Wil jij het het bloemendorp aan het water, Aalsmeer ontdekken? Ik vertel je wat je kan doen in Aalsmeer en welke activiteiten leuk zijn rondom de Westeinderplassen.

Doen in Aalsmeer + leuke activiteiten in de omgeving

Heb je zin in een dagje weg in Nederland? Denk eens aan een bezoek aan hét bloemendorp van Nederland, Aalsmeer. Mooi gelegen aan de Westeinderplassen waar je een mooie fietstocht omheen kan maken of je kan uitleven op het water tijdens diverse watersport activiteiten. Er is zoveel te zien en te doen in Aalsmeer, ik som het alvast even op:

 1. Bezoek de Historische Tuin en ga lunchen in Het Tuinhuis;
 2. Ga varen met Westeinder Rondvaart over de Westeinderplassen;
 3. Spring op de fiets en verken Aalsmeer en omgeving;
 4. Beklim de watertoren en bezoek het Flower Art Museum;
 5. Koop verse paling bij Rekelhof in Kudelstaart;
 6. Zet het Aalsmeer Flower Festival in je agenda voor 2020.

Doen in Aalsmeer

Bezoek de Historische Tuin

Denk je aan Aalsmeer dan denk je aan bloemen. Aalsmeer is de ‘bloemenstad’ van Nederland en dat begon in de 17e eeuw met het telen van fruitbomen. Op de ruimte daaronder werden aardbeien gekweekt en aan het einde van de 19e eeuw gingen de kwekers in Aalsmeer buitenbloemen kweken. Daarna kwam ook het telen van bloemen in kassen op.

De Historische Tuin is ooit opgericht door twee gezusters die het nadien hebben nagelaten aan een stichting. Nu is De Historische Tuin het tuinbouwmuseum van Aalsmeer waar je kan ronddwalen over 13000 m² en alles te weten komt over de Aalsmeerse bloem geschiedenis van circa 1700 tot 1940. “De naam Historische Tuin verwijst naar het feit dat kwekers in Nederland vroeger de omheinde kwekerij Tuin noemden”.

Tijdens het Aalsmeer Flower Festival is het helemaal een belevenis om de Historische Tuin te bezoeken omdat arrangeurs dan de hele tuin inrichten met ‘Flower Art’. Maar je kan er natuurlijk het hele jaar door terecht om mooie bloemen te kopen of rond te dwalen over het 450 meter lange tuinpad. Daarnaast is er een permanente tentoonstelling en in het nagebouwde veilinggebouw kan je soms een ouderwetse veilingsessies bijwonen. Zijn jij en je partner allebei gek van bloemen? Het is mogelijk om de liefde te bezegelen in De Historische Tuin. Ook leuk, bekijk de werken van Atelier Steengoed, wie weet zie je nog iets leuks voor in huis.

Adres: Praamplein, Aalsmeer-Centrum.

Historische Tuin Aalsmeer

Ga lunchen bij Het Tuinhuis

Ben je op zoek naar een leuke locatie voor een lunch in Aalsmeer? Dan kan ik je een bezoek aan theehuis Het Tuinhuis zeker aanraden. Of je combineert je lunch of het drinken van een kopje koffie met een bezoek aan de Historische Tuin in Aalsmeer. Het Tuinhuis is knus en op een zaterdagmiddag een drukte van jewelste. De kaart is zeer divers en er zijn ook vegetarische gerechten. Daarnaast heeft Het Tuinhuis een heerlijk terras aan het water. Heb je een bootje in Aalsmeer gehuurd? Dan kan je hier ook aanmeren.

 • Adres: Praamplein, 1431 CV Aalsmeer.

Lunchen bij Het Tuinhuis

Stap aan boord van Rondvaart Westeinderplassen

Een rondvaart maken is altijd een goed idee met lekker weer. Na je lunch bij Het Tuinhuis kan je vanaf de kade aan boord stappen voor een rondvaart over de Westeinderplassen. De Westeinderplassen bij Aalsmeer wordt in de volksmond ook wel ‘De Plas’ genoemd. Mij werd de vraag gesteld of ik wist wat het verschil tussen een meer en een plas is? Mocht je het ook niet weten. Een plas is aangelegd, in het geval van de Westeinderplassen dor het winnen van turf uit de grond. Een meer ontstaat natuurlijk.

De Westeinder Rondvaart vaart van 1 mei tot 1 oktober op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag om 11:00, 13:30 en 15:00 uur en op zaterdag en zondag om 13:30 en 15:00 uur. Kaarten voor de rondvaart kan je kopen bij de Historische Tuin.

