Carnaval vieren in Venetie, er zijn van die dingen die moet je een keer gedaan of beleefd hebben. Een feest dat bij vele mensen tot de verbeelding spreekt. Je kan natuurlijk naar Venetië gaan en alle proeven van de Venetiaanse Carnaval sfeer maar je kan je er ook helemaal in onder dompelen en paraderen over het San Marco Plein in een traditioneel kostuum, als model flaneren en poseren langs het water, onherkenbaar rondvaren in een gondel door de smalle wateren of een onvergetelijke entree maken op een gemaskerd bal.

Carnaval vieren in Venetie

Venetië is een stad die ik in alle jaargetijden kan aanraden voor een bezoek, maar tijdens het carnaval veranderd de stad compleet en kan het je niet ontgaan dat het betoverend is.

Alle winkels zijn geëtaleerd met de mooiste maskers en kostuums. Bij de restaurants zie je pizza’s in vormen van maskers en bij juweliers kan je mooie sieraden kopen geïnspireerd op het carnaval. Uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om het schouwspel dat carnaval heet. Venetianen die paraderen door de stad, Italiaanse modellen die zich graag laten fotograferen, reizigers die zich verkleden en wuiven vanuit gondels en magische gemaskerde bals achter gesloten deuren van de Palazzo’s die normaal zelden open zijn. Het is een evenement dat je niet alleen kan aanschouwen maar wat je ook zelf kan ervaren.

Ik ken Venetië op mijn duimpje gezien ik drie maanden aan de overkant heb gewoond op Lidi di Jesolo, Cavallino. Drie jaar geleden leerde ik de Amerikaanse reisorganisator Stan kennen tijdens de Palio in Siena. In 2017 werd ik gevraagd om als hostess zijn gasten te verwelkomen, begeleiden en de events die hij organiseert te fotograferen. Voor mij een unieke kans om het Carnaval in Venetië van dichtbij te beleven.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Carnaval vieren in Venetië

Dress up als Venetiaan(se) en beleef Carnaval in Venetië

In welk jaargetijde je ook naar Venetië reist, je kan het zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Zoals in elke stad schieten de prijzen de lucht in zodra er iets unieks te beleven valt en dat is in Venetië niet anders. Heb jij het verlangen om het Venetiaanse carnaval van dichtbij mee te maken en wil je ook eens over de rode lopers van een paleis schrijnen in een traditioneel kostuum dan moet je daarvoor in de buidel tasten. Ik kan je wel garanderen dat het onvergetelijk is wat je gaat meemaken en wie weet ben je net zo enthousiast als de vele mensen die ik heb ontmoet die het carnaval nu al meerdere malen hebben gevierd. 

De publicaties rondom het Carnaval in Venetië lopen nogal uiteen en zijn niet eenduidig. Er zijn meerdere programma’s die over het algemeen alleen in het Italiaans beschikbaar zijn. Tickets verkrijgen voor diverse feesten die worden georganiseerd in de Palazzo’s kan een tijdrovende klus zijn die doorzettingsvermogen vereist. Laat je al die zorgen uit handen nemen en gun jezelf een reis die compleet is verzorgd van begin tot eind. Via PalioTours zijn er drie verschillende mogelijkheden qua carnaval reis opties inclusief hotel en toegang tot bepaalde events.

 • Essence packages
 • Dreams packages
 • Mascheranda packages

Kostuum uitzoeken en passen

De voorpret voor de reis begon al vroeg bij het online uitzoeken van mijn carnavalskostuum. Het is nooit gegarandeerd dat je een bepaald kostuum ook daadwerkelijk krijgt maar de lokale kostuumverhuur zal er alles aan doen om het kostuum van jouw keuze te leveren. Belangrijk daarbij zijn je maten. Niet iedereen kan een bepaald gewenst kostuum aan dus hou er rekening mee dat je drie opties doorgeeft en feedback krijgt over de mogelijkheden.

