Super leuk, een rondreis of een roadtrip met een camper. Met deze speciale en uit eigen ervaring Eerste keer op reis met camper vakantie tips ga jij goed voorbereid op reis. Van tips van je camper reis plannen tot camper tips voor beginners. Tips voor camper inpakken en tips voor camper routes vanuit Nederland en specifiek naar het Zwarte Woud in Duitsland want daar ben ik zelf geweest met een camper.

Eerste keer op reis met camper vakantie tips

Het is zo leuk, een rondreis met een camper. Je hebt alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt tijdens je reis. En het ideale is ook, je hebt de hele dag alle spullen bij je. Moet je nog iemand overtuigen dat een rondreis gaaf is? Doe dat met deze rondreis inspiratie tips.

Ook zo fijn, wordt het ineens mooi weer dan hoef je niet terug naar je hotel om je om te kleden. Je zet gewoon de camper langs de kant van de weg en je kleed je om. Dit artikel staat bomvol camper vakantie tips en camper tips voor beginners bestaande uit:

 • Camper reis plannen;
 • Camper reis door Europa;
 • Tips inpakken camper;
 • Camper vakantie Duitsland;
 • Camper tips voor beginners;
 • Camper routes vanuit Nederland;
 • Let op, belangrijk om te weten bij camperhuur;
 • Camper roadtrip door Europa, budget en kosten;
 • Camper huren Nederland bij particulier via Paul Camper;
 • Camper huren met rijbewijs B tot 3500 kilo en minimaal 21 jaar oud.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Camper vakantie tips

Camper tips voor beginners

Als je voor de eerste keer met een camper op reis gaat dan zijn er een aantal dingen waar je goed aan moet denken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er nogal ‘bleu’ instapte en mijzelf een paar dagen voor vertrek pas ging realiseren waar ik eigenlijk allemaal aan moest denken.

Dat komt nu goed van pas want ik kan jullie als de beste voorzien van camper tips voor beginnersGa je dus voor het eerst met een camper op reis dan is een camper huren een goed idee. Mocht je het zo leuk vinden kan je altijd vaker gaan of uiteindelijk je eigen camper kopen.

Camper tips voor beginners

Camper reis plannen

Ok, je hebt de beslissing gemaakt dat je met een camper op reis gaat. Super leuk, natuurlijk! Maar je hebt geen eigen camper dus waar haal je die camper vandaan voor een weekend weg, een rondreis vanuit Nederland of je roadtrip door Europa?

Ik wilde altijd al eens een camper reis vanuit Nederland maken en dat het allerliefste in zo’n mooie oude Volkswagen bus. In samenwerking met Paul Camper, (van origine een Duits bedrijf met een Nederlandse website die zich richt op verhuur van campers van particulieren), heb ik een camper reis naar Duitsland samengesteld.

Zo werkt het huren van een camper via Paul Camper:

 1. Zoek je droomcamper en stuur een aanvraag naar de verhuurder;
  Een aanvraag sturen is gratis en je zit nergens aan vast.
 2. Je aanvraag wordt direct naar de verhuurder verstuurd;
 3. De verhuurder zal daarna contact met je opnemen;
 4. Je leert elkaar kennen en je komt alles over je camper te weten;
 5. Is alles duidelijk en zijn jullie het met elkaar eens? Dan kun je jouw camper reis definitief boeken door het aanbod van de verhuurder te accepteren.

Ik barst van de vakantie ideeën en mijn camper route vanuit Nederland was snel beslist. Ik wilde dolgraag eens naar het Zwarte Woud in Duitsland en die bestemming is ideaal met een camper. Ik zet dan ook graag even mijn route plan tips op een rij:

 1. Pak Google Maps erbij en check goed waar wat ligt;
 2. Maak een Google My Maps account aan en markeer eenvoudig je route;
 3. Schrijf een aantal bestemmingen, regio’s of plaatsen op waar je naar toe wilt;
 4. Bekijk alvast een paar campings waar ook campers kunnen staan op je route;
 5. Check de bezienswaardigheden die jij wilt zien en de dingen die jij wilt doen op.

Camper reis plannen

Camper huren Nederland bij particulier

De eerste keer dat ik met een camper op reis ging heb ik een camper gehuurd via Paul Camper. Zij zijn de ‘Air BnB‘ van de campers. De website staat vol met een zeer divers en uitgebreid aanbod aan campers van particulieren. Het voordeel voor particulieren met een camper is dat zij via Paul Camper verzekerd zijn.

