De perfecte dag in een Nederlandse stad? Die heb je in mijn ogen in Den Haag. Dit is de stad waar ik ben opgegroeid en na jaren overal en nergens te hebben gewoond weer mijn basis is.

Oh Oh Den Haag, die mooie stad achter de duinen. Om alles uit je perfecte dag te halen zou ik aanraden om een avond van te voren te overnachten in de Haagse Toren. Deze toren staat onder de Hagenezen bekend als het strijkijzer, gezien de vorm van het gebouw. Het is de wolkenkrabber van Den Haag en geïnspireerd op het Flat Iron Building in New York. Het is ook het hoogst publiekelijk toegankelijke gebouw van heel Nederland. Zorg dat je vroeg opstaat want vanaf het uitkijkplatform heb je een wijds uitzicht over de stad met het strand en de duinen in de verte. Als je geluk hebt kan je bij helder weer zelfs tot aan Rotterdam kijken en zie je daar de zon opkomen. In de bar van The Penthouse kan je ontbijten op 135 meter hoogte.

Eén dag in Den Haag

Pak de tram van station Hollands Spoor naar de stad en stap uit op het Spui. Links vind je de Lange Poten, misschien ook wel bekend van het nummer Oh Oh Den Haag. De Lange Poten is één van de winkelstraten in het hartje van de stad. In het midden van de straat is aan de rechterkant de Passage. Het is de oudste winkelpassage van Nederland en is een UNESCO monument. Tussen 1882 en 1885 werd het gebouwd naar een voorbeeld uit Parijs. Ging je hier vroeger heen om chique te winkelen, tegenwoordig zijn er allerlei winkels. Vergeet vooral niet omhoog te kijken naar de bijzondere arcades en de glazen koepel.

Via Buitenhof en Hofvijver naar de paleistuinen

Aan de achterkant loop je er uit en als je daar schuin het Buitenhof over steekt vind je aan de linkerkant de Gevangenpoort. In het jaar 1420 werden hier de eerste gevangenen naar toe gebracht. Recht daar tegenover is de Hofvijver waar in juni Festival Classique plaats vind.

Hofvijver - Den Haag

Loop over het grindpad langs het water en ga aan het einde naar links om de beeldententoonstelling te bewonderen die in de zomer op het Lange Voorhout staat. Aan deze statige bomenlaan zijn vele ambassades gevestigd.

Lange Voorhout - beeldententoonstelling

Op de hoek, op de grens met de Denneweg ligt het legendarische Des Indes Hotel waar vele beroemdheden hebben overnacht. De Denneweg is een leuke plek om een kopje koffie te drinken, te lunchen of te dineren. Heerlijke saté, spareribs of vis vind je bij restaurant de Resident.

Loop terug via het Lange Voorhout naar het Noordeinde, een winkelstraat met veel luxe merken. Aan het Noordeinde ligt ook het werkpaleis van Koning Willem Alexander. Tijdens Prinsjesdag staat hij met zijn gezin op het balkon nadat hij de troonrede heeft voorgelezen op het Binnenhof. Aan de achterkant zijn de paleistuinen. Hier kom je tot rust en kan je genieten van de stilte midden in de stad. Aan het einde van het Noordeinde vind je de Haagse Bluf, het pleintje ligt een beetje verscholen maar hier vind je een aantal leuke boutique winkels.

Waar is Den Haag ontstaan?

Inmiddels is het wel tijd voor een lunch en daarvoor raad ik de Grote Markt aan. De Boterwaag is een leuk grandcafé en binnen hangt nog een oude weegschaal uit 1682.

Ga daarna via de winkelstraat naar het Binnenhof en laat je verrassen door het bijzondere gebouw van waaruit Nederland word bestuurd. Dit is de plek waar Den Haag is ontstaan. Mocht je het interessant vinden dan is het leuk om een bezoek te brengen aan de Eerste en Tweede Kamer. Steek het plein over en loop onder het poortje door. Aan de linkerkant zie je een torentje, dat is de werkplek van de Minister President. Daarnaast bevindt zich het Mauritshuis dat de beste Nederlandse schilderkunst toont uit de Gouden Eeuw. Het Plein dat daarachter ligt werd in 1632 aangelegd naar voorbeeld van het Place Royale in Parijs. Het Plein is omgeven door gezellige restaurants en cafés.

Het Mauritshuis - Den Haag

Winkelen

Steek het Plein schuin over en loop richting Centraal Station. Als je wil shoppen kan je in New Babylon terecht dat volledig is gerenoveerd en tal van winkels telt. Stap bij het station op de tram naar de Haagse Schilderswijk voor een bezoek aan de Haagse Markt. Met 540 kramen is het de grootste onoverdekte warenmarkt in Nederland. Naast het aanbod van verse groenten, fruit, vis en vlees staat het ook bekend om het grote assortiment aan exotische producten. De mart zoals het in de volksmond ook wel wordt genoemd is een ontmoetingsplek voor vele culturen.

Relaxen in de hammam en varen met de Ooievaart

Tijdens een perfecte dag kan alles, dus een moment voor ontspannen hoort er ook bij. Ga naar de Hammam voor een relaxmoment en bijvoorbeeld een srub behandeling om daarna bij te komen met een verse muntthee. Is er nog tijd over maak dan een rondvaart door Den Haag met de Ooievaart. De ooievaar is het symbool van Den Haag. Varend door de oude grachten van Den Haag zie je de stad van een hele andere kant.

Eten en uitgaan

In de avond is het Plein een leuke, drukke en gezellige plek om te eten. De Eeuwige Jachtvelden kan ik zeker aanraden en mocht je nog energie over hebben sluit de dag af met een drankje en dansje in één van de vele cafés. Cloos kan ik zeker aanraden en is twee panden verderop gelegen. Daarnaast zit Millers, een club met goedje dj’s waar veel hippe Hagenezen komen. Hou je van salsa dansen ga dan naar Havana op het Buitenhof. De iets alternatievere cafés vind je aan de Grote Markt en als je geluk hebt is er misschien wel een goed feest of concert in het Paard van Troje aan de Prinsegracht.

Ik kan nog vele tientallen dingen opnoemen die je moet bezoeken, zoals het Vredespaleis, Meijendel, de Japanse tuin en niet te vergeten Madurodam. Waar je de lekkerste bitterballen eet of waar de kleinste frietzaak van Nederland is. In Den Haag raak je niet uitgekeken. Nieuwsgierig naar nog meer Den Haag tips, klik dan hier.

In welke stad in Nederland zou jij de perfecte dag hebben?

Print Friendly, PDF & Email