Kostuum uitzoeken en passen

Op de eerste dag van je aankomst in Venetië kan je ervan uitgaan dat je een afspraak hebt voor het doorpassen van je gekozen kostuum en accessoires, zoals hoed, tasje, handschoenen en een cape. Het kostuum en de accessoires zijn bij de prijs inbegrepen en aan het gebruik van een masker of pruik zijn extra kosten verbonden in verband met hygiëne. Voordeel is wel dat je dat dus koopt en direct een mooie souvenir voor thuis hebt. Let op als je een brildrager bent is een masker niet handig. Draag dus lenzen of geen masker.

Betekenis Venetiaans Carnaval maskers

Venetië, de stad van de maskers. Het dragen van een masker in Venetië gaat terug tot de 13e eeuw. Maskers werden gedragen om de anonimiteit te waarborgen en de sociale status te verbergen. Niemand die een masker droeg kon worden gearresteerd, omdat ze gewoon een rol speelden. Maskers mochten gedragen worden tussen 5 oktober en Kerstmis, op 2e Kerstdag, Vastenavond en tijdens Hemelvaart. In de 18e eeuw werden de wetten aangepast en mocht men nog maar drie maanden per jaar een masker dragen.

Het groteske bauta masker werd vroeger alleen door mannen gedragen. Het was verplicht om dit masker te dragen als je in de politiek werkte. Zo wist niemand wie welke beslissing precies had genomen. De Moretta of Servetta Muta is een van de bijzonderste maskers omdat het gedragen wordt door een knop die je met je tanden vasthoudt. De enige manier om in gesprek te komen was door het masker af te doen. Het Larva (geest) of Molto (gezicht) masker verbergt het gehele gezicht. In tegenstelling tot het bauta masker kan je met dit masker niet eten of drinken. Een ideaal masker voor een mysterieuze entree.

Het pantalone (degene die de broek draagt) masker is herkenbaar aan de gefronste wenkbrauw, dat staat voor oudemans wijsheid en de lang gehaakte neus. De tegenhanger van het Pantalone masker is het Arlecchino masker. Het masker wordt gepresenteerd als een nobele wilde en gaat gepaard met kleurrijke kleding van een joker. Draag je het Zanni masker dan wordt je vergeleken met de dorpsgek. De lage wenkbrauw vertegenwoordigt zijn gebrek aan intelligentie, evenals zijn lange neus. Het halve Columbia masker is de vrouwelijke tegenhanger voor de Bauta. Dit masker werd pas later populair in het Italiaanse theater. Het katachtige masker ‘Knaga’, werd gedragen door mannen die zich als vrouw willen verkleden en was het product van een maas in de Venetiaanse wet.

Verkleed de straat op, eerst laten insnoeren

In het atelier werd ik door drie Italiaanse dames aangekleed maar toen ik mijn outfit uit de tas haalde en het aan wilde trekken op mijn hotelkamer raakte ik toch even lichtelijk in paniek. Ik snoerde mijzelf in de hoepelrok maar had al snel twee ongelijke heupen. De jurk aantrekken ging me nog gemakkelijk af maar die moest natuurlijk wel aan de achterkant worden dicht gesnoerd. Een telefoontje naar de receptie en even later verscheen er een kleine Italiaanse dame aan mijn deur. “Alora, alora” roept ze en ik moet gaan zitten om haar de mogelijkheid te geven mijn jurk dicht te strikken. Even later schrijd ik van de hoteltrap af beginnen en hoor ik van de receptionisten dat ik er prachtig uitzie.

Het voelt even vreemd en onwerkelijk, maar de uitspraak; “It is not that you wear the mask but the mask wheres you“. Vanaf het moment dat ik naar buiten stap wordt ik bekeken en gefotografeerd. Mensen komen naar me toe en vragen of ze me mogen fotograferen. Het duurt een paar minuten maar dan zit ik compleet in mijn rol en flaneer ik door de stad als model alsof ik nooit anders heb gedaan.

