Dagje paardrijden en buitenritten in Limburg op De Meinweg Nationaal Park, dat moet je een keer gedaan hebben! Wat een grensoverschrijdende rit was dit, het verraste mij zo mooi als dat het was en ik ging daadwerkelijk te paard de grens over naar Duitsland.

Dagje paardrijden en buitenritten in Limburg op De Meinweg

Paardrijden, ik ga het doen waar en wanneer ik maar kan. Paardrijden in Limburg had ik nog nooit gedaan dus toen ik daar was voor een opdracht was de vraag natuurlijk direct, ‘kan je leuk paardrijden in Limburg?’. Ik viel met mijn neus in de boter want er zou juist een buitenrit worden gemaakt in samenwerking met de KNHS in verband met het te ontwikkelen ‘Paarden Welkom initiatief’. Daarover later meer.

Wil jij een dagje paardrijden en genieten van een buitenrit in Limburg? Dan raad ik je aan om te gaan paardrijden in Nationaal Park De Meinweg. Bij Rijstal Venhof in Herkenbosch kan je hele brave paarden huren voor buitenritten in Limburg. Ik heb begin oktober 2018 een paard gehuurd op deze stal en ik genoot samen met een groep andere ruiters en amazones van een geweldige grensoverschrijdende rit. Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk!

Vanuit Herkenbosch reed ik op het paard Bo door Nationaal Park De Meinweg. Dit Nationaal Park ligt in het hart van het grensoverschrijdende natuurgebied, het’Duits-Nederlandse grenspark Maas-Swalm-Nette‘. Tip: Download de app; ‘Langs Sporen‘ en ontdek wat er nog meer te beleven valt in deze regio tussen Venlo en Roermond. Lees snel verder om alles te ontdekken over dit gebied en hoe je dat het beste kan ontdekken.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Manege en Rijstal Venhof in Herkenbosch

Manege en Rijstal Venhof in Herkenbosch

Ik ben op vele maneges en ruitersportcentra geweest maar Rijstal Venhof springt er voor mij dubbel en dwars boven uit. Allereerst de locatie, die is echt fantastisch en dan overdrijf ik niet!  Je rijdt er via een lange kronkelende bosweg naar toe en dan kom je aan op een prachtige plek midden in natuurgebied Nationaal Park De Meinweg. Nou moet ik zeggen dat het stralend weer was in oktober en de ochtendzon prachtig over het grasland scheen vol dauw en schitterde op de bomen vol herfstkleuren.

De entree tot de rijstal is een beetje in saloonstijl en dat maakt het extra verrassend. Buiten is een groot terras en omdat het midden in het bos ligt grenzend aan verschillende recreatieve routestructuren is het ook populair als rustpunt voor dagjesmensen, wandelaars, (nordic walking) en fietsers. Dat is een mooie bijkomstigheid voor deze paardenlocatie dat de faciliteiten door meer mensen gebruikt kan worden. Binnen is een groot restaurant en een bar waar je van alles kan bestellen. De eigenaar, het is nu derde generatie familiebedrijf, is een echte Bourgondiër heb ik mij laten vertellen en heeft buiten een oven waar hij nog wel eens een zwijn klaarmaakt voor speciale gelegenheden.

De stallen zijn ruim opgezet en de paarden hebben allemaal een eigen box. Achter de stallen is een groot weiland en er zijn meerdere paddocks. De paarden zien er allemaal goed verzorgd uit en ook het poetsmateriaal en het tuig is van goede kwaliteit en in goede conditie. Ik kan niet anders zeggen dat je op deze FNRS manege met een gerust hart een lief en goed verzorgd paard kan huren.

Begeleide buitenritten en/of een huifkartocht

Wat is er nu mooier dan genieten van een buitenrit door de natuur op een paard! Er worden regelmatig begeleide buitenritten georganiseerd in natuurgebied De Meinweg. Informeer naar de mogelijkheden en prijzen. Ben je met een groep? Dan zijn er speciale wensen mogelijk. Heb je meer feeling bij een huifkartocht? Ook dat kan bij Rijstal Venhof. Er staat een spiksplinternieuwe moderne huifkar klaar om groepen tot 20 personen te vervoeren door het natuurgebied. Goed om te weten, de huifkar is ook geschikt voor minder valide personen die eventueel niet uit een rolstoel kunnen. Maak het nog leuker en organiseer er een picknick bij.

