Als gevorderde ruiter eens op het grootste paardenras ter wereld rijden? Kies voor een buitenrit op Shires en paardrijden op De Loonse en Drunense Duinen via Buitenrit Reserveren.

Buitenrit op Shires Loonse & Drunense Duinen

Wij nemen de afslag van de snelweg en rijden direct het buitengebied in rondom het Brabantse plaatsje Drunen. Het is nog een klein kwartier rijden voor wij aankomen bij Pensionstal D’n Dries in Drunen. Paardenliefhebster Anneke is bedrijfsleider van de pensionstal en runt daarnaast haar tot werk uitgegroeide bedrijf voor buitenritten op Shires. Dit is precies de reden waarom wij hier zijn.

Vanuit de stal in Drunen rij je in nog geen 5 minuten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Leuk om te weten is dat dit park in 2002 tot Nationaal Park werd bestempeld en dat het de grootste stuifvlakte van West-Europa is. Je vind hier dan ook veel wandelaars, fietsers en mountainbikers die over de MTB routes crossen.

Een geweldig natuurgebied voor een buitenrit op Shires in Brabant! Genieten van een buitenrit door het bos, langs de heide en door het zand. Hou er rekening mee dat deze buitenrit niet om snelheid gaat. Het mulle zand is zwaar voor de paarden, zelfs voor Shires. Hoewel een Shire een goede krachtspanning kan leveren en een uitstekend uithoudingsvermogen hebben als werkpaard, hebben Shires dat niet als rijpaard. Het is dus geen wilde buitenrit waar je met betraande ogen van de snelheid je paard terugneemt.

Het is genieten van de mooie omgeving, gezellig kletsen onderweg, af en toe een draf en een galop en vooral ook veel takken in het bos ontwijken omdat je zo hoog zit. Als je goed oplet dan zie je misschien net als wij wel een ree onderweg. Dat is het voordeel van in de winter paardrijden op De Loonse en Drunense Duinen, doordat er geen bladeren zijn kan je dieper het bos in kijken.

Anneke heeft in totaal 6 Shires op stal staan, Darryl (kruising Tinker/Shire), Chess, Tyson, Flower, Parker en Floor. Tyson is de grootste met een schofthoogte van 2.03 meter! Kijk ook even naar de details! Zie je ons zitten op dat heerlijke vachtje? Zo zacht. En zoom even in op het mooie siertuig.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Paardrijden op Shire - Buitenrit in Brabant

Paardrijden op Shire tijdens buitenrit in Brabant

Het paardrijden en de buitenritten op Shires in De Loonse en Drunense Duinen zijn populair. Gezien de Shires van Anneke 5 dagen per week een buitenrit maken adviseren wij je rekening te houden je buitenrit op een Shire 8 weken vooruit te plannen. Vooral de weekenden zitten snel vol.

De ‘standaard’ buitenritten op Shires duren 1,5 uur. Wil je nog langer paardrijden en een buitenrit op een trekpaard maken? Dan kan dat ook in overleg met Anneke. Buitenritten op Shires voor 2 of 3 uur zijn ook mogelijk. Vanaf april gaat Anneke ook dagtochten organiseren. Dat zijn buitenritten van 5 uur, van 10.00 uur tot 15.00 uur met onderweg een lunch. Vanuit je rugzak als de horeca nog dicht is en anders wellicht bij een locatie in de buurt. De kosten voor een privé rit zijn op aanvraag en meerijden met een samengestelde rit is mogelijk vanaf €25,-.

Op de dag van je buitenrit op een Shire zal Anneke je vragen 45 minuten eerder te komen. Zo kan je zelf je paard uit de weide halen, verzorgen, poetsen en opzadelen. Na de buitenrit ben je nog zo’n half uur bezig met de na verzorging. Al met al duurt de ‘Shire Experience’ dus zo’n 3 uur.

*Je moet een gevorderde ruiter zijn. Meerdere jaren paardrijd- en buitenrit ervaring hebben en het liefste ook een ruiterpaspoort. Heb je zelf een Bodyprotector en cap? Neem het mee, anders is een Bodyprotector ook te leen.

*Voor alle informatie, prijzen, agenda en reserveren Buitenritreserveren.nl.
*Ook leuk, je kan ook overnachten bij D’n Dries, ideaal voor- of na je buitenrit op Shires.

