In Aken klopt het hart van de paardensport tijdens het jaarlijkse “CHIO Aachen”, ook wel bekend als “Weltfest der Pferdesports”. Tien dagen lang komen de beste paardensporters ter wereld aan de start in de Aachener Soers.

Volgens de regels van de Internationale Federatie voor de paardensport (FEI), mag elk land slechts een Nations Cup evenement organiseren in elke paardensport discipline. Er wordt gestreden in de disciplines, springen, dressuur, mennen, eventing en voltigeren. Qua springen en dressuur is het CHIO Aachen het meest prestigieuze concours hippique dat wordt georganiseerd in Europa.

Weekend naar CHIO Aachen

In 2013 verbleef ik een weekend in Vijlen, (Limburg) met vrienden om het CHIO te bezoeken. Vanaf daar is het nog geen half uur naar Sportpark Soers dat iets buiten Aken ligt. Alle wedstrijden worden op dit terrein gehouden.

De kaarten hadden we direct na het CHIO 2012 besteld omdat de beste plaatsen snel zijn uitverkocht. Op zaterdag bezochten we de springwedstrijden die worden verreden in het “Hauptstadion”. Tussen de diverse rubrieken door heb ik mij niet verveeld. Tijdens het ombouwen van het parcours was er een presentatie van de musical “War Horse” die net een maand geleden ook in Nederland in première is gegaan. Daarnaast zijn er altijd vele showrubrieken en dan heb ik het nog niet eens over de tientallen stands en kraampjes waar je alles op het gebied van paardensport en lifestyle kan vinden.

War Horse - CHIO Aachen       War Horse - CHIO Aachen

Op zaterdagavond ging ik naar de dressuur wedstrijden met de Kür op Muziek in het “Deutsche Bank Stadion”. Deze arena ligt op ongeveer 20 minuten lopen van het hoofdstadion.

Kür op Muziek - CHIO Aachen

Op zondag hadden we kaarten voor de grote prijs van Aken, oftewel de Rolex Grand Prix springen in het hoofdstadion. Vorig jaar won de Engelse springruiter Nick Skelton met zijn paard Big Star. Dit jaar ga ik helaas niet maar ik ben benieuwd wie de grote prijs op zijn of haar naam zal schrijven. Op de foto hieronder zie je onze Nederlander Gerco Schröder in actie.

Gerco Schroder in actie op het CHIO Aachen

Ik heb een compilatie film gemaakt van het gehele CHIO Aachen 2013, bekijk het hieronder of via mijn YouTube kanaal:

Echt, ik kan met recht zeggen, als fan van de paardensport moet je een keer naar het CHIO Aachen zijn geweest! Vergeet op zaterdagavond zeker niet om nog even naar de Warsteiner bar te gaan voor het ruiterbal, oftewel het feestje.

Warsteiner afterparty - CHIO Aachen

Geschiedenis

De eerste paardenshow in Aken was in 1924, maar de eerste echte “show jumping” landenwedstrijd was in 1929. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het evenement niet georganiseerd. Sinds 2007 is het een allround paardensport event waar ook de disciplines eventing en voltige aan zijn toegevoegd.

Meer informatie over CHIO Aachen

Dit jaar is het CHIO Aachen van 11 juli tot en met 20 juli 2014. Kijk gauw of er nog kaarten zijn op de website van het CHIO Aachen want de beste plaatsen zijn meestal een jaar van te voren al uitverkocht.

Print Friendly, PDF & Email