Manege en Rijstal Venhof in Herkenbosch

‘Paarden Welkom’ initiatief

Wandelaars welkom, fietsers welkom, honden welkom en motorrijders welkom. De mensen die in hun vrije tijd genieten van een of meerdere van deze vrijetijdsbestedingen weten wat ik bedoel. Bij ‘honden welkom’ locaties is je hond welkom en zijn er faciliteiten aanwezig voor je hond. Bij motor welkom locaties zijn er plekken waar je je motor goed kan stallen, eventueel eraan kan sleutelen en waar je je motor kan afspuiten.

Maar ‘Paarden Welkom‘, zou ook heel fijn zijn en op dit moment zijn er wel heel veel initiatieven maar is er niet één plek waarop al deze informatie wordt verzameld met welke locaties dat dan zijn. Zo reden wij bijvoorbeeld te paard naar ‘Jägerhof‘, dat naast een café restaurant ook een paardenpension is. Tijdens een buitenrit kan je via het knooppuntennetwerk hiernaar toe rijden en afstappen om zelf te genieten van een drankje of lunch terwijl je paard geniet in de paddock met gras naast je, ideaal! Op dit moment is men in Limburg bezig om het een en ander te onderzoeken qua mogelijkheden en daar ben ik als paardrijfan natuurlijk erg blij mee.

'Paarden Welkom' initiatief

Nieuw: Ruiter-arrangement Hap & Draf Meinweg

Ideaal voor alle paardrij liefhebbers, het nieuwe ruiter-arrangement; ‘Hap & Draf Meinweg’, ontwikkeld door VVV Midden-Limburg. De afwisselende ruiterroute heeft een totale lengte van ongeveer 23 kilometer dat te volgen is via het ruiterknooppuntennetwerk. De ruiterroute loopt gedeeltelijk in en langs de rand van Nationaal Park De Meinweg, gelegen in de gemeente Roerdalen.

Bij het ruiter-arrangement ontvang je een routebeschrijving, kaart en 3 vouchers. De vouchers zijn in te leveren bij drie horecalocaties onderweg. Terwijl jij je paard even laat grazen of kan stallen kan jij genieten van een drankje. Het ruiter-arrangement is te rijden van april tot en met oktober en is mogelijk van woensdag tot en met maandag tussen 12.00 en 18.00 uur. Bekijk voor een impressie het onderstaande filmpje dat in samenwerking met de KNHS is gemaakt. Zie jij mij galopperen door De Meinweg?

Ruiter-arrangement Hap & Draf Meinweg

Nationaal Park De Meinweg in Midden Limburg

Nationaal Park De Meinweg is een uniek en bijzonder Nationaal Park in Nederland. Het natuurgebied ligt ten oosten van Roermond en wordt aan drie kanten omsloten door Duitsland. Het ligt in het hart van een grensoverschrijdend natuurgebied, het Duits-Nederlandse grenspark Maas-Swalm-Nette. Het Nationaal Park De Meinweg heeft een totale oppervlakte van circa 1.800 hectare en het totale grenspark Maas-Swalm-Nette is in zijn totaliteit ongeveer 10.000 hectare groot.

Of je nou te voet, te fiets, te paard of vanuit een rolstoel het Meinweggebied gaat verkennen, je zal verrast worden door het afwisselende landschap van bossen, heide, vennen en beekdalen. Oh en let op; in Limburg is De Meinweg het enige gebied waar de adder nog voorkomt, vandaar die adder in het logo van de Meinweg. Ben je van plan om naar de Meinweg toe te gaan, dan zijn de onderstaande tips handig om te weten.

  • Maak je eigen route of kies een themaroute via Routeplanner Limburg;
  • Er zijn meerder parkeermogelijkheden van waaruit recreatieve routes starten;
  • Je mag met honden wandelen in Nationaal Park de Meinweg, mits ze aangelijnd zijn;
  • Voor fietsers, wandelaars, ruiters en menners zijn er routestructuren volgens het knooppuntensysteem;
  • Mooiste wandelroute van Limburg, volgens Wanda Wandelt > Meinvennenroute in Nationaal Park De Meinweg;
  • De Meinweg is toegankelijk voor rolstoelgebruikers; er is ook een rolstoel te leen en zelfs een rolstoelroute van 2,5 kilometer;
  • Bezoekerscentrum de Meinweg vind je op deze locatie: Meinweg 2 6075NA Herkenbosch.

Nationaal Park De Meinweg in Midden Limburg

Zou jij ook wel eens een dagje paardrijden en buitenritten in Limburg op De Meinweg, Nationaal Park willen beleven?

*Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een samenwerking met Limburg Marketing.
**In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email