Op vakantie naar de Faeröer Eilanden? Deze bezienswaardigheden op de Faeröer Eilanden moet je zien tijdens je rondreis.
Inhoudsopgave
Bezienswaardigheden Faeröer Eilanden
Hou jij van het buitenleven, ruige natuur en van ongerepte reisbestemmingen? Dan is een vakantie naar de Faeröer Eilanden echt wat voor jou! De Faeröer Eilanden bestaan in totaal uit 18 eilanden en het is de ideale bestemming voor een mooie roadtrip.
Geniet van het feit dat er meer schapen dan mensen zijn, laat je verwonderen door de hoeveelheid aan watervallen, bereid je voor op een aaneenschakeling van mooie uitzichtpunten, zorg voor een goede conditie zodat je overal kan gaan wandelen en huur een fijne auto zodat je lekker zit voor de ruim 600 kilometer aan asfalt wat je kan ontdekken.
Ik verbleef in totaal vijf dagen op de Faeröer Eilanden wat veel te kort is om alle bezienswaardigheden op de Faeröer Eilanden te zien. Het is wel precies goed voor een impressie van deze bijzondere reisbestemming in Europa en een reden om nog eens terug te keren. Leuk om te weten is dat er geen enkel punt op de Faeröer Eilanden meer dan 4 kilometer van zee af ligt. Zorg dat je tijdens je rondreis in elk geval een aantal Buttercup routes rijdt. Ze zeggen niet voor niets op de Faeröer Eilanden; ‘Always take the scenic route‘. Nou vond ik alles mooi maar de aller mooiste wegen op het eiland zijn gemarkeerd met een boterbloem, de zogenoemde Buttercup Routes.
*Lees dit artikel voor alle Faeröer Eilanden vakantie tips.
Múlafossur waterval
Zodra je weg rijdt van de luchthaven Vágar vind je binnen een kwartier rijafstand al de eerste bezienswaardigheid op de Faeröer Eilanden. De prachtige Múlafossur waterval in het dorpje Gasadalur stort van 60 meter naar beneden en is één van de meest gefotografeerde plekken op de Faeröer Eilanden. Loop zeker een stuk richting de klif om de Múlafossur waterval ook vanaf een ander standpunt te bekijken.
Rotsformatie Drangarnir
Als je vanuit de luchthaven Vágar via Bøur naar het dorpje Gasadalur rijdt om de Múlafossur waterval te zien dan zie je onderweg enorme rotsen uit de zee omhoog steken. Deze twee rotsen dragen gezamenlijk de naam; ‘Drangarnir‘. De rotsformaties liggen tussen het eiland Vágar (het eiland waar je dus op land) en het kleine eiland Tindhólmuren. De grote rotsformatie heet Stóri Drangur en de kleine rotsformatie heet Lítli Drangur. Wil je hiernaar toe? Bekijk dan hier de tour mogelijkheden.
Dorpje Sandavágur
Na aankomst zijn wij gelijk naar de rotsformatie ‘Drangarnir‘ en de mooie Múlafossur waterval gereden. Daarna was het tijd om naar ons eerste hotel in de hoofdstad Tórshavn te reizen. Onderweg zijn wij nog gestopt bij het dorpje Sandavágur.
Je kan het niet missen want je rijdt er langs als je vanaf het eiland Vágar naar het eiland Streymoy rijdt. De naam Sandavágur betekent ‘zanderige inham’ in het Faeröers en verwijst naar het strand aan het fjord. Het rood-witte kerkje steekt mooi af tegen de achtergrond. Neem een zakje mee want je vind hier vast net als ik mooie schelpen en stenen.
Bezoek de hoofdstad Tórshavn
De hoofdstad van de Faeröer Eilanden is Tórshavn. In totaal wonen er 20.000 inwoners en dat maakt dat Tórshaven de kleinste hoofdstad van Europa is. Er is een klein gedeelte bij de haven dat als ‘historisch centrum‘ is aangemerkt. De straatjes zijn smal, aan Restaurant Aarhus hangen aan de gevel vissen te drogen, de huisjes zijn kleurrijk en soms schots en scheef.
Aan de rand van de haven vind je het fort van Tórshavn, ‘Havnar Skansi’. Het is leuk om hier even naar boven te lopen en de vuurtoren en de kanonnen van dichtbij te zien. Verder hoef je geen uren voor de hoofdstad uit te trekken. Het is eigenlijk een plek waar je kan dineren in een aantal leuke restaurants en een drankje voorafgaand aan je diner of daarna kan drinken. Zie ook mijn restaurant tips voor op de Faeröer Eilanden.