Buitenrit op Shires Loonse & Drunense Duinen

Shires, het grootste paardenras ter wereld

Shires behoren tot het grootste paardenras ter wereld en komen oorspronkelijk uit Engeland. Shires staan ook wel bekend als ‘Heavy Horses’ of ‘Gentle Giants’. De paarden hebben een gemiddelde schofthoogte van 1,80 meter, dit maakt dat de Shire tot het grootste paardenras van de wereld behoort. De naam Shire is afgeleid van de Engelse gras- en weidestreken die je in Midden-Engeland ziet, die worden Shires genoemd.

De Shire is een koudbloedpaard en wordt vandaag de dag voornamelijk nog gebruikt als  trekpaard en werkpaard. Bijvoorbeeld in België, waar deze reusachtige edele dieren nog steeds worden ingezet bij de garnaalvisserij in Oostduinkerke. Maar ook als ‘brouwerspaarden’, je kent vast de reclame van Palm wel! Een Shire kan een paar ton trekken en wordt ook nog vaak ingezet in de boomsleperij in de bosbouw.

Als paardenliefhebber vind ik het altijd ontzettend leuk om te rijden op verschillende paardenrassen. Mijn eerste buitenrit ervaring op een Shire beleefde ik in het Engelse Lake District. Onder leiding van Annie van Cumbrian Heavy Horses genoot ik van een buitenrit op het strand op een Shire.

Dat een Shire ook wel ‘Gently Giants’ worden genoemd heeft vooral te maken met het karakter van een Shire. Hoewel ze groot zijn komen ze niet intimiderend over en ogen ze vriendelijk. Een Shire is een leergierig maar rustig en vriendelijk paard, ideaal ook voor kinderen of mensen die angst hebben voor paarden.

Een Shire weegt met gemak meer dan 1000 kilo. Zet je voeten maar eens naast de hoef van een Shire dan zie je hoe groot en mooi die hoeven met die weelderige sokken zijn. Shires hebben meestal een zwarte of donkerbruine vacht met witte aftekeningen op de voeten en lange manen. De sokken, manen en staart samen noemt men het behang. Vier witte benen en een witte bles worden gezien als de ideale aftekeningen van dit ras.

Ook leuk, in Oostduinkerke in België worden trekpaarden ingezet voor de garnaalvisserij te paard.

Buitenrit Shires

Meer tips voor buitenritten op reis

Hou je net als ik van paarden en reizen? Combineer je twee passies en ga paardrijden op reis en geniet van een gave buitenrit in het buitenland. Overal waar ik naar toe ga probeer ik de tijd te vinden om een paard te huren. De onderstaande bestemmingen kan ik je zeker aanraden om te gaan paardrijden. Als je deze buitenrit op Shires tof vind, dan kan ik je zeker ook een buitenrit op een trekpaard in Engeland aanraden bij de stal van Cumbrian Heavy Horses in het Lake District.

Ook leuk, bezoek op reis iets dat met paarden te maken heeft, zoals de Spaanse Rijschool in Wenen, de Lipica Stud Farm in Slovenië, bekijk de paardenraces in Dubai en de bijzondere Palio di Siena in Italië.

Wil je echt op een paardrijvakantie naar het buitenland? Dan kan ik je de reizen van Patricia van Paardenpas aanraden. Zij is een vriendin van mij die hele gave reizen heeft samengesteld naar de mooiste plekken ter wereld om te gaan paardrijden. Geniet van bijzondere buitenritten en/of meerdaagse trektochten te paard overal ter wereld.

Wil je alles leren en weten over het fotograferen van paarden? Dan moet je bij de Nederlandse meiden van Horse Photo Experience zijn. Leuk om te weten is dat één van de paardenfotografie reizen naar Djerba, een eiland bij Tunesië, gaat. Ik ben daar gaan zwemmen met paarden op een bloedmooi Arabisch paard. De stal, Djerba Zitouna wordt gerund door een Nederlandse met haar Tunesische man.

Paardrijden op Heavy Horses in Engelse Lake District

Zou jij ook wel eens een buitenrit op een Shire willen beleven?

Print Friendly, PDF & Email