Dark Tourism, ik heb er wel iets mee. Sowieso ben ik altijd nieuwsgierig naar voor mij bijzondere en vreemde gebeurtenissen, heb ik iets met verlaten plekken en vind ik het belangrijk om een aantal dingen onder ogen te zien. Ik ben benieuwd of jij ook iets hebt met Dark Tourism?

Nieuwsgierig naar Dark Tourism

Dark Tourism is niets meer dan Duister Toerisme. Volgens Wikipedia betekent dat; ‘Duister toerisme, ook wel thanatoerisme genoemd, is een een begrip dat gebruikt wordt in de antropologie en toerismestudies voor een vorm van toerisme of seculiere pelgrimage waarbij historische plekken worden bezocht die te maken hebben met dood en tragedie of daarmee worden geassocieerd‘.

Wat mij betreft zijn er diverse vormen van Dark Tourism. De echt donkere kanten van onze geschiedenis en het leven die mensen toch graag willen zien, zoals Auschwitz Birkenau, The Killing Fields in Cambodja en de overblijfselen van het slavernijverleden in bijvoorbeeld Afrika. Daarna begint voor mij de ‘grijzere’ kant van Dark Tourism, zoals de rosse buurten in diverse steden, verlaten plekken en catacomben onder een stad zoals Parijs en het knekelhuis in Brno.

Mensen mogen het vreemd vinden dat ik naar dit soort plekken toe reis. Voor mij betekent het reizen naar duistere plekken meerdere dingen. Enerzijds wil ik dingen met eigen ogen hebben gezien en anderzijds is het deels nieuwsgierigheid. Nu ik er zo over nadenk is het bezoeken van sloppenwijken in Johannesburg en Favela’s in Rio de Janeiro eigenlijk ook een vorm van Dark Tourism. En iedereen die naar Parijs is geweest heeft vast een bezoek gebracht aan begraafplaats. Cimetière du PèreLachaise.

Tip, scroll even naar beneden voor een mooie boeken tip over verlaten plekken

Dark Tourism

Volg Dark Tourist op Netflix

Als ik op reis zou gaan naar Cambodja dan wil ik The Killing Fields zien. Ooit wil ik een keer naar Tsjernobyl reizen en als ik naar Columbia zou gaan dan zou ik zeker meegaan met de Pablo Escobar tour. Het is alweer een aantal jaar geleden dat Lauren Verster documentaires maakte voor ‘Lauren Verslaat’. Ik zat aan de buis gekluisterd als er weer een nieuwe documentaire was over de duistere kanten van het leven ergens op de wereld.

De serie ‘Dark Tourist’ op Netflix die had ik dan ook zo uitgekeken. Met verbazing keek ik ernaar maar het triggerde ook iets in mij. Een aantal dingen die ik in die afleveringen zag zou ik zelf ook doen. Voornamelijk uit nieuwsgierigheid naar het onbekende…

Dark Tourism Top 10

Volgens diverse bronnen behoren de onderstaande bestemmingen en/of specifieke bezienswaardigheden tot de ‘Dark Tourism Top 10‘. Of het ethisch verantwoord is om bepaalde bestemmingen en rituelen met je eigen ogen te zien daarover verschillen de meningen en kan je ellenlang discussieren. Een ding vind ik belangrijk en dat is dat je respect toont. Respect voor de plaats waar je bent, respect voor de mensen die je ontmoet en dat je je gedraagt naar wat men ter plaatse van je verwacht. Ik wil hier één ding over zeggen, maak geen selfies op plaatsen als Auschwitz, dat vind ik echt walgelijk!

 1. Auschwitz-Birkenau, nabij Krakau;
 2. Berlijnse Muur & Checkpoint Charlie, Berlijn;
 3. De catacomben in Parijs;
 4. Pompeii, nabij Napels;
 5. Tsjernobyl, Oekraïne;
 6. Ground Zero, New York;
 7. Hachijo Royal Hotel, Japan;
 8. Het Medellín van Pablo Escobar, Colombia;
 9. Spookstad Agdam, Azerbeidzjan;
 10. Atoomwapens testlocatie Semipalatinsk, Kazachstan.