En dat is ook belangrijk voor jou als huurder van een camper. Je gaat immers op reis met het eigendom van een ander. En je kan zelf nog zo goed rijden, een ongeluk zit in een klein hoekje. Huur je via Paul Camper dan heb je recht op volledig Casco en pechhulp. Het is belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen als je een camper gaat huren.

 • Waar wil ik naar toe?
 • Hoe lang wil ik reizen?
 • Waar kan je de camper ophalen?
 • Hoeveel verbruikt de camper gemiddeld?
 • Wat is er wel en niet aanwezig in de camper?
 • Is de camper beschikbaar in jouw reisperiode?
 • Wat voor camper ga ik huren en wat zijn de huurvoorwaarden?
 • Kan je bij het ophalen van de camper je auto daar laten staan of is het handiger als iemand je brengt i.v.m. parkeerkosten.

Camper huren Nederland bij particulier

Camper roadtrip door Europa, budget en kosten

Welk budget heb je ongeveer nodig voor het huren van een camper en wat zijn de kosten gemiddeld. Dat ligt natuurlijk helemaal aan jezelf. De kosten voor je camper rondreis zijn afhankelijk van de duur van je reis, wel of geen tolkosten, kosten voor verblijf, eten en excursies. Maak van te voren een reisplanning met wat je echt wilt doen en zien langs je route. Voor €80,- kan je ongeveer 450 kilometer rijden. Voor overnachtingen kan je gemiddeld zo’n €30,- per dag per camper standplaats rekenen.

Bij het huren van een camper heb je allereerst natuurlijk de huur van de camper zelf. Daarbij is het gebruikelijk dat je contant een borg betaald. Hou rekening met bedragen tussen de €750,- en €2000,-. Afhankelijk van de grote van de camper en de waarde van de camper. Daarnaast is het heel belangrijk dat je goed de huurvoorwaarden van de camper checkt. Zit er een maximum aantal kilometers in de huurprijs? Zo ja, wat zijn de extra kosten per kilometer. Zo kan je een beetje uitrekenen wat de reis ongeveer gaat kosten. Daarnaast komen er natuurlijk nog kosten bij voor overnachtingen, benzine, excursies en eten en drinken.

Camper roadtrip door Europa, budget en kosten

Let op, belangrijk om te weten bij camperhuur

Hou er rekening mee dat een camper meer verbruikt dan een auto. Als je net als ik met een oude Volkswagen bus (VW T2 Westfalia uit 1978) op reis gaat hou er dan rekening mee dat je gemiddeld maar 100 kilometer per uur kan rijden en dat deze oude busjes gek zijn op benzine en behoorlijk slurpen. Onze roadtrip vanuit Scheveningen naar het Duitse Zwarte Woud heeft retour ongeveer €450,- aan benzine gekost voor 5 dagen á 1800 kilometer. Achteraf gezien heb ik hier van te voren niet goed over nagedacht en zou ik de camper bestemming aanpassen op het verbruik van de camper.

Nadeel is wel dat je met een camper niet zo gemakkelijk in steden kan komen. Ik wilde bijvoorbeeld naar de wellness in Baden Baden maar er was nergens parkeerplek. En vergeet het maar dat je met een camper langs de weg kan parkeren en natuurlijk al helemaal niet in een parkeergarage. Wat mij betreft is een rondreis met een camper vooral ideaal als je de natuur ingaat.

Hou zeker in een camper je handen goed aan het stuur als je een vrachtwagen inhaalt of je wordt door een vrachtwagen of bus ingehaald. Door de luchtdruk bij hoge snelheid kan je nog wel eens behoorlijk trek aan je stuur ervaren en dan wil je niet net even afgeleid zijn op dat moment.

Last but not least, als je een camping reserveert check dan wel of je naar een camping gaat met sanitaire voorzieningen. In mijn geval zit er in een oud Volkswagen busje geen toilet. Dat is niet erg maar overnachting op een sta camping zonder faciliteiten is dan niet aan te raden.

