Op naar Evia, want dit Griekse geheim heeft alles wat je wilt tijdens een vakantie. Dit artikel is een complete reisgids vol bezienswaardigheden op eiland Evia in Griekenland

Op vakantie naar Evia Griekenland

Evia is het op één na grootste eiland van Griekenland maar nog relatief onbekend. Zelfs echte Griekenland fans hebben soms nog nooit van Evia gehoord. Dat is zonde want het is een prachtbestemming die erom vraagt ontdekt te worden. Al houden de Grieken deze favoriete (weekend) bestemming liever voor zichzelf.

Stiekem hoop ik zelf eigenlijk ook dat het niet over een paar jaar massaal bezocht word zodat het zijn schoonheid en authenticiteit behoudt. Hier vind je geen menukaarten die naar het Engels zijn vertaald, als je iets wil vragen aan een local zal het met ‘handen en voeten‘ moeten en een paar basiswoordjes in het Grieks kennen zal hier deuren voor je openen. Wat mij betreft een grandioos eiland met heel veel mogelijkheden. Een eiland voor iedereen, behalve als men opzoek is naar een ‘partyeiland’.

Evia wordt verdeeld in Noord-, Centraal- en Zuid-Evia en elk gebied heeft zijn eigen karakter. Tijdens een rondreis zal je merken hoe enorm afwisselend het landschap op Evia is. Evia is een langgerekt eiland met een omtrek van 900 kilometer. Vergis je niet in de afstanden als je een rondreis aan het plannen bent want op sommige wegen mag je en kan je ook niet harder dan 50 kilometer per uur rijden. Dat betekent dat je over een afstand van rond de 230 kilometer zo maar 5 uur kan doen. Ik raad je zeker aan om dit hele artikel te lezen dat een complete reisgids is vol bezienswaardigheden op eiland Evia in Griekenland. En bekijk de onderstaande reisvideo om te zien waarom een rondreis naar Evia de moeite waard is.

Fly & Drive rondreis Evia

Een Fly & Drive Evia is de ideale manier om het eiland Evia te ontdekken. In totaal ben ik zes dagen op Evia geweest, inclusief heen- en terugvlucht. In die zes dagen heb ik 900 kilometer gereden. Achteraf gezien is zes dagen veel te kort voor een roadtrip op het eiland Evia. Ik zou minimaal een Fly & Drive van een week aanhouden en 10 dagen vakantie op Evia zou zelfs nog beter zijn. Dan hoef je niet te haasten en kan je op je gemak van alles ontdekken onderweg.

Er zijn diverse reisorganisaties die Fly & Drives rondreizen en combinatiereizen aanbieden. Want eilandhoppen in Griekenland is ook een super leuk idee. Ook bij de standaard reizen die worden aangeboden zijn er mogelijkheden om ze te personaliseren en verder op maat te maken. Vraag gewoon naar de mogelijkheden. Heb jezelf een idee voor een rondreis? Schroom niet om contact te leggen met een reisorganisatie om een rondreis op maat samen stellen. Op deze manier heb ik ook mijn rondreis naar Evia samengesteld. Hou er rekening mee met het plannen van je rondreis dat je van Noord-Evia naar Zuid-Evia minimaal vijf uur nodig hebt aan reistijd.

Heb je geen zin om alles zelf uit te zoeken en wil je genieten van een passende fly drive op maat? Er zijn verschillende reisorganisaties die Fly & Drives aanbieden op het Griekse eiland Evia.

 1. Vakantie Evia met Sunweb.
 2. Bekijk de reizen naar Evia van Ross Holidays.
 3. Fly & Drive Evia 15 dagen inclusief huurauto.

Bezienswaardigheden op eiland Evia in Griekenland

Het noorden van Evia wordt gekenmerkt door groene heuvels en bergen afgewisseld met beboste plateaus en valleien. De groene omgeving heeft Evia te danken aan het feit dat het in de wintermaanden sneeuwt op de bergtoppen van het Dyrfis gebergte op 1748 meter. Daarnaast vind je op Evia ontelbare bronnen met zuiver drinkwater en zelfs thermale bronnen. De wegen langs de kust zijn fantastisch om te rijden. Met een huurauto cruise je langs leuke badplaatsen, mooie stranden en verscholen baaien en langs olijfgaarden, wijngaarden en citrusbomen.