Kostuum uitzoeken en passen

Lunch in een historisch paleis aan het Canal Grande

Het eerste event op het programma is een lunch in een van de historische Palazzo’s aan het Canal Grande in Venetië. Ik sta op de steiger bij de ingang aan het water naar het paleis. Alle gasten arriveren per privé watertaxi en ondanks dat ik de dag ervoor alle gasten heb gezien op het vliegveld zijn de meeste nu onherkenbaar. Dit is pas echt carnaval vieren in Venetie.

Jullie zijn allemaal wel eens in een museum geweest waar vandaan je achter touwen naar historische meubels mag kijken. Ergens op zitten is ten strengste verboden. De prachtige ambiance in de Palazzo’s aan het Canal Grande zijn vaak in eeuwenlang familie bezit en vervoeren je naar vervlogen tijden. De meeste paleizen zijn alleen opengesteld tijdens speciale evenementen dus het is een unieke kans om een stap binnen te zetten, plaats te nemen op jarenoude meubels en van bovenaf de drukte op het water te bekijken. Er wordt een uitgebreide Italiaanse lunch geserveerd en een soprano begeleid door een accordeonist en gitarist maakt de sfeer compleet.

Lunch in een historisch paleis aan het Canal Grande

Carnaval vieren in Venetië

Gondel door Venetië, een rondvaart door de stad

Na de lunch is het tijd voor de gondeltocht. Vanaf het paleis aan het Canal Grande nam iedereen plaats in de gondels die al klaar lagen om de gehele groep naar het San Marco plein te varen. Ik kan je vertellen dat het best een uitdaging is om in het kostuum een gondel in te stappen. Gelukkig zijn de “Gondoleria” behulpzaam en zit iedereen droog en wel klaar om te genieten van Venetië vanaf het water.

Het reisgezelschap is een internationale groep van wereldwijde reizigers. Op het moment dat we als groep uit de zeven gondels stappen worden we ontvangen door een enorme groep aan toeristen die druk doende zijn om te beslissen waar ze hun camera op richten. Als hostess is het mooi om te zien en ik geniet ervan om ieders transformatie te zien ondergaan van nuchtere toerist naar Venetiaans Carnavals model, zowel de vrouwen maar zeker ook de mannen.

Gondeltocht door Venetië

Gondeltocht door Venetië

Gondeltocht door Venetië

Gondeltocht door Venetië

Parade in kostuums op San Marco plein

Vanaf Barcio Orseolo is het nog geen vijf minuten lopen naar het San Marco plein. PalioTours is de enige reisorganisatie die voor zijn gasten een parade op het plein georganiseerd inclusief dansen. Er zijn acteurs die de groep begeleiden en ervoor zorgen dat er ruimte ontstaat op het enorm drukke plein waarbij we de aandacht trekken van alle toeristen. Iedereen gaat helemaal op in het schouwspel. Ik raad je aan, of je nou wel of niet verkleed bent, om een drankje te gaan doen in Café Florian. Het is het beroemdste café van Venetië en ook een van de duurste. Het goedkoopste is een flesje frisdrank en daar betaal je €10,- voor. Daarvoor krijg je dan wel een unieke belevenis en service en ik zit met een big smile aan een tafeltje terwijl toeristen zich verdringen voor het raam om foto’s te maken van de bonte gasten van Café Florian.

Parade in kostuums op San Marco plein

Carnaval echt vieren, ga naar een gemaskerd bal in Palazzo

Op zaterdagavond organiseert PalioTours een diner en historisch dansen in een van de paleizen aan het Grand Canal. Net zoals de dag ervoor arriveren de gasten vanuit diverse hotels in Venetië per privé watertaxi. Het paleis biedt de gasten een prachtige ontvangstruimte, een relaxruimte, een grote zaal voor het diner en een historische danszaal. Dreams & Hearts is het thema van de avond en tijdens het diner zorgen acteurs tijdens het wisselen van de gangen voor vermaak. Als iedereen heeft gesmuld van het Italiaanse eten krijgen alle gasten historische dansles. Zowel de mannen als de vrouwen zwieren door de balzaal en het wordt een avond die diep in de nacht eindigt.