Heb je zin om te shoppen en wil je ontdekken wat Faroe design is? Ga dan naar de winkel Einstakt of öSTRöM, in het centrum van Tórshavn. Helaas waren de winkels al dicht toen ik er was.
Restaurant tips Tórshavn
Aan de gevel van Restaurant Áarstova, midden in het centrum van de hoofdstad Tórshavn, hangen vissen te drogen. Het is een typisch historisch gebouw van zwart hout met een grasdak. Kan niet missen dat je hier de lekkerste visgerechten kan proeven. Binnen is het warm en gezellig ingericht en wij krijgen een kleine tafel achterin het restaurant. Ik geniet eerst van een kaasplankje met de lekkerste schapenkaas die er is, gevolgd door een witvis op een bedje van bloemkool.
Skeiva Pakkhús is een van de nieuwste restaurants in Tórshavn. Het is een Italiaans restaurant gelegen in de hoek van de haven in Tórshavn. Zorg dat je een reservering hebt als je hier wilt gaan eten en vraag om een tafel op de eerste verdieping aan het raam. Dan heb je net zo’n fantastisch uitzicht als wij hadden zoals je op de foto ziet.
Heb je na je diner zin in een drankje? Dan moet je voor cocktails naar The Tarv en voor het drinken van een Faroese biertje naar Sirkus. Beide leuke locaties in de haven van Tórshavn op loopafstand van Skeiva Pakkhús. Zelf ben ik er niet geweest, wij waren zo moe van alle indrukken en de buitenlucht dat we na het diner zijn gaan badderen op de hotelkamer en daarna voldaan in slaap vielen.
Rijden langs Kaldbaksfjørður
Als je plannen hebt om naar Saksun te rijden vanaf de hoofdstad Tórshavn dan kan het niet missen dat je langs het Kaldbaksfjørður rijdt. Aan het fjord op het eiland Streymoy ligt een prachtige waterval, genaamd Týggjará.
Eigenlijk moesten we weg 50 bij Kaldbaksbotnur rechtdoor volgen maar we hadden de waterval al gespot en namen dus de afslag naar weg 523 voor een stop bij de Týggjará waterval. Op dat moment nog niet wetende dat we onderweg naar het noordelijk gelegen dorpje Tjørnuvík ook de mooie Fossa waterval zouden passeren.
Mooiste dorpje Saksun
Het dorpje Saksun is bestempeld als mooiste dorpje van de Faeröer Eilanden. Ik zal niet ontkennen dat ik het daar compleet mee eens ben. Alleen al de smalle lange weg die naar Saksun leidt is de moeite waard om te rijden. Niets voor niets behoort deze weg tot de ‘Buttercup Routes‘, daarover verderop in dit artikel meer.
Het is één lange weg die af en toe best smal is, er zijn diverse punten waar er een kleine verbreding is zodat je tegemoetkomend verkeer kan passeren. Onderweg rij je onder andere langs de Heljardalsa waterval. Vlak voor het dorpje, dat aan het einde van een vallei ligt, is een grote parkeerplaats.
Saksun is precies wat je verwacht van een dorpje op de Faeröer Eilanden, het is schattig en klein en het staat vol met zwarte houten huisjes waarvan de daken bedekt zijn met groen gras. Het uitzicht is adembenemend en het witte kerkje steekt mooi af tegen de groene vallei en bergen. Aan de rechter bergwand druipt het water naar beneden via diverse watervallen.
De oude boerderij; ‘Dúvugarðar’, is nu een nationaal museum dat laat zien hoe het boerenleven er vroeg aan toe ging op de Faeröer Eilanden. Vroeger lag Saksun aan een haven en werd er veel zalm gevangen. Inmiddels is de baai gevuld met zand en kunnen er alleen met hoogtij kleine boten varen. Bij laag tij kan je wandelen over het strand.
Het is één van de meest bezochte bezienswaardigheden op de Faeröer Eilanden. Zelfs op een bestemming als de Faeröer Eilanden die als ‘ongerepte vakantiebestemming’ wordt bestempeld hebben vele toeristen hun sporen nagelaten. En dat is jammer want niet iedereen houdt zich aan de ‘reizigerscode’. Dus respecteer het feit dat de inwoners van Saksun inmiddels een ‘beetje zat zijn van de toeristen‘. Loop alleen over de weg en de gemarkeerde paden, zet geen inwoners op de foto en gedraag je zoals het hoort als je ergens te gast bent.
