Vandaag is de Boekenweek gestart met het thema ‘Reizen’. Skyscanner deed onderzoek naar het leesgedrag van Nederlandse reizigers en daaruit blijkt dat een meerderheid meer boeken op vakantie leest dan thuis. Een thriller is daarbij het meest favoriete genre en wordt gevolgd door een roman. Boeken met reisverhalen sluit de lijst en wordt op vakantie het meest gelezen. Opvallend is dat hoewel we steeds meer online en digitaal actief zijn de meeste mensen toch nog de voorkeur geven aan een ‘echt’ boek. Niet alleen voor vermaak is maar vaak ook ter inspiratie.

Boekenweek thema Reizen

Ik kan mijzelf helemaal vinden in de uitkomsten van het onderzoek want ook ik lees de meeste boeken op vakantie. Al moet ik zeggen dat ik met de vele persreizen die ik tegenwoordig maak zulke drukke programma’s doorkruis dat er van lezen weinig terecht komt. Maar, als ik privé op reis ben vind ik het heerlijk om op het strand, op een terrasje of in bad te genieten van een goed boek. Thuis lees ik meestal in bed of in bad, bij mooi weer in de tuin of op het strand.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Lezen in bad

Ik hou van thrillers en detectives en verslind alle boeken van John Grisham. Reisboeken lees ik ook veel variërend van achtergrond- of diepgaande verhalen over bestemmingen en culturen tot hilarische reisverhalenbundel. Toen het thema bekend werd heb ik mij eens verdiept in mijn boekenkast op zoek naar mijn favoriete reisboeken. Ik verbaasde me eigenlijk over mijn hoeveelheid aan boeken die met dubbele rijen in de kast staan. Voor mij was het dan ook een moeilijke keuze om een selectie te maken omdat ik een diverse lezer ben.

Belevenissen en ervaringen van correspondenten en journalisten

Het boek “In alle Staten, het Amerika van Max Westerman” is een van de eerste boeken die ik las over het buitenland en de belevenissen van een correspondent. Iedereen heeft wel een mening over Amerika en het is een land van uitersten. De ontmoetingen die hij beschrijft fascineerde mij omdat het zo uiteenlopend is en vol humor geschreven.

Joris Luijendijk was vijf jaar lang correspondent in het Midden Oosten en schetst een beeld uit die tijd in zijn boek, “Het zijn net mensen”. Aan de hand van voorbeelden verteld hij hoe de media ons een gefilterd, vervormd en gemanipuleerd beeld laat zien. Ik vond het echt een eyeopener.

Reisboeken     Reisboeken

Als ik op reis ga zoek ik vaak naar een boek dat mij kan meevoeren naar de uitersten van een samenleving in het betreffende land. Ik vind dat interessant om te lezen en toen ik twee jaar geleden naar Brazilië op reis ging heb ik het boek, “Kannibalen in Rio” gelezen van journaliste Ineke Holtwijk. Haar nieuwsgierigheid en hoe ze het beschrijft intrigeerde mij.

Bijzondere bestemmingen

De bestemmingen waar Marc Helsen naar toe gaat zijn bijzonder omdat elke reisgids nou juist deze plekken als ‘te vermijden’ bestempeld. Marc observeert het plaatselijke leven en praat met mensen van alle rangen en standen voor zover die bestaan. Hij is vaak te gast bij de teams van Artsen zonder Grenzen. Royan van Velse heb ik leren kennen via het werk dat wij voor Wereldwijzer.nl doen. Hij heeft jaren voor het Rode Kruis gewerkt en na thuiskomst heeft hij alles wat hij heeft meegemaakt nog één keer op papier gezet. Het is een bijzonder en emotioneel ooggetuigenverslag door landen die ooit in opspraak waren.

Reisboeken

Reisverhalenbundels

Naast de eerder genoemde boeken is het wel het andere uiterste dat ik het ook heerlijk vind om korte reisverhalenbundels te lezen. Die dunne boekjes neem je makkelijk mee en als je even de tijd hebt kan je een kort verhaal lezen. Ik vind het altijd weer bijzonder in wat voor situaties de schrijvers op reis terecht komen. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik inmiddels zelf toch ook wel een aardige bundel zou kunnen vullen met mijn reiservaringen.

Reisboeken

Lees verlanglijst

Vandaag was ik bij boekhandel Paagman in Den Haag waar Jelle Brandt Corstius aanwezig was om onder andere te vertellen over zijn boekenweek essay, “Arctisch dagboek”. Het eerste boek wat ik van hem las was de, “Universele reisgids voor moeilijke landen”, de gids die volgens Jelle alle andere reisgidsen overbodig maakt. Ik hou van de humor waarmee hij zijn reiservaringen- en tips beschrijft en ik ben dan ook benieuwd naar zijn boekenweek essay.

Reisboeken     Reisboeken

Volgende week vertrek ik naar Israël voor een persreis en daarvoor heb ik het boek van journaliste Rachel Levy aangeschaft, “Israël op een doordeweekse dag”.

Tijdens het National Geographic café waar het tienjarig bestaan van het magazine werd gevierd ontmoette ik Iris Hannema. Deze wereldreizigster is werkzaam als ‘Digital Nomad’ voor National Geographic en neemt ons online mee de hele wereld over. Onlangs is haar boek, “Miss yellow hair, hello” uitgekomen dat ik mocht reviewen. Ik heb genoten van haar reisbelevenissen die ze zelf als geestig en absurd omschrijft.

Reisboeken

Ik ben benieuwd of jij juist meer thuis leest of ook op vakantie en wat voor soort genre boeken je leest?
Misschien wil je ook nog wel vertellen wat jouw mooiste reisboek is. 

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Print Friendly, PDF & Email