Echt een aanrader, een roadtrip vol activiteiten en bezienswaardigheden Zwarte Woud in Duitsland. Ik heb vijf dagen rondgereisd in een camper door het Zwarte Woud en dit zijn de activiteiten en bezienswaardigheden in het Zwarte Woud die je wat mij betreft moet gaan zien en doen.

Roadtrip en praktische informatie Zwarte Woud

In het zuidwesten van Duitsland vind je het Zwarte Woud. Het grootste middelgebergte van Duitsland is gelegen in de deelstaat Baden-Württemberg. Het Zwarte Woud beslaat een gebied van 160 km lang en maximaal 60 km breed. Het Zwarte Woud is beroemd vanwege de bossen vol dennen- en sparrenbomen.

Ik wilde al heel lang eens naar het Zwarte Woud in Duitsland. Ik heb Google Maps erbij gepakt en ben aan de hand daarvan mijn reis door het Zwarte Woud in Duitsland gaan uitstippelen. Daarnaast ben ik gaan zoeken naar activiteiten en bezienswaardigheden in het Zwarte Woud die ik wilde zien en doen en zo kwam ik tot een mooie roadtrip van vijf dagen. Mijn reis naar het Zwarte Woud maakte ik een oud Volkswagen busje uit 1978. Wat mij betreft is een camper ideaal om het Schwarzwald, of zoals de Engelsen het noemen het Black Forest, te ontdekken.

De toegangspoort tot het Duitse Zwarte Woud is Karlsruhe. Vanuit daar strekt het Zwarte Woud zich uit tot aan Basel, op de Zwitserse grens. Mijn plan was om de gehele omgeving te gaan verkennen maar tijdens de rondreis door het Zwarte Woud kwam ik er al snel achter dat het gebied veel groter is dan ik dacht en dat er zoveel te zien en te doen is dat wij de reis hebben ingekort omdat wij maar 5 dagen hadden om de omgeving te verkennen. In dit artikel deel ik alle bezienswaardigheden Zwarte Woud in Duitsland die ik heb bezocht en een aantal extra reistips voor het Zwarte Woud.

*Ontdek ook deze leuke hotels in Duitsland;
**Bekijk hier al mijn reistips voor Duitsland

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Routeplanner en toeristische kaart Zwarte Woud

Routeplanner en toeristische kaart Zwarte Woud

Wil je dezelfde route als ik afleggen? Maak dan gebruik van deze handige toeristische kaart van het Zwarte Woud die ik zelf heb gemaakt. Een andere handige routeplanner tip voor het Zwarte Woud is dat je bij het eerste toeristische info kantoor een stop maakt om een gratis toeristische kaart op te halen. Aan de hand daarvan kan je dan de kleine weggetjes bekijken voor de mooiste roadtrip door het Zwarte Woud.

Zorg dat je ook de tijd neemt om een deel van de B500 weg te rijden. De zogenoemde Schwarzwaldhochstrasse is één van de mooiste auto routes door het Zwarte Woud. De 65 kilometer lange panoramische weg loopt van Baden-Baden door het noordelijke Zwarte Woud naar Freudenstadt op een hoogte tussen de 800 en 1000 meter. Als je tijd hebt breng een bezoek aan de Bühlerhöhe op de top.

Een andere tip is een deel van de Badische Weinstrasse rijden, een 500 kilometer lange wijnroute in Duitsland. Zo kan een van je reisdoelen bijvoorbeeld zijn ‘de route volgen langs de mooiste uitzichten over wijngaarden‘, een roadtrip langs ‘hoogtepunten van de wijncultuur‘ en neerstrijken bij Duitslands ‘bekroonde wijngaarden‘. Lees hier alles over Duitse wijnen.

Badische Weinstrasse, 500 kilometer lange wijnroute

Geniesserecke Deutschlands“, zo staat de Badische Weinstrasse in het Zwarte Woud bekend. De Badische Weinstrasse is maar liefst 500 kilometer lang en beslaat een oppervlakte van 11.100 km2 in het zuidwesten van Duitsland. De wijnroute slingert door de mooiste dorpen in het Zwarte Woud en onderweg kom je vele ‘Weinguts’ tegen. Hier kan je stoppen en heerlijke lokale wijnen proeven. Het is bijna altijd wel mogelijk om onaangekondigd een wijnproeverij te beleven. Wil je weten waar je wijnen kan proeven zodat je daar je route op kan aanpassen? Check dan de wijnproeverij adressen aan de Badische Weinstrasse.

Bekijk ook de agenda om te zien wanneer er wijnfeesten zijn, wel zo leuk als je dan in de regio bent. Reis je met een camper door het Zwarte Woud dan is het leuk om te weten dat het bij veel wijnboeren mogelijk is om op het erf te overnachten. In totaal maken zo’n 250 locaties deel uit van de Weinstrasse, genoeg keuze dus.

