16 augustus 2014 was de dag van de Palio de’ll Assunta. Sinds 1644 is de race op paarden een jaarlijks evenement ter ere van Maria Hemelvaart, (geldt voor de Palio in augustus). Op de ochtend van de race worden de nieuwe jockeys die meedoen aan de Palio ingezegend en in de middag is er een mis voor de deelnemende paarden. Hierover schreef ik in mijn blog; “Inzegening voor de Palio di Siena”.

De Palio race, Palio dell Assunta in Siena in juli en augustus

Voorbereiding voor de parade

Na de inzegening in iedere contrada worden de paarden naar het Palazzo Pubblico gebracht. De deelnemers aan de Coreo Storico, de historische parade, vertrekken in augustus naar de Duomo waar alle contrade zich verzamelen om in een lange stoet naar het Piazza del Campo te lopen.

Als de contrade zich verzamelen bij de Duomo worden in de tussentijd, rond 15.00 uur, vier grote witte maremmaanse ossen naar de tijdelijke stal gebracht in het straatje, “Casato di Sotto” dat uitkomt op het Piazza del Campo. De ossen trekken de houten kar, de “Carrocio”, voort waarop “Il Palio”staat, de vlag die de contrada wint.

Ten tijde van de Palio ben ik werkzaam als hostess voor de internationale gasten van PalioTours. Ik ontvang ze in het appartement in de zijstraat dat naar het Piazza del Campo leidt, “Vicolo del Bargello”.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Barbaresco Niccolo met het paard Istriceddu

De Corteo Storico, de historische parade

Om 17.00 uur begint de grote parade, Corteo Storico. Alle contrade, ook degenen die niet meedoen, stellen zich voor aan het publiek. Een uitzinnige menigte schreeuwt de deelnemers toe zodra ze het Piazza del Campo betreden.

Piazza del Campo

15.000 mensen op Piazza del Campo

Als je geen kaarten voor de tribunes of voor de balkons hebt dan sta je tussen de 15.000 mensen op het plein.

Mensenmassa op het Piazza del Campo

Het defilé bestaat uit een middeleeuws gekleed gezelschap, waarin zich allereerst een tamboerslager bevindt, gevolgd door twee vaandel zwaaiers. (Foto: Contrada Selva in de historische parade.)

Contrada Selva          Contrada Selva

Op elke hoek van een straat die naar het plein leidt houden ze halt om de kunst van het vlag zwaaien te tonen aan de menigte. Achter de vaandel zwaaiers bevindt zich de capitano met de twee vertrouwelingen. Een paar gelukkige inwoners dragen het contrada symbool waarna het paradepaard, “sopralleso” met daarop de uitverkoren fantino in beeld komt. Daarachter bevindt zich de echte hoofdpersoon in dit verhaal, het racepaard zelf, het kostbaarste (tijdelijke) bezit van de contrada dat wordt geleid door de “Barbaresco”, de paardenverzorger ten tijde van de Palio.

Contrada Selva in de historische parade

Nadat alle contrade zich hebben voorgesteld, trekt de “Carrocio” de baan over. De zestiende-eeuwse houten kar, die door vier witte Maremmaanse ossen voortgetrokken wordt, deed in de Middeleeuwen dienst als de stadsrepubliek hun vlag wilden vervoeren alvorens ten strijde te trekken. Op de kar staat nu de gewilde trofee, een groot zijden vaandel, de Palio. De Palio wordt omringd door vier vertegenwoordigers van de antieke stads magistratuur en door zes gemeentelijke trompettisten die de Palio mars spelen. De kar wordt geëscorteerd door ruiters van de uitgelote wijken en stopt ook bij iedere ingang naar het plein. Hier staan de wijkbewoners die allemaal met hun sjaal zwaaien en “Cencio Cencio” roepen, wat vrij vertaald “poetslap” betekend. Dat is hoe de Palio vlag, “Il Palio” wordt genoemd in Siena. (Foto: vlag zwaaiers deelnemende contrade.)

Vlag zwaaiers deelnemende contrade

Ontwerp “Il Palio”, de Palio vlag

Ieder jaar wordt er door kunstenaars een nieuwe Palio vervaardigd van zijde. Vroeger waren dat alleen Italiaanse kunstenaars maar sinds 1975 zijn er internationale kunstenaars die de vlag mogen ontwerpen dat wordt bepaald door de Commune van Siena. Dit jaar is de eer voor de Bulgaarse kunstenaar Ivan Dimitrov.

Palio vlag, Bulgaarse kunstenaar

Eén van de bekendste ontwerpers van “Il Palio” is de Colombiaanse artiest Fernando Botero. Eén van de meest omstreden vlaggen was ooit die van de Libische kunstenaar Ali Hassoun. Hij presenteerde een vlag met daarop een afbeelding van een moslim soldaat en een Palestijnse vlag die te zien is in het museum van de contrada Selva.