Diner en historisch dansen

5 Reistips en datam Carnaval vieren in Venetië 2018

Wil jij graag het Carnaval in Venetië vieren? Het carnaval in Venetië duurt ruim 2 weken, van 28 januari tot en met 13 februari 2018. Zorg dat je de laatste vijf dagen van het carnaval in Venetië in de stad bent om je er compleet in onder te dompelen. Zorg dat je het carnavalsweekend van 9 tot en met 13 februari 2018 in Venetië bent. De officiële website van het met de tijden en events van het carnaval in Venetië is: Carnavale Venetia.

 • Zaterdag 10 februari is het Festa delle Marie.  De optocht met meer dan 500 deelnemers start om 14.30 aan de Via Garibaldi.
 • Op zondag 11 februari is om 11.00 uur op het San Marco Plein de spectaculaire Volo dell’Angelo (Vlucht van de Engel) te aanschouwen. Een artiest daalt af van de 92 meter hoge Campanile (St. Markus toren) naar het Piazza San Marco.
 • Maandag 12 Februari varen de boten tussen 11.00 uur en 14.00 terug over het Canal Grande naar de Rio de Cannareggio.
 • Dinsdag 13 februari start om 15.00 uur op het San Marco Plein de finale van de wedstrijd voor het mooiste masker.

Tip 1, Eerste keer carnaval vieren in Venetië

Als je in 2018 voor de eerste keer carnaval in Venetië wilt gaan vieren raad ik aan om het georganiseerd te doen. Zelf alles uitzoeken kost veel tijd en je weet ook niet goed waar en wanneer je moet zijn. Daarbij heb je de kans om de Venetiaanse paleizen van binnen te bewonderen waarvan de deuren anders gesloten blijven.

Vind je het te duur om je compleet onder te dompelen in het Venetiaanse Carnaval? Reis dan op eigen gelegenheid naar Venetië en bewonder wat er allemaal gebeurd in de stad.

Tip 2, Zorg dat je minimaal 2 dagen voor het carnaval in Venetië bent

Zorg dat je niet last minute in Venetië arriveert. Het beste zou zijn twee dagen van te voren zodat je ook de tijd hebt om kostuums door te passen en eventueel de tijd hebt om iets op maat te laten maken. Daarbij is het op de zaterdag zo ontzettend druk dat je vooruit schuifelt door Venetië en dat wil je niet.

Zorg dat je minimaal 2 dagen voor het carnaval in Venetië bent

Tip 3, Draag makkelijke schoenen en lenzen i.p.v. een bril

Hoe gaaf het ook is om mooie schoenen te dragen onder een Venetiaanse jurk, denk eraan dat je veel moet lopen door de stad. Sommige jurken komen tot aan de grond dus dan zijn gympen prima om eronder te dragen. Stel dat je een iets kortere jurk hebt dan zou ik iets van leren laarsjes met een kleine hak aantrekken. Mocht je brildragend zijn en de wens hebben om een masker te dragen zorg dan dat je lenzen bij je hebt om tijdelijk te dragen.

Tip 4, als je gaat doe het dan gelijk goed en kies ook voor een feest

Het carnaval in Venetië vieren is een ding, als je ook nog zelf mee wilt doen is het natuurlijk helemaal een super gave belevenis. Eerlijk is eerlijk, het kost een paar duiten om dit te beleven. Mocht je het geld ervoor hebben en wil je het carnaval van begin tot eind beleven zorg dan ook dat je een paar kaarten hebt om je entree te maken op een gemaskerd bal in een van de Palazzo’s.