Badische Weinstrasse

Bezienswaardigheden Zwarte Woud in Duitsland

Het Zwarte Woud barst van de bezienswaardigheden die je moet zien en activiteiten die leuk zijn om te ondernemen. Geniet van de natuur en rij met je camper een gedeelte over de 500 kilometer lange Badische Weinstrasse en slinger door de wijnvelden. Rij naar uitzichtpunten om het Zwarte Woud van boven te bekijken. Rij een gedeelte van de panoramische B500 weg, de Schwarzwaldhochstrasse.

Voel de adrenaline en snuif de frisse berglucht op tijdens een rodel-avontuur. Stop in de mooiste dorpen in het Zwarte Woud. Breng een bezoek aan het berenpark en doneer met je toegangsticket aan een beter leven voor beren en wolven. Ga downhillen in een mountaincart en bezoek de hoogste waterval van Duitsland om daarna te relaxen in de boomsauna of een wellness belevenis in een Zwarte Woud boomstam te ervaren. Laat je verrassen in dit artikel met alles wat het Zwarte Woud jou te bieden heeft.

Uitkijkpunt Ellbachseeblick

Wijn, gin, whiskey en likeuren proeven in Gengenbach

Of je nu van wijn houdt of van iets sterkers als gin of whiskey of dat je liever geniet van een likeur. Bij Brennerei Wild kan je alle kanten op. Plan dus zeker even een stop bij de plaats Gengenbach. Midden in de natuurlijke omgeving vind je een architectonisch gebouw dat toebehoort tot Brennerei Wild. De distilleerderij Franz Wild kent een lange familietraditie, sinds 1885 wordt er gewerkt aan de productie van fruit brandewijnen en likeuren. Vandaag de dag kan je je helemaal gek proeven aan ongeveer 85 verschillende producten. Als je net als ik op eigen gelegenheid reist door het Zwarte Woud dan kan je gewoon binnen de openingstijden langsgaan en vragen om een proeverij. 

Adres: Streuobstgarten 1, 77723 Gengenbach, Duitsland.
Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 11.0 uur tot 18.00 uur en op zondag van 11.00 uur tot 15.00 uur. Check altijd zelf de actuele openingstijden.

Brennerei Wild, proeverij Gengenbach

Watervallen van Triberg am Schwarzwald

De watervallen van Triberg zijn de hoogste van Duitsland. Het water van de rivier de Gutach valt hier over een hoogte van 163 meter, van 872 meter tot 711 meter boven zeeniveau. Verkijk je hier dus niet op bij het horen van de ‘hoogste watervallen van Duitsland’. De watervallen zijn het hele jaar door toegankelijk en rond de tijd dat het gaat schemeren worden de watervallen verlicht tot 22.00 uur.

Langs de waterval is een wandelpad aangelegd zodat je de waterval ook van bovenaf kan bekijken. De hoofdingang naar de watervallen van Triberg is eenvoudig te bereiken vanuit het centrum van Triberg. In totaal heeft het natuurpark vier ingangen dus als je met de auto of een camper reist kan je ook naar een van de andere drie ingangen bij het bergmeer, op de Scheffelplatz of op de Adelheid.

Watervallen van Triberg

Beren en wolven in het Zwarte Woud

Onderweg naar de Triberg watervallen vanuit Baiersbronn passeer je ook de plaats; Bad Rippoldsau-Schapbach. Direct langs de weg kan je je auto gratis parkeren voor een bezoek aan het wolven- en berenpark in het Zwarte Woud. Het park is in beheer van een stichting die ervoor zorgt dat beren worden opgevangen die ergens in de wereld het slachtoffer zijn geworden van dierenleed. Denk aan circusberen uit Rusland en Turkije of aan locaties waar beren nog steeds als entertainment worden ingezet.

Met behulp van donaties wordt het park in stand gehouden en kunnen de dieren opgevangen worden. Het is geen dierenpark met vaste voedertijden. De beren en de wolven in het park leven binnen de hekken van het park maar gaan zelf op zoek naar voedsel en worden niet bijgevoerd. Je zal je verbazen als je hoort dat de meeste dieren na jaren gevangenschap hun instinct niet zijn verloren en binnen een aantal dagen alweer zelf kunnen zorgen voor het vinden van voedsel. Een mooi project dat iedere steun kan gebruiken.

Adres: Rippoldsauer Strasse 36/1.
Openingstijden: In het hoogseizoen geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur en in het laagseizoen tot 16.00 uur. Check altijd zelf actuele openingstijden.

