Bruine beren fotograferen in Finland, Lapland moet je doen als je de kans hebt en het geld er voor over hebt. Bruine beren spotten tijdens een excursie in Fins Lapland is duur maar wel al je geld waard als je van dieren- en natuurexcursies houdt.

Bere(n)gezellig, bruine beren spotten in Lapland

Ik dacht altijd dat Canada het land van de beren was. Maar inmiddels weet ik dat je veel dichter bij huis beren kan spotten. Op Zweden na heeft Finland de grootste populatie wilde beren van Europa en daarmee is het gelijk één van de meest bijzondere natuurexcursies van Europa. Van eind mei tot begin september kan je bruine beren spotten in het wild in Fins Lapland. Daarna start het jachtseizoen en is het op veel plekken niet meer mogelijk om beren te gaan spotten.

Gelukkig zijn er ook een aantal privé landgoederen waar je de bruine beren wel kan spotten. Je hebt nog meer kans om beren te zien dan het Noorderlicht in Fins Lapland. Drie keer in de week is het voedertijd en worden de beren de bossen uit gelokt met verse zalm. Hierdoor kan met 99% zekerheid worden gezegd dat jij bruine beren fotograferen kan in Fins Lapland. Nadeel hiervan is wel dat de beren naar mijn idee afhankelijk zijn geworden van het bijvoeren. Dit is niet bevestigd maar ook niet ontkend. De Finse bruine beer is te bewonderen in een bosgebied nabij de Russische grens (Vuotonki) in het oosten van de regio Kuusamo, Lapland. Vanuit een observatiehut kan je genieten van dit bijzondere spektakel.

 • Een excursie beren spotten kost ongeveer €120,- per persoon en kun je reserveren bij Bear-Kuusamo Ltd en via Ruka Safari’s. Via deze twee organisaties kom je terecht op dezelfde locatie als waar ik ben geweest. *Let op, alleen in zomermaanden en begin herfst.
 • Bijzondere tip, je kan ook overnachten in de beren observatiehutten. 
 • Rij over de E63 naar Vuotunki en sla daar rechtsaf roadnumber 8691 op. Rij 13 kilometer en volg de borden Karhu Kuusamo.
 • De exacte locatie krijg je na reservering, dit om (ongewenste) bezoekers op eigen gelegenheid te weren. 
 • Er is ook nog een andere beren spot locatie, Lammintupa. Zij rekenen €75,- per persoon en hebben een locatie in het zuidoosten van Kuusamo. Je kan hier voor €120,- per persoon de hele nacht blijven.

*Bekijk ook al deze toffe excursies in Fins Lapland!

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

bruine beren in Lapland

Bruine beren fotograferen in Finland Lapland

Als je bruine beren gaat spotten dan wil je die bruine beren natuurlijk ook fotograferen als reisherinnering. In de observatiehutten zijn kijkgaten gemaakt. Voor elk gat is een statief bevestigd waarop je je camera kan zetten. Vergeet niet je hoofd af en toe achter de camera weg te halen en met het blote oog te kijken of de verrekijker te pakken. 

 1. Met een lichtsterke lens kan je goed beren fotograferen tijdens de schemering;
 2. Een telelens is wel een vereiste (tenzij je geluk hebt), ik heb gefotografeerd met een Nikon D3200 met 18-300 lens.

Beren spotten in het wild

In Finland wordt niet aangegeven waar je beren kan tegenkomen. Dus het is echt een kwestie van geluk als je ze tegenkomt. Ben jij bereid om uren in een hut door te brengen of vanuit je auto te turen naar een bruine beer? Denk dan aan deze tips en bereid je goed voor. Belangrijk is dat je het beren seizoen kent. In de winter houden beren een winterslaap en zie je ze dus bijna niet. In het voorjaar gaan de moederberen op pad met hun jongen, dan zijn de beren het gevaarlijkste. In de zomer en het begin van de herfst zijn er volop bessen en daar zijn beren gek op. En zo rond september proberen beren zalmen te vangen bij rivieren.

