JA, het leukste paardenevent op Renbaan Duindigt in Wassenaar is terug! Op zondag 1 september is het weer tijd voor; ‘Dag van het Paard’! De laatste keer was in 2015 dus ik kan niet wachten tot het zondag 1 september is.

Renbaan Duindigt Wassenaar 2019

De beroemde draf- en renbaan Duindigt te Wassenaar bestaat inmiddels 113 jaar. Een dag op Renbaan Duindigt in Wassenaar is een hele belevenis, zowel voor paardensport liefhebbers als voor mensen die eens een paardenrace van dichtbij willen zien. Ik geniet van een spannende start, kletterende paardenhoeven op het gras, de spanning tijdens een race die wordt opgevoerd door de speaker die alles in de gaten houdt en daarna het naderende slot als de renpaarden in hoog tempo de finish naderen.

Ondanks de vele verhalen in de media de afgelopen jaren, onder andere over de verkoop van Renbaan Duindigt in Wassenaar, is deze renbaan nog steeds volop in beweging. Eindelijk is het zover dat investeerder Gerard Hoetmer akkoord heeft gekregen van de gemeente Wassenaar voor de herinrichtingsplannen.

Voor meer info over de koersen en races bij Duindigt en hoe je het beste kan wedden op een paard, lees je in mijn artikel; ‘Renbaan Duindigt, genieten van draverijen en paardenraces‘.

*Heb je nog iets nodig voor een buitenrit? Shop je paardrijspullen bij Divoza!

Renbaan Duindigt Wassenaar

Programma Dag van het Paard Duindigt

En een van die plannen is, de terugkomst van hét paarden event van het jaar dat in de jaren ’80 en ’90 elk jaar vele duizenden bezoekers trok naar Renbaan Duindigt in Wassenaar. Dé Dag van het Paard 2019 is op zondag 1 september!

Helemaal gaaf vind ik dat het thema van Dag van het Paard 2019 in het teken staat van snelheid. Want als ik ergens een kick van krijg is dat het wel!

 • Brabantse “Cowboy” Josh Clemens scheurt met zijn paarden over de baan terwijl hij allerlei stunts uithaalt;
 • Geniet van het Horseboard Showteam (skateboard achter het paard) dat het “Wereldsnelheidsrecord” gaat proberen te verbeteren;
 • Ervaar zelf wat het is om van je paard te vallen tijdens een ‘valtraining’, wil je meedoen beslis dan snel want er zijn maar 10 plaatsen, de extra bijdrage hiervoor is €3,50 p.p. bovenop de toegangsprijs á €12,- p.p. voor volwassenen. Start vanaf 11.00 uur;
 • Laat je inspireren bij alle leuke kramen op het gebied van paardensportartikelen;
 • Een carrousel met Friese paarden is altijd mooi en rustgevend om naar te kijken;
 • Laat je verrassen door het spektakel van Maaike van der Linden met haar IJslanders als ze in telgang over de baan knallen;
 • Voor kids zijn er allerlei leuke activiteiten, zoals een springkussen en een tekenwedstrijd.

Start: De Dag van het Paard begint om 12.00 uur. Doe je mee aan de ‘valtraining’ dan moet je er 11.00 uur zijn.
Einde:
Dag van het Paard is afgelopen rond 17.00 uur.
Toegang: Tickets zijn online te koop á €12,- p.p. voor volwassenen en geven ook recht op éénmalig gratis toegang tot een koersdag naar keuze in 2019. Ben je 65+? Dan betaal je €7,- p.p. en ben je onder de 18? Dan betaal je €6,- p.p. *Na de Dag van het Paard zijn er nog koersen op 8 september, 13 oktober en 27 oktober.
Meer info: Bezoek de website van Renbaan Duindigt in Wassenaar of ga direct naar Dag van het Paard programma.

Programma Dag van het Paard Duindigt

Programma Dag van het Paard 2019

Van

Tot

Show

11.00

12:00

Valtraining op marktplein

12:00

12:15

Show Trickriding Josh Clemens

12:15

12:45

Optreden Friese Paarden

12:45

12:55

Barrel racing Josh Clemens

12:55

13:10

Demo rennen

13:10

13:30

Demo Horseboarden

13:30

13:50

Pauze: Meet & Greet Friezen en demo valtraining op marktplein

13:50

14:00

Pool Banding Josh Clemens

14:00

14:15

Demo draverij

14:15

14:55

Show IJslandse Paarden + stunts

14:55

15:10

Show Trickriding Josh Clemens

15:10

15:30

Horseboarden met snelheidsrecord

15:30

15:45

Ponyrennen met shetlanders

15:45

16:10

Pauze: Meet &Greet horseboarding team en demo valtraining

16:10

16:25

Show Trickriding Josh Clemens

16:25

16:40

Ponyrennen met grote ponies

16:40

17:00

Uitslag loterij en prijsuitreiking

 

Programma Dag van het Paard

Stuntteam Josh Clemens

Josh was altijd al gek van paarden en reed op hoog niveau in de westernsport. Zijn vrouw reed op hoog niveau in de dressuursport en zij leerden elkaar kennen tijdens de paardensportopleiding in Deurne. Van het een kwam het ander en op een gegeven moment begon hij met het stunten met paarden. Hij is ook regelmatig te zien in diverse shows met paarden die in Disneyland Parijs worden gegeven.

Inmiddels is zijn hobby uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf en geeft hij in heel Europa shows met zijn team. De shows variëren van het Wilde Westen tot Pyro Fire Horses en het Trick Riding Team tot Koning Arthur en Barokke shows. De Nederlandse Chris en Kimberley rijden ook mee in de shows.

Naast zijn shows, die hij overigens helemaal zelf produceert en regisseert, is het team van Josh ook in te huren voor theater- film en TV producties. Het Clemens Entertainment Showteam is gevestigd in Sittard.

Stuntteam Josh Clemens

Horseboarding Showteam 

Marjolijn Hoetmer-Bode is al haar hele leven gek van paarden. Haar vriend Tim had niets met paarden maar vanaf dag 1 had hij wel een klik met het paard van Marjolijn. Haar paard, Camiel, is heel fijn, ze reed er samengestelde wedstrijden mee maar blonk nergens echt in uit. Van het een het kwam het ander en op een dag gingen ze eens kijken hoe haar paard reageerde als er iets achter werd gehangen. Daar reageerde hij goed op en na tijden trainen scheurde Tim ineens op een skateboard achter haar paard aan. En dan terwijl hij helemaal geen boardsporter was.

Ze ging zich verdiepen in de Horseboarding sport die in Engeland bijvoorbeeld al 12 jaar heel populair is. Zo leerden ze diverse mensen kennen die ook allemaal aan Horseboarding doen. Omdat ze beiden van spektakel houden en samen graag leuke dingen doen en ondernemen werd met een groep vrienden het Horseboarding Showteam opgericht en sinds twee jaar reizen ze door heel Nederland met hun show die vooral moet zorgen voor plezier voor de teams zelf waarbij het welzijn van alle paarden centraal staat. Tip; volg het Horseboard Showteam op Facebook.

Horseboarding Showteam 

Wereld snelheidsrecord horseboarden

Tijdens de Dag van het Paard op Duindigt stonden de leden van het Horseboarding Showteam klaar om een wereldrecord Horseboarden vast te laten leggen in het Guiness Book of Records. Met een speciale gedownloade snelheidsmeter gingen ze van start en wist Thirza van Ramshorst met haar paard Chip en boarder Ernst Michels van het team Orange Thunder achter zich het wereld snelheidsrecord op hun naam te schrijven. Ze gingen met maar liefst 53 kilometer per uur de grasbaan over. Stel je voor dat de ondergrond hard zand was geweest, hoe hard het dan was gegaan, ongelooflijk wat een spektakel!

Wereld snelheidsrecord horseboarden

Paardrijden in Nederland tips

Hou jij ook van buitenrijden? Ik huur regelmatig een paard in Nederland om de natuur in te trekken en te genieten van de omgeving vanaf een paardenrug. Maar eigenlijk vind ik alles leuk wat met paarden te maken heeft, dus ik deel hier gewoon al mijn paard gerelateerde tips.

Wil je een dagje paardrijden in Nederland?

*Tip > Rij je niet zo vaak paard? Koop je ruitersport en paardrijkleding goedkoop bij Decathlon.

Dagje paardrijden in Nationaal Park De Meinweg in Limburg

Wil je paarden spotten in het wild in Nederland?

Wilde paarden in Nederland

Wil je iets met paarden beleven of ervaren in Nederland?

Renbaan Duindigt Wassenaar

Paardrijden op reis tips

Waar ik ook ben, ik probeer altijd vanaf een paardenrug de omgeving te ontdekken. Hieronder heb ik een opsomming gemaakte van de gaafste plekken om te gaan paardrijden op reis. Wil je niet paardrijden in het buitenland maar wel iets qua paardensport zien of beleven? Check dan alle andere tips, die zijn weergegeven in willekeurige volgorde.

 1. Paardrijden in Zuid Zweden;
 2. Paardrijden in Canada, nabij Whistler;
 3. Ga paardrijden op de poesta in Hongarije;
 4. Paardrijden in het Duitse grensgebied Dreiländersee;
 5. Paardrijden op de Azoren in Sete Cidades op Sao Miguel;
 6. Rij mee met de Italiaanse cowboy’s, de Butteri in Toscane;
 7. Ga zwemmen met paarden op het Tunesische eiland Djerba;
 8. Heel tof, paardrijden op Heavy Horses in het Engelse Lake District;
 9. Trek te paard de natuur in, in Israël op de Mechora Ranch;
 10. Paardrijden in IJsland op IJslanders en lees ook paardrijden in de winter op IJsland;
 11. Lipica, de hoofdstad van de Lippizaner paarden in Slovenië en ga paardrijden in de bossen bij Radolca in Slovenië.

Paardrijden op reis tips

Bekijk een paardenshow of bezoek paardensport event

 1. Bezoek de Spaanse Rijschool in Wenen;
 2. Kijk je ogen uit tijdens de Palio in Siena;
 3. Het CHIO in Aachen moet je een keer gezien hebben;
 4. Geniet in een paardenslee door de sneeuw in Zuid-Tirol;
 5. Ook leuk, bekijk de garnaalvissers te paard in Oostduinkerke, België;
 6. Bezoek de paardenraces in Dubai en/of de Oostende Koerse aan de kust van België.

Palio in Siena

Kom jij ook kijken naar de Dag van het Paard op Renbaan Duindigt in Wassenaar?

Print Friendly, PDF & Email