Een donkere sterrenhemel, misschien een vallende ster, eindeloos staren naar het oneindige. Geniet van de nacht in een Dark Sky Park in Europa.

Geniet van nacht in Dark Sky Park Europa

Echt donker, maar dan ook echt héél donker! Dat ‘zie’ je bijna nergens meer. Met zoveel lichtvervuiling in Europa wordt het steeds lastiger om een locatie te vinden waar je de Melkweg in al haar pracht kunt bewonderen.

Gelukkig zijn er nog een paar plekken waar je wel volop kan genieten van een donkere nacht en daarvoor moet je naar een Dark Sky Park in Europa. Daar hoef je niet ver voor te reizen want ook in Nederland is er een Dark Sky Park.

Het schijnt dat het beste tijdstip om te sterren te kijken tussen nieuwe maan en 02.00 / 03.00 uur in de nacht is.

Zelf bezocht ik het Dark Sky Park in de Alentejo in Portugal. In dit artikel deel ik graag mijn tips voor bijzondere donkere nachten waar je in een Dark Sky Park in Europa kan genieten van de sterrenhemel.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Alqueva Dark Sky Reserve Alentejo Portugal

Spot de melkweg in het Alqueva Dark Sky Reserve – Portugal

Vlakbij het enorme Alqueva meer in de Alentejo regio in Portugal vind je het Alqueva Dark Sky Reserve. Hier heb je een grote kans om de melkweg en misschien zelfs wel planeten te spotten via een enorme telescoop, er zijn gemiddeld 286 heldere onbewolkte nachten per jaar.

Zo zag ik zelf Jupiter, hoe bijzonder is dat! Ik zag via de enorme telescoop gewoon de ringen om de planeet, zo gaaf!

Het Dark Sky Alqueva Reserve is de eerste bestemming ter wereld dat de naam ‘Starlight Tourism Destination‘ mag dragen. Mede met dank aan UNESCO hebben zij hiermee hebben zij de ‘World Travel Award’ in de wacht gesleept, de Oscars binnen het toerisme.

*Ontdek hier al mijn ervaringen in het Alqueva Dark Sky Reserve in Portugal.

Eerste sterrenhemelpark in Attersee-Attergau – Oostenrijk

In 2021 ontving het natuurpark Attersee-Traunsee, in de Oostenrijkse deelstaat Oberösterreich (Opper-Oostenrijk), als eerste park in Oostenrijk het officiële ‘International Dark Sky Park’ certificaat uit handen van de Amerikaanse ngo International Dark Sky Association (IDA).

Het natuurpark is 24 uur per dag toegankelijk en er is een bijzonder romantisch arrangement met 2 overnachtingen te reserveren via de VVV Attersee-Attergau. Dan ga je onder leiding van een gids sterren bewonderen en krijg je er een picknickmand bij.

*Hier vind je alle info over een avond romantisch sterren kijken.

Dark Sky Park Europa

Anders, wel leuk! Slapen onder de sterren in Nederland

Deze bijzondere adressen om te overnachten zijn niet in een Dark Sky Park in Nederland gelegen. Op deze adressen kan je slapen onder de sterren in Nederland omdat er een raam boven je bed zit. Er is zelfs een locatie waar er een telescoop in je slaapkamer staat.

*Ontdek hier alle adressen voor slapen onder de sterren in Nederland.

Slapen onder de sterren in Drenthe

Vind jij het leuk om sterren te kijken?

Print Friendly, PDF & Email