Fossa waterval
Ga je een dagje touren over het eiland dan zal je beslist een van de ‘Buttercup Routes‘ volgen. Een van die routes leidt je langs de Fossa waterval. Je kan hem niet missen want je rijdt er langs en als je de muziek niet al te hard aan hebt staan in je huurauto dan hoor je het gekletter van de waterval al.
Op het moment dat ik er ben is het een drukke bezienswaardigheid, dus zet je auto in dat geval even goed aan de kant van de weg zodat je zorgt dat je het overige verkeer niet hindert. Na hevige regenval, zoals bij ons het geval was, stort de waterval in totaal over een lengte van 140 meter naar beneden.
Dorpje Tjørnuvík
Na ons bezoek aan het mooie dorpje Saksun zijn wij doorgereden naar Tjørnuvík. Tjørnuvík ligt in het noorden van het eiland Streymoy op de Faeröer. Het dorpje ligt in een baai aan het strand en telt maar 64 inwoners.
Het is het meest noordelijk gelegen dorpje op het eiland Streymoy, hierna komt IJsland. Het is een mooie plek voor een pauze tijdens je rondreis op de Faeröer Eilanden. Drink een drankje aan het strand bij het Sand Café.
Vestmanna kliffen + boottocht
Een van de activiteiten die je beslist moet doen op de Faeröer Eilanden is een boottocht langs de beroemde Vestmanna kliffen. Vanuit de haven van Vestmanna vertrekken er op diverse tijden boten naar deze wel bekende bezienswaardigheid op de Faeröer Eilanden.
Beeld je in dat je in een boot zit, waar vanuit je tientallen en soms honderden meters omhoog kan kijken naar de enorme kliffen die uit zee steken. Rondom de kliffen vliegen honderden vogels en als je geluk hebt zie je papegaaiduikers. Op de boot kunnen zo’n 30 passagiers mee dus ik raad je aan van te voren een reservering te maken.
*Lees er meer over in mijn artikel; ‘Wat te doen op de Faeröer Eilanden qua activiteiten‘.
Oudste houten huis in Kirkjubøur
Veel van de bezienswaardigheden op de Faeröer Eilanden bestaat uit uitzichtpunten en natuurschoon. Maar er zijn ook een heleboel mooie dorpjes die echt zijn uitgegroeid tot een bezienswaardigheid. Voor het dorpje Kirkjubøur geldt dat de belangrijkste bezienswaardigheid, de ruïne van de historische Magnus kathedraal is.
Daarnaast staat in Kirkjubøur ook het oudste houten huis in Europa dat nog steeds bewoond wordt en tevens een museum is. Het dateert uit de 11e eeuw.
Sørvágsvatn meer – uitzichtpunt + de Nix
Op de terugweg naar de luchthaven Vágar reden wij langs het grootste meer van de Faeröer Eilanden, Sørvágsvatn, ook bekend als Leitisvatn. Aan de rand van het meer staat een groot kunstwerk van een paard dat uit de zee steigert, de Nix. Meer informatie over dit kunstwerk en de Nix lees je in mijn artikel; ‘paardrijden op de Faeröer Eilanden’.
Een van de andere redenen dat veel reizigers een rondje om het meer rijden is het feit dat het uitzichtpunt een optische illusie creëert waarbij het lijkt alsof het meer boven de zee zweeft. Rij hiervoor naar het uitzichtpunt; ‘Traelanípan’.Wij zijn te lang bij de Nix geweest dus daar moet ik nog maar eens voor terug om dat te bewonderen.
Bezoek Koltur en Sandoy Island
Ga je voor het eerst op vakantie naar de Faeroër Eilanden? Dan land je op het eiland Vágar en zal je ook zeker naar het eiland Streymoy reizen gezien daar de hoofdstad Tórshavn ligt. In totaal bestaat de Faeröer uit 18 eilanden.
Tijdens mijn reis van 5 dagen bezocht ik ook de eilanden Koltur en Sandoy. Omdat ook daar zoveel over te vertellen valt schreef ik twee aparte artikelen over de eilanden die je hieronder kan teruglezen.
- Lees meer over een bezoek aan Sandoy Island, zie eerste foto;
Check dit leuke vakantiehuis op Sandoy Island met sauna en bubbelbad - Lees meer over een bezoek aan Koltur Island, zie tweede foto.