Er zijn strenge eisen waaraan de vlag moet voldoen. Er moet een afbeelding van Maria Hemelvaart opstaan, (in augustus), de drie bergen van Siena, alle emblemen van de contrade en de kleuren van de tien contrade die meedoen. Zes dagen voor de Palio begint wordt de vlag getoond aan het publiek in een parade.

Na de ronde door het Campo met Il Palio wordt het vaandel bij de startlijn omhoog getrokken zodat iedereen Il Palio kan zien.

Palio vlag 2014

De Palio race

De Palio race bestaat uit drie ronden van iets meer dan 1000 meter, 339 meter per ronde, over het schelpvormige plein en duurt dan ook maar een paar minuten. De snelste tijd die ooit gereden is, staat op 1 minuut en 13 seconden. Wil je meer weten over de achtergrond van de race, de corruptie en wat de spelregels zijn lees dan zeker mijn blog, “Wat is de Palio?”.

Als de parade voorbij is en de vlag hangt in de hoek van de straat, “Costa Barbieri” dan gaat het kanon af en komt allereerst de politie van Siena het plein op. Voor de tribune waarop alle deelnemers aan de parade zitten houden zij halt en steken zij de zwaarden in de lucht.

Politie van Siena

In een snelle galop maken zij een ronde over het plein en zo snel als ze kwamen verlaten ze ook weer het plein. Het is tijd voor de jockeys om op hun paarden het Palazzo Pubblico uit te rijden naar de start, de Mossa. De volgorde dat ze naar buiten komen is hetzelfde als de volgorde waarin de deelnemende contrade zijn geselecteerd. De jockeys stellen de paarden op in een rij voor het afroepen van de startvolgorde.

Er heerst een doodse stilte op het plein als de starter, Bartolo Ambrosione, de envelop krijgt overhandigd waarin de loting zit van de startplaatsen. Er gebeurd hetzelfde als bij de Tratta, de loting van de paarden. Je hoort een diepe zucht als het geen goede startplaats is en geschreeuw en gejuich als de positie goed is. Over het algemeen zijn startplaats drie en vier de beste posities.

Tijdens de derde prova heeft een paard, van de contrada Giraffa, zijn been gebroken. Dat betekent dat er nu negen paarden aan de start staan. De volgorde van de startposities is als volgt, Valdimontone, Civetta, Drago, Leocorno, Bruco, Aquila, Pantera, Chiocciola. Tittia de jockey van de contrada Selva krijgt de laatste startpositie toegewezen. Hij staat als Rincorso achteraan en zal de start bepalen. Mijn hoop op weer een overwinning voor Tittia is voorbij.

De gasten kijken hun ogen uit bij dit schouwspel en ik geef ze alle informatie die ik heb. Mensen zijn verbaasd over het feit dat er zoveel regels zijn en waar allemaal op gelet wordt.

Gasten PalioTours in het appartement

Elk jaar is anders en dat maakt de race zo speciaal. Nu de startvolgorde bekend, is wordt het tijd voor de echte omkopingen. Aan de startlijn kunnen de fantini en hun capitano inschatten wat de echte kansen zijn en de daadwerkelijke start kan om die reden even op zich laten wachten. De capitano bevindt zich tussen het publiek dat op de tribunes zit bij de startlijn. Tussen het publiek bevinden zich ook ‘luistervinken’ die kijken of de fantino niet zelf eigen afspraken maakt. Zittend op hun paard overleggen zij razendsnel, zijn hun kansen goed, dan proberen zij andere contrade om te kopen. Zijn hun kansen sowieso al slecht (bijvoorbeeld door slecht paard en/of slechte startpositie), dan staan zij zelf open voor omkopingen. De bedragen worden overigens alleen uitgekeerd als de omkopende contrade daadwerkelijk wint.

Deze keer zijn ze er snel uit en na ongeveer tien minuten volgt de eerste start, wat een valse start is dat kenbaar wordt gemaakt door het geluid van het kanon dat weer afgaat. Het kan zijn dat Tittia dit expres doet om de andere paarden nog meer op te fokken. Toch volgt er snel een tweede start en de paarden stuiven weg.

In de tweede bocht, de gevaarlijke Curve St. Martino gaat het al fout. De nieuwe jockey van contrada Valdimontone, de ram, valt van zijn paard en een paar meter verderop valt de jockey van contrada Pantera van zijn paard tegen de kussens.

