Ik mocht ontdekken wat Madeira aan sportieve activiteiten te bieden heeft. Op uitnodiging van het Portugees Verkeersbureau ging ik onder andere mountainbiken, kayakken en mijn eerste keer canyoning op Madeira beleven.
Inhoudsopgave
Canyoning op Madeira, bucketlist avontuur!
Canyoning is afgeleid van het Engelse woord canyon, dat kloof betekent. Bij deze sport wordt de loop van een rivier gevolgd door een kloof. Als canyoneer bewandel je paden, klim je over rotsen, zwem je af en toe door de rivier en abseil je van watervallen.
Zoals in elke sport zijn er diverse gradaties, van makkelijke canyoning routes tot meer uitdagende waarbij ervaring zeker een pré is maar niet noodzakelijk. Het is wel belangrijk dat je over een redelijk goede conditie beschikt en kan zwemmen.
*Canyoning fan? Beleef ook canyoning in Schotland.
Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.
Canyoning adventure in Madeira
Madeira barst van de kloven, rivieren en watervallen en er zijn er totaal meer dan 300 waar canyoning mogelijk zou zijn. Volgens Han, eigenaar van Loko Loko Madeira, zijn er op dit moment 115 canyons open voor canyoneers en is Madeira een top bestemming omdat deze vorm van klimsport het hele jaar kan worden beoefend. Het leukste van canyoning vind hij de spanning en het ontdekken en openstellen van nieuwe canyoning routes. Dat betekent dat de routes worden gecheckt en er bij de watervallen en afdalingen bevestigingen in de rosten worden aangebracht zodat er tochten kunnen worden georganiseerd.
Of je nu beginner of gevorderd bent, een tour van een paar uur of een week lang wil canyoningen, er is van alles mogelijk. Mede afhankelijk van de regenval wordt bepaald waar er een canyoning tocht kan worden ondernomen. Gezien wij met een diverse groep zijn gaan we voor de beginnerstour op het noordelijke platteland in de vallei Ribeiro Frio, dat toepasselijke koude rivier betekent. Met een bus worden we in de middle of nowhere gedropt alwaar we ons kunnen omkleden en klaar maken voor het canyoning avontuur. Alle gear ligt achter in de bus en dat bestaat uit;
- Wetsuit;
- Veiligheidshelm;
- Alle gear m.b.t. het abseilen;
- Waterdichte schoenen inclusief een soort waterdichte voetbeschermers.
Lets go op canyoning avontuur op Madeira
Als we allemaal ingepakt in onze suits klaar staan en behangen zijn met alle gear is het tijd om te vertrekken. Na ongeveer 10 minuten lopen doemt de eerste waterval op. Vanaf 7 meter hoogte mogen we gaan abseilen. Ik klim naar de spot toe waar ik mij laat vastgespen aan het touw door Roos.
Over het algemeen vind ik het eerste stukje abseilen altijd doodeng maar nu er geen rots is waar ik mij overheen moet laten zakken maar ik gelijk op het abseil punt sta gaat het verbazingwekkend goed en ben ik in no time beneden. Bij de watervallen die nog komen heb ik inmiddels de smaak weer te pakken en spring ik vrolijk naar beneden, zelfs bij de laatste van 15 meter.
Het is een mooie en afwisselende tocht met in totaal 4 abseilen mogelijkheden, meerdere natuurlijke glijbanen en flink geklauter over rotsen. Naast het abseilen vind ik het glijden van de natuurlijke glijbanen, super leuk. Stay tuned, ik ben druk bezig met het editen van mijn reisvideo die binnenkort online komt.
Enige minpunten vind ik bij dit soort activiteiten de groepsgrootte, wij waren met een groep van 10 en dat betekent dat je soms best lang moet wachten. Heb je daar geen zin in informeer dan van te voren naar de groepsgrootte of ga in het voor- of najaar. De route tussen de watervallen en glijbanen is vrij lang, zeker nu de buitentemperatuur en het water al wat kouder is. Heb je al canyoneer en/of klim ervaring informeer dan zeker ook naar andere routes want er zijn tours waarbij er veel meer kan worden ge-abseild en een stuk minder wordt gelopen en geklauterd.
Waar moet je op letten bij een canyoning tour?
Ik ben nu twee keer, in Schotland en in Madeira, als canyoneer op pad geweest en ik kan nu zeggen dat er wel degelijk een verschil is in organisaties, manier van werken en beoefening van de sport.
Het belangrijkste is natuurlijk de gear bij deze sport. Bij mijn eerste canyoning avontuur in Schotland liet ik me achteraf gezien wat overrompelen en dacht ik dat het allemaal wel kon of misschien normaal is. Nu weet ik dat het wel degelijk heel belangrijk is om een droge en deugdelijke wetsuit te hebben zodat je het niet koud krijgt. De schoenen zijn het allerbelangrijkste dus check je veters en profiel want grip is belangrijk op de gladde rotsen. Zelf ben ik een enorme koukleum dus als je in het voor- en of najaar gaat canyoningen schaf dan eventueel extra materiaal aan en warme outdoor kleding zodat je het niet koud krijgt onderweg.
Ik moet zeggen dat ik altijd blij ben op reis als ik niet teveel Nederlandsen tegenkom maar voor het ondernemen van dit soort activiteiten vind ik het persoonlijk wel fijn om bij een organisatie aan te sluiten waarbij Nederlanders actief zijn. De uitleg is duidelijker en makkelijker te begrijpen en mocht je onderweg toch even je zenuwen niet de baas kunnen is het fijn als iemand je direct begrijpt.
Nog even de reistips voor een canyoning avontuur op een rij;
- Denk aan handdoeken en droog ondergoed voor na de activiteit;
- Vergeet geen muggenspray op te doen want bij water zijn vaak muggen te vinden;
- Heb je een actioncam of een waterdichte camera? Neem het mee om je avontuur vast te leggen;
- Trek een zwembroek of bikini aan voor onder je wetsuit en mocht je het snel koud hebben eventueel een shirt;
- Check de gear van het bedrijf waarmee je de tour gaat ondernemen, bieden ze geen schoenen aan neem dan zelf goede en stevige schoenen mee met een goed profiel die nat mogen worden. Er bestaan zelfs echte canyoning schoenen.
Zou jij wel eens als canyoneer op ontdekking willen?
*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Leuk verhaal! Wij hebben het een keer gedaan in Zion NP maar toen alleen in droge delen. We hingen vaak zonder touw tussen de rotsen ingeklemd, een enorme uitdaging!
Leuk dat je het gelezen hebt Anto:)! Klinkt spannend, heb je daar ook een blog over geschreven?
Goed verhaal over wat canyoning precies inhoudt. Ik wil het graag een keer doen en als ik dit lees word ik weer enthousiast. Die wetsuit wil ik dan wel graag hebben want ik ben een echte koukleum en heb snel “dode”tenen en vingers.
Leuk om te horen Ivonne dat je er helemaal enthousiast van wordt;)! De wetsuit krijg je sowieso en of je de rest eventueel aan doet of zelf meeneemt is mede afhankelijk van het weer. Mocht je ook wel eens gaan kayakken of snorkelen in wat kouder water kan je zon shirt ook daarvoor mooi gebruiken;).