 • Vraag een parkwachter om informatie qua mogelijke locatie;
 • Ga heel vroeg in de ochtend op pad of tijdens zonsondergang;
 • Ga altijd met iemand beren spotten, zorg dat je niet alleen bent;
 • Let goed op, ga op zoek naar beweging maar blijf altijd op veilige afstand.

Zijn beren in Finland gevaarlijk? 

Zijn beren in Finland gevaarlijk? Het is logisch dat je bang bent om een beer tegen te komen als je aan het wandelen bent. Maar onthoud dat beren het contact met mensen het liefste vermijden en daar dus ook alles aan zullen doen. De meeste mensen weten niet eens dat ze in de buurt zijn geweest van een beer.

Mijn eerste ervaring met bruine beren beleefde ik in Canada. Een vriendin van mij woonde in Whistler, ook wel ‘Bear County’ genoemd. Dat betekent dat je in een gebied woont en verblijft waar beren leven en dat je die omgeving respecteert. De kans is daar dus heel reëel dat je ze gaat zien.

In Finland wordt er jaarlijks op beren gejaagd. Dit is een van de redenen dat je beren niet snel zal tegenkomen in de bossen want de beren zijn bang voor mensen en zorgen dat ze er niet bij in de buurt komen. Je hoeft dan ook niet zoals in Canada met ‘Bear Spray’ rond te lopen in je tas. In Finland leven ongeveer 1200 tot 1500 bruine beren. Het exacte aantal is niet bekend mede omdat de Russische grens in de buurt is en de beren die met gemak passeren. Het beren jachtseizoen is van 20 augustus tot en met 31 oktober. Jaarlijks worden er maximaal 10 jachtbewijzen afgegeven en maximaal 100 beren afgeschoten.

*Lees ook: bruine beren spotten in Canada.

En gebeurt het toch? Denk dan aan deze bere goede tips:

 • Blijf ten alle tijde kalm;
 • Zijn er beren jongen aanwezig of een karkas? Wees dan extra alert;
 • Ben je met een groep? Blijf bij elkaar dan zie je er intimiderend uit;
 • Probeer een beer nooit te verjagen, laat de bruine beer zelf vertrekken;
 • Zorg dat je niet alleen bent in een gebied met beren en wandel niet rond met je oordopjes in zodat je alert blijft;
 • Een beer gedraagt zich alleen agressief als die zich bedreigd voelt. Denk aan een moederbeer met jongen, een beer die zijn voedsel verdedigt of bij een onverwachte ontmoeting;
 • Spot je een beer? Respecteer zijn persoonlijke ruimte en blijf op afstand. Draai je om zonder hem uit het oog te verliezen en loop terug naar waar je vandaan komt. Blijf luid praten (het maakt niet uit wat je zegt) maar ga NOOIT rennen. Ervan uitgaande dat jij geen topatleet bent. Onthoud dat beren een snelheid van 40 kilometer per uur kunnen halen; 

Zijn beren in Finland gevaarlijk

Reizen naar Fins Lapland in de zomer en herfst

Ik heb acht dagen met een huurauto rondgereisd door Fins Lapland. Van juni tot en met september kan je met Voigt Travel en Transavia naar Rovaniemi vliegen.

Reizen naar Fins Lapland

Reistips voor vakantie in Fins Lapland

Ga jij naar Fins Lapland toe in de hoop dat je het Noorderlicht kan zien? Dan ga ik zeker voor je duimen want ik gun het iedereen om dit natuur spektakel zelf eens mee te maken. Ben je op zoek naar meer reistips voor Fins Lapland? Lees dan de onderstaande artikelen die ik schreef in 2018.

Reistips voor vakantie in Fins Lapland

Bruine beren fotograferen in Finland! Heb jij een paar mooie foto’s om te delen?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email