Culinaire reizen zal ik niet snel maken, maar een wijn- of bierreis daarvoor moet je wel bij mij zijn. Al moet ik zeggen dat ik tijdens het reizen heb ontdekt dat ik eigenlijk veel meer lust dan ik dacht.

Proef de lokale specialiteiten

Ik kon er zo tegenop zitten om met anderen op een werkreis te gaan. Hoe dan ook zou uitkomen dat ik behoorlijk kieskeurig ben qua eten. Je kan mij niet omschrijven als vegetariër, flexitariër, veganist of wat dat ook. Dat is het namelijk allemaal niet. Het gaat mij puur om de smaken en de structuur van het eten of ik iets wel of niet eet.

Je zal mij dan ook niet op culinaire reizen tegenkomen. Wat ik wel erg leuk vind zijn wijn- en bierproeverijen. Het spotten van leuke koffietentjes daar kan ik mijzelf een ochtend mee vermaken en het proeven van de lekkerste chocolade in België sla ik ook niet over. Ohh, en mijn eerste glas Hugo niet te vergeten in Zuid-Tirol. Heerlijk!

Voor sommige mensen is een reis niet compleet zonder te proeven van de lokale keuken. Culinaire reizen zijn hip en worden naar steeds meer uithoeken van de wereld georganiseerd. Ik ben één keer mee geweest op een Food & Wine reis naar Italië. Een geweldige reis naar top bestemmingen in Italië en ik ging mee omdat ik wel degelijk gek ben op kazen en pasta. Maar mijn voorkeur zou eerder uitgaan naar (georganiseerde) wijnreizen, het rijden van een wijnroute of speciaal bier gaan proeven in een buitenlandse brouwerij.

Wijnreizen

Hou het vakantiegevoel vast

Zoals ik al zei ben ik geen culinaire hoogvlieger. Een ander zou uit zijn dak gaan als er een reservering bij een Michelin sterren restaurand gepland staat, bij mij brak het zweet me uit. Maar die kok was zo ontzettend aardig en begripvol. Hij vroeg waar ik dan wel van hou en nam de tijd om iets te bereiden want wik wel lekker vond. Mede daarvoor weet ik dat ik gewoon absoluut nniet van de Hololandse keuken hou. Doe mij maar tapas met garnalen in knoflook, verse pasta’s met groenten en Mexicaanse wraps. Ik genoot van een reis door Jordanië en ontdekte daar dat de Libanese keuken ook een aantal heerlijke gerechten heeft. Zoals Fattoush, een broodsalade gemaakt met pitabrood.

Veel mensen hebben na het thuiskomen van een reis een after-vakantie-dip. Ik schreef hier eerder een artikel over hoe je zo lang mogelijk dat fijne vakantiegevoel kan vasthouden. Zo neem ik bijvoorbeeld van een reis altijd een fles wijn mee als herrinering en om thuis een glas voor mijzelf in te schenken en terug te denken aan het moment dat ik die wijn dronk op reis. En de wereld over reizen kan ook in eigen land. Ik woon in Den Haag, één van de meest multiculturele steden van Nederland. De Haagse Markt is de grootste buitenmarkt van Europa waar je werkelijk alle groenten vind die er maar zijn op de wereld. Schrijf op welke ingrediënten er worden gemaakt en reis de wereld rond op de markt.

Heb jij op reis een heerlijk gerecht gegeten en heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan in de keuken? Dan bestel je gewoon eten uit één van de wereldkeukens. Zo is een vriendin van mij een sushi verslaafde en inmiddels kent ze de bezorger. Maar je kan natuurlijk ook Mexicaans, Chinees of Libanees eten bestellen. Ik ben benieuwd of jij dan ook weer even terug gaat naar dat heerlijke vakantiegevoel.

Hou het vakantiegevoel vast

Inspiratie wijnreizen

Een reis naar een ander land staat garant voor inspiratie. Overal waar ik naar toe kijk ik of er iets met het thema ‘wijn’ te beleven valt. Zo ging ik eens naar wijnfeesten in Duitsland, in Italië proefde ik de lekkerste wijnen, ik daalde af in een hele bijzondere wijnkelder en ging zelfs skiën van hut naar hut in Zuid-Tirol om wijnen te proeven. Ben jij net als ik een wijnliefhebber? Check dan zeker even de onderstaande wijnreizen tips:

Heb jij wel eens culinaire reizen gemaakt?

Print Friendly, PDF & Email