Ik ben niet opgegroeid met het fenomeen “carnavallen” en dacht lang, wat is er nou leuk aan om verkleed van kroeg naar kroeg te hoppen? Inmiddels leerde ik goede vriendin Sofia kennen en die vond dat ik het echt een keer mee moest maken. Als ik iets doe wil ik het ook gelijk goed doen, dan ga ik alle dagen met je mee op pad, zei ik.

Carnaval in Roosendaal

Vier dagen lang ging ik helemaal los in Roosendaal, verkleed als boef. ’s Avonds laat, of beter gezegd ’s ochtends vroeg kwamen we thuis om na een paar uur slaap mijzelf weer in mijn boevenpak te hijsen en langs de kant van de weg te gaan staan voor de parade met praalwagens. Het was koud, er was veel eten en drank en ik heb nog nooit zoveel uur in de kroeg doorgebracht achter elkaar. Ik was ook nog nooit zo kapot geweest na een paar dagen feesten. Maar ik moet zeggen na die ene keer was ik verslaafd aan het Nederlandse Carnaval en aan verkleedfeesten.

Carnaval in Nederland     Carnaval in Nederland

Carnaval Rio de Janeiro

Ik wilde al lange tijd naar Brazilië toe en nu ik de carnaval smaak te pakken had wilde ik het helemaal dolgraag in Rio de Janeiro meemaken. Een andere vriendin had hier ook wel oren naar en zo begon onze voorbereiding. We zouden in februari afreizen naar Brazilië waar we in totaal een maand zouden gaan rondreizen. In oktober begonnen we met de voorbereidingen en besloten we dat we graag het hele carnaval in Rio wilden meemaken. We bestelden toen al de tickets om de parade gade te kunnen slaan in het Sambodromo. In totaal verbleven wij er 8 dagen in een appartement, één straat achter het strand van Copacabana.

Sambodromo, Rio de Janeiro

Aan de zijkanten van het 700 meter lange Sambodromo staan tribunes van waaruit iedereen goed de parade kan zien. Aan de ene kant zijn het betonnen tribunes met bankjes en aan de overkant is er een open ruimte in de muur waar mensen uithangen om de parade te bekijken. Elke sambaschool heeft een eigen thema en trekken in 80 minuten tijd alles uit de kast om de jury te overtuigen van hun kwaliteiten. Het is een grote competitie tussen de verschillende wijken en sambascholen.

Het carnaval in Rio de Janeiro wordt grotendeels georganiseerd door de inwoners van de favela’s, de sloppenwijken. Bijna iedere favela heeft een eigen sambaschool en hoe weinig sommige inwoners ook te besteden hebben, er zal nooit worden bezuinigd op het carnaval. Dit is waar de mensen voor leven, jaar in jaar uit.

Sambodromo - Carnaval - Rio de Janeiro

Samba City, Rio de Janeiro

Zodra het carnaval is afgelopen wordt er al weer nagedacht over het thema voor het carnaval het jaar daarop. Een heel jaar lang wordt er met man en macht in Samba City, Cidade do Samba, gewerkt aan de praalwagens. Samba City is een groot terrein met daarop vele loodsen waar iedere favela aan zijn eigen praalwagen werkt. Ik vind het echt een aanrader om hier een bezoek aan te brengen en de mensen aan het werk te zien. Daarbij is het leuk dat als je ook tickets hebt voor de parade je de wagens nu helemaal opgetuigd voorbij ziet komen. In de maanden voorafgaand aan het carnaval worden in de favela’s zelf druk aan de kostuums gewerkt en wordt het lied en de dans ingestudeerd.

Wij kwamen er pas in Rio zelf achter dat je er ook voor kan kiezen om mee te lopen in de parade. Er hangt een stevig prijskaartje aan maar als ik ooit geld genoeg heb ga ik zeker eens terug om dat mee te maken.