Beren en wolven in het Zwarte Woud

Rodelen in Gutach

Af en toe ben ik net een klein kind maar ik vind rodelen gewoon zo ontzettend leuk! In Duitsland bof je, daar stikt het van de rodelbanen. Rij je autoroute door het Zwarte Woud en ik weet zeker dat je er een paar tegen komt langs de weg. Ik stopte bij Sommerrodelbahn in Gutach.

Adres: Sommerrodelbahn Gutach. Singersbach 1 . 77793 Gutach.

Uitzichtpunt Ellbachseeblick, Schwarzwaldhochstrasse 

Ik noemde de Schwarzwaldhochstrasse al eerder. Het is echt een prachtige route waar je beslist een deel van moet rijden. Zorg dat je in elk geval langs Kniebis rijdt. Kniebis ligt op zes kilometer afstand van het Zwarte Woud Nationaal Park. Daar vind je het mooie uitzichtpunt Ellbachseeblick.

Je kan de auto gratis parkeren bij de ski-piste van Kniebis en van daaruit lopen over het Heimatpfad naar het uitzichtplatform. Je kan ook de zijstraat nemen en met de auto naar het eindpunt rijden. Vanaf daar is het nog geen 10 minuten lopen naar het uitzichtpunt.

Uitzichtpunt Ellbachseeblick

Mountaincarten in Baiersbronn

Ik had er ooit een keer ergens over gelezen en ik wist dat als ik naar het Zwarte Woud zou afreizen dat ik beslist wilde gaan mountaincarten. Hoe tof is het om op een skelter met dikke banden te gaan downhillen van een heuvel. Bij Schwarzwaldidylle in Baiersbronnen kan het. Eigenaar Eric Bayer is altijd op zoek naar mogelijkheden om actief de natuur te beleven. Vlakbij zijn locatie gaat een kabelbaan (Lift Stöckerkopf) naar boven. Daar staan de mountainkarts klaar en na een korte uitleg kan je de berg afrazen.

En die afdaling zorgt voor een behoorlijke adrenaline kick. De route is ruig vol stenen en op de houten vlonders kan je flink slippen. Test het effect van de remmen en naarmate je verder naar beneden raast krijg je de skelter steeds meer onder controle. Doe je het liever wat rustiger aan en heb je aardig wat Euro’s te besteden? Denk dan aan de Schwarzwaldtank zoals Eric het zelf noemt. Voor €119,- per persoon kan je een ochtend onder leiding van een gids plaats nemen in de soort van rolstoel met tankbaden om de omgeving te verkennen.

Adres: Schwarzwaldidylle, Sankenbachstrasse 142, 72270 Baiersbronn. Ben je toe aan de laatste 50 meter rij dan niet de woonwijk in maar rechtdoor naar de gratis parkeerplaats.

Mountaincarten in Baiersbronn

Wellness in het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is een ideale regio voor wellness liefhebbers. Van de 66 gecertificeerde thermen- en wellnesshotels in Baden-Württemberg liggen er maar liefst 49 in het Zwarte Woud. Voor meer informatie over wellness in het Zwarte Woud verwijs ik je graag naar mijn artikel op Wellness Spots. De meeste wellness hotels in het Zwarte Woud hebben drie of meer ‘Wellness-Stars’. Zo ook Hotel Tanne in Baiersbronn.

Hotel Tanne is een viersterren Wellness Hotel gelegen aan de rand van Baiersbronn. Het bijzondere aan deze wellness locatie is dat het hotel aan de rand van het Tonbachdal is gelegen en een prachtig uitzicht biedt op de vallei en de bergen. Dit is het enige hotel in de regio met een op 10 meter hoogte gelegen boomsauna. De Finse panoramasauna geeft je een weids uitzicht op de natuur en op het buitenterras kan je afkoelen en de frisse berglucht opsnuiven. De sauna is gratis toegankelijk voor gasten van Hotel Tanne en op een aantal dagen is het ook mogelijk als niet gast van het hotel een dagentree te kopen. Binnenkort verschijnt er op mijn andere platform, WellnessSpots, een uitgebreide review van dit wellness hotel.

Het meest bijzondere is nog wel, de wellness experience in de boomstam en in de Mönchstube. In de tuin van het hotel is een ruimte omgebouwd tot de zogenoemde ‘Mönchstube’. Geïnspireerd op het leven van de monniken en hoe zij zich vroeger wasten. Je kan plaats nemen in grote houten baden waarin je wordt verwend met water vol kruiden en fruitschillen. Je kan kiezen uit vele soorten wellness behandelingen op basis van kruiden, dennennaalden, honing en/of bier. Wij kozen voor een wellness belevenis buiten in één van Zwarte Woud boomstammen. De boomstammen zijn uitgehold en omgetoverd tot een wellnessbad. Wat een belevenis!

