Onontdekt is de Portugese eilandengroep, de Azoren niet. Ongerept zou ik het wel noemen. Ontdek alle bezienswaardigheden op Terceira. Het derde eiland, maakt deel uit van de totale eilandengroep dat bestaat uit 9 eilanden. Het is het meest dichtbevolkte eiland van de archipel dat zowel natuur als cultuur liefhebbers trekt.

Ontdek de bezienswaardigheden op Terceira

De eilandengroep die tot de Azoren behoort staat vooral bekend om de enorme diversiteit aan natuur. Maar wist je dat de hoofdstad van Terceira,  Angra do Heroísmo, zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat sinds 1983? Praia da Vitória is de tweede grote stad op het eiland en wordt meestal bezocht in combinatie met een verblijf aan het strand. Deze twee plaatsen samen zijn de enige plaatsen op Terceira waar je zandstranden vind. Hou je van uitgaan dan is Praia da Vitória dé place to be.

Terceira is erg groen en bergachtig. Tijdens een roadtrip over het eiland rij je langs velden en akkers, kan je langs de rotsachtige kust rijden en rij je van een boerendorp naar een stad met prachtige gebouwen uit de 16e eeuw. Door de vele akkers en velden, die van elkaar gescheiden worden door lage muurtjes, krijgt het eiland een soort blokkenpatroon. Wat je ook veel ziet zijn buitenkeukens in parken. Iedereen kan hier vrij gebruik van maken en zeker in het het weekend trekken de locals erop uit met hun familie om ergens te gaan genieten van al het lekkers.

De zuidkust van Terceira werd in de 16e eeuw regelmatig opgeschrikt door aanvallen vanuit zee. Daarom vind je zoveel forten en verdedigingswerken langs de kust. Leuk om te weten is dat toen Terceira in 1434 werd ontdekt het de naam Brazilië kreeg.

*Huur een auto en ontdek Terceira!
**Reserveer tickets online voor Algar do Carvao;
***Bekijk alle excursies op het eiland Terceira hier.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Fort Terceira - Azoren

Praia da Vitória, Terceira strand

Hou je van strand? Dan moet je naar Praia da Vitória. Voorbij de golfbrekers van de jachthaven vind je de zandstranden Prainha en Praia Grande. Praia Grande is zoals de naam al zegt het grootste zandstrand van het eiland. Vanaf het strand kan je diverse watersport activiteiten beoefenen.

Hier vandaan vertrekken ook diverse boten voor het spotten van walvissen. Langs de boulevard Avenida Beira-Mar vind je veel uitgaansgelegenheden. Even buiten Praia da Vitória vind je Restaurant R3. Je kan het niet missen want dit futuristische en architectonische gebouw valt meer dan op in de landelijke omgeving. Zie de foto verderop in dit artikel van het restaurant zelf.

*Lees hier meer over goede restaurants op Terceira

Praia da Vitória - Terceira

Uitzichtpunt Raminho

Als je door het dorp Raminho bent gereden vervolg je je route over de kustweg. In de verte komt vanzelf de steile kust van Ponta do Raminho in zicht. Hou de borden ‘Miradouro’ in de gaten. Miradouro betekent uitzichtpunt in het Portugees.

Vanaf het uitzichtpunt sta je ongeveer 100 meter boven zeeniveau wat een top uitzicht biedt. Nabij dit uitzichtpunt heb je ook kleine wit gepleisterde huisjes van waaruit walvissen worden gespot. Lunchtip: Restaurant Caneta is een leuke lokale hotspot waar je bij mooi weer in de tuin kan genieten van een lunch. 

Uitzichtpunt Raminho

Dwaal af in de Algar do Carvão 

Algar de Carvao, de lege vulkaan, zoals het ook wel wordt genoemd. Duizenden jaren geleden is er een vulkaanuitbarsting geweest die de grot, ‘Algar de Carvao‘ heeft gevormd. Nu kan je afdalen (90 meter) langs de groene varens en het natte mos naar de ondergrondse meren waar ooit lava stroomde. Als je tijd over hebt in deze omgeving moet je zeker ook een bezoek brengen aan Furnas do Enxofre. In dit natuurgebied zijn wandelpaden aangelegd tussen de zwavelgaten. Het is bijzonder om te zien hoe de stoom uit de grond komt, maar het stinkt wel.

Tickets en informatie:
Check van te voren de openingstijden, die verschillen per seizoen. Voor €6,- koop je een ticket waarmee je de afdaling kan maken in Algar do Carvao. Er is een grote parkeerplaats in de buurt waar je gratis je auto kan parkeren. Trek warme kleding aan want beneden kan het aardig koud zijn door de diepte en de vochtigheid.

*Reserveer tickets online voor Algar do Carvao;
**Bekijk alle excursies op het eiland Terceira hier

 

Algar do Carvão - Terceira

Angra do Heroísmo, UNESCO hoofdstad

Sinds 1983 staat Angra do Heroísmo op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ooit was Angra do Heroismo de hoofdstad van de gehele eilandengroep van de Azoren maar tegenwoordig is het alleen de hoofdstad van Terceira.

