Zin in een weekend weg naar België? Denk eens aan de Waalse stad Liegé. Ik ging op ontdekking en wat mij betreft moet je dit doen in Luik in de winter. Eind van het jaar is weer tijd voor de oudste kerstmarkt van België maar je leest hier nu alvast mijn review over de Kerstmarkt in Luik.

Wat te doen in Luik in de winter

Een grauwe industriestad, het eens zo ‘Lelijke Eendje van Wallonië’, het zijn flinke benamingen waar de stad Luik mee te dealen heeft naar aanleiding van het verleden in de mijnbouw en de staalindustrie rond de stad. Van oudsher heeft Luik de bijnaam ‘Vurige Stede’. Onbevooroordeeld ging ik op weg, met als doel een reis naar de oudste en grootste kerstmarkt van België, Le Village de Nöel in Luik. Daarover verderop meer in dit artikel.

Die treurige woorden over de stad die ik lees tijdens mijn research ben ik niet tegengekomen, al moet ik wel vermelden dat ik alleen door het historische centrum heb rondgewandeld. Tal van projecten hebben er de laatste jaren voor gezorgd dat Luik is getransformeerd in een leuke stad voor een weekend weg in België. Het historische centrum en de oude gebouwen zijn opgeknapt en het treinstation van Luik is een bezoek meer dan waard voor architectuur liefhebbers.

Het Paleis van de Prins-bisschoppen is het punt van de stad Luik dat je bijna overal vandaan kan zien. Ik ben vaak langs Luik gereden op weg naar het zuiden maar nu nam ik twee dagen de tijd om deze Waalse stad te ontdekken. Het is gelijk tijd om mijn Frans weer even op te halen, want in het Waalse Liége wordt Frans gesproken.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Wat te doen in Luik in de winter

Dwalen door het historische centrum van Luik

Elke stad heeft zo zijn of haar eigen bezienswaardigheden die je gezien moet hebben. Maar hoe fijn is het om soms gewoon eens rond te dwalen, een straatje naar links in te slaan en eens te kijken wat er rechts in het hoekje te zien is.

Wandel vanaf de Place du Marché, langs het stadhuis en sla rechtsaf bij Rue des Mineurs. Even verderop vind je aan de linkerkant; A Wafer Saperlipopette. Helaas was deze bakkerij dicht toen ik er was maar het schijnt dat je hier heerlijke Luikse wafels kan proeven. Schuin aan de overkant op de hoek vind je La Chocolateria. Een klein winkeltje dat je zo over het hoofd zou zien. Loop voordat je de Rue Hors Chateau inslaat even rechtdoor de Rue Morai in. Zo kom je aan de achterkant van het museum van het Waalse leven. De trappen hier hoef je niet te beklimmen, die leiden naar de voordeuren van de op de heuvel gelegen vakwerkhuizen.

Struin vervolgens door de oudste straat van Luik, de Rue Hors Chateau. Als je hier rondloopt kijk dan goed naar links en rechts want in de smalle zijstraatjes zijn een paar hofjes verstopt. Een van de mooiste hofjes is; L’Impasse de l’Ange. Even verderop vind je grote wit met rode ‘Sint-Bartholomeüskerk’ of ‘La collégiale Saint-Barthélemy’, één van de oudste kerken van Luik. Uiteindelijk kom je altijd weer uit bij het Place du Marché, loop door naar Place Saint-Lambert en vergeet niet om even door de poort bij het Paleis van de Prins-bisschoppen te lopen en even rond te draaien op het binnenplein om het gebouw goed te bekijken. Tijdens het struinen door een stad kan je zomaar leuke plekken ontdekken, voor een diner wil ik je dan ook zeker tippen; L’Antidote, een restaurant gevestigd in een oude apotheek.

Dwalen door het historische centrum van Luik

Beklim hellingen van Citadel & trappen Montagne de Bueren 

De Citadel van Luik is gelegen op de top van de heuvel, vanaf hier heb je het beste uitzicht over Luik. Er zijn diverse wandelroutes naar de top van de heuvel vanwaar je bij goed weer het mooiste uitzicht hebt over Luik. Je kan kiezen om door smalle steegjes naar boven te wandelen langs mooie vakwerkhuizen of je beklimt de 374 trappen van Montagne de Bueren. Neem een kleine pauze onderweg naar boven en bedenk je dat dit vroeger de route was van de soldaten die vanuit de citadel naar de stad marcheerde. Op de terugweg raad ik je aan om een stop te maken bij Brasserie C. Deze bierbrouwerij ligt aan de voet van de heuvel en hier kan je jezelf trakteren op een welverdiend biertje.