Ik verbaasde mij over de enorme hoeveelheid aan bijenkasten langs de weg in het noorden. En ik was compleet verbaasd toen ik vol op de rem moest trappen omdat er een schildpad aan het oversteken was. Ik slingerde de huurauto over de kronkelwegen door de olijfgaarden en stapte uit voor het weidse uitzicht bij wijnvelden. De loof- en pijnbossen gaven verkoeling in het midden van het eiland en ik reed door slaperige dorpjes. In Petries moest ik zelfs een tijd stil staan vanwege een begrafenis bij de kerk midden in het dorp. Ik kon geen kant op. Het zuiden is weer totaal anders met een mooi achterland en diepe kloven waar je uren kan hiken. Er is zelfs een onherbergzaam gebied waar je het beste in een Jeep naartoe kan rijden en waar men nog de ‘gefloten taal’ kan spreken.

Dit artikel is een complete reisgids vol bezienswaardigheden op eiland Evia in Griekenland. De bezienswaardigheden en wat je moet doen en zien op Evia heb ik onderverdeeld naar regio. Ga je alleen naar Noord-Evia of juist alleen naar Zuid-Evia, scroll dan gelijk door naar beneden. En heb je alle tijd om het eiland Evia te ontdekken lees dan dit hele artikel.

*Ontdek alles over een wellness vakantie op Evia in Griekenland

Bezienswaardigheden op eiland Evia in Griekenland

De mooiste stranden van Evia

Ik heb zo ontzettend veel mooie stranden en verlaten baaien gespot Evia dat ik besloot om er een geheel artikel aan te wijden. In het artikel ‘mooiste stranden van Evia vind je in elk geval meer informatie over de onderstaande stranden.

 • Mooie stranden nabij Kavos – Noord Evia
 • Het strand van Orei – Oreoi
 • Het strand Agii Apostoli nabij Kimi – Midden Evia
 • Giannitsi beach – Zuid-Evia
 • Mooiste stranden bij Marmari – Evia
 • Stranden bij de Petali (Petalioi) eilanden

bezienswaardigheden op eiland Evia

Bezienswaardigheden Noord-Evia

Het noorden van Evia is een van de groenste streken van Griekenland. Af en toe had ik het gevoel alsof ik op een roadtrip in Zwitserland of Oostenrijk was. Noord-Evia heeft dan ook niet voor niets de bijnaam; ‘Klein Zwitserland’. Het is een prachtige omgeving door loof- en pijnbossen om rond te rijden in je huurauto. Je rijdt langs authentieke dorpjes, je ziet de rust van het eenvoudige boerenleven en soms kom je kilometers lang niemand tegen.

Noord-Evia is ideaal voor mensen die van natuur houden. Hier kan je uren hiken en wandelen door valleien en bossen en over heuvels en bergen. Noord-Evia is wereldberoemd geworden door de warmwaterbronnen in Edipsos. Het zijn de rijkste bronnen van Europa en van oudsher reizen hier vele mensen naar toe om te kuren. Ik vond het heerlijk om een dag lang rond te rijden door Noord-Evia. Het landschap is zo afwisselend dat het mij geen moment is gaan vervelen. Ik noem hieronder een aantal tips die je wat mij betreft zeker ook moet bezoeken. Daarna zal ik een aantal van die reistips iets uitgebreider beschrijven.