Het is de oudste stad van de archipel en je kan nog veel gebouwen bezichtigen uit de zestiende eeuw. In 1980 was er een behoorlijke aardbeving maar gelukkig staat alles nog overeind of konden gerestaureerd worden. Maak ook even tijd voor een wandeling door de botanische tuin in het midden van het centrum naast de kerk, Nossa Senhora da Conceição.

Tip voor een overnachting; Op de top van een klif, gevestigd in een 16e eeuws fort vind je Pousada de Angra do Heroismo Castelo de S. Sebastiao.

Wat je beslist moet proeven is de kaas die gemaakt wordt op Terceira. Vraag naar “Queijo Vaquinha” of bekijk de locatie op de Google Maps kaart die ik hierboven heb weergegeven. Vanuit Angra do Heroísmo rij je hier zo naar toe. Zorg dat je langs “Praca de Toiros” rijdt. Niet dat ik van stierenrennen hou maar de rotonde met de standbeelden van stieren is wel de moeite waard om een paar keer rond te rijden voor een goede foto. Trek in een ijsje? Rij dan langs Quinta dos Açores.

Angra do Heroísmo, UNESCO hoofdstad

Jardim duque da Terceira – Angra do Heroísmo

Botanische tuin - Angro de Heroísmo

Geniet van het uitzicht bij Hotel Terceira Mar

Wil je genieten, tot rust komen en relaxen op het strand? Dan is Hotel Terceira Mar een aanrader. Het ligt op 17 kilometer van de luchthaven Lajes op Terceira. Dit vier sterren hotel ligt op nog geen vijf minuten lopen van het strand aan de Fanal baai.

Er is daarnaast een enorm zwembad en een grote tuin met palmbomen van waaruit je uitzicht hebt op Monte Brasil. Overnacht je ergens anders stop dan zeker even hier voor een uitzicht vanaf het terras en om even te genieten van een drankje voordat je je roadtrip vervolgd.

Hotel Terceira Mar - Terceira

Wandelen Terceira bij Monte Brasil, vulkaankrater

Monte Brasil is een uitgedoofde vulkaankrater die ontstaan is door een onderwateruitbarsting. Op de top, op een hoogte van 205 meter is een fort gevestigd. Het kasteel van São João Baptista (Saint John the Baptist), is een van de grootste en belangrijkste forten die aan het eind van de zestiende eeuw gebouwd werden.

Vanaf het fort kan je een mooie wandeltocht maken langs rondom de krater. Vanaf het uitzichtpunt bij het fort heb je een mooi uitzicht op Angra do Heroísmo en de baai.

Monte Brasil, vulkaankrater

Vissersdorp São Mateus da Calheta

São Mateus da Calheta is gelegen op een heuvel aan de kust. In dit levendige vissersdorp wonen nog steeds mensen die leven van en werken in de visserij.

In het kleine museum in de haven vind je een tentoonstelling waar je goed kan zien hoe men vroeger leefde van onder andere de walvisvangst.

Vissersdorp São Mateus da Calheta

Wijndorpje Biscoitos en natuurlijk baden

Je moet een stop maken bij Biscoitos langs de noordkust. Net als in Quatro Ribeiras vind je hier ook natuurlijke zwembaden tussen de lavarotsen, die van Biscoitos zijn het meest populair, ook bij de locals.  Tussen de rotsen zijn diverse trappetjes en bruggetjes gemaakt om de baden toegankelijker te maken. De De Calheta dos Biscoitos is het grootste natuurlijke bad. 

Biscoitos staat daarnaast bekend om de wijnbouw traditie. Er wordt voornamelijk witte wijn geproduceerd waarmee uiteindelijk de likeurwijn, ‘generoso’ word gemaakt. De wijngaarden werden in de 15e eeuw aangelegd door de Portugese kolonisten. Op de laatste plek voor de oversteek naar Amerika kon men zo de voorraad nog aanvullen.

Als je een echte wijnliefhebber bent is het ook een aanrader om het kleine wijnmuseum te bezoeken. het wijnmuseum werd in 1990 geopend ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de wijnfabriek van Francisco Maria Brum. Hij is diegene die in de 19e eeuw de beroemde ‘Verdelho’ druif naar het eiland bracht en een belangrijke rol speelde in de heropleving van de wijnbouwindustrie op Terceira. 

Biscoitos

Wijndorpje Biscoitos

Uitzichtpunt Serra do Cume

Vanaf Serra do Cume heb je twee mooie uitzichten bij elkaar. Enerzijds zie je has Praia da Vitória en het vliegveld en aan de andere kant kijk je uit over de velden en akkers in de binnenlanden van Terceira.

Vanaf bovenaf kan je goed zien dat de velden en akkers zijn ingedeeld in een soort blokken die worden gescheiden door kleine muurtjes gebouwd van stenen, “cerrados” genaamd.Ik heb deze foto gemaakt vanaf een ‘hangend platform”. Wat mij betreft een van de bijzonderste uitzichtpunten op Terceira omdat hier de wolken de vallei in rollen.

