Vis, het nog relatief onontdekte Kroatische eiland voor de kust van Split. Wat mij betreft zijn dit de bezienswaardigheden op eiland Vis in Kroatië die je moet zien.

Ontdek het vakantie eiland Vis in Kroatië

Heb jij ooit van het Kroatische eiland Vis gehoord? Ik kende het niet tot ik zelf een bezoek mocht brengen in samenwerking met het Kroatisch Verkeersbureau aan deze bestemming.

Het is het verst gelegen eiland van de Dalmatische eilanden en heeft daardoor nog prachtige onontdekte plekjes. Tot 1989 was het gehele eiland een militaire basis en zodoende verboden voor toeristen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde het eiland Vis een sleutelrol bij het verzet tegen de Duitsers en Italianen. Zo gebruikte Tito in 1944 het eiland als basis voor zijn militaire operaties.

Het is een eiland zoals Kroaten het graag zien en willen houden. Onontdekte plekken waar het nog is zoals het hoort te zijn, daar zijn steeds meer mensen naar op zoek. Geen massatoerisme, geen kastelen van hotels en de dagen duren er nog lang.

Op Vis ervaar je het échte Kroatische leven. Onontdekte plekken die een oase van rust uitstralen, idyllische havenstadjes en een diepblauwe zee; dit eiland moet je gezien hebben. Dat dachten de makers van Mamma Mia 2 ook, want zij vonden op Vis de perfecte film locatie.  De film doet vermoeden dat het in Griekenland is opgenomen, maar niets is minder waar; Mamma Mia 2 is op Vis opgenomen

Je komt niet zomaar op Vis. De overtocht vanuit havenstad Split duurt maar liefst 2,5 uur met de ferry. Wil je sneller? Reis dan met de catamaran, dan ben je er in 1,5 uur met een tussenstop onderweg.

De hoogste berg van het eiland: Hum Hill is maar liefst 585 m hoog en indien men op de hoogste top van het eiland staat dan kan men, indien de weersomstandigheden het toelaten, de Italiaanse kust in de verte zien.


*Boek je vliegtickets naar Split in Kroatië via Transavia.
**Bekijk hier de overtocht informatie en tijden van Split naar Vis.
***Wil je een auto huren in Kroatië? Het kan zonder creditcard ook.
****Wil je zelf naar Vis varen met een boot om het eiland te ontdekken? Bekijk het aanbod bij Click & Boat, bootverhuur in Kroatië.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Bezienswaardigheden op eiland Vis in Kroatië 

De hoofdplaats van het eiland Vis, is het mooie havenstadje Vis. Vis ligt langs een baai en het dorp bestaat eigenlijk uit twee delen. Het noordwestelijke deel heet Luka en via een lange boulevard langs de haven loop je in ongeveer 20 minuten naar de andere kant. Het zuidoostelijke deel heet Kut. In dit artikel neem ik je mee langs alle bezienswaardigheden op Vis en de activiteiten die je wat mij betreft moet doen op Vis.

Wil je een aantal bezienswaardigheden bezoeken maar heb je geen zin om een auto of scooter te huren? Neem dan contact op met Ivan Pecarevic van Taxi service Vis (www.taxi-vis.com).

Bezienswaardigheden op Vis in Kroatië 

Mamma Mia 2 film locatie Vis 

Als je Mamma Mia fan bent dan weet je dat deel 2 niet in Griekenland is opgenomen maar in Kroatië. Het Griekse eiland Skiathos werd overspoeld door toeristen die de locaties uit de film wilde bezichtigen. Straks zal het eiland Vis schitteren op het filmdoek. Heb jij de Mamma Mia trailer al gezien? Hou 18 juli vrij in je agenda, dan is Mamma Mia in de Nederlandse bioscopen te zien.

Vraag een willekeurige local naar de film opnames en voor je het weet sta je oog in oog met lokale celebrities die het genoegen hadden een figurantenrol te mogen spelen. Ze vertellen je maar al te graag over hun belevenissen en hoe Pierce Brosnan langs de haven fietste.

Mamma Mia 2 filmlocatie Vis 

Komiza, de berg Hum en Titto grot

Vanuit Vis reis je met de auto in ongeveer 20 minuten naar Komiza. Zorg dat je een stop maakt onderweg bij de hoogste berg van het eiland voor een mooi uitzicht op Komiza. De berg Hum ligt op een hoogte van 585 meter. Op de top vind je een kleine kapel. Trek goede en stevige schoenen aan voor de brokkelige weg. Als je geluk hebt dan kan je vanaf hier bij helder weer de kust van Italië zien.

Let onderweg goed op want even voor je bezoek naar de top van Hum vind je verscholen in een bocht langs de weg een stenen trap. Deze trap leidt naar de grot waar Tito, de latere leider van Joegoslavië, in 1944 tijdens het verzet zijn tijdelijke hoofdkwartier had.

 • Ga koffie drinken of lunchen bij Fabrika, een hippe plek aan de haven;
 • Speciaal voor Mamma Mia fans, ga naar kreeftenrestaurant Jastozera. Let op tijdens de film als je Pierce ziet vallen.

Komiza - Vis

Bezienswaardigheden eiland Vis Kroatië 

Varen naar eiland Biševo en Blue cave

Het eiland Biševo ligt ten zuidwesten van Vis. Biševo is beroemd vanwege de ‘Blue Cave’, Modra špilja. Een Oostenrijkse schilder strooide ooit eens met dynamiet waardoor de grot vergroot werd en men er met kleine bootjes naar binnen kon varen. Je kan het beste een bezoek in de ochtend aan de Blue Cave plannen omdat de grot dan via een andere opening extra wordt verlicht door het zonlicht dat naar binnen valt.