Jockey Valdimontone valt van zijn paard

Contrada Aquila ligt voorop maar in de tweede ronde wordt duidelijk dat er afspraken zijn gemaakt. Als je de onderstaande film van de race bekijkt zie je dat hij constant achteruit kijkt om te zien wie er achter hem zit.

Palio paardenrace

Palio paardenrace

Pantera is zijn vijand maar hij weet niet dat die jockey al in de eerste ronde van zijn paard is gevallen. Hij maakt een ruime bocht in de hoek van de start zodat contrada Civetta, van de uil kan passeren. Nu is het duidelijk voor wie de overwinning is. Jockey Brio, rijdend voor de contrada van de uil racet de laatste ronde de baan over en het paard rijdt recht op het juichende publiek af dat al op de baan is gaan staan.

Civetta wint de Palio de'll Assunta

Na de race

De mensen op het plein barsten los in een uitzinnige feeststemming en de jockey Andrea Mari, bijnaam Brio, schreeuwt het uit. Een grote groep mensen beweegt voort naar de hoek en trekken de Palio van de brug af. Na 29 jaar won Civette in 2009 weer voor het eerst met fantino Mari en nu weet hij weer de overwinning voor Civetta binnen te halen en dat zelfs op een nieuw paard! Hieronder kun je de beelden bekijken van de race uit 1979 die Civetta won:

Ik ben aan het werk en deze keer zie ik de beelden van de feestvierders in de Duomo op TV. Het plein loopt snel leeg en de schoonmakers gaan direct aan de slag en de souvenirverkopers zetten hun waar snel klaar.

Civetta verlaat het Piazza del Campo

Opruimen van het Piazza del Campo

Als alle gasten weg zijn haast ik mij naar de contrada van Civetta en ben net op tijd om de stoet te zien aankomen. De Palio vlag wordt de kerk in gebracht en ik volg de inwoners. De emotie is groot, iedereen probeert een glimp op te vangen van de vlag en als ze dichterbij komen wil iedereen het even aanraken.

Feest in de contrada Civetta

Buiten gaat het feest door, rood zwarte vlaggen zwaaien door de straat, er wordt gedrumd en kinderen showen hun sjaals met het symbool van de uil.

Feest in de contrada Civetta

Het feest word gevierd in de contrada maar daarna doen ze nog een laatste parade door de stad. Ik ben wakker tot diep in de nacht en om 03.00 uur lopen er nog steeds drummers en vlag zwaaiers over het Piazza del Campo terwijl de tribunes al weer worden afgebroken zodat over een paar dagen Siena weer een rustig Italiaans stadje is.

Opruimen Piazza del Campo Siena          Opruimen Piazza del Campo Siena

Leuk om te zien is de documentaire, zes delen, die IKON in 2002 heeft gemaakt over de contrada Civetta. Hieronder kan je deel 1 zien, met Nederlandse ondertiteling: The Last Victory. Als het filmpje is afgelopen zie je daarna aan de rechterkant automatisch deel 2 tot en met 6 verschijnen zodat je de gehele documentaire kunt zien.

Palio nieuws na de race

Een grote Palio fan die mijn belevenissen op de voet heeft gevolgd is Peter de Weerd. Nu woont hij in Thailand en kan daarom niet bij de Palio aanwezig zijn maar hij volgt het event op de voet.

Hij stuurde mij de interview met de jockey genaamd Brigante. Hij reed voor Valdimontone en kwam in de tweede bocht hard ten val. “Een spannende duikvlucht” vormt de kop van het artikel.

Vanaf het appartement zag ik dat het paard Osvaldo uitgleed. Brigante viel eraf en kreeg vervolgens twee paarden tegen zich aan. Contrada Aquila raakte hem het hardst maar hij heeft er alleen een paar blauwe plekken aan overgehouden verteld hij. In de interview zegt hij met een lach op zijn gezicht, “ik voel me goed en ik ga een drankje drinken met vrienden.”

Zijn debuut is gemaakt en hij hoopt dat hij volgend jaar weer als fantino wordt geselecteerd door een contrada.

Palio Straordinario

Twee maal per jaar, op 2 juli (Palio di Provenzano) en op 16 augustus (Palio dell’Assunta) wordt de Palio di Siena verreden. Bij bijzondere gelegenheden, zoals het jaar 2000 dat werd ingeluid of de bouw van de universiteit kan het zijn dat er een extra Palio word georganiseerd, dit wordt de Palio Straordinario genoemd en is in september.

Ter ere van de Expo 2015 is er een voorstel gedaan voor een Palio Straordinario. De beslissing hierover ligt bij de contrade dus ik hou jullie op de hoogte van de ontwikkelingen. In 2019 is Siena de culturele hoofdstad van het jaar en dan is er bijna zeker een Palio Straordinario.

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Print Friendly, PDF & Email