Eindelijk is het tijd voor die welverdiende vakantie. Met deze beter slapen op vakantie tips heb jij hopelijk geen last van slecht slapen tijdens je vakantie.

Wil jij beter slapen op vakantie?

Ik heb de afgelopen jaren met ontzettend veel verschillende mensen de wereld over gereisd. Ik ben erachter gekomen dat ik van geluk mag spreken dat ik een makkelijke slaper ben. In alles wat rijdt dommel ik zo weg naar dromenland en ik kom dan ook altijd uitgerust aan. Daarbij geniet ik van korte powernaps tussendoor en zodra ik in de avond mijn kussen ruik droom ik weg. Maar deze luxe wat betreft in slaap vallen heeft dus niet iedereen. Beantwoord jij de onderstaande vragen met; ‘Ja’? Dan is het tijd om snel verder te lezen zodat jij ook kan genieten van een welverdiende nachtrust op reis.

1.   Last van slecht slapen tijdens vakantie?

2.   Heb jij een ander slaapritme op vakantie?

3.   Baal jij van een hard matras op vakantie of juist van een zacht matras?

4.   Heb jij last van slecht slapen na je vakantie?

5.   Ervaar jij slapeloosheid op vakantie?

6.   Ervaar jij het niet kunnen slapen voor vakantie?

7.   Ga jij juist veel slapen op vakantie?

5 Beter slapen op vakantie