 • Wijn proeven bij Vriniotis Winery
 • Het klooster van Galatiki nabij havenplaatsje Limni, bekend vanwege de trapstraatjes
 • Bergdorp Steni, volgens velen het mooiste bergdorp van het eiland
 • Loura Edipsos en de thermale baden
  *Ontdek alles over een wellness vakantie op Evia in Griekenland
 • Bezoek aan eiland Lihadonisia, boten vertrekken vanaf eind mei tot aan begin september
 • Bezoek aan Drymona-watervallen en het klooster van Osios David

Bezienswaardigheden Noord-Evia

Wijn proeven in Noord-Evia

In Noord Evia, aan de rand van het dorp Gialtra, vind je de ‘Vriniotis Winery’. Je moet hier niet alleen naar toe om wijn te proeven maar ook voor het geweldige uitzicht vanaf deze wijngaard. Je kan door de wijnvelden wandelen en uitkijken over de baai en het heldere water. In het hoogseizoen is de wijngaard elke dag geopend tussen 12.00 uur en 15.00 uur en tussen 18.00 uur en 21.00 uur.

Ben je buiten deze openingstijden in de buurt, rij dan gewoon het erf op en kijk of er iemand is. Bij de meeste restaurants en hotels in Noord Evia kan je de wijnen van deze wijngaard proeven. En dat is nog goedkoop ook. In het Altamar hotel waar ik de eerste nachten verbleef kon ik een halve liter voor €3,50 bestellen. Ik bedoel maar.

Wijn proeven in Noord-Evia

Edipsos, het grootste kuuroord van Griekenland

In het noorden van Evia ligt Loutra Edipsos. Ook wel Edipsos of Aedipsos genoemd. De meeste mensen reizen hiernaar toe vanwege het geneeskrachtige zwavelhoudende water. Het is het grootste kuuroord van Griekenland en het oudste kuuroord van Europa. Het bronwater borrelt op maar liefst 80 plaatsen in de stad omhoog vanuit een diepte van 3000 meter. Als je voor het Thermae Sylla Hotel staat en je loopt naar rechts dan zie je daar een publiekelijk toegankelijk strand waar het warme bronwater in zee stroomt. Zo heeft de zee ook in het voor- en najaar een aangename temperatuur om te gaan zwemmen.

Bij het 9 Queens Hotel kan je voor rond de €7,- per persoon baden in het thermale water. Dit hotel heeft een eigen bron net zoals het Ilion Spa Hotel, Hermes Spa Hotel en het Thermae Sylla Spa & Wellness Hotel. Het laatst genoemde hotel is een groots opgezet kuuroord waar je €30,- per persoon toegang betaald om gebruik te maken van de wellness faciliteiten.

*Ontdek alles over een wellness vakantie op Evia in Griekenland

Edipsos, het grootste kuuroord van Griekenland

5* Thermae Sylla Spa & Wellness Hotel 

De Romeinse generaal Sulla liet zijn eigen thermale baden bouwen in Edipsos. In het Thermae Sylla Spa & Wellness Hotel zijn hier nog overblijfselen van te zien. Toch leuk als je hier in het thermale water drijft en bedenkt dat Hadrianus en keizer Constantijn de Grote dat ook hebben gedaan. Winston Chruchill, Maria Callas, Omar Sharif en Marlon Brando hebben hier trouwens ook gebadderd. Het hotel werd in 1897 gebouwd bovenop de thermale bron.

Het Thermae Sylla Spa & Wellness Hotel is een luxe vijfsterren hotel met het grootste binnen- en buitenzwembad dat gevuld is met thermaal water. Het hotel behoort tot de wereldtop als het gaat om luxe wellness hotels. Het hotel draagt dus zeker een naam maar ik moet zeggen dat ik die luxe sfeer wel ervaarde qua inrichting maar niet qua vriendelijkheid en opmerkzaamheid van het personeel. In een luxe resort wil ik gezien worden in de zin van dat ik bijvoorbeeld niet zelf op zoek moet gaan naar iemand als ik iets te drinken wil bestellen.

Je betaald per persoon €30,- entree om gebruik te maken van de wellness faciliteiten. Je krijgt er een badjas en badmuts bij. In de kleedruimte zijn lockers aanwezig om je spullen op te bergen. Als je wilt kan je bij de receptie een afspraak inplannen voor een wellness behandeling. Je kan kiezen uit diverse ‘á la carte treatments‘, of vragen om een behandeling die specifiek bij jouw wensen past. Je mag niet langer dan 30 minuten baden in het thermale water omdat het zo zout is. Het binnenbad bestaat volledig uit thermaal water. Het buitenbad is een mix van thermaal water en zeewater. Tip; scheer jezelf niet de dag van te voren en douche het thermale water niet van je af maar laat het intrekken in  je huid.

