Fonkelende dennenbomen, knusse kerststalletjes en een lucht die zich vult met de geur van Glühwein en Belgische friet, dat is Brugge in kerstsferen! Vanaf het laatste weekend van november is het weer zover, duizenden Nederlanders trekken de grenzen over op zoek naar die typische kerstsfeer en een bezoek aan de leukste kerstmarkten in België.

Beleef Brugge in kerstsferen – 22 november 2024 t/m 5 januari 2025

Ik ging op zoek naar de Belgische kerstsfeer in het mooie Brugge. Al wandelend door het oude centrum loop ik langs de vele statige herenhuizen met bijzondere gevels, door de smalle steegjes en over de bijzondere loopbruggetjes. Ik voel me in een totaal andere wereld en echt even op reis. Brugge staat zelfs op de wereld erfgoedlijst van UNESCO.

De Katelijnestraat is één van de hoofdstraten van Brugge. In het weekend is het hier een drukte van jewelste en we struikelen hier over de souvenirshops en chocolateries. Vanaf de Katelijnestraat is het Simon Stevinplein de eerste plek waar wij op een kleine kerstmarkt terechtkomen. De verlichte houten hutjes verkopen een veel houtsnijwerk, mutsen, handschoenen en lekkernijen. Op het Marktplein is een grote kerstmarkt en er is een kunstijsbaan op het Minnewater.

  • zondag tot donderdag van 10.00u tot 22.00 uur;
  • vrijdag en zaterdag van 10.30u tot 23.00 uur;
  • Kerstavond en oudejaarsavond open tot 17.00 uur;
  • Kerstdag en nieuwjaarsdag: open met beperkt aanbod en beperkte openingsuren.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Brugge in kerstsferen

Kerstmarkt Brugge

Rondvaart Brugge by night

Stap aan het einde van de middag in een van de Brugse reien, grachten, in een rondvaartboot. De Brugse reien zijn kanaaltjes in het centrum van Brugge die genoemd zijn naar de Reie, de rivier die vroeger door de stad stroomde. Niet alle reien zijn natuurlijke waterlopen en ze zijn ook niet allemaal even oud. Vanwege de vele ‘reitjes’ met bruggen wordt de stad ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. Vooral in de avond is het magisch om door de stad te varen als alles verlicht is.

Er zijn vijf verschillende aanlegplaatsen waar vandaan excursie boten vertrekken om je in een half uur Brugge vanaf het water te laten zien. In principe varen de rondvaartboten dagelijks, van 10.00 uur tot 18.00 uur. In het winterseizoen, van december t/m februari varen ze alleen tijdens de weekenden, vakantieperiodes en op feestdagen.

1. Michielssens, Huidenvettersplein 13
2. Coudenys, Rozenhoedkaai
3. De Meulemeester, Wollestraat 32
4. Gruuthuse, Nieuwstraat 11
5. Stael, Katelijnestraat 4

Rondvaart by night door Brugge

Winterwandeling door Brugge

Om een nieuwe stad te ontdekken is het leuk om gewoon rond te struinen en zonder kaart eens naar links en naar rechts te gaan. Toch is een winterwandeling onder leiding van een gids ook een aanrader, zo hoor je nog eens dingen die je anders nooit zou weten. De winterwandeling duurt ongeveer twee uur en laat je de stad beleven. Vooral door de vele achtergronden en anekdotes die worden verteld zijn echt een aanrader. Wist je dat er ter ere van het uitroepen van Brugge als culturele hoofdstad een nieuw concertgebouw is geplaatst dat de beste akoestiek van Europa heeft?

Tijdens een winterwandeling doorkruisen je de stad langs de bekende en minder bekende bezienswaardigheden. Wist je dat de stad 47 zogenoemde ‘Godshuisjes’ telt. Op elk complex staan ongeveer zeven huisjes die aan totaal 200 mensen onderdak bieden. Vroeger kochten de rijken deze huisjes voor de armen om het gevoel te hebben iets terug te doen voor de minderbedeelden. Het onderdak was fijn, maar de rijken bepaalden alles. Tegenwoordig bepaald de gemeente wie er in aanmerking komen – meestal alleenstaande ouderen – om in één van deze huisjes te wonen.

Op het Begijnhof wonen op dit moment nog ongeveer twintig zusters wonen en vijftig vrouwen. De meeste vrouwen zijn weduwe of kunnen om uiteenlopende redenen niet zelfstandig wonen. De vrouwen verdienen geld door gasten te ontvangen in één van de kamers, groente en fruit te verkopen en toeristen tegen betaling het Begijnenhuisje te laten bewonderen. Als je door het poortje loopt dat naar het Begijnhof leidt zie je het wapenschild van Langhals hangen. Hij was de vertrouwenspersoon van Maximiliaan die terecht werd gesteld. In zijn wapenschild stond een zwaan en als straf voor de moord sprak Maximiliaan een vloek uit. Bruggelingen werden verplicht om ‘ten eeuwige dag’ ‘langhalzen’ oftewel zwanen op de reien te onderhouden. Er zijn ongeveer vijftig zwanen rondom het Begijnhof en nog steeds wordt er als er één overlijdt een nieuwe gekocht.

Brugge in kerstsferen

Het Gruuthusemuseum

Het Gruuthusemuseum is het voormalige stadspaleis van de Heren van Gruuthuse. In 1200 kregen de heren het gruutrecht wat betekende dat ze het monopolie bezaten op de verkoop van de gruit aan de brouwers. Later hield het gruutrecht ook in dat zij belasting mochten heffen op het gebrouwen bier zelf. Zo verwierven zij hun rijkdom, status en invloed. Eerlijk gezegd kwam ik niet naar het in het Gruuthusemuseum voor de collectie gebruiksvoorwerpen uit de 15e tot en met de 19e eeuw. Ik wilde naar de eerste etage want vanaf daar heb je via een klein trapje uitzicht op de praalgraven die zich in de ‘Onze Lieve Vrouwe kerk’ bevinden.

Brugge in kerstsferen

Brugge in kerstsferen

Beleef Brugge in de winter

Brugse Zot proeven

In Brugge kan je niet anders dan de dag afsluiten bij de enige bierbrouwerij in de stad, De Halve Maan. Sinds 1856 wordt hier de beroemde ‘Brugse Zot’ gebrouwen, gebaseerd op vier verschillende moutsoorten en twee aromatische hopvariëteiten. Het goudblonde bier is sinds 2005 het stadsbier van Brugge en ook hier heeft Maximiliaan weer zijn stempel achter gelaten. ’Brugse Zot’ is de bijnaam die Maximiliaan ooit aan de Bruggelingen gaf, toen ze hem om een nieuw zothuis vroegen. Hij beweerde dat in Brugge alleen maar zotten woonden en op zich de stad al een zothuis was. Ga voordat je zot bent wel eerst naar boven voor een panoramisch uitzicht over de stad.

Uitzicht over Brugge

Heb jij Brugge in kerstsferen wel eens beleefd?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.