De nazomer is dé gelegenheid om een lang weekend naar Zuid-Tirol af te reizen. In Brixen, Bressanone in het Italiaans, noemen ze de nazomer zelfs het vijfde seizoen. Het is de tijd om te genieten van het ‘törgellseizoen‘ waarmee men de oogst van de druiven viert,  het proeven van de jonge wijnen en het roosteren van kastanjes centraal staat.

Ontdek Brixen, Bressanone

Ik hou van Zuid-Tirol! Ik ben er nu meerdere keren geweest op diverse bestemmingen en heb deze regio echt in mijn hart gesloten. Ik ken de regio Zuid-Tirol met haar Italiaanse charme voornamelijk van de wintersport maar vorig jaar was ik er eind september.  Een lang weekend genieten van de nazomer in Zuid-Tirol is mij goed bevallen. Ik heb genoten van de natuur, de wijnen, de frisse wandelingen langs wijnvelden en appelgaarden en van de stad.

Het gemoedelijke Brixen (Bressanone) wordt gezien als het culturele centrum van Zuid-Tirol en is leuk voor een citytrip in combinatie met de opening van het ‘törggelseizoen‘. Als je gaat zorg dan dat je het laatste weekend van september in Brixen bent. Dat weekend wordt ook de “Südtiroler Brot- und Strudelmarkt” gehouden op het Marktplein in Brixen/Bressanone.

Ontdek Brixen, Bressanone

Südtiroler Brot- und Strudelmarkt - Brixen

Südtiroler Brot- und Strudelmarkt

Streekmarkt Brixen

Brotmarkt - Brixen

Haflinger - Zuid-Tirol

Wijnhuis Novacella, Neustift

Vanuit Brixen is het een klein kwartier rijden naar Neustift. Het klooster van Neustift (Novacella) is één van de mooiste monumenten in de regio. In plaats van in de auto te stappen, pakken wij onze mountainbikes en fietsen vanaf Hotel Elephant naar Neustift. Onderweg komen we langs vele appelgaarden. Wist jij dat Zuid-Tirol het grootste fruitgebied van Europa heeft?

Wijnhuis Novacella is één van de oudste wijnbedrijven ter wereld. De monniken zijn 850 jaar geleden al begonnen met wijn maken in het klooster. Inmiddels laten de monniken het wijn maken over aan specialisten en dat is niet zonder resultaat. Celestino Lucin werd in 2009 gekozen door Gambero Rosso (Italiaans Food & Wine Magazine) als beste van Italië. Zelfs het Vaticaan is groot liefhebber van de wijnen en koopt dan ook regelmatig in bij Novacella.

Sinds 1992 wordt de wijn klimaatneutraal geproduceerd door zelf energie op te wekken. Daarintegen zijn de wijnen niet biologisch of natuurlijk geproduceerd. De smaak van de wijnen die worden gepresenteerd tijdens de wijnproeverij zijn wat mij betreft fantastisch. Ik heb nog nooit zoveel lekkere wijnen van één wijnhuis gedronken. Het is maar goed dat ik het één en ander heb opgeschreven want na 10 wijnen proeven en het besef dat het nog geen 12.00 uur is kan je je enigzins voorstellen hoe ik me voel. (Misschien had ik toch wat uit moeten spugen) Weliswaar is de ochtend altijd de beste tijd om wijn te proeven.

Dit is mijn wijn top 3:

  1. Kerner, Alto Adige Valle Isarco, DOC
  2. Sylvaner, Alto Adige Isarco DOC
  3. Pinot Grigio, Alto Adige Isarco DOC

Wijnhuis Novacella

Wijnhuis Novacella - Zuid-Tirol

Wijnhuis Novacella - Zuid-Tirol

Hiken en proeven langs Kastanjeroute

De Kastanjeroute, totaal zestig kilometer van Varna/Vahrn tot de stad Bolzano/Bozen, is de meest populaire wandelroute in de herfst. Geoefende wandelaar of niet, iedereen kan (een deel van) de Kastanjeroute bewandelen en onderweg genieten van de lokale lekkernijen. Hmmm de appelsap zoals die hier smaakt heb ik het nog nooit geproefd. Oh en knödels na een lange herfstwandeling smaken ook goed. Ik ben vooral fan van de ‘Spinat-Käse Knödel”.

De Kastanjeroute kan je starten op diverse punten, afhankelijk van je eigen wensen, de beschikbare tijd en conditie. Er zijn bij diverse deelnemers langs de Kastanjeroute informatieboekjes aanwezig in het Engels en Duits. Daarin staan diverse wandelroutes met plattegrond en alle deelnemers vermeld. Meer informatie over “Hiken en proeven langs Kastanjeroute” vind je in mijn uitgebreide blog.

Hiken en proeven langs Kastanjeroute

Hiken en proeven langs Kastanjeroute

Historische overnachting @ Hotel Elephant

Hotel Elephant ligt aan de rand van het historische centrum van Brixen en was mijn thuis gedurende drie dagen. Bijzonder is het verhaal achter de naam van het hotel. In 1551 gaf de Portugese koning een olifant als cadeau aan een Oostenrijks familielid. De olifant werd gekocht in India en na een slopende reis op de boot en te voet op weg naar Zuid-Tirol kwam de olifant dan eindelijk aan in Brixen bij de toenmalige herberg. Niet veel later moest de olifant verhuizen naar Wenen waar hij na zijn lange reis vrijwel direct overleed.

Zodra je het hotel instapt waan je je in vervlogen tijden. Het leuke is dat werkelijk overal olifanten staan, zitten of hangen. Schilderijen van olifanten, borden met olifanten, beelden van olifanten. Zelfs de fresco aan de voorzijde van het hotel en de lichtgevende olifant op het dak houdt de herinnering aan de olifant levend.

Gastvrijheid en service staan hoog in het vaandel en het verblijf is hier aangenaam en knus. Vanaf het hotel kan je lopend het centrum van Brixen in. In nog geen tien minuten sta je op het marktplein.

Historische overnachting @ Hotel Elephant

Reizen Zuid-Tirol

Eind september vloog ik met KLM naar Venetië om van daaruit door te reizen naar het Zuid-Tiroolse Brixen, Bressanone in het Italiaans. Een tip, de luchthavens van Innsbruck en Verona liggen dichterbij. Het is dus een kwestie van kijken wat voor jou de beste vliegoptie is met de beste ticketdeal. Hou er rekening mee dat het aanbod van tickets sterk afhankelijk is van het seizoen. Fijn is wel om vanaf één van de luchthavens met een huurauto naar Brixen te reizen.

Meer mooie plekken in Zuid-Tirol ontdekken?

Kan jij niet wachten om Zuid-Tirol ook te gaan ontdekken? Laat je inspireren en lees snel verder voor alle reis mogelijkheden in Zuid-Tirol.

Ben jij wel eens in Zuid-Tirol geweest?

Wil je meer reisinspiratie op doen? Travel around with me via Facebook, Instagram, Twitter en YouTube.

Print Friendly, PDF & Email