Als je ook overnacht in het Thermae Sylla Spa & Wellness Hotel is de kans groot dat je een hotelkamer krijgt die is afgestemd op de wellness behandeling die je hebt gekregen. Een aantal hotelkamers zijn namelijk ingericht op basis van thema’s. Laat je verrassen zou ik zeggen. Vraag wel om een kamer in het nieuwe gedeelte, die kamers zijn net wat mooier en hebben ook een groter balkon.

*Ontdek alles over een wellness vakantie op Evia in Griekenland

5* Thermae Sylla Spa & Wellness Hotel 

Bedevaartsoord Prokopi

Op je weg door het achterland van Noord-Evia kan je bedevaartsoord Prokopi niet missen. Men noemt deze plaats ook wel het ‘Lourdes van Evia’. Jaarlijks wordt de kerk door duizenden pelgrims bezocht, voornamelijk vanwege de aanwezigheid van het lichaam van de Heilige Ioannis Rossos, oftewel Johaness de Rus. Ook als je niet gelovig bent raad ik je aan om een kijkje te nemen in de kerk.

Als je Prokopi inrijdt zal je wellicht net als ik denken; ‘is dit het nou‘? Rij richting de kerk en je zal zien dat het centrum rondom de kerk druk en levendig is. Zorg dat je kleding aan hebt die je knieën en schouders bedekken of dat je een sjaal of vestje in de huurauto hebt liggen zodat je een blik in de kerk kan werpen.

bezienswaardigheden op eiland Evia

Drymona watervallen

De Drymona watervallen mogen niet ontbreken tijdens je reis. Vanaf Rovies volg je de binnenlandse kronkelweg naar Drymona. Onderweg kom je langs het klooster van Osios Davis. Als je eenmaal het dorpje Drymona nadert moet je nog zo’n vijf kilometer doorrijden voordat je bij de Drymona watervallen aankomt. Je kan je huurauto op twee plaatsen parkeren. Goed om te weten is dat je rondom kan lopen en daarbij de watervallen passeert.

Ik had het geluk dat ik hier als enige was en had echt even het gevoel alsof ik in het paradijs was beland. Wat een ontzettend mooie, serene en groene omgeving. Alleen van de geur hier werd ik al zen. Het water is uiteraard ijskoud maar dat hield mij niet tegen om in het heldergroene water te stappen voor een foto.

bezienswaardigheden op eiland Evia

Bezienswaardigheden Midden / Centraal Evia

Als je vanuit Noord -Evia naar Midden- of Centraal-Evia rijdt heb je twee keuzes. Of je rijdt via het achterland of via de kust. Die keuze is aan jou. Voor het gemak wordt het oosten van Evia vaak genoemd als men over Midden- of Centraal-Evia praat. Als je eerst een paar dagen in het noorden van Evia bent verbleven dan zal je even schrikken als je hoofdstad Chalkida inrijdt. Wat een drukte, veel herrie en het is op zichzelf geen mooie stad vind ik.

Wat vooral heel bijzonder is aan Chalkida is het zogenoemde; ‘gekke water’ bij de Negro-Ponte brug. Iedere zes uur veranderd hier de stroming van het water met een snelheid van 15 kilometer per uur. Voor zover bekend is dit natuurfenomeen nergens anders ter wereld te zien. Heel vreemd, zelfs wetenschappers zijn er nog niet over uit hoe dat kan en waar het mee te maken heeft.

Waar ik mij over verbaasde in Chalkida is dat er ontzettend veel hotspots gevestigd zijn. Voor mannen is er een overvloed aan hippe barbershops en daarna kan je in de meest hippe tenten koffie drinken of een drankje doen. Wat mij betreft waren de locaties zowel aan de boulevard als aan de straat erachter allemaal even ‘instawaardig’. Verblijf je langer in Midden- of Centraal-Evia denk dan ook aan de onderstaande reistips:

 • Vasilikos, ga op zondag naar de grote weekmarkt
 • Eretria is een bezoek waard als je opgravingen wilt zien van een amfitheater uit 300 voor Christus
 • Kimi wordt het ‘Balkon van de Egeïsche Zee‘ genoemd. Het is een badplaats en havenplaats vanwaar ferry’s vertrekken naar het verderop gelegen Sporadeneiland Skyros.

