Eén van de mooiste reizen die ik ooit gemaakt heb was een maand lang naar Brazilië. Samen met een vriendin hadden we onze trip gepland rondom het carnaval in Rio de Janeiro.

Geschiedenis

Om het begin van de lente te verwelkomen wordt er in Brazilië carnaval gevierd. Het carnaval in Rio de Janeiro wordt grotendeels georganiseerd door de inwoners van de favela’s, de sloppenwijken. Bijna iedere favela heeft een eigen sambaschool en hoe weinig sommige inwoners ook te besteden hebben, er zal nooit worden bezuinigd op het carnaval. Dit is waar de mensen voor leven, jaar in jaar uit.

Wat is er te doen?

Rondom het carnaval in Rio de Janeiro is er ontzettend veel te doen. Wij kozen voor een verblijf van 10 dagen zodat we alle feesten konden meemaken maar ook de tijd hadden om Rio zelf te ontdekken.

Sambodromo, Rio de Janeiro
Het hoogtepunt van het carnaval zijn de parades in het Sambodromo die daar al sinds 1984 worden gehouden. Aan de zijkanten van het 700 meter lange Sambodromo staan tribunes die zijn opgedeeld in diverse vakken. Aan de ene kant zijn het betonnen tribunes met bankjes en aan de overkant is er een open ruimte in de muur waar mensen uithangen om de parade te bekijken.

Event: Carnaval Rio de Janeiro

Elke sambaschool, verbonden aan een favela, heeft een eigen thema en trekken in 80 minuten tijd alles uit de kast om de jury te overtuigen van hun kwaliteiten. Het is een grote competitie tussen de verschillende wijken en sambascholen.

Event: Carnaval Rio de Janeiro

Wij kwamen er pas in Rio zelf achter dat je er ook voor kan kiezen om mee te lopen in de parade. Er hangt een stevig prijskaartje aan maar als ik ooit geld genoeg heb ga ik zeker eens terug om dat mee te maken.

Samba City, Rio de Janeiro
Cidade di Samba oftewel Samba City is het hart van het carnaval. Zodra het carnaval is afgelopen wordt er al weer nagedacht over het thema voor het carnaval het jaar daarop. Een heel jaar lang wordt er met man en macht gewerkt aan de praalwagens en de kostuums.

Samba City is een enorm terrein waar voor elke deelnemende favela een loods is waar gewerkt kan worden. Ik kan het je echt aanraden om hier een bezoek aan te brengen zodat je de mensen aan het werk kan zien en al een glimp kan opvangen van de praalwagens die je later terug zal zien in de parade.

Block Party’s, Rio de Janeiro
In de dagen naar de parade toe zijn er elke dag wel ergens feestjes, de zogenoemde “block party’s”. Op de hoeken van de wijken in de stad komt iedereen samen en viert feest.

Event: Carnaval Rio de Janeiro

In het lokale krantje dat bij iedere kiosk te verkrijgen is kan je zien waar en wanneer er een block party is. Het grootste feest wordt in de wijk Lapa gevierd. Werkelijk de hele wijk staat bomvol feestende mensen en dit is zo gaaf om mee te maken. De Brazilianen weten wel wat een feestje is.

Event: Carnaval Rio de Janeiro

Save the date

Het carnaval in Rio de Janeiro wordt in februari of maart gevierd. Het hele feest duurt vier dagen en eindigt op de dag voor Aswoensdag. De data voor de komende jaren zijn als volgt:

 • 2015: 13 februari tot en met 18 februari
 • 2016: 5 februari tot en met 10 februari
 • 2017: 24 februari tot en met 1 maart
 • 2018: 9 februari tot en met 14 februari
 • 2019: 1 maart tot en met 6 maart
 • 2020: 21 februari tot en met 26 februari

Hoe kom je er?

Het zou onze eerste grote en lange reis worden en daarom zijn we toen al in oktober begonnen met de voorbereidingen. Omdat we onze reis rondom het carnaval planden was het helemaal noodzakelijk om vroeg te beginnen met alles uitzoeken.

Wij vlogen met TAP Air via de Portugese stad Porto naar Rio de Janeiro. We hadden een spotprijs gevonden van €550,- per persoon. Op dit moment zijn er vluchten beschikbaar met een overstap voor gemiddeld €700,-.

Via internet hebben we bij een particulier een appartement gereserveerd één straat achter het strand van Copacabana. Via Booking.com vind ik ook altijd goede aanbiedingen.

Via de website “Rio Carnival” hebben wij alles uitgezocht en geboekt. Hier bestel je de tickets voor het bijwonen van het carnaval in het Sambodromo maar kan je ook regelen om zelf mee te lopen in de parade of een van de Rio Carnival Ball bij te wonen.

Wat kost het?

Onze vlucht kostte toen €550,-. Nu zijn de gemiddelde vluchtprijzen met een overstap €700,-.

De prijzen van de accommodatie verschillen maar hoe later je boekt hoe duurder. Dus begin vroeg met het uitzoeken.

Tickets voor de parade in het Sambodromo kosten afhankelijk van de plaats en de tijd dat je boekt tussen de $50,- en $900 Dollar.

Reistips

 • Wil je meedoen in de parade zorg dan dat je minimaal 2 weken voor aanvang in Rio de Janeiro bent
 • Als je Samba City wil bezoeken reis dan minimaal 1 week voor het carnaval naar Rio de Janeiro en check van te voren goed de openingstijden
 • Zoek van te voren uit wanneer er wat te beleven is, elke dag is er ergens anders wel een zogenoemde “block party”. Denk ook aan het gratis lokale krantje waar veel informatie in staat.
 • Als je naar het Sambodromo reist neem dan zo weinig mogelijk waardevolle spullen mee en bewaar je ticket en geld op een plaats op je lichaam
 • Neem een kussentje mee naar het Sambodromo voor als je af en toe even wilt zitten, de parade kan wel meer dan 7 uur duren.

Heb jij wel eens carnaval gevierd in het buitenland?

© Alle foto´s en de video zijn eigendom van Henriëtte Bokslag en mogen niet zonder toestemming gebruikt worden.

Print Friendly, PDF & Email