Adres Brasserie C : Impasse des Ursulines 14.
Adres Montagne de Bueren: zijstraat Hors Chateaux. 

trappen Montagne de Bueren 

Yammiee, smullen en proeven in Luik

Belgische chocolade, Belgische bieren, Luikse Wafels, Luikse bieren, Luikse jenever, het kan niet op in Luik. Hoewel je overal je smaakpapillen kan verwennen vind ik persoonlijk het smalle straatje; ‘En Neuvice’ een must om naar toe te gaan. Vanaf de Place du Marché wandel je het straatje En Neuvice in. Links op de hoek zie je direct een Tea Room waar vele lekkernijen in de vitrine ervoor zorgen dat je direct trek krijgt. Is het beneden vol? Dan is er op de eerste verdieping vast nog wel plaats voor je. Je plaatst je bestelling zelf beneden en het wordt voor je naar boven gebracht.

Even verderop vind je aan de linkerkant El Senor Duck Napo, mijn tip voor bier proeven in Luik. Onderweg kom je langs ‘Artisans Glaciers Grifo’ voor wie trek heeft in een ijsje. Daar tegenover zit Carré Noir, een chocolade atelier waarvan de locals mij hebben verteld dat het één van de beste van Luik is. Ben je meer van de kazen dan loop je een paar meter naar de overkant. Ergens halverwege vind je de ‘Rue de Carré’, het smalste straatje van Luik. Leuk om doorheen te lopen maar hou je neus dicht gezien mannen hier graag hun geur verspreiden. Aan het einde van de straat zit aan de rechterkant; Cafés Fragrances, een thee specialiteitenwinkel.

Struin je op zondag door deze straat dan wordt je aan het einde verrast door de zondagse markt langs de kade van de Maas. De zondagmarkt La Batte strekt zich uit over een lengte van 5 kilometer en mag zich dan ook met recht de grootste markt van België noemen. Hou je van vlees? Proef ergens de Luikse gehaktballen, Boulets à la Liégeoise. 

Proeven in Luik

Bier proeven in Luik

Een Belgisch biertje drinken is een must tijdens een weekendje weg in België en Luik kan je niet verlaten zonder de leukste biercafés in Luik te hebben bezocht en het Luikse bier te hebben geproefd. Midden in het centrum vind je Café BeerLovers waar je vele bieren kan proeven, heb je iets lekkers geproefd dan is de kans groot dat je het kan kopen in de BeerLovers shop ernaast.

Heb je de 374 trappen van Montagne de Bueren beklommen? Rust dan uit in de ‘Brewpub’ van Brasserie C en proef de zelf gebrouwde bieren, Curtius, Torpah of Black C. Wil je weten waar de locals uithangen voor een biertje? Ga dan naar El Senor Duck Napo. Het café gaat om 17.00 uur open maar het is zo populair dat er dan al mensen ongeduldig voor de deur wachten.

 1. Adres BeerLovers: Rue de la Violette 9.
 2. Adres Brasserie C : Impasse des Ursulines 14.
 3. Adres El Senor Duck Napo: En Neuvice 5.
 4. Tip; haal het bier proeven in Luik gidsje bij de VVV en ontdek nog één van de 26 locaties die hierin genoemd staan.

Bier proeven in Luik

La Cité Miroir, dwalen door een leeg zwembad

Na een jarenlange verbouwing werd in 2014 La Cité Miroir geopend. De voormalige thermale baden van La Sauvenière La Cité Miroir zijn omgetoverd tot een culturele ruimte waar tijdelijke en permanente tentoonstellingen te zien zijn, workshops worden gegeven en waar theater en muziek voorstellingen worden georganiseerd.

Ik bezocht de 61e World Press Photo tentoonstelling waar je weer even met je neus op de feiten wordt gedrukt wat er zich dit jaar allemaal heeft afgespeeld. Ik vond het bijzonder om deze foto’s te aanschouwen terwijl ik door een leeg zwembad dwaal. De World Press Photo tentoonstelling is te zien tot en met 13 januari 2019.

Adres: La Cité Miroir – 2e verdieping – Place Xavier Neujean 22.

La Cité Miroir, dwalen door een leeg zwembad

Winkelen in Luik

Wil je gaan winkelen in Luik? Dan vind je in de wijk ‘La Cárre’ de meeste winkels. Proef chocolade bij Benoit Nihant, bekijk de prachtige foto’s bij Yellowcorner (deze winkel zit in meerdere steden) en vergaap je aan de etalages in de oudste winkel gallerij van Luik, Passage Lemonnier uit 1836. Ben je op zoek naar de grote merken? Het populairste winkelcentrum van Luik is Galeries St. Lambert aan de, jawel, Place Saint Lambert.