Chalkida - Evia - Griekenland

Bezienswaardigheden Zuid-Evia

Je kan vanuit de luchthaven van Athene naar Rafina rijden om daar met de ferry de oversteek te maken naar Marmari in Zuid-Evia. Vanuit Noord-Evia kan je via Chalkida naar Zuid-Evia rijden. Op weg naar het zuiden is het fotogenieke kleine havenplaatsje Porto Buffalo een leuke tussenstop. Je moet hiervoor wel ongeveer negen kilometer van de hoofdweg af naar beneden rijden. Heb je minimaal een categorie C auto onder je kont met flink wat power dan kan je ook je weg vervolgen langs de kust. Hiervoor moet je wel een geoefende autorijder zijn.

Maak onderweg een stop bij Nea Styra, hier vind je een van de bijzondere ‘Drakenhuizen’ langs de kant van de weg. Ik heb ook nog onderweg naar het zuiden de oversteek gemaakt naar Oost-Evia. Via het slaperige dorpje Petries, één van de bezienswaardigheden op eiland Evia waar je langs rijdt, kwam ik bij Agii Apostoli terecht. Wat een fijne rustgevende plek. Hier dronk ik voor de eerste keer cappuccino met kaneel op het schuim in plaats van cacao. Een aanrader! De laatste stop onderweg naar Karysytos maakte ik bij Giannitsi Beach. Voor het eerst van mijn leven genoot ik van een strand voor mijzelf. Wat een idyllische plek! Wat je zeker moet doen in Zuid-Evia is:

 • Vaar naar de Petali eilanden
 • Bezoek een van de vier drakenhuizen
 • Hiken door de Dimosari kloof, start vanaf Rouklia
 • Wandelen rondom de berg Ochi op een hoogte van 1398 meter
 • Romeinse pilaren bezoeken, alleen te bewonderen tijdens een hike
 • Rij naar Kava ‘d Oro, de Gouden Kaap. Let op; laatste stuk is alleen toegankelijk met een Jeep. Leuk om te weten is dat in dit onherbergzame gebied nog een ‘gefloten taal’ gesproken wordt.

Bezienswaardigheden Zuid-Evia

Drakenhuis ‘Drakospita’ in Styra

Het drakenhuis ‘Drakospita’ in Styra is het eenvoudigst te bereiken drakenhuis op Evia. Daarbij is het een van de must see bezienswaardigheden op eiland Evia. Het ligt namelijk direct langs de kant van de weg. Als je het dorp Styra uitrijdt vervolg je de weg voor ongeveer twee kilometer. Even verderop kan je je auto parkeren. Let op als je langs de weg een stukje terugloopt op het andere verkeer. Men denkt dat de drakenhuizen gebouwd werden in de 7e eeuw voor Christus en gebruikt werden als tempel of als plaats voor het aanbidden van goden. Men moest voor de bouw hiervan het denk- en geestvermogen van een draak hebben, vandaar de naam.

 1. Het drakenhuis van Nimboreio;
 2. Het drakenhuis van Karysytos;
 3. Het drakenhuis op de berg Ochi is het grootste bewaarde ‘Dragon House’ van 7 x 12 meter.

bezienswaardigheden op eiland Evia

Badplaats Karysytos

Karysytos is de badplaats in Zuid-Evia waar mijn rondreis eindigde. Ik verbleef hier in het luxe Anastacia Hotel. Een perefecte uitvalsbasis om bij te komen en te genieten van alle indrukken van mijn rondreis over het eiland Evia. Eigenlijk zijn twee dagen veel te kort voor deze omgeving. Ik had dolgraag nog naar Kaap ‘d Oro willen rijden en willen hiken nabij de Dimosari kloof. Oh en ik was ook nog graag een trektocht te paard gaan maken naar het Ochi gebergte. Evia heeft zoveel te bieden, zelfs na twee weken kom je denk ik nog tijd te kort en ik was er maar zes dagen. Het is een van de locaties voor een fijn verblijf om de bezienswaardigheden op eiland Evia te ontdekken.

