Oktoberfest München, een van de grootste evenementen ter wereld waar jaarlijks miljoenen mensen op af komen. Wil je hier een keer naar toe dan zijn er een aantal dingen die je moet weten voor Oktoberfest München. Met de informatie in dit artikel ga jij goed voorbereid naar het Oktoberfest.

Dit moet je weten voor Oktoberfest in München

Als je naar een groot event of festival gaat is het handig als je een aantal dingen van te voren uitzoekt zodat je daar rekening mee kan houden in je reisplanning. De belangrijkste tip voor het Oktoberfest is; start op tijd met je voorbereiding. Afgelopen jaar waren er maar liefst 6,2 miljoen bezoekers. Wat mij betreft moet je een keer in je leven het Oktoberfest in München beleefd hebben. Het is nog groter, mooier en gezelliger dan ik van te voren had bedacht. Ik ben blij dat ik zelf op tijd ben begonnen met mijn voorbereiding en reisplanning zodat ik optimaal heb kunnen genieten van alles wat het Oktoberfest te bieden heeft.

Wil je antwoorden op de onderstaande vragen? Lees dan mijn artikel; “Voorbereiding Oktoberfest München“. 

 • Hoe draag je je strik op je jurk?
 • Wat gebeurt er waar, wanneer en om hoe laat?
 • Welke feesttenten zijn er en welke tent past bij mij?
 • Hoe zit het met eten en drinken tijdens het Oktoberfest?
 • Wil je de leuke facts & figures rondom Oktoberfest weten?
 • Wat is het Oktoberfest en hoe is het Oktoberfest ontstaan?
 • Wat voor accommodatie- en vervoersmogelijkheden zijn er?
 • Waar wordt het Oktoberfest gehouden en wat is de Theresienwiese?
 • Moet je reserveren voor de feesttenten en wat voor ticketopties zijn er?

Op de bovenstaande vragen geef ik uitgebreid antwoord in het genoemde artikel en kan je meer lezen over mijn gehele reisvoorbereiding. Onderstaand heb ik puntsgewijs uiteen gezet wat de 9 belangrijkste dingen zijn waar je rekening mee moet houden en wat je moet regelen.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

1. Ga je doordeweeks of in het weekend?

Ga je doordeweeks of in het weekend naar het Oktoberfest? Doordeweeks is het rustiger en in het weekend is het drukker. Zelf was ik er tijdens het openingsweekeinde en dat was prima te doen. Wel merkte ik op zondag dat de Theresienwiese (het Oktoberfest terrein) een stuk drukker was dan de zaterdag dus eerlijk gezegd moet ik er niet aan denken om een van de andere twee weekenden te gaan. Daarnaast hou er rekening mee, het tweede weekend komen meestal veel Italianen vanwege een lang weekend vrij. Het derde weekend zijn er veel meer Duitsers.

Ga je op de bonnefooi dan heb je doordeweeks meer kans op plaatsen in één van de tenten. In het weekend gaan de tenten om  10 uur ‘s morgens open, ’s avonds zijn ze rond middernacht gesloten. Ga je tijdens het openingsweekend dan is het leuk om op vrijdag naar de brouwerijen in het stadscentrum te gaan om alvast even voor te proeven.

2. Regel je overnachting op tijd

Nabij de Theresienwiese vind je een enorme Oktoberfest camping. Hier overnachten is de goedkoopste optie en als je nog niet uitgefeest bent dan is er hier altijd nog wel een afterparty. Echter als je op tijd start met zoeken zijn er ook zeker betaalbare hotelkamers te vinden. Reis je met een groep vrienden? Dan is een hostel ook een idee. Of als je het niet erg vind om een kamer te delen dan kan dat natuurlijk ook. Feit blijft begin op tijd met zoeken en je kan nog best betaalbaar overnachten in München. En wat vind je belangrijk? Hoe dichter bij de Theresienwiese, hoe meer je betaald.

Heb je de loterij gewonnen of ben je ‘gewoon’ rijk?
De prijzen voor de meest luxe hotels in München blijven nagenoeg gelijk ten opzichte van de rest van het jaar. Zo kost de “Royal Suite Ludwig” in het Four Seasons Hotel  ook tijdens het Oktoberfest €15.000 euro per nacht.

*Goedkoop slapen op de Oktoberfest camping met internationale reizigers? Bekijk de opties voor Oktoberfest München groepsreis 2019.

3. Reizen naar München voor Oktoberfest

Ik ga er even vanuit dat je graag zo goedkoop mogelijk naar het Oktoberfest wil reizen. Hierbij is het van belang dat je van te voren bepaald of de reisduur voor jou van belang is en het vervoermiddel. Dat is deels natuurlijk ook van afhankelijk met wie en met hoeveel personen je reist. In mijn artikel; “zo reis je goedkoop naar het Oktoberfest” heb ik diverse mogelijkheden uiteengezet qua reizen met de bus, trein en vliegtuig. Zelf ben ik samen met drie vriendinnen met de auto naar München gereisd. Mede omdat een vriendin een tankpas heeft en dat maakte de reis voor ons een stuk goedkoper.