Kerstmarkt Luik, grootste en oudste van België

De grootste en oudste kerstmarkt van België vind je in Luik. Of zoals de Luikenaren het zeggen; ‘het is één groot kerstdorp‘.  In tegenstelling tot kerstmarkten in Duitsland is de sfeer op Waalse kerstmarkten feestelijk en culinair ingestoken. Het kerstdorp heeft een heuse Burgemeester en gemeenteraad. Dat is ook direct het verschil tussen een Kerstmarkt en een Kerstdorp. Het kerstdorp in Luik is in 32 jaar tijd uitgeroeid tot de belangrijkste kerstmarkt van België waar jaarlijks zo’n 2 miljoen mensen naar toe gaan. Niet voor niets heeft Luik de titel; ‘Europese hoofdstad van Kerstmis 2018’ verworven. Le Village de Noël wordt eind november opgebouwd waarna iedereen een maand lang kan genieten van winterse sferen in het kerstdorp. Er zijn meer dan 200 kleine chalets waar de fijnproever zijn hart kan ophalen. Uiteraard kan je volop Luikse wafels proeven, maar als je trek hebt in Raclette ga je naar de Zwitserse stand, wil je Scandinavische Glühwein dan bestel je Göggl bij de noorderlingen, hou je van Franse kazen dan eet je die bij Le Petit Paris en wij plofte neer bij Burgers & Wines.

Wil je nog een cadeau voor iemand thuis kopen dan wordt het moeilijk kiezen. Geef je iemand een handgeschilderde glazen kerstbal met daarop een personage uit de Luikse en Waalse folklore of wordt het een Luikse specialiteit om het thuisfront mee te laten genieten van je weekend weg. In Walonnië weten ze hoe ze je onder je warme deken thuis kunnen verleiden om de Waalse kerstmarkt in Luik te bezoeken. Het Kerstdorp alleen is al een bezoek waard maar de stad Luik heeft goed nagedacht en onder de naam; ‘Liège, cité de Noël’ – ‘Luik, Kerststad’ doen vele ondernemers mee om een maand lang de leukste winterse events te organiseren. Er is een Europees Circus Festival, in de kathedraal is een licht- en beeldspektakel, ‘Noélies’ van Luik, voor de kathedraal is een ijsbaan waarop kinderen zich kunnen uitleven en de etalages zijn allemaal feestelijk versierd. Of je nu jong of oud bent, het reuzenrad is altijd leuk om je een paar rondes in te laten vervoeren om te genieten van het uitzicht over het kerstdorp en de stad Luik.

Data 2019: zaterdag 30 november tot en met zondag 29 december 2019, gratis te bezoeken.
Tijden:
Doordeweeks van 11.00 uur tot 20.00 uur, in het weekend van 11.00 uur tot 00.00 uur.
*Lees ook deze tips voor leukste kerstmarkten in België.

Kerstmarkt Luik review

Luxe hotel in Luik met zwembad

Heb je de knoop doorgehakt en ga je een weekend naar Luik? Dan is het handig om je hotel keuze te baseren op het feit of je met de auto of met de trein naar Luik reist. Heeft het hotel een parkeergarage voor je auto of is het hotel vlakbij het treinstation van Luik gelegen? Voor een dag parkeren in Luik moet je rond de €20,- rekenen ongeacht of je in een algemene parkeergarage staat of bij een hotel.

Ben je op zoek naar een 5 sterren hotel in Luik met zwembad? Dan kan ik je het Les Comtes De Mean zeker aanraden. Een uitgebreide review kan je nalezen op mijn andere website, WellnessSpots.com. Een ‘Classic kamer’ reserveer je vanaf €149,- per kamer inclusief ontbijt.

Luxe hotel in Luik met zwembad

Vakantietips België

Wil je nog meer weten over Luik? Bezoek dan de website van het Waals Verkeersbureau, walloniebelgietoerisme.be. Ben je op zoek naar meer vakantietips België? Wie weet vind je de onderstaande vakantietips voor België ook leuk om te lezen.

 1. Weekend Hasselt, wat te doen in Hasselt;
 2. Doen in de winter in Gent;
 3. Winter in Antwerpen, wat te doen;
 4. Weekend naar Leuven in de winter;
 5. Weekend bier proeven in Mechelen
 6. Dagje wellness bij Thermen Katara;
 7. Uniek! Garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke
 8. Tips voor luxe wellness hotels in Belgische Ardennen
 9. Voor de paardensport liefhebbers, bezoek de Oostende Koerse en overnacht bij Thermae Palace Hotel in Oostende

Zou jij ook wel eens naar Luik in de winter willen?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email