In elk geval ben ik wel vanaf Karysytos naar de Petali eilanden gevaren en ik ben nog gaan paardrijden op het strand. Als je in Karysytos verblijft dan is het een must om te gaan dineren bij huiskamer restaurant ‘Cava ‘d oro. Het is een familie restaurant dat vol passie wordt gerund door de zoon van de oude eigenaar. Elke dag maken zij diverse gerechten klaar die je binnen kan bewonderen. Op basis daarvan kan je je eigen lunch of diner menu samenstellen. Een unieke manier om de Griekse keuken te proeven.  

Restaurant 'Cava 'd oro - Karysytos

Paardrijden op het strand in Karysytos

Mijn vaste lezers weten dat ik enorme paardenliefhebber ben. Maar mocht je hier specifiek terechtkomen omdat je zocht naar informatie over reizen naar Evia dan weet je waarom ik het paardrijden ook benoem. Op de oostelijk gelegen stranden van Karysytos kan je een paardrijden op het strand.

Een leuke anekdote is dat ik wist dat je kon paardrijden in Karysytos maar ik wist niet waar. Toen ik de eerste avond in Karysytos ging eten bij restaurant Cava ‘d Oro vroeg ik aan de eigenaar Karytos of hij wist waar ik kon gaan paardrijden. Hij gaf mij de naam; Maria en gaf aan dat zij een dierenarts praktijk had aan de rand van het dorp nabij de benzinepomp. Bij de benzinepomp aangekomen wisten ze direct wie ik bedoelde en zo reed ik achter een scooter aan naar Maria.

Ik belande in de consult kamer van de praktijk en besprak daar mijn paardrijtour voor de volgende avond. Dat is wat mij betreft het leukste aan reizen. De bijzondere ontmoetingen onderweg. Mocht je zelf op zoek gaan, kijk uit naar het bord; ‘Amico’ langs de kant van de weg. Voor één uur paardrijden betaal je €30,- en voor twee uur paardrijden betaal je €40,-. Je kan ook een trektocht te paard doen inclusief een overnachting op het Ochi gebergte.

Paardrijden op het strand in Karysytos

Vaar naar de Petali eilanden

Even voor het gemak en goed om te weten. De Petali, Petalies, Petala en Petalioi eilanden zijn allemaal andere benamingen voor dezelfde eilandengroep ten zuiden van de havenplaats Marmari. Het is een van de bezienswaardigheden op eiland Evia die je moet zien! De eilandengroep bestaat uit 10 eilanden waarvan Meglonissi en Chersonisos de grootste zijn. Daarna volgen; Avgo, Lamberousa, Louloudi, Makronisi, Pondikonisi, Praso, Tragos en Foundi. De eilanden hebben altijd beroemde inwoners gehad. Ooit waren de eilanden van de Griekse Koninklijke familie. Op een van de eilanden woonden vroeger Picasso die het aan zijn zoon naliet. De zoon van Picasso heeft de residentie verkocht aan de eigenaar van Coca Cola. Hij heeft zelfs een ruimte van 150 meter rondom het eiland afgekocht om zijn privacy te waarborgen.

Gelukkig zijn er genoeg eilanden waar je wel voet aan wal kan zetten. In de haven van Marmari kan je op zoek gaan naar een bootje om zelf te huren. Zo heb je alle vrijheid om zelf op zoek te gaan naar de mooiste stranden van Evia. Wil je snorkelen of duiken in de omgeving dan raad ik je dat zeker aan. Je hebt prachtig zicht in het heldere blauwe water en er zijn genoeg bezienswaardigheden onderwater die je kan bekijken. Zelf ben ik uiteindelijk alleen gaan snorkelen rondom de plek; ‘Saralino’. Voor meer informatie kan je contact opnemen met ‘Dive in Evia’, via info@diveinevia.gr. Een duik- of snorkelexcursie duurt vier uur.

