Dark Tourism, ik heb er wel iets mee. Sowieso ben ik altijd nieuwsgierig naar voor mij bijzondere en vreemde gebeurtenissen, heb ik iets met verlaten plekken en vind ik het belangrijk om een aantal dingen onder ogen te zien. Ik ben benieuwd of jij ook iets hebt met Dark Tourism?

Nieuwsgierig naar Dark Tourism

Dark Tourism is niets meer dan Duister Toerisme. Volgens Wikipedia betekent dat; ‘Duister toerisme, ook wel thanatoerisme genoemd, is een een begrip dat gebruikt wordt in de antropologie en toerismestudies voor een vorm van toerisme of seculiere pelgrimage waarbij historische plekken worden bezocht die te maken hebben met dood en tragedie of daarmee worden geassocieerd‘.

Wat mij betreft zijn er diverse vormen van Dark Tourism. De echt donkere kanten van onze geschiedenis en het leven die mensen toch graag willen zien, zoals Auschwitz Birkenau, The Killing Fields in Cambodja en de overblijfselen van het slavernijverleden in bijvoorbeeld Afrika. Daarna begint voor mij de ‘grijzere’ kant van Dark Tourism, zoals de rosse buurten in diverse steden, verlaten plekken en catacomben onder een stad zoals Parijs en het knekelhuis in Brno.

Mensen mogen het vreemd vinden dat ik naar dit soort plekken toe reis. Voor mij betekent het reizen naar duistere plekken meerdere dingen. Enerzijds wil ik dingen met eigen ogen hebben gezien en anderzijds is het deels nieuwsgierigheid. Nu ik er zo over nadenk is het bezoeken van sloppenwijken in Johannesburg en Favela’s in Rio de Janeiro eigenlijk ook een vorm van Dark Tourism. En iedereen die naar Parijs is geweest heeft vast een bezoek gebracht aan begraafplaats. Cimetière du PèreLachaise.

Dark Tourism

Volg Dark Tourist op Netflix

Als ik op reis zou gaan naar Cambodja dan wil ik The Killing Fields zien. Ooit wil ik een keer naar Tsjernobyl reizen en als ik naar Columbia zou gaan dan zou ik zeker meegaan met de Pablo Escobar tour. Het is alweer een aantal jaar geleden dat Lauren Verster documentaires maakte voor ‘Lauren Verslaat’. Ik zat aan de buis gekluisterd als er weer een nieuwe documentaire was over de duistere kanten van het leven ergens op de wereld.

De serie ‘Dark Tourist’ op Netflix die had ik dan ook zo uitgekeken. Met verbazing keek ik ernaar maar het triggerde ook iets in mij. Een aantal dingen die ik in die afleveringen zag zou ik zelf ook doen. Voornamelijk uit nieuwsgierigheid naar het onbekende…

Dark Tourism Top 10

Volgens diverse bronnen behoren de onderstaande bestemmingen en/of specifieke bezienswaardigheden tot de ‘Dark Tourism Top 10‘. Of het ethisch verantwoord is om bepaalde bestemmingen en rituelen met je eigen ogen te zien daarover verschillen de meningen en kan je ellenlang discussieren. Een ding vind ik belangrijk en dat is dat je respect toont. Respect voor de plaats waar je bent, respect voor de mensen die je ontmoet en dat je je gedraagt naar wat men ter plaatse van je verwacht. Ik wil hier één ding over zeggen, maak geen selfies op plaatsen als Auschwitz, dat vind ik echt walgelijk!

 1. Auschwitz-Birkenau, nabij Krakau;
 2. Berlijnse Muur & Checkpoint Charlie, Berlijn;
 3. De catacomben van Parijs;
 4. Pompeii, nabij Napels;
 5. Tsjernobyl, Oekraïne;
 6. Ground Zero, New York;
 7. Hachijo Royal Hotel, Japan;
 8. Het Medellín van Pablo Escobar, Colombia;
 9. Spookstad Agdam, Azerbeidzjan;
 10. Atoomwapens testlocatie Semipalatinsk, Kazachstan.

Dark Tourism Top 10

Dark Tourism in Nederland

Ook in Nederland kennen wij een aantal duistere plekken. Van echt donkere bladzijden uit onze geschiedenis tot plekken die een vorm van duister zijn.

 1. Het Anne Frank Huis in Amsterdam;
 2. Kamp Westerbork;
 3. Torture Museum Amsterdam;
 4. Roze buurt in Amsterdam;
 5. Begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam > liggen veel bekende Nederlanders begraven.

Heb jij iets met Dark Tourism?

Print Friendly, PDF & Email

Related Post