De Westeinderplassen beslaan een oppervlakte van ruim 10 km². Een netwerk aan kleine slootjes verbind de plassen met elkaar. Heb je altijd al willen leren windsurfen dan kan je dat leren bij het strandje nabij de watertoren van Aalsmeer. Wil je leren zeilen dan zijn daarvoor ook voldoende mogelijkheden en uiteraard kan je op een zomerse dag zwemmen in het meer. Je bent niet de enige die hier graag zwemt, ook de snoek, paling en de Europese meerval zwemt hier rond.

Rondvaart Westeinderplassen

Bezoek het Flower Art Museum

De bloem, dat verdiend een bijzondere plek. Want bloemen inspireren veel mensen. De bakermat van de sierteelt is Aalsmeer en daar werd in de zomer van 2018 het Flower Art Museum geopend. Ik dacht echt dat dit museum al veel langer bestond, ik bedoel Aalsmeer moet toch een bloemenmuseum hebben als hoofdstad van de bloemen. Het Flower Art Museum is het hele jaar door te bezoeken en bevat naast een permanente tentoonstelling ook wisselende tentoonstellingen.

Het Flower Art Museum is geopend op vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur. In juni 2019 zag ik onder andere de tijdelijke tentoonstelling ‘Tropismlab’. Het ‘Tropism Art & Science Collective bestaat uit een groep Amsterdamse kunstenaars die geïnspireerd worden door planten en bloemen. Ik vond de foto’s prachtig van Lisse, het herfstbos in Zeist, de Veluwe, de Keukenhof en de Hortus Botanicus in Leiden.

Flower Art Museum

Beklim de watertoren van Aalsmeer

Aan de Kudelstaartseweg, aan de rand van de Westeinderplassen vind je de watertoren van Aalsmeer. Het is een rijksmonument van 90 jaar oud met een hoogte van 51 meter. Wil je genieten van een mooi uitzicht over de Westeinderplassen? De watertoren in Aalsmeer is elke tweede en vierde zondag van de maand geopend en in de zomermaanden juli en augustus ook elke zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

Let op, in bepaalde periodes kan je de watertoren niet beklimmen omdat er slechtvalken broeden. In de buurt kan je gratis parkeren bij het Westeinder Paviljoen dat ik hieronder ook benoem.

Watertoren van Aalsmeer

Verken omgeving Aalsmeer op de fiets 

Wil je nog meer doen in Aalsmeer en omgeving? Huur een fiets en ga op pad. Zo is de Uiterdijk een mooie weg langs prachtige huizen en hier kan je onderweg een stop maken bij Café Restaurant In De Zotte Wilg. Je moet wel dezelfde weg weer terug fietsen want deze weg loopt dood bij de jachthaven. Vervolgens is het wel leuk om terug te fietsen naar de Aalsmeerderbrug en daar links af te slaan om over de Aalsmeerderdijk langs Rijsenhout en Burgerveen te fietsen. Deze route heb ik zelf met de auto gereden op de terugweg naar huis.

Wat ook leuk is, en dat heb ik gedaan, is vanaf de Historische Tuin fietsen naar het Flower Art Museum. Daar tegenover ligt de watertoren van Aalsmeer en even verderop een strandje waar je onder andere kan leren zeilen en windsurfen. Hier is ook restaurant Westeinder Paviljoen Aalsmeer gevestigd waar je op het terras aan het water even kan uitrusten. Fiets verder langs Vrouwentroost (buurtschap van Aalsmeer) en het fort in Kudelstaart. Dit fort kan je trouwens niet bezoeken, het is een jachthaven.

De fietsroute leid je uiteindelijk naar Rekelhof waar je alles over paling te weten komt en paling kan kopen en proeven. Aan dezelfde weg vind je ongeveer 300 meter vóór Rekelhof, Zeepatelier Uzepia. Een belangrijk ingredient dat Leontien gebruikt voor haar zepen is geitenmelk dat afkomstig is van de van de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos.

Als je nog niet uit gefietst bent, kan je altijd nog rondom de Westeinderplassen fietsen. Dat is ook een prachtige route. Check ook zeker even de fietstip hieronder waarbij je op de genoemde dagen lokale ambachten aan het werk kan zien.

Aalsmeer op de fiets 

Fort Kudelstaart

Verse paling kopen, bij Rekelhof in Kudelstaart

Wil jij verse paling kopen, gerookte paling proeven of wil je meer weten over het paling vissen? Wat de reden ook is, bij Visserijbedrijf Rekelhof zit je goed. Het is een traditioneel familiebedrijf dat al vier generaties lang op paling vist in de Westeinderplassen. Sinds 1991 runt de charmante Theo Rekelhof de boel. Deze man zit vol verhalen en hij kan je alles vertellen over de paling visserij in Nederland en over de paling zelf. In de visserijwinkel heeft hij een rariteitenkabinet vol met dingen die hij heeft opgevist uit het water en in de tuin liggen stukken vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Je kan je voorstellen dat hij hier graag over verteld.

Hij verkoopt zo’n 60 kilo paling per week en dat vangt hij allemaal uit de Westeinderplassen. Hij is de enige visser die fuiken en lijnen heeft uitstaan in de plassen en daar een vergunning voor heeft. Dus als je echte Westereinderplas paling wilt proeven dan moet je hier zijn. Wil je een keer mee vissen op paling met Theo? Heb je een feestje en wil je paling serveren of wil jij meer weten over paling of een rondleiding op het bedrijf? Theo vind het allemaal te gek en helpt je graag verder.

 • AdresHerenweg 32-A, 1433 HA Kudelstaart.

Verse paling kopen

Restaurant tip in Kudelstaart, Café op de Hoek

Fiets je net als ik van Kudelstaart weer terug naar Aalsmeer? Dan raad ik je aan om onderweg een stop te maken bij Café op de Hoek. Hier staat onder andere de paling op de menukaart van Visserijbedrijf Rekelhof. Wel zo leuk als je net hebt gezien waar de paling vandaan komt om dan hier de paling te eten. Helaas hou ik niet van paling maar gelukkig staan er allerlei gerechten op de menukaart.

Café op de Hoek bevind zich, zoals de naam al zegt, in een hoekpand in Kudelstaart. Van 1982 tot 2016 was Kudelstaart café-loos maar nu kan je genieten van een hapje en een drankje bij de driesprong Kudelstaartseweg, het Robend en de Bilderdammerweg. Rondom Café op de Hoek is een fijn terras met zitbanken aan de voorkant en terrasstoelen aan de zijkant waar je aan het einde van de dag nog fijn kan genieten van het zonnetje. Wil je een lokaal speciaalbier proeven? Bestel dan een ‘Buck’ van Brouwerij “De Bezwooren Kerf” uit Kudelstaart.

Restaurant in Kudelstaart

Rij langs de Westeinderplassen

Ik hou ervan om rond te rijden met de auto en raad je aan om de auto te navigeren over de Aalsmeerderdijk. De route langs de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder op een zomerse dag is zo leuk. Ik reed langs Rijsenhout tot iets voorbij Burgerveen en genoot van het uitzicht op het water. Onderweg kan je prima je auto parkeren langs de kant en even genieten van het uitzicht op de Westereinderplassen vanaf een bankje.

Westeinderplassen

Aalsmeer Flower Festival 2019

Dit jaar vond in Aalsmeer voor de zesde keer het ‘Aalsmeer Flower Festival’ plaats. Tijdens het Aalsmeer Flower Festival worden bloemen en planten op hun mooist gepresenteerd om jou als bezoeker te laten verrassen. Dat hebben de bloemarrangeurs (o.a. arrangeur Elize Eveleens) bij mij zeker voor elkaar gekregen. Oude drijvende autobanden met prachtige bloemstukken en bloemen in allerlei kleuren geschilderde kisten die thuis of in je tuin ook niet zouden misstaan. Even genieten van de rust op de strobalen onder een hemel van bloemen of plaats nemen op een ‘Leaf’ kussen in het ‘plantenbad’. Ik kan niet wachten tot ik ooit mijn eigen tuin(tje) heb om in te frummelen.

Zodra de data bekend is voor het Aalsmeer Flower Festival 2020 zal ik dat hier delen. In 2019 kostte de toegangstickets €10,- per persoon en daarvoor heb je toegang tot de Historische Tuin en het Flower Art Museum.

Aalsmeer Flower Festival

Nog meer tips voor een bezoek aan Aalsmeer

 1. Bezoek de bloemenveiling in Aalsmeer;
 2. Laat je inspireren op de website van Vist Aalsmeer met nog meer reistips;
 3. Combineer Aalsmeer en bezoek Amstelveen ook waar je van alles kan doen en zien;
 4. Parkeren in Aalsmeer is op veel locaties met een ‘blauwe schijf’. Dat betekent dat je er maximaal 2 uur mag parkeren. Op het ‘Drie Kolommenplein’ parkeerterrein en bij ‘Kolenhaven’ kan je de hele dag gratis parkeren.

Welke activiteiten zou jij ook wel willen doen in Aalsmeer?

Print Friendly, PDF & Email