Laat je inspireren, dit kan je allemaal doen in Oulu, van bezienswaardigheden tot activiteiten in de winter.

Doen in Oulu, bezienswaardigheden & activiteiten in de winter

De Finse stad Oulu ligt iets ten noordwesten van het midden van Finland. Vanaf Helsinki kan je ernaar toe vliegen, je reist er met de (nacht) trein naar toe of met je huurauto. Het is een universiteitsstad gelegen aan de Botnische Baai.

Oulu staat onder andere bekend als de plaats waar zicht het hoofdkantoor van Polar bevind. Gaat er niet gelijk een belletje rinkelen? Bekijk dan eens dit Polar fitnesshorloge met GPS.

De Finse plaats Oulu zal in 2026 de Culture Hoofdstad van Europa zijn! Hoog tijd dus om eens te laten zien wat je allemaal kan doen in Oulu en welke bezienswaardigheden je in Oulu kan zien in de winter. En heb je plannen om in de zomer naar Oulu te reizen, dan is het leuk om te weten dat elk jaar de Wereldkampioenschappen luchtgitaar spelen in Oulu plaats vinden.

Hou je van cultuur, het stadsleven en de natuur? Dan vind je dat allemaal in Oulu. In dit artikel kan je meer lezen over wat je allemaal kan doen in Oulu in de winter en welke activiteiten en bezienswaardigheden in Oulu je in de winter kan ontdekken en beleven.

*Ontdek hier méér reistips voor Finland.
**Bekijk hier de beschikbaarheid bij Scandic Oulu City Hotel.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Fatbiken in Oulu in Finland

Doen in Oulu activiteiten in de winter

Wandel naar de uitkijktoren aan het strand

Op de kade, aan de rand van het strand van Nallikari, iets voorbij het restaurant Ravintola Nallikari bevind zich de uitkijktoren van Oulu. Ja, het is een uitkijktoren en geen vuurtoren.

Grappig weetje, de afbeelding van de uitkijktoren in Oulu is één van de duizenden afbeeldingen die je kan instellen als achtergrond op je Windows 10 computer!

Vuurtoren Oulu

Bijzonder! Ga fatbiken op de Botnische Baai

Altijd al eens op een bevroren zee willen fietsen? In Oulu kan je fatbiken op de Botnische Baai. Het is één van dé winter activiteiten in Oulu die je kan beleven.

*Hier kan je alles lezen over fatbiken in Oulu in Finland

Fatbiken in Oulu

Geduld is een schone zaak, ijsvissen op zee

Kleed je warm aan, neem voldoende geduld mee en geniet van de rust en de stilte als je gaat ijsvissen op zee. Het is één van de top activiteiten in de winter in Oulu die je kan doen en beleven. Wil je ook eens gaan ijsvissen in de winter op zee? Informeer naar de mogelijkheden bij Oulu Safaris.

Wil je even warm worden en heb je trek gekregen en geen vis gevangen? Schuif dan aan voor een warme buffetlunch bij restaurant Ravintola Nallikari aan het strand van Nallikari nabij de uitkijktoren.

IJsvissen op zee in Oulu

Wat te doen in Oulu en omgeving

Meer actie? Ga sneeuwschoen glijden over het moeras

Gliding snowshoe activity, zo noemt Finnaction deze activiteit in de bossen rondom Oulu. Sneeuwschoen glijden is het niet echt, hoe je het dan wel zou moeten noemen, geen idee. Het zijn een soort korte ski’s die je aantrekt met je eigen sneeuwschoenen. Je kan er mee wandelen, oftewel optillen en neerzetten en mee glijden door de sneeuw. Hoe je het ook wilt noemen, een leuke activiteit is het wel!

Net als het fatbiken in Oulu, wordt ook deze activiteit in Oulu aangeboden door Finnaction. Wekelijks vertrekt er een shuttle vanaf het marktplein in Oulu naar de parkeerplaats van Pilpasuo, ongeveer 25 minuten rijden van het stadscentrum van Oulu. Uiteraard krijg je eerst uitleg over de begeleide glijdende sneeuwschoensafari en een demonstratie hoe de uitrusting werkt.

Daarna is het tijd om te beginnen aan deze winter activiteit in Oulu. Tijdens de glijdende sneeuwschoensafari ga je door een bos naar het prachtige Pilpasuo-moeras dat je al glijdend door de sneeuw zal doorkruisen. Geniet van het winterse landschap en wie weet is er ook tijd om worstjes te grillen bij het kampvuur met een lekker warm drankje. In de donkere januari maand worden er hoofdlampen meegenomen om te zien waar je glijdt in de duisternis en wie weet kan je zelfs het noorderlicht in Oulu zien.

*Bekijk hier de opties voor de Sliding Snowshoe Safari

Doen Oulu winter Finland

Doen Oulu winter Finland

Leer pralines maken bij ChocoSomnia in Oulu

Is het weer niet zo goed en ben je op zoek naar een binnen activiteit? Of ben je gewoon dol op chocolade? Dan is ChocoSomnia in Oulu de plek waar je naar toe moet. In het centrum van Oulu is de winkel van ChocoSomnia te vinden waar je naar hartenlust pralines en chocolade kan inkopen die met de hand worden gemaakt door Riikka Ojanen.

Even buiten het centrum van Oulu wordt deze lekkere chocolade gemaakt in een loods. Als je de agenda op de website van ChocoSomnia bekijkt kan je zien op welke dagen het mogelijk is om mee te doen aan een workshop chocolade en pralines maken. Uiteraard mag je je eigen gemaakt pralines meenemen zodat je wat te smullen hebt tijdens je rondreis in Finland.