Block Party’s, Rio de Janeiro

Voorafgaand aan de parade zijn er elke dag wel ergens “block party’s”, dat zijn feesten op diverse hoeken van wijken in de stad. In het lokale krantje dat bij iedere kiosk te verkrijgen is kan je zien waar en wanneer er een block party is. Het carnaval is de tijd om met iedereen samen te komen en plezier te hebben. Er zijn dan ook vele homo en drag queen party’s met werkelijk de mooiste verschijningen.

Het grootste feest wordt in de wijk Lapa gevierd. Werkelijk de hele wijk staat bomvol feestende mensen. De Brazilianen weten wat een feestje is.

Block Party's - Carnaval - Rio de Janeiro     Lapa - Carnaval - Rio de Janeiro

Reistips, Rio de Janeiro

  • Wil je meedoen in de parade zorg dan dat je minimaal 2 weken voor aanvang in Rio de Janeiro bent
  • Als je Samba City wil bezoeken reis dan minimaal 1 week voor het carnaval naar Rio de Janeiro en check van te voren goed de openingstijden
  • Zoek van te voren uit wanneer er wat te beleven is, elke dag is er ergens anders wel een zogenoemde “block party”. Denk ook aan het gratis lokale krantje waar veel informatie in staat.
  • Als je naar het Sambodromo reist neem dan zo weinig mogelijk waardevolle spullen mee en bewaar je ticket en geld op een plaats op je lichaam
  • Neem een kussentje mee naar het Sambodromo voor als je af en toe even wilt zitten, de parade kan wel meer dan 7 uur duren

Sambodromo - Carnaval - Rio de Janeiro

Carnaval Curaçao

In december was ik met een persreis mee naar Curaçao. Toevallig waren wij daar tegelijkertijd met een Duitse delegatie van 160 reisagenten. Om ons te laten zien wat Carnaval op Curaçao betekent werden we met zijn allen uitgenodigd bij het Avila Beach hotel om tijdens een dansworkshop het ritme in onze stijve heupen te brengen. Een facepaint door een lokale artiest maakte het af en zo waren we klaar voor de parade.

Er waren drie praalwagens opgetuigd met bands en diverse dansgroepen vergezelden de wagens. Bewapend met toeters en oordopjes en met een carnavalshirt aan waren we klaar om onze heupen los te gooien. Als stijve Hollanders en Duitsers probeerden we op de maat mee te bewegen achter de praalwagens aan. De inwoners van Curacao waren massaal uitgelopen en stonden langs de kant te swingen en naar ons te kijken. Voor even was het de omgekeerde wereld maar ik had het voor geen goud willen missen. Dit was echt een unieke ervaring.

Carnaval Curacao     Carnaval Curacao

Als je het carnaval wil meemaken kan je op de website van Carnaval Curaçao het hele carnaval schema voor 2014 vinden. Op 11 januari was de opening van het carnaval seizoen dat duurt tot en met 4 maart. Op 2 en 3 maart zijn de grote parades door de stad. Op de website kan je de route bekijken en zien waar je het beste kan gaan staan. Wil je het maximale eruit halen en zelf meedansen in de parade? Dan kan je net zoals in Rio de Janeiro kiezen voor één van de carnavalsgroepen om je (tegen betaling) bij aan te sluiten.

Wil je helemaal in de Carnavalsfeer komen? Bekijk dan nu mijn video: Carnaval in Brazilië en Curaçao

Carnaval Venetië

Een van de gaafste dingen die ik ooit mocht meemaken op reis was het vieren van Carnaval in Venetië. Een feest dat bij vele mensen tot de verbeelding spreekt. Je kan natuurlijk naar Venetië gaan en alles proeven van de Venetiaanse Carnaval sfeer maar je kan je er ook helemaal in onder dompelen en paraderen over het San Marco Plein in een traditioneel kostuum, als model flaneren en poseren langs het water, onherkenbaar rondvaren in een gondel door de smalle wateren of een onvergetelijke entree maken op een gemaskerd bal. Lees snel mijn uitgebreide post over Carnaval in Venetië.

Carnaval - Venice

Heb jij wel eens carnaval gevierd in het buitenland?

Print Friendly, PDF & Email