Petali eilanden

Reizen van Athene naar Evia

Op Evia vind je geen nationaal en geen internationaal vliegveld. Je zal daarom vanuit Nederland naar Athene moeten reizen en vanuit daar verder. Vanaf de luchthaven van Athene zijn er drie manieren om naar Evia te reizen. Hierbij raden wij aan om zelf een huurauto te reserveren vanaf de luchthaven van Athene.

Er is een directe snelweg naar het noorden, midden en zuiden van Evia. Voor de tolwegen die je onderweg passeert betaal je bij elkaar ongeveer €5,-. Dit artikel is geschreven in 2018, de prijzen kunnen veranderen.

 1. Of je reist naar Rafina in noord oost Attica en gaat daar met de veerboot over naar Marmari op Zuid Evia. De bootovertocht (veerboot) vertrekt dagelijks en kost €5,- per persoon en €21,- voor een personenauto. Bekijk hier de dienstregeling met de veerboot van Rafina naar Marmari.
 2. Start je je reis in het midden van Evia dan kan je via de verbindingsweg bij Chalkida de brug over
 3. Of je reist verder naar het noorden en reist vanaf Arkitsa met de ferry naar Edipsos. Deze overtocht kost rond de €25,- inclusief auto. Bekijk hier de dienstregeling.
 4. Of je reist in het noorden van Oporos naar Eretria. Bekijk hier de dienstregeling met de veerboot van Oporos naar Eretria.

*Bekijk hier de beschikbaarheid voor een auto huren in Athene

Reizen van Athene naar Zuid Evia

Wil je alleen een bezoek brengen aan Zuid-Evia of vanuit het zuiden van Evia de rest van het eiland Evia verkennen? Er zijn vier manieren om naar Zuid Evia te reizen. Het is maar net wat je wilt. Of je neemt de langste route via Chalkida maar dan kan je zelf constant rijden en hoef je niet een overtocht met de boot te maken. De eerste drie opties zijn allemaal met bootovertocht. Optie 1 is het snelste, gevolgd door optie 2 en 3. Dus wil je gelijk iets zien van Evia dan kan je de andere routes nemen en als je zo snel mogelijk naar je eindbestemming van deze dag wilt kies je voor optie 1.

Optie 1: Wil je direct vanaf het vliegveld naar Zuid-Evia reizen? Een gemakkelijke route is om vanaf het vliegveld van Athene naar de haven van Rafina te rijden. Vanaf daar kan je met de ferry in 1 uur naar de haven van Marmari varen.

Optie 2: Reis vanaf de luchthaven van Athene naar Agia Marina, (Marathon) en steek met de ferry over naar Nea Styra. De overtocht duurt ongeveer 45 minuten.

Optie 3: Je kan ook naar Agia Anna rijden en vanaf hier met de boot naar Eretrea reizen.  Vanaf Eretrea rij je dan naar Karysytos toe.

Optie 4: Je kan ook met de huurauto naar Evia reizen zonder overtocht. Volg de hoofdweg vanaf het vliegveld richting Lamia. Rij de brug over bij Chalkida en rij vanaf daar richting het zuiden naar Karysytos. De afstand van Athene naar Marmari is ongeveer 110 kilometer. Hou er rekening mee dat je hier een aantal uur over doet omdat je niet overal harder dan 50 kilometer per uur kan rijden.

Reizen van Athene naar Zuid Evia

Autohuur Griekenland

Autoverhuurder Car ’n Motion is een lokale autoverhuurder op het Griekse eiland Evia. Wij hadden een Toyota Aygo en die valt onder categorie A. Met deze auto konden wij prima alle bezienswaardigheden op eiland Evia zien. Wil je meer weten over een auto huren in het buitenland lees dan ook zeker even mijn uitgebreide artikel hierover.

Autohuur Griekenland

Roadtrip kaart voor Evia Griekenland 

Heb je geen zin om alles zelf uit te zoeken en wil je genieten van een passende fly drive op maat om alle bezienswaardigheden op eiland Evia te zien? Dan raad ik je aan om een Fly & Drive reis naar Evia te reserveren.