De weerkaatsingen van de kleuren is zo mooi en het water is immens blauw. Vanuit Komiza en Vis vertrekken er in de zomermaanden dagelijks excursieboten naar de Blue Cave. Een bezoek aan de Blue Cave moet apart van de excursie worden betaald en kost ongeveer 70 Kuna, rond de €10,-. Om teleurstellingen te voorkomen, het volgende:

 • Je mag niet zwemmen in de Blue Cave;
 • Als het te hard waait kan je de Blue Cave niet bezoeken;
 • Je kan niet met een eigen (charter boot) in de Blue Cave;
 • Zeker in het hoogseizoen zijn er lange rijen om aan boord te stappen van de kleine bootjes;

*Tip: huur je eigen boot en vaar zelf vanaf Vis naar Biševo of huur een boot bij aankomst op Biševo.

Bezoek de groene grot: Green cave

Als je een boot excursie hebt gereserveerd dan zal je vast en zeker ook langs de Green Cave varen. Check het voor de zekerheid even als je je tickets gaat kopen. De Green Cave heeft zijn naam te danken aan de lichtstraal die door het rotsplafond in de zee schijnt. De muren van de grot zitten vol algen die mede zorgen voor dit kleuren spektakel.

Helaas geldt ook hier, door de toenemende drukte is het niet meer mogelijk om te zwemmen in de Green Cave. Het is daar te druk voor met alle boten die er constant in- en uit varen.

*Tip: huur je eigen boot en vaar zelf vanaf Vis naar Biševo of huur een boot bij aankomst op Biševo.

Green Cave - Croatia

Mooiste strand van Vis, Stiniva beach

Stiniva Beach werd in 2016 uitgeroepen tot het mooiste strand van Europa door European Best Destinations. Ooit was er een grot maar die is ingestort en dat heeft ervoor gezorgd dat het nu een populaire plek is voor strand- en zwemliefhebbers.

Voor de ingang naar de baai met kiezelstrand liggen vele jachten en zeilschepen vanwaar in kleine rubberen bootjes naar land wordt gepeddeld of gevaren. Een heerlijke plek om te relaxen.

Mooiste strand van Vis, Stiniva beach

Mooiste baai van Vis, Stončica Bay 

Wat mij betreft is de mooiste baai van Vis, Stončica Bay. Deze baai zal je zeker ook bezoeken tijdens een boot excursie vanuit Vis. Vanaf de boot loop je via een wandelpad in nog geen vijf minuten naar een klein zandstrandje waar je kan relaxen.

De Stončica Bay is niet alleen beroemd vanwege haar schoonheid maar vooral ook vanwege het goede familie restaurant dat hier al tientallen jaren gevestigd is. Het is de hotspot die door velen wordt bezocht en altijd vol zit.

Mooiste baai van Vis, Stončica Bay 

Leuk om te weten over Vis

Iedere reisbestemming heeft leuke facts & figures, zo ook het vakantie eiland Vis. Wat mij betreft is het onderstaande leuk om te weten over Vis.

 1. Ga mee met een ‘Military Tour’;
 2. Mamma Mia 2 is opgenomen op Vis;
 3. Het eiland was tot 1991 niet toegankelijk;
 4. Stiniva was het beste strand van Europa in 2016.
 5. Je kan duiken naar Tweede Wereldoorlog wrakken;
 6. Vis heeft een landingsbaan die niet meer wordt gebruikt;
 7. De inwoners van Vis zeggen dat Issa de oudste plaats in Kroatië is;
 8. Er is een 110 meter lange onderzeeboot basis, je kan het met een speedboot bezoeken;

Leuk om te weten over Vis

Eilanden bezoeken vanuit Split

Ben je een rondreis door de regio Dalmatië in Kroatië aan het maken of geniet je van een citytrip in Split? Vanuit Split kan je vele eilanden bezoeken. Ook het eiland Vis en Biševo met haar beroemde Blue Cave wordt als een dagtocht aangeboden vanuit de haven van Split.

Wat ook een leuk idee is, is om zelf een boot te huren tijdens je vakantie in Kroatië. Bekijk het aanbod bij Click & Boat, bootverhuur in Kroatië.

 1. Vis;
 2. Hvar;
 3. Brac;
 4. Solta.

Wij zijn ook een keer gaan eilandhoppen van Split naar Dubrovnik. Tijdens die reis bezochten wij de steden Split en Dubrovnik en de eilanden Hvar, Korčula en Mljet. Ook brachten wij een kort bezoek aan de Pakleni Eilanden voor kust van Hvar en aan het onbewoonde eilandje Badija voor de kust van Korčula.

*Ontdek hier alles over eilandhoppen van Split naar Dubrovnik.
**Bekijk hier allevakantie tips en bezienswaardigheden op Korčula.

Bezienswaardigheden Split Kroatië

Reizen en vliegen naar Vis, Kroatië

Vanuit Nederland kan je vanaf Amsterdam Schiphol vliegen naar de havenstad Split. Vanaf het vliegveld kan je met een taxi of huurauto in ongeveer 30 minuten naar de haven van Split rijden. Afhankelijk van je aankomsttijd en de vertrektijd van de boot kan je met de ferry naar Vis of met de catamaran.

*Boek je vliegtickets naar Split in Kroatië via Transavia.
**Bekijk hier de overtocht informatie en tijden van Split naar Vis.
***Wil je een auto huren in Kroatië? Het kan zonder creditcard ook.
****Wil je zelf naar Vis varen met een boot om het eiland te ontdekken? Bekijk het aanbod bij Click & Boat, bootverhuur in Kroatië.

Vakantie Kroatie Vis

Zou jij deze bezienswaardigheden op Vis in Kroatië ook wel eens willen zien?

Print Friendly, PDF & Email