Uitzichtpunt Serra do Cume

Quatro Ribeiras uitzichtpunt en natuurlijk baden

Quatro Ribeiras is een klein dorpje in het noorden van Terceira. Hier vind je natuurlijke zwembaden tussen de rotsen. Let goed op de kleine bordjes langs de weg want je rijdt er anders zo voorbij. Tip; navigeer naar: ‘Caminho do Mar‘.

Quatro Ribeiras uitzichtpunt

Goede restaurants op Terceira + wijnproeven

Ben jij op zoek naar goede restaurants op Terceira waar je lekker kunt eten? Dan heb ik een paar tips voor. Ik ben zelf bij deze restaurants gaan lunchen en dineren. Beide foto’s hieronder zijn van R3 Restaurant.

  1. Even buiten Praia da Vitória vind je Restaurant R3; bijzonder gebouw!
  2. Hmm proef de wijnen op Terceira! Ga naar Museu Do Vinho in Biscoitos;
  3. Lunchtip > Restaurant Caneta is een leuke lokale hotspot waar je bij mooi weer in de tuin kan genieten van een lunch.

Goede restaurants op Terceira

Goede restaurants op Terceira Azoren Portugal

Tips voor betalen op de Azoren

Onlangs kregen wij deze vraag per e-mail gesteld: “Kan je er makkelijk pinnen bij musea, winkels en restaurants“? Hoewel de informatie in al onze artikelen regelmatig wordt gecheckt en geupdate, kan er wel eens info missen en/of verouderen. Wat betreft deze vraag, ik was op de Azoren in 2016, in 7 jaar tijd kan er veel veranderen en daarnaast weet ik ook niet meer precies hoe het toen zat met betalen.

Om deze vraag te beantwoorden heb ik dan ook contact opgenomen met Joao, van het Portugees Verkeersbureau. Hij schreef mij het volgende dat gelijk antwoord geeft op de vraag:

In heel Portugal, inclusief de Azoren en Madeira, kan je je pinpas gebruiken bij geldautomaten. Er zijn overal geldautomaten te vinden op de Azoren, meestal in banken, binnen en buiten. Daarnaast vaak ook in supermarkten en op centrale locaties. Elke gemeente in Portugal heeft geldautomaten. Specifiek voor Terceira geldt dat bij alle (hoofd)musea met een Europese pinpas betaald kan worden. Het lokale systeem heet Multibanco, dat is verbonden aan elk internationaal merk. Je hebt dus geen creditcard nodig, maar het is wel altijd handig om op reis bij je te hebben natuurlijk. Ook accepteren de meeste winkels op de Azoren pinpassen. Wat restaurants betreft, zullen de meesten een pinpas en creditcard accepteren. Het is wel raadzaam om altijd wat contant geld mee te nemen tijdens je vakantie op de Azoren Zeker bij zeer lokale restaurants/eenvoudige plaatsen en zeer betaalbare locaties rekent men vaak in cash geld af”.

Bijzonder restaurant Terceira Azoren

Reizen naar Terceira Azoren Portugal

Touroperators zoals TUI bieden pakketreizen aan naar Terceira. Daarnaast kan je natuurlijk ook zelf kijken of je een goede deal kan vinden of de reis zelf geheel samenstellen.

Wat mij betreft is een huurauto een must. Op deze manier kan je zelf in alle vrijheid Terceira ontdekken en stoppen bij de mooiste uitzichtpunten. De wegen zijn goed begaanbaar en de tweebaansweg is goed onderhouden. Af en toe zal je te maken krijgen met smalle en hellende wegen.

Reizen naar Terceira per boot of vliegtuig?

Je kan zowel per boot als per vliegtuig naar Terceira reizen vanaf de andere eilanden. SATA Air Acores verzorgd de binnenlandse vluchten tussen de eilanden. Voor de uitzichten moet je zeker gaan vliegen! Vanaf elk eiland kan je met de boot naar Terceira reizen. Bekijk goed de veerboot dienstregeling per seizoen.

Terceira excursies met gids van TuriAzores

Wil je met een gids op pad pad of meer inspiratie op doen? Kijk dan ook eens op de website van TuriAzores. Eigenaar en gids Miguel heeft ons de mooiste plekjes laten zien tijdens een zelf samengestelde dagtrip.

*Bekijk alle excursies op het eiland Terceira hier

Vliegen met Sata - Azoren

Reistips voor de Azoren, let op het weer op Terceira

Door de ligging in de Atlantische Oceaan kan het weer op de Azoren in snel tempo veranderen. Hou hier altijd rekening mee, plan extra tijd in en controleer regelmatig het weerbericht. Het weer heeft een grote invloed op de veerdiensten en de vluchten van- en naar de eilanden.

Bij slecht weer wordt er niet gevaren en niet gevlogen. Het kan zelfs gebeuren dat het niet lukt om te landen, dat heb ik zelf ervaren. Hou er dus rekening mee dat je op de Azoren veel kans hebt dat het weer ervoor kan zorgen dat je complete reisschema in de war wordt geschopt.

Beste zonbestemmingen in juni 

Zou jij ook wel eens naar de Azoren willen reizen?

Print Friendly, PDF & Email