Terwijl ik me voorbereid op het carnaval in het zuiden des lands is het carnaval op “One Happy Island”Aruba al een tijd in volle gang. Het carnaval op Aruba duurt ruim een maand en tijdens deze periode zijn er bijna elke dag straatfeesten, de zogenaamde jump-ups, en optochten op verschillende plekken op het eiland.

Arubaans carnaval is hét feest van zang, dans en muziek. Er zijn wedstrijden voor de beste calypso; deze muziekvorm met levendige beats gaat samen met politiek geladen teksten. Daarnaast is er een prijs voor de beste straatmars met pakkende tekst, melodie en choreografie. De winnende straatmars kun je tijdens de hele carnavalsmaand horen bij de verschillende jump-ups.

Geschiedenis Carnaval Aruba

Aruba viert al sinds 1921 carnaval en de eerste carnavalsparade werd in 1955 gehouden. Carnaval op Aruba is door de arbeiders uit Trinidad, die hier in de olie-industrie werkten, naar Aruba gebracht. In de loop der jaren is er veel veranderd en sinds 1971 is het Tumba-festival vast onderdeel.

Wat is er te doen?

Op 9 januari is het carnaval al begonnen met een optocht voor de jeugd, gevolgd door de traditionele fakkeltocht. Een van de hoogtepunten is natuurlijk de verkiezing tot Carnavalskoningin waarin er verschillende categorieën. Het carnaval duurt nog tot en met zondag 15 februari.

Het carnaval wordt afgesloten met de 61ste Grand Parade, het hoogtepunt van de carnavalsmaand. Op deze dag trekt een grote karavaan praalwagens en dito aangeklede deelnemers door de straten van Oranjestad. Aansluitend aan deze parade is de traditionele verbranding van koning Momito. Momito is de levengrote beeltenis van de geest van carnaval. Carnaval is het grootste en meest bekende feest van Aruba.

Via de website van “Visit Aruba” kan je het hele carnavalsprogramma bekijken. Er is nog genoeg te zien en te doen tot en met 17 februari maar als je er dit jaar nog bij wilt zijn zorg dan zeker dat je er 15 februari bent bij de afsluiting van het carnavalsfeest.

Hoe kom je er en wat kost het?

Op dit moment zijn er nog diverse vluchtmogelijkheden beschikbaar met Amerikaanse airlines en 1 overstap voor een prijs van rond de €680,-. Accomodatie zit al goed vol maar er is zeker nog wel het en ander beschikbaar.

Reistips Aruba

  1. Ga zwemmen en snorkelen met schildpadden;
  2. Huur een Jeep op Aruba en ga offroad;
  3. Ontdek Aruba Aloë Vera en wat je ermee kan;
  4. Geniet van een massage op het strand bij Bucuti Tara Beach Resort
  5. Bekijk hieronder mijn Seabob Aruba avontuur;
  6. Reisvideo met de mooiste plekjes op Aruba.

Heb jij wel eens carnaval gevierd in het buitenland?

 

Print Friendly, PDF & Email