Heb je geen zin om alles zelf uit te zoeken en wil je genieten van een passende fly drive op maat? Er zijn verschillende reisorganisaties die Fly & Drives aanbieden op het Griekse eiland Evia.

 1. Fly & Drive Evia 15 dagen inclusief huurauto 
 2. Vakantie Evia met Sunweb

Je kan natuurlijk een heel lijstje maken voor jezelf met welke bezienswaardigheden op het eiland Evia waar liggen en zo je route samenstellen. Naar aanleiding van mijn reis heb ik de onderstaande route kaart voor Evia gemaakt via Google.

Tips voor een roadtrip Evia:

 • Hou er rekening mee dat plaatsen soms op meerdere manieren geschreven worden
 • Navigatiesystemen laten een onverharde weg soms lijken op een ‘hoofdweg’
 • Bepaald vooraf per dag wat je wilt zien en welke route je het beste kan rijden
 • Plan niet teveel op één dag i.v.m. de afstanden
 • Is er een bezienswaardigheid in een bepaalde plaats hou er rekening mee dat dit ook een paar kilometer erbuiten kan liggen
 • Rij je door het binnenland, zorg dat je tank minimaal voor een kwart gevuld is. Soms kom je in tijden geen tankstation tegen
 • Let op de benzineprijzen, de prijzen verschillen nogal, soms wel €0,15 cent per liter

Rondreis Evia - Griekenland

Hotels in Evia Griekenland waar ik sliep

Tijdens mijn reis heb ik in drie hotels geslapen. De eerste twee nachten verbleef ik in Altamar Hotel in Pefki – Artemision. De derde nacht sliep ik in Chalkida in Paliria Hotel. Dit hotel is direct gelegen aan de boulevard van Chalkida met uitzicht op het ‘gekke water’. De laatste twee nachten verbleef ik in het Anastasia Hotel in Karysytos. Dit kleinschalige (29 kamers) familiehotel is het meest luxe hotel tijdens deze rondreis en ideaal om aan het einde uit te rusten van alle indrukken. 

Altamar Hotel Evia

Anastacia Hotel in Karysytos

Het weer in Evia

Het eiland Evia is een groot eiland dat je kan verdelen in drie regio’s. Het noorden van Evia, het midden en Zuid Evia. Over het algemeen check ik altijd weeronline.nl voor de beste weersverwachting. Mei en september zijn qua temperatuur de fijnste maanden voor een rondreis op Evia. De gemmidelde temperatuur is dan rond de 24 graden. In de zomermaanden kan het met 30 graden erg warm zijn. Langs de kust heeft Evia een mild Middelandse Zeeklimaat. In de hooggelegen bergdorpen kan het zo’n zes graden koeler zijn. Dus zorg dat je altijd een vestje en lange broek bij je hebt.

Ik zie dat er ook veel wordt gezocht op de zoekterm; ‘Evia Griekenland vluchtelingen‘. Een tijd lang was het nieuws er vol van, de vluchtelingen in Griekenland. Hoewel er nog steeds af en toe vluchtelingen aankomen in Griekenland zie je dit niet op het eiland Evia. Daarbij is het wat mij betreft ook geen reden om niet naar Griekenland te gaan. Dus laat je niet tegenhouden door bepaalde berichten.

Eilandhoppen vanuit Evia

Afhankelijk van hoeveel reistijd je hebt is het ook een idee om te gaan uitzoeken wat de mogelijkheden zijn om te gaan eilandhoppen vanaf het eiland Evia. Vanuit diverse plaatsen op het eiland Evia vertrekken er ook ferry’s naar:

 1. Rafina > Andros
 2. Rafina > Tinos
 3. Kimi > Skyros, 1,5 uur varen
 4. Lavrio > westelijke Cycladen Kea, Kythnos, Sifnos en Milos.

Welke bezienswaardigheden op eiland Evia zou jij ook wel eens willen zien?

Print Friendly, PDF & Email