Bijzonder! Je kan hier zelfs een workshop chocolade yoga volgen! Je moet er wel minimaal 10 mensen voor bij elkaar verzamelen.

*Bekijk hier de mogelijkheden voor de chocolade workshop.

Doen Oulu Finland

Ga winkelen in het centrum van Oulu

Oulu is een van de laatste grootste steden als je steeds noordelijker in Finland reist. Oulu is een universiteitsstad met een middelgroot centrum.

Heb je nog iets nodig aan winter kleding, wil je iets typisch Fins kopen voor je interieur thuis of ontbreekt er nog iets in je reisgarderobe? Dan kan je het vast in het centrum van Oulu vinden.

Een van de meest bekende winkels van Finland is Marimekko, dat bekend staat om haar originele prints en kleuren. In de hoofdstraat in het centrum van Oulu is een winkel te vinden van dit Finse design label. Je vind in de hoofdstraat van Oulu ook een winkel van Pentik, bekend van het mooie keramiek.

Winkelen in het centrum van Oulu

Marimekko

Maak een foto van standbeeld van de politieman

Voor de markthal in Oulu staat een standbeeld van een politieman. Ben je in Oulu, dan moet je zeker een foto hebben gemaakt van dit meer dan 2 meter hoge opvallende standbeeld. Het standbeeld staat voor de markthal in Oulu. Op de dag dat ik er was, was de markthal helaas gesloten.

De levendige handelsplaats rondom een markthal moest in de jaren 1934 tot 1979 bewaakt worden, dat werd gedaan door de lokale marktpleinpolitieagenten. Nadat het patrouilleren was geëindigd, werden de politieagenten herdacht door middel van een burgerinzamelingsactie voor het oprichten van een bronzen standbeeld voor de Markthal. Het standbeeld van de Market Square Policeman is ontworpen door beeldhouwer Kaarlo Mikkonen en van de meest bezochte bezienswaardigheden in Oulu.

Oulu bezienswaardigheden

Zing volop in een van de karaoke bars in Oulu

Een avondje uit in Oulu? Eigenlijk mag je een bezoek aan een van de karaoke bars in Oulu niet overslaan. Karaoke bars zijn zó populair in Finland!

In Helsinki, de hoofdstad van Finland, wordt zelfs elk jaar het Karaoke Wereldkampioenschap georganiseerd. Er zijn maar liefst ruim 2.000 karaoke-locaties in Finland.

Karaoke bars in Oulu

Reis naar Kemi, stap aan boord van Icebreaker Sampo

Heb je nog meer vrije vakantiedagen? Dan is het zeker een aanrader om van Oulu met de trein of met je huurauto naar Kemi te reizen. Vanaf Oulu gaan er rechtstreekse treinen die je in zo’n 1,5 uur naar Kemi vervoeren.

De Finse stad Kemi staat bekend vanwege de ijsbreker Sampo. Dit museumschip maakte vroeger de vaargeul vrij voor de schepen in de Botnische Golf. Sinds 1988 vervoert Sampo jaarlijks duizenden toeristen om te laten zien wat het werk van een ijsbreker inhoudt. Heel bijzonder!

Extra leuk, kies je ervoor om aan boord te stappen van ijsbreker Sampo dan heb je tijdens de cruise met de icebreaker ook de kans om over de Botnische Golf te wandelen en te floaten in de Botnische Golf.

*Ontdek hier alles over Icebreaker Sampo in Kemi in Finland.

Icebreaker Sampo in Kemi Finland

Doen in Kemi en omgeving

Overnachten in Oulu hotel tip

Ben je nog op zoek naar een hotel in Oulu om te verblijven tijdens je reis? Ik heb zelf een aantal nachten doorgebracht in het Scandic Oulu City Hotel. Dit hotel is gelegen aan de rand van het centrum en vanaf hier kan je in een paar minuten het centrum in wandelen.

De kamers zijn ruim ingericht en een aantal hotelkamers hebben ook een bad. Heerlijk na een dag in de winterkou! In het hotel is ook een kleine Finse sauna en een fitnessruimte. Voor mannen en vrouwen is het gebruik van de sauna apart van elkaar. Het ontbijtbuffet is zeer uitgebreid en geeft je een goede start van de dag.

*Bekijk hier de prijzen en de beschikbaarheid bij Scandic Oulu City Hotel.

Overnachten in Oulu hotel tip

Hotel centrum Oulu

Reizen naar Oulu

Het ligt er natuurlijk helemaal aan waar je start met je reis in Finland. Voor het gemak gaan wij even uit, dat je reist vanaf Helsinki. Vanaf Helsinki zijn er twee manieren om naar Oulu te reizen.

Of je boekt een vlucht met Finnair naar Oulu, waarbij je aankomt op de Oulu luchthaven, de hoofdstad van Noord-Scandinavië. Of je stapt op de trein in Helsinki en reist naar het treinstation in Oulu.

Vanaf het treinstation kan je ook eenvoudig nóg noordelijker Finland in reizen. Reis bijvoorbeeld naar Kemi om daar aan boord te stappen van Icebreaker Sampo of reis naar het eindstation Rovaniemi, de woonplaats van de kerstman.

Reizen naar Oulu

Met de trein naar oulu

Wat zou jij gelijk willen doen in Oulu in de winter en
welke bezienswaardigheden in Oulu wil je graag zien?

Print Friendly, PDF & Email