Niet geweest wel bezoeken waard
Ken je dat gevoel dat je voor vertrek een uitgebreide reisplanning maakt en als je eenmaal ter plaatse bent je tijd tekort komt? Dat had ik dus tijdens mijn reis. Er was zoveel wat ik wilde zien en doen op de Faeröer Eilanden dat ik noodgedwongen een aantal dingen moest skippen. Geen ramp, wel jammer en een goede reden om nog eens terug te reizen. Wat ik dan graag ook nog had willen zien?
Het eiland Mykines of Skuvoy
Het eiland Mykines spreekt tot de verbeelding en het is een van de meest populaire toeristische attracties en een van de hoofdredenen waarom veel reizigers naar de Faeröer Eilanden op vakantie willen. Mykines is het meest westelijke eiland van de archipel en is vooral bekend vanwege de grote kolonie papegaaiduikers. In de zomermaanden wordt er volop gebroed en die puffins zouden eens moeten weten dat wij mensen dat allemaal dolgraag van dichtbij willen zien.
Echter is de populariteit van Mykines ook een nadeel voor dit eiland. Er wonen maar 12 mensen op Mykines en in het hoogseizoen reizen er dagelijks gemiddeld 80 mensen per ferry naar Mykines en nog eens 12 toeristen per helikopter. Dat zijn bizar veel bezoekers op één dag op een eiland waar maar zo weinig mensen wonen. Een goed alternatief voor Mykines is het eiland Skuvoy heb ik mij laten vertellen. Daar wonen ongeveer 30 mensen en heb je ook de kans om puffins van dichtbij te zien. Skuvoy is namelijk bekend om haar rijke vogelleven en grootste populatie zeekoeten.
Kallur Lighthouse
En ook dit had ik graag willen doen, een hike naar de vuurtoren van Kallur. Je vind de vuurtoren van Kallur in het meest noordelijke puntje van het eiland Kalsoy. Sowieso was ik graag naar meer eilanden gereisd in het noordoosten van de Faeroër maar ook hiervoor geldt, 5 dagen is te kort en ik ga zeker nog eens een week terug.
Het dorpje Gjógv
Het dorpje Gjógv was gemarkeerd op mijn wishlist om te bezoeken tijdens mijn rondreis op de Faeröer Eilanden. Ik had er veel over gelezen en de foto’s die ik ervan zag zorgde voor reiskriebels in mijn buik. Gjógv betekent rotskloof en dat is de enige passende naam die dit dorpje kan hebben. Het dorpje is gelegen op een geweldige locatie in jawel een kloof. Dit dorpje staat bovenaan voor als ik nog eens terugreis maar mocht jij wel de tijd hebben ga erheen, geniet ervan en vertel mij hoe het was.
Wat te doen op de Faeröer Eilanden + activiteiten
Er valt ontzettend veel te beleven op de Faeroër Eilanden. Er zijn een heleboel plekken die je gezien moet hebben, er zijn een aantal bezienswaardigheden op de Faeroër Eilanden waar je naar toe moet en er zijn heel veel leuke excursies en activiteiten te beleven die je rondreis op de Faeröer Eilanden compleet maken.
Omdat ik zoveel vakantie tips heb voor de Faeröer Eilanden heb ik er een compleet artikel van gemaakt zodat jij in één overzicht kan zien wat te doen op de Faeröer Eilanden.
- Paardrijden;
- Met een boottocht naar de Vestmanna kliffen;
- Met de boot naar Sandoy Island + tip voor leuk vakantiehuis;
- Op avontuur met RIB62 naar eiland Hestur en/of naar Koltur Island.
Auto huren op de Faeröer Eilanden
Wat mij betreft is een auto huren op de Faeröer Eilanden een must! Met een huurauto heb je alle vrijheid om de mooiste plekken te gaan ontdekken. Bekijk demooiste foto’s van de Faeröer Eilanden. Ik heb een uitgebreid artikel geschreven met de beste tips voor auto huren op de Faeröer Eilanden met alle info die je wilt weten. Onder andere de onderstaande thema’s komen aan bod:
- Tips autohuur op Faeröer Eilanden + korting op autohuur
- Tips voor ophalen huurauto Faeröer Eilanden
- Tips auto rijden Faeröer Eilanden
- Autoverhuur op de Faeroër Eilanden
- Tolwegen op de Faeröer Eilanden + onderzeese tunnels
- Leuke rondreis route + kaart
- Mooiste autoroutes op Faeröer Eilanden – Buttercup Routes
- Fly Drive Faeröer Eilanden
- Met eigen auto naar Faeröer Eilanden
Welke bezienswaardigheden op de Faeröer Eilanden lijkt jou het gaafste?
Leave A Comment