In augustus was ik voor de derde keer bij mijn favoriete evenement, de Palio in Siena. Vorig jaar was ik hier voor het eerst voor een reisreportage en dit jaar was ik aan het werk voor PalioTours en maakte ik een nieuwe reportage. Wil je meer weten over de Palio lees dan mijn reportage, “Wat is de Palio?”.

In het afgelopen jaar heb ik ontzettend veel mensen leren kennen. Inspirerende Sienese inwoners die uit volle overtuiging en met liefde voor hun contrada in deze Italiaanse stad leven.

Fotograaf Luciano Valentini

Eén van de inwoners die ik heb leren kennen en die ik elke Palio een bezoek breng is de fotograaf Luciano Valentini. Vorig jaar liep ik bij toeval langs zijn winkel en werd gelijk aangetrokken door de foto’s die naast zijn winkel hangen op de buitenmuur.

Toen had ik nog geen idee wie hij was maar al snel kwam ik erachter dat hij het liefste de Palio fotografeert. Dit jaar was ik weer in Siena en spraken we af voor een interview in zijn winkel.

Fotograferen van de Palio di Siena

Ik vertel hem dat ik geïnspireerd ben en onder de indruk van zijn diversiteit aan foto’s. Uren kan ik rondkijken in zijn kleine studio naar de foto’s die een verhaal vertellen.

Op 2 juli 1974 fotografeerde Luciano zijn eerste Palio. “Het is nog steeds een historisch evenement volgens de eeuwenoude regels maar in de loop der jaren is er uiteraard het een en ander veranderd ten opzichte van toen”, verteld Luciano. Het evenement is commerciëler geworden maar wil dat niet als zodanig bestempelen. Het enige waar je het echt aan merkt zijn de ticketprijzen. In 1974 kon je nog voor een paar Lire de Palio gadeslaan vanaf de tribunes. Nu is de goedkoopste plaats minimaal €250,-. Daarnaast is er ook een stuk meer politie en beveiliging op de been voor de toeristenmassa die ook allemaal op het evenement afkomen.

Het verschil qua fotografie is dat hij vroeger vrij was om te doen wat hij wilde. Hij kon op de meeste plaatsen staan en zelfs vanaf diverse plekken op de baan foto’s maken. Nu zijn er speciale persvakken en dat zijn nou juist de plekken die hij niet wil. Elk jaar koopt Luciano een ticket voor een andere plaats op de tribunes of op één van de balkons aan het Piazza del Campo.

Hij heeft geen favoriete plek want elke Palio is anders en het leuke van fotograferen is juist om het iedere keer vanaf een ander standpunt te doen. “Daarbij heb ik dan ook andere foto’s als de pers fotografen en daar draait het voor mij om”, zegt Luciano. Voor mijn artikel “Siena, in de ban van de Palio” gebruikte ik twee foto’s die hij maakte van de “batteria” de selectie van de deelnemende paarden aan de Palio.

Batteria          Batteria

Hij heeft dus geen favoriete plek. Als ik hem vraag of hij wel een favoriete foto heeft, glimlacht hij naar mij. Hij pakt mij bij mijn schouder en zegt die ga ik morgen maken tijdens de race. Ik lach terug en vraag hem ergens te gaan staan voor een foto in zijn winkel. Hij tuurt rond en gaat rechts achterin staan, als ik vraag of dan zijn mooiste foto’s op de foto komen, glimlacht hij instemmend.

Luciano Valentini

De mooiste Palio die hij ooit beleefde was die van augustus 2005. Luciano is inwoner van de Torre contrada, de wijk van de toren en na 44 jaar wonnen zij toen eindelijk de Palio de’ll Assunta. “Belissima Vittorie”, zegt Luciano!

Luciano Valentini in de media

Velen weten inmiddels zijn winkel te vinden. Terwijl ik met hem in gesprek ben stappen er ook een aantal Nederlandse toeristen naar binnen. De auteur van de 100% stedengids Toscane is ook onder de indruk van zijn werk en schrijft in de gids dat je bij Luciano het hele jaar door de Palio sfeer kunt proeven aan de Via Diacetto 36 in Siena.

Foto Luciano Valentini 100% Toscane gids

Tekst Luciano Valentini 100% Toscane gids

Momenteel is er ook een expositie van Luciano zijn werk in de Red Gallery in Buckinghamshire. De Red Gallery promoot het werk van een select aantal Britse en Europese kunstenaars die persoonlijke, en unieke kunstwerken maken. Naast zijn grote liefde voor het fotograferen van de Palio doet hij ook reclame en redactionele fotografie, portretteert hij mensen en legt hij bruiloften vast op de gevoelige plaat.

© De foto’s van de Batteria zijn gemaakt door Luciano Valentini. De afbeeldingen van de 100% Toscane gids heb ik ontvangen om te gebruiken in mijn artikel. De overige foto´s in dit artikel zijn gemaakt door Henriëtte Bokslag en mogen niet zonder toestemming gebruikt worden.

 

Print Friendly, PDF & Email