♥ Bekijk beschikbaarheid bij Wellness hotel Tanne in Baiersbronn.

Wellness in het Zwarte Woud

Camping en camperplaatsen Zwarte Woud

In dit artikel richt ik mij puur op camping en camperplaatsen in het Zwarte Woud. Ik ging namelijk met een camper naar het Zwarte Woud. Omdat ik voor de eerste keer met een camper op reis ging heb ik een heel artikel geschreven over camper vakantie tips. Aan de hand van mijn eigen samengestelde routeplanner naar het Zwarte Woud kon ik gemakkelijk zien welke campings langs de route lagen en die dus ideaal waren om te overnachten.

Als je twee nachten in het Zwarte Woud op dezelfde camping verblijft, dan krijg je automatisch gratis een gastenkaart. Hiermee krijg je korting of kan je zelfs gratis allerlei attracties en bezienswaardigheden bezoeken. Tijdens de rondreis Zwarte Woud heb ik op de onderstaande twee campings overnacht:

Camping en camperplaatsen Zwarte Woud

Camping Langenwald reserveren in Baiersbronn

Camping Langenwald ligt op ongeveer twee kilometer buiten het centrum van Baiersbronn. Camping Langenwald is een natuurcamping en ligt ingesloten tussen de hoge naaldbomen. Hier heb je echt het gevoel midden in het Zwarte Woud te staan. Omdat de natuurcamping in een dal ligt kan het in de avond flink afkoelen, hou hier dus rekening mee. De camping eigenaren en medewerkers zijn erg behulpzaam en adviseren je graag met tips voor de omgeving en zijn ook zeker niet te beroerd om even te helpen.

Wil je genieten van rust op je vakantie en niet gestoord worden door drukke animatieprogramma’s dan is deze camping een aanrader. Camping Langenwald krijgt op Zoover een 9,1! Wat ik ook erg fijn vond en misschien we het belangrijkste op een camping zijn de sanitaire voorzieningen. De vloer in de douches is verwarmd en de douches zijn zeer ruim. Dus geen gestuntel in een te klein badhokje waarbij alles nat wordt. En als je van wellness houdt dan kan je op de camping een afspraak maken voor een massage.

*Reserveer Camping Langenwald reserveren in Baiersbronn.

Camping Langenwald reserveren

Spacamping Schwarzwälderhof in Seebach

Een wellness camping, hoe fantastisch is dat voor een wellness liefhebber! Het Schwarzwälder Hof in Seebach biedt ruime camper plaatsen aan waarbij je op kiezels of op gras kan staan. Je hebt uitzicht op de groene heuvels en bergen. Het mooie is dat je als campinggast gratis gebruik kan maken van de wellness faciliteiten.

Het ‘Spa & Wellness Paradies‘ zoals de Duitsers het zo mooi noemen is zeer uitgebreid. Als je daar naar binnen stapt heb je echt niet het idee dat je in een spa op een camping bent. Er is een Panorama sauna die uitkijkt over de vijver en daarachter de bergen, er is een Finse sauna, een lichtsauna, een infraroodsauna, een binnenzwembad en een stoomsauna. Heb je altijd al eens willen glamperen? Dan kan je ook kiezen voor de blokhutten of verblijven in een ‘baumhaus’. Een camperplaats kost €14,50 per persoon incl. tax.

*Reserveer nu Spacamping Schwarzwalderhof in Seebach.

Spacamping Schwarzwälderhof in Seebach

Meer reistips voor het Zwarte Woud

Ik schreef het al eerder. Er zijn zoveel bezienswaardigheden Zwarte Woud in Duitsland dat je geheid tijd tekort komt. De onderstaande plaatsen, attracties en bezienswaardigheden stonden ook nog op mijn planning maar daar ben ik dus niet aan toegekomen. Wie weet heb jij nog iets aan deze extra reistips voor het Zwarte Woud.

  • Allerheiligen waterval;
  • Titisee en Mummelsee;
  • Kersen schnaps proeven in Oberkirsch;
  • Breng een bezoek aan Europapark;
  • Bierfeest in de Schlossgarten in Karlsruhe op 25 augustus;
  • Geniet van wellness in Baden-Baden bij Caracalle thermen of het historische Friedrichsbad;
  • Black Forest Railway, één van de mooiste bergbanen in Europa met 35 tunnels rond Triberg;
  • Baumwipfelpfad in Bad Wildbad, een boomkroonpad nabij Freudenstadt. Een hoge toren in de vorm van een boom voor een fantastisch uitzicht.

Welke bezienswaardigheden Zwarte Woud in Duitsland zou jij ook wel willen zien?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Print Friendly, PDF & Email