Het is een verrassing wat ik straks ga doen, het enige dat ik weet is dat het een wateractiviteit is en onder de extreme outdoor sports valt. Vol verwachting stap ik in de bus tezamen met de andere reisbloggers en Arjan van Bever Outdoor & Travel. We verlaten het Station Hotel in Perthshire en rijden via kronkelwegen de natuur in.

Micro adventure met Bever Outdoor & Travel

Sommige reizen vergen een planning van een paar weken of zelfs maanden. Andere reizen kan je kort voor vertrek plannen. Het ligt er vaak maar net aan waar je naar toegaat en wat je daar wilt ondernemen. Spontaan een paar dagen er tussenuit voor een break vind ik ontzettend leuk omdat je onverwacht iets gaat doen. Je mag mij altijd wakker maken voor een reisavontuur! Mijn micro adventure naar Schotland met Bever Outdoor & Travel was onverwacht en dat resulteerde erin dat ik een week later op Schiphol stond met een groep van 11 personen om twee dagen op avontuur te gaan in Schotland.

Micro adventure groep in Schotland

Canyoning in Pertshire, Schotland

De bus brengt ons van het Station Hotel naar de bossen van Perthshire. Bij aankomst worden we verwelkomd door Ali en Wes van Ativ8s. Naast canyoning biedt Ativ8s ook sportactiviteiten aan zoals raften en/of quad rijden.

Een ruige man met lange zwarte haren genaamd Wes vertelt dat we een canyoning avontuur gaan beleven. In eerste instantie denk ik nog dat het een wateractiviteit met een kano is, ik had er nog niet eerder van gehoord. Al snel begrijp ik dat het iets heel anders is. Wes vertelt dat we de waterval Allto Bheallich gaan bedwingen en doorkruisen. Zwarte wetsuits hangen klaar en de helmpjes liggen op tafel. Voordat we dat mogen aantrekken mag ik eerst verklaren dat ik geheel voor eigen risico deelnaam aan de activiteit.

In een blauwe container kan ik me omkleden en ik ril even als ik het vochtige pak aantrek. Het is vroeg in de morgen en rond de 15 graden, ik denk er nog maar even niet aan dat ik straks van een waterval glijd met een water temperatuur van 5 graden.

Canyoning in Perthshire

Canyoning = Waterfun 

Mijn nieuwsgierigheid naar de wateractiviteit wint het van mijn kou vrees en vol adrenaline van wat ik ga beleven sta ik klaar. Via een nat bospad klim ik omhoog achter Wes aan.

Canyoning gids Wes

Na ongeveer 10 minuten lopen sta ik op een rots vanwaar ik in het water mag springen. Wes legt uit dat het van belang is dat je met twee voeten net voor de rand van de rots gaat staan en niet er half over heen gaat staan met je voet. De rotsen kunnen glibberig zijn en het laatste wat ik wil is uitglijden. Twee collega’s gaan voor en als ik hun verschrikte gezichten zie, weet ik dat het water super koud moet zijn. Dan is het mijn beurt en na een korte twijfel spring ik erin. Brrrr, het water is echt koud!

Sprong in het diepe

Ik kruip door de waterstroom en een paar meter verderop klauter ik via de rosten omhoog. Vanaf hier mag ik van een hoger punt in de stroom springen. Het water is donker en ik kijk een beetje verschrikt naar Wes en vraag hem hoe vaak er wordt gecontroleerd dat er niets onder ligt. Wes vertelt; ‘na elke regenbui controleren we het hele pad onder water en steekproefsgewijs tijdens het seizoen dat van midden april tot half oktober loopt’. Ik ben er niet helemaal gerust op dat er geen rots onder ligt en Wes doet de eerste sprong. Als ik hem weer boven zie drijven, weet ik zeker dat het veilig is en spring ik hem achterna. Ik ga kopje onder en drijf verfrist weer boven, blij dat ik het gedaan heb.

Waterfun

Abseilen van een waterval

Als iedereen gesprongen is, komen we de andere helft van onze groep tegen met gids Ali en is het tijd om van uitrusting te wisselen. We trekken het tuig aan en lopen verder. Ali wijst naar de waterval die ongeveer 10 meter naar beneden dendert via een steile rots.

Canyoning gids Ali

Daar mogen we gaan abseilen. Ik ben de eerste die zich eraan waagt en ik laat me door Ali vastgespen aan het touw. Ik weet dat ik hem kan vertrouwen maar het eerste stukje met abseilen vind ik altijd doodeng. Het duurt even voordat ik mijzelf achterover laat vieren aan het touw voor het eerste stuk.

Abseilen van een waterval

Als ik eenmaal mijn angst heb overwonnen en ik ben een paar passen naar beneden, krijg ik de smaak weer te pakken en spring ik vrolijk afzettend tegen de rosten naar beneden. Dol enthousiast maak ik mijzelf los van het touw en ga ik even later nog een keer, wat een kick!

Abseilen van een waterval

Reisvideo Canyoning Schotland

Ik maakte een video van mijn canyoning avontuur, kijk je mee?

Reistips voor een canyoning avontuur

• Neem goede en stevige schoenen met een goed profiel mee die nat mogen worden, er bestaan zelfs echte canyoning schoenen.
• Trek een zwembroek of bikini aan voor onder je wetsuit.
• Denk aan handdoeken en droog ondergoed voor na de activiteit.
• Heb je een GoPro of een waterdichte camera? Neem het mee om je avontuur vast te leggen.
• Vergeet geen muggenspray op te doen want het wemelt er van de muggen.

Heb jij wel eens een canyoning avontuur beleefd?

Print Friendly, PDF & Email