Let op, belangrijk om te weten bij camperhuur

Tips inpakken camper

Belangrijk is om goed de beschrijving te checken van de camper die je gaat huren. De meeste informatie over de camper zelf en wat erin aanwezig is staat beschreven op de website. De meeste verhuurders doen niet zo moeilijk en die kan je gerust even mailen of bellen voor aanvullende vragen. In elk geval is het belangrijk dat je goed voorbereid op reis gaat en je de camper inpakt mede aan de hand van waar je naar toe gaat en wat je gaat doen.

Leg zware spullen altijd onderop zodat de spullen niet bij een eventuele noodstop naar voren vliegen. Daarbij zet de spullen tegen elkaar aan zodat de tassen niet bij iedere bocht omvallen.

*Bekijk hier mijn handige camper inpakken tips met paklijst en checklist;
**Lees ook deze slaapzakken review en bekijk deze opvouwbare stoeltjes voor onderweg.

Tips inpakken camper

Camper vakantie naar Duitsland

Ik ging op camper vakantie naar Duitsland. Ik wilde altijd al eens naar het Zwarte Woud en touren langs de Badische Weinstrasse. Zo gezegd zo gedaan en hier kan je hier alles lezen over mijn roadtrip naar het Zwarte Woud in Duitsland. De onderstaande roadtrips in Duitsland kan ik je ook zeker aanbevelen. Ik heb de routes 2 en 3 eens met een auto gereden.

 1. Kastelenroute Duitsland;
 2. Roadtrip door de Duitse Eifel;
 3. Camper roadtrip Zwarte Woud.

Camper reis door Europa

Met je huisje op wielen de wijde wereld in, dat is een camper reis! Het is een groot avontuur. En als je net als ik in een oud Volkswagen busje rijdt dan kan ik je garanderen dat je genoeg aanspraak hebt onderweg. Er werd getoeterd op de snelweg, mensen kwamen foto’s maken en op de parkeerplaatsen wilde mensen even in de camper kijken. Flirtproof, dat is deze oude camper bus wel.

Maar hoe leuk een reis met een oude Volkswagen camper ook is, het kost je bakken met geld aan benzine! Dus als je zo lang mogelijk weg wilt, zo ver mogelijk weg wilt en vooral je vakantiegeld wilt besteden aan leuke dingen doen, kies dan voor een ander camper type.

De onderstaande rondreizen en roadtrips heb ik allemaal een keer met de auto beleefd maar die kan je natuurlijk ook prima met een camper afleggen.

Camper reis door Europa

Camper routes vanuit Nederland

Een roadtrip door Europa is zo leuk met een camper. Laad al je spullen in, stap in de camper en rijden maar. Je kan natuurlijk op de bonnefooi op reis gaan. Check het weerbericht en rij daarheen wat qua temperatuur bij je past. Pas onderweg je route aan en rij verder naar het zuiden, westen, oosten of noorden. Laat je verrassen door wat je onderweg ontdekt zodat je eventueel je camper routes kan aanpassen.

Of je plant je camper route vanuit Nederland naar het buitenland van te voren. Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over toffe reisroutes met de auto door Europa. Maar die roadtrip routes kan je natuurlijk ook prima met een camper rijden. Hou je net als ik van wellness? Check dan ook mijn uitgebreide artikel over een wellness roadtrip door Europa. Vanuit Nederland kan je met de camper alle kanten uit. Verken het noorden, rij naar het zuiden of laat je verleiden door het oosten. Geniet van je reis na het lezen van deze camper vakantie tips.

Camper routes vanuit Nederland

Camper huren met rijbewijs B

De meeste campers mag je besturen met een Nederlands rijbewijs B. Het is van belang dat de camper een maximaal gewicht heeft van 3.500 kilo. Weegt de camper meer dan 3500 kilo? Dan heb je een vrachtwagenrijbewijs nodig, (C1 of C2). Deze informatie komt van de website van de Rijksoverheid.

Over het algemeen moet je minimaal 21 jaar oud zijn en 1 jaar in het bezit van je rijbewijs. Check dit altijd goed om teleurstellingen te voorkomen. Soms kan je extra bijbetalen als de leeftijdsgrens wel hoger ligt en het extra risico afkopen.

Camper huren met rijbewijs B

Wat vind jij van deze eerste keer op reis met camper vakantie tips
en ben jij wel eens met een camper op reis geweest?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Print Friendly, PDF & Email