Tip 5, bedenken op tijd wat je wilt en reserveer snel

Voor sommige reizen loont het nog wel eens om te wachten met boeken, voor het meemaken van het Carnaval in Venetië geldt dat niet. Het is een zeer populair event waar jaarlijks duizenden toeristen naar toe gaan. Zorg dus dat je snel beslist of je wilt gaan en zo ja, wat je wilt gaan doen. Dat bespaart je een hoop kosten.

Do’s & Dont’s tijdens Carnaval in Venetië

Of je nou wel of niet het carnaval gaat beleven als toeschouwer of als deelnemer, ik deel graag mijn do’s & dont’s tips met je zodat je alles eruit haalt wat erin zit.

Do’s Carnaval Venetië

 • Check het carnavalsprogramma in het hotel
 • Gebruik een telelens voor het vastleggen van de beste portretten en lach als fotograaf
 • Zie je een prachtig model lopen vraag dan vriendelijk of diegene meeloopt naar een goede locatie
 • Wacht gewoon op je beurt, druk niet je selfiestick of actioncam ergens voor of tussen
 • Mis het golden hour niet bij San Marco plein en aan het water
 • Drink een drankje bij Café Florian, kost wat maar dan heb je ook wat, cola €10,50, bier vanaf €13,- en wijn vanaf €18,-

Carnaval vieren in Venetie

Bucketlist: Carnaval vieren Venetie

Dont’s tijdens Carnaval vieren in Venetië

 • Er tussenin duiken als er proffesionele fotografen staan
 • Voor mensen gaan staan, je selfiestick ergens voor drukken, jouw beurt komt wel
 • Het is geen Nederlands carnaval dus verkleed je niet als Batman, banaan of frietje

Dont's Carnaval Venetië

Dont's Carnaval Venetië

Bucketlist: Carnaval vieren Venetie

Carnaval vieren in Venetie, wat is er te doen?

De publicaties rondom het Carnaval in Venetië lopen nogal uiteen en zijn niet eenduidig. Er zijn meerdere programma’s die over het algemeen alleen in het Italiaans beschikbaar zijn. De zaterdag tijdens het carnaval is het gigantisch druk in de stad dus ik raad je aan om minimaal twee dagen van te voren te arriveren om te genieten van de schoonheid van de stad en de struinen door de straten, zeker als het je eerste bezoek is aan Venetië.

Onvoorbereid naar het Carnaval in Venetië gaan is als toeschouwer prima. Je word vanzelf getrakteerd op carnavaleske figuren, word opgeschrikt door tromgeroffel waardoor je weet dat er ergens iets aan de gang is en rondom het San Marco plein is het altijd druk en valt er iets te beleven. Als de duisternis valt, is er een ware catwalk aan modellen die langs het water bij zonsondergang poseren.

Al dit soort schouwspelen vinden dagelijks plaats tijdens het carnaval op plekken verspreid door de hele stad. Vraag bij het verlaten van het hotel aan de receptionist wat het huidige programma is zodat je niets mist.

Wat is er te doen tijdens Carnaval in Venetië?

Waar moet je overnachten tijdens Carnaval in Venetië?

Waar je wilt overnachten is uiteraard geheel aan jou. PalioTours werkt samen met zes hotels variërend van 3 tot 5 sterren op diverse locaties in Venetië. Ik heb een aantal nachten doorgebracht in het 4* Ca’ Pisani hotel, gelegen vlakbij de grote groene Accademia brug. Het is een familie design hotel waar dochter Marianna Serandrei de scepter zwaait. Er zijn 27 kamers, je vind er een van de betere wijnbars en het dakterras biedt een super uitzicht. De kamers zijn van alle faciliteiten voorzien en als klap op de vuurpijl kan je na een dag door de stad slenteren ook genieten van een heerlijk bubbelbad.

Ca Pisani - Waar moet je overnachten tijdens Carnaval in Venetië?

Wil jij ook eens carnaval vieren in Venetië?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email