Travelaroundwithme - GoEuro

4. Zo werken de feesttenten

In totaal staan er zestien tenten op het Oktoberfest terrein. In 15 tenten daarvan wordt bier geschonken dat afkomstig is uit München. Leuk om te weten, de bierleidingen uit de brouwerijen liggen onder de Theresienwiese. Er is één tent waar wijn wordt geschonken, de Nymphenburg Wine & Sparkling Wine.
Bij het beslissen naar welke feesttent je wilt moet je jezelf vier dingen afvragen:
 • Waar hou ik van qua muziek?
 • Heb ik een voorkeur qua bier die geschonken wordt?
 • Wil ik met voornamelijk toeristen in een tent zitten of tussen de Duitsers?
 • Wil ik in een enorme tent het Oktoberfest beleven of liever wat kleinschaliger

Overdag is het vrijwel overal mogelijk om naar binnen te gaan. Als je geluk hebt is er een plek vrij waar je kan zitten. Iedere feesttent is verplicht om 500 plaatsen beschikbaar te houden voor mensen die geen tickets hebben. In de weekenden staan er soms al mensen vanaf 06.00 uur in de ochtend te wachten voor de hekken om een plekje te kunnen bemachtigen. In de Hofbräu Festzelt staan er ook statafels die je kan delen. Feit blijft wil je zeker zijn van een plek aan een tafel dan kan je het beste een reservering maken. Zeker in de avond.

Munich - Oktoberfest


5. Regel je eigen tafel in de avond

Wil je het Oktoberfest echt beleven zorg dan dat je een plaats hebt aan een biertafel in de avond. Overdag is goedkoper maar de sfeer in de avond is veel beter. Je kan tickets kopen via de websites van de diverse brouwerijen maar daar moet je echt geluk mee hebben. Ik heb het geprobeerd als buitenstaander maar ik kwam er niet doorheen. Ik heb mijn tickets uiteindelijk, maar op tijd gereserveerd via Oktoberfestreizen.

Op die manier was ik er zeker van dat alles geregeld was voor een totaalprijs voor mijn gehele reisgroep. En zo was ik in één keer het hele weekend voorzien van feesten, bier, eten en nog meer bier. Ideaal dat je zelf nergens aan hoeft te denken!

Biertafel Oktoberfest - Munchen

6. Dress up in een dirndl of lederhose

Je staat echt voor paal als je niet in een dirndl of lederhose verschijnt. Sommige mensen doen het niet maar ik kan je garanderen dat je echt buiten de boot valt. Daarbij vind ik het ook een stukje respect hebben om je te kleden zoals het hoort.

Pluspunt, de Duitsers nemen je ook serieus en je zal eerder een plek krijgen in een feesttent. Voor de vrouwen geldt een speciale wijze van het dragen van de strik. En jawel, mannen letten daar echt op dus wees gewaarschuwd.

Oktoberfest München

7. Eten en drinken tijdens het Oktoberfest + fooi

De Theresienwiese staat vol met eet- en drinkgelegenheden vol keuze. Ga je buiten de feesttenten ergens eten dan ben je een stuk goedkoper uit. Heb je tickets gekocht voor een biertafel of een plekje kunnen bemachtigen ergens dan kan je van de kaart bestellen. Wel zo leuk om tijdens het feest een halve kip weg te snaaien en weg te spoelen met een liter bier.

Zorg dat je goed ontbijt in de ochtend, drink wat fris of water tussendoor en eet ook goed in de middag en de avond. Wel zo leuk als je het feest de hele avond kan meemaken in plaats van dat je ’s middags al knetterlam rondloopt of erger nog, kotsend in het gras ligt om daarna op dezelfde plek je roes uit te slapen. Goed om te weten; de grasheuvel achter de Hofbräu Festzelt is zowel een favoriete plek voor ‘zieke’ Oktoberfestgangers als voor mensen die even ‘uit het zicht’ van anderen elkaar beter willen leren kennen. In de volksmond; ook wel de kus- en neukheuvel genoemd. Voor de goede orde heb ik maar een foto overdag gemaakt.

Reken op ongeveer 10% fooi per ronde als je aan een tafel zit.  Wees niet zuinig en doe de hele avond met een bier(tje), de bediening zal niet vriendelijk tegen je zijn. Men verdiend tijdens het Oktoberfest het salaris namelijk aan de hand van de fooien.

De Beruchte Heuvel - Oktoberfest

8. Wat neem je wel en niet mee naar Oktoberfest

Bereid je van te voren goed voor qua wat je wel en niet meeneemt en hoe je dat meeneemt. Er zijn ter plaatse kluisjes te huur op de Theresienwiese maar tegen de tijd dat je aan de beurt bent start de afterparty al vermoed ik.

 • Neem geen rugzak mee, de controle is streng, duurt lang en soms wordt je gewoon niet binnengelaten;
 • Op het terrein kan je pinnen maar verwacht lange wachtrijen, dus neem contant geld mee. Je kan in de feesttenten niet pinnen;
 • Foto’s maken met professionele camera’s is alleen toegestaan met vergunning. Compact camera’s en telefoons zijn geen probleem.

9. Duitsers zijn streng maar rechtvaardig, dit mag absoluut niet

Geen geouwehoer, gedraag je je niet dan lig je eruit. Geen discussie mogelijk! Dus doe de onderstaande dingen niet en je beleefd een fantastisch Oktoberfest.

 • Alcohol drinken buiten de tenten is niet toegestaan en mag alleen binnen bij de banken;
 • In een aantal tenten is het niet toegestaan om op de banken te staan, op de tafels staan is in geen enkele tent toegestaan.
Dit moet je weten voor Oktoberfest in München, weet jij nu alles?
*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email