Duizenden passagiers en meestal ook een paar duizend bemanningsleden. Tientallen dekken, meerdere restaurants, verschillende zwembaden, bioscopen, bibliotheken, casino(s), kapper, fitnesruimten en een spa. Cruiseschepen zijn varende all incruisive resorts.

Cruisevakantie, iets voor jou?          Cruisevakantie, iets voor jou?

Een cruisevakantie?

Toen ik vorig jaar werd uitgenodigd voor een cruisereis dacht ik eerst wat moet ik nou op een cruise? Formele kleding, high tea’s en chique avondprogramma’s met captains diners. Dat was het beeld dat ik van cruisen had.

Ik maakte een driedaagse cruise naar nowhere vanwege de inauguratie van het nieuwste schip van Norwegian Cruise Line dat op dat moment in de Rotterdamse haven lag. Ik was aan boord met allemaal pers en reisagenten dus mijn ervaring is niet te vergelijken met een echte cruise met gasten en bestemmingen die je aan doet.

Cruisevakantie, iets voor jou?

Ik was verrast door de mogelijkheden aan boord, er is zoveel te ondernemen dat je dat in een week nog niet eens allemaal kan doen. Het idee dat ik een week lang in een hut verblijf en elke dag op een nieuwe bestemming aan kom lijkt mij geweldig. In de ochtend van boord een nieuwe plek ontdekken en ’s avonds weer aan boord om verder te varen naar de volgende bestemming. Geen reisstress of vermoeid van het rijden en niet elke dag mijn koffer in- en uitpakken. Heerlijk lijkt mij dat.

Kledingvoorschriften

Vroeger waren kleding voorschriften nog verplicht maar met het nieuwe freestyle cruisen zijn de mogelijkheden optioneel. De ene keer ga je gewoon lekker uit eten in je spijkerbroek en de andere avond dof je jezelf op en ga je in een mooie jurk.

Cruisevakantie, iets voor jou?

Andere benamingen aan boord

Het leuke aan cruisen vind ik ook dat alles ineens anders heet, zo ervaar ik al gelijk het vakantiegevoel. Als je aankomt wacht je op de inscheping en je slaapt niet in een kamer maar in een hut. Dat bakboord links is en stuurboord rechts leer je gauw genoeg.

Cruisevakantie

Cruise liefhebbers boffen want tegenwoordig is er zoveel keus en zowel jong- als oud kan mee. Mijn ouderwetse beeld van cruisen bestaat nog steeds en hou je daarvan dan is er ook zeker nog zon soort cruise te vinden. Met alle cruise aanbieders van tegenwoordig kan je het zo gek niet bedenken wat er allemaal mogelijk is. Een Middellandse zeecruise, riviercruises, luxe cruises, kleine schepen, grote schepen of misschien zelfs een cruise expeditie. Er zijn tal van rederijen waar je uit kan kiezen en dan heb ik het nog niet eens over alle mogelijkheden.

Cruisevakantie, iets voor jou?

Zou jij wel eens een cruisevakantie willen beleven?

Print Friendly, PDF & Email