Afgelopen week mocht ik 5 dagen lang ontdekken wat Madeira aan sportieve activiteiten te bieden heeft. Op uitnodiging van het Portugees Verkeersbureau ging ik onder andere mountainbiken, kayakken en op canyoning avontuur.

Canyoning, wat is dat?

Canyoning is afgeleid van het Engelse woord canyon, dat kloof betekent. Bij deze sport wordt de loop van een rivier gevolgd door een kloof. Als canyoneer bewandel je paden, klim je over rotsen, zwem je af en toe door de rivier en abseil je van watervallen. Zoals in elke sport zijn er diverse gradaties, van makkelijke canyoning routes tot meer uitdagende waarbij ervaring zeker een pré is maar niet noodzakelijk. Het is wel belangrijk dat je over een redelijk goede conditie beschikt en kan zwemmen.

Watersport in Madeira

Canyoning- Madeira - Portugal

Watersport in Madeira

Actieve vakanties in Madeira

Canyoning adventure in Madeira

Madeira barst van de kloven, rivieren en watervallen en er zijn er totaal meer dan 300 waar canyoning mogelijk zou zijn. Volgens Han, eigenaar van Loko Loko Madeira, zijn er op dit moment 115 canyons open voor canyoneers en is Madeira een top bestemming omdat deze vorm van klimsport het hele jaar kan worden beoefend. Het leukste van canyoning vind hij de spanning en het ontdekken en openstellen van nieuwe canyoning routes. Dat betekent dat de routes worden gecheckt en er bij de watervallen en afdalingen bevestigingen in de rosten worden aangebracht zodat er tochten kunnen worden georganiseerd.

Of je nu beginner of gevorderd bent, een tour van een paar uur of een week lang wil canyoningen, er is van alles mogelijk. Mede afhankelijk van de regenval wordt bepaald waar er een canyoning tocht kan worden ondernomen. Gezien wij met een diverse groep zijn gaan we voor de beginnerstour op het noordelijke platteland in de vallei Ribeiro Frio, dat toepasselijke koude rivier betekent. Met een bus worden we in de middle of nowhere gedropt alwaar we ons kunnen omkleden en klaar maken voor het canyoning avontuur. Alle gear ligt achter in de bus en dat bestaat uit;

  • Wetsuit
  • Veiligheidshelm
  • Waterdichte schoenen inclusief een soort waterdichte voetbeschermers
  • Alle gear m.b.t. het abseilen

Canyoning adventure in Madeira  Omkleden voor Canyoning adventure

Als we allemaal ingepakt in onze suits klaar staan en behangen zijn met alle gear is het tijd om te vertrekken.

Op weg naar de eerste canyon

Na ongeveer 10 minuten lopen doemt de eerste waterval op. Vanaf 7 meter hoogte mogen we gaan abseilen. Ik klim naar de spot toe waar ik mij laat vastgespen aan het touw door Roos. Over het algemeen vind ik het eerste stukje abseilen altijd doodeng maar nu er geen rots is waar ik mij overheen moet laten zakken maar ik gelijk op het abseilpunt sta gaat het verbazingwekkend goed en ben ik in no time beneden. Bij de watervallen die nog komen heb ik inmiddels de smaak weer te pakken en spring ik vrolijk naar beneden, zelfs bij de laatste van 15 meter.

Abseilen - Canyoning

Abseilen - Canyoning - Madeira - Portugal

Het is een mooie en afwisselende tocht met in totaal 4 abseil mogelijkheiden, meerdere natuurlijke glijbanen en flink geklauter over rotsen. Naast het abseilen vind ik het glijden van de natuurlijke glijbanen, super leuk. Stay tuned, ik ben druk bezig met het editten van mijn reisvideo die binnenkort online komt.

Abseilen - Canyoning - Madeira

Abseilen - Canyoning - Madeira

Abseilen - Canyoning - Madeira - Portugal

Abseilen - Canyoning - Madeira - Portugal

Abseilen - Canyoning - Madeira - Portugal

Abseilen - Canyoning

Abseilen - Canyoning

Actieve vakanties in Madeira

Actieve vakanties in Madeira, canyoning

Waterval Ribeira Frio - Madeira

Enige minpunten vind ik bij dit soort activiteiten de groepsgrootte, wij waren met een groep van 10 en dat betekent dat je soms best lang moet wachten. Heb je daar geen zin in informeer dan van te voren naar de groepsgrootte of ga in het voor- of najaar. De route tussen de watervallen en glijbanen is vrij lang, zeker nu de buitentemperatuur en het water al wat kouder is. Heb je al canyoneer en/of klim ervaring informeer dan zeker ook naar andere routes want er zijn tours waarbij er veel meer kan worden ge-abseild en een stuk minder wordt gelopen en geklauterd.

Waar moet je op letten bij een canyoning tour?

Ik ben nu twee keer, in Schotland en in Madeira, als canyoneer op pad geweest en ik kan nu zeggen dat er wel degelijk een verschil is in organisaties, manier van werken en beoefening van de sport.

Het belangrijkste is natuurlijk de gear bij deze sport. Bij mijn eerste canyoning avontuur in Schotland liet ik me achteraf gezien wat overrompelen en dacht ik dat het allemaal wel kon of misschien normaal is. Nu weet ik dat het wel degelijk heel belangrijk is om een droge en deugdelijke wetsuit te hebben zodat je het niet koud krijgt. De schoenen zijn het allerbelangrijkste dus check je veters en profiel want grip is belangrijk op de gladde rotsen. Zelf ben ik een enorme koukleum dus als je in het voor- en of najaar gaat canyoningen schaf dan eventueel extra materiaal aan en warme outdoor kleding zodat je het niet koud krijgt onderweg.

Canyoning- Madeira - Portugal

Ik moet zeggen dat ik altijd blij ben op reis als ik niet teveel Nederlandsen tegenkom maar voor het ondernemen van dit soort activiteiten vind ik het persoonlijk wel fijn om bij een organisatie aan te sluiten waarbij Nederlanders actief zijn. De uitleg is duidelijker en makkelijker te begrijpen en mocht je onderweg toch even je zenuwen niet de baas kunnen is het fijn als iemand je direct begrijpt.

Nog even de reistips voor een canyoning avontuur op een rij;

• Check de gear van het bedrijf waarmee je de tour gaat ondernemen, bieden ze geen schoenen aan neem dan zelf goede en stevige schoenen mee met een goed profiel die nat mogen worden. Er bestaan zelfs echte canyoning schoenen. Check Otto.nl ook eens voor outdoor kleding.
• Trek een zwembroek of bikini aan voor onder je wetsuit en mocht je het snel koud hebben eventueel een shirt.
• Denk aan handdoeken en droog ondergoed voor na de activiteit.
• Heb je een actioncam of een waterdichte camera? Neem het mee om je avontuur vast te leggen.
• Vergeet geen muggenspray op te doen want bij water zijn vaak muggen te vinden.

Canyoning adventure in Madeira

Canyoning adventure bij Loko Loko Madeira

Mijn canyoning avontuur werd georganiseerd door Roos en Han van Loko Loko Madeira. Ze mogen dan beiden een beetje loko loko zijn, professioneel is het wel! Voor een tour van 4 uur betaal je €60,- inclusief transfer en huur van de gear. Reserveren kan online via de website.

Zou jij wel eens als canyoneer op ontdekking willen?

Print Friendly, PDF & Email