Persoonlijk had ik al mijn hoop gevestigd op het zien van de “sperm whale”. Dit is een walvissoort die regelmatig boven water komt en dan met zijn staart even een mooie zwieper maakt voordat hij weer onder duikt. Al die foto’s die je altijd ziet van die vin uit de lucht is van deze walvissoort. Hoe tof deze trip ook was, het echte walvissen spotten blijft hoog op mijn bucketlist staan!

Common-dolphin-SaoMiguel

Dolfijnen en walvissen spotten op de Azoren

Dolfijnen en walvissen spotten op de Azoren

SaoMiguel-Azores-Dolhin-Whale-watching

Afgezien van het spotten van deze wilde dieren is de trip op zee ook al een belevenis op zich. Ik hou van snelheid en met een zodiac boot kan je aardige snelheden behalen op het water.

Bezoek ook Ilhéu de Vila Franca do Campo

Daarnaast ligt er voor de kust van Vila Franca do Campo een eiland, “Ilhéu de Vila Franca do Campo”, waar je op de terugweg langs vaart. Mocht je voor de rest van de dag niets gepland hebben dan is het een idee om bij terugkomst in de haven een overtocht te maken naar het eiland. Het eiland is een verzonken vulkaan waarvan de krater nu een natuurlijk zwembad is. Via een nauwe doorgang staat het in verbinding met de Atlantische Oceaan. Het bijzondere is dat de doorgang naar het noorden is gericht waardoor er geen golfslag in de krater is.  Het ligt nog geen kilometer uit de kust en werd vooral beroemd als etappe van het wereldkampioenschap Red Bull Cliff Diving. De hellingen van de krater, onderdeel van een natuurreservaat en bedekt met inheemse planten.

Ilhéu de Vila Franca do Campo

Ilhéu de Vila Franca do Campo

Ilhéu de Vila Franca do Campo - Azores

Ilhéu de Vila Franca do Campo - Azores

Dolfijnen en walvissen spotten, São Miguel, Azoren

Meer informatie en tips over “Dolphin & Whale watching trips” op São Miguel:

Je kan naar de haven van Vila Franco do Campo gaan om een tour te boeken. Ik raad je aan om het van te voren al te reserveren zodat je zeker bent van een plek. Denk bij het boeken van een trip aan de volgende dingen:

  • Vergeet je zonnebril niet;
  • Er is geen toilet aan boord;
  • Bij goed weer, smeer je goed in;
  • Boek online om zeker te zijn van een plek;
  • Check goed het weer, bij harde storm gaan de tours niet door;
  • Op een zodiac boot is het niet mogelijk om drinken en snacks te kopen;
  • De beste spots voor een Dolphin & Whale watching trip zijn de eilanden Pico, Faial en São Miguel.

Adres
Marina de Vila Franca do Campo, Loja 4
9680 – Vila Franca do Campo
São Miguel – Açores
Telef. / Fax: +351 296 581 361
Telem. / Cell: +351 91 345 30 30
info@azoreswhalewatch.com
www.azoreswhalewatch.com

Reisvideo Azoren

Ik heb van de gehele reis op het eiland São Miguel en Terceira een reisvideo gemaakt. Wil je deze twee eilanden van de Azoren verder ontdekken bekijk dan zeker de reisvideo voor meer inspiratie.

Waar heb jij wel eens dolfijnen of walvissen gespot?

Print Friendly, PDF & Email