Dark Tourism Top 10

Overnacht in angstaanjagende Airbnb’s

Lig jij niet zo snel wakker ’s nachts? Kies dan voor een verblijf in één van de angstaanjagende Airbnb accommodaties ter wereld. Zo is Mary boos over de oneerlijk verdeelde erfenis. Durf jij te slapen in The Haunted House in Ontario, Canada? Of ga je liever naar een spookstad dat ooit de rijkste plaats van Amerika werd genoemd? Charles Steen ontdekte hier uranium ontdekte, toen de vraag daarnaar afnam verloor hij zijn fortuin maar hij schijnt er nog steeds naar te zoeken.

Heb je reisplannen naar Ohio? In het Inspiration House in Oberlin, Ohio kan je bovennatuurlijke ontmoetingen verwachten. De Airbnb host, met een passie voor het bovennatuurlijke, vertelt je graag alles over het leven na de dood.

Dark Tourism

Dark Tourism in Texas

Een ghost tour maken, een begrafenismuseum bezoeken of kijken naar een parade om de doden te eren. Tijdens Halloween kan het allemaal in de Amerikaanse staat Texas. Tijdens de Ghost Tour in Galveston kan je onder leiding van een gids door smalle steegjes dwalen en langs bijzondere plekken wandelen voor levendige horrorverhalen, zoals het Durst House waar ooit een gruwelijke moord plaats vond.

Het bestaat, een National Museum of Funeral History in Houston. Zo kan je onder andere een  tentoonstelling over begrafenisrituelen van over de hele wereld bekijken. Ga je liever feestvieren met de doden in Austin? De Mexicanen vieren dan ‘Día de los Muertos’, de Dag van de Doden. Het is geen treurige dag want volgens de oude Mexicaanse traditie is moet er feest gevierd worden ter ere van de overledenen.

Dark Tourism in Nederland

Ook in Nederland kennen wij een aantal duistere plekken. Van echt donkere bladzijden uit onze geschiedenis tot plekken die een vorm van duister zijn.

 1. Het Anne Frank Huis in Amsterdam;
 2. Kamp Westerbork;
 3. Torture Museum Amsterdam;
 4. Roze buurt in Amsterdam;
 5. Begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam > liggen veel bekende Nederlanders begraven.

Boek over verlaten plekken

De Nederlandse Bas van der Poel houdt van fotograferen en legt het liefst wereldwijd verlaten plekken vast. Alle verlaten plekken die hij ooit heeft bezocht heeft hij nu gebundeld in zijn boek; ‘Colors of Decay‘. Wat mij direct opvalt is dat ik het jammer vind dat de locaties van de foto’s er niet bij staan. Maar hoe langer ik daar over nadenk en nadat ik aan Bas heb gevraagd waarom hij ervoor heeft gekozen om dat niet te vermelden is het mij duidelijk.

De plekken die gefotografeerd zijn moeten ook verlaten plekken in Europa en daar buiten blijven. Het is fijn dat er een fotograaf is die het vastlegt voor ons zodat wij er naar kunnen kijken. Ik kan je uiteraard wel verklappen in welke landen de foto’s zijn gemaakt en dat is een hele lijst. De foto’s van de verlaten plekken zijn de afgelopen jaren gemaakt in; Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Oostenrijk, Italië, Portugal, Bulgarije, Oekraïne, Roemenië, Georgië, Abchazië en Taiwan.

Het is een mooi koffietafelboek over reizen dat je meeneemt naar die plekken op aarde waar maar weinig mensen naar toe gaan. Kijk door zijn lens naar deze plekken want wie weet bestaan deze plekken over een tijd niet eens meer. Zelf zegt Bas hierover; ‘Overal om ons heen is er een ongeziene wereld. In het volle zicht, maar soms lopen we er langs omdat het verborgen is. De locaties zijn in een staat van verval en vergeten. Ik zie er de schoonheid van in en leg dat graag vast’.

*Bestel Colors of Decay hier voor €49,45.

Verlaten plekken

Heb jij iets met Dark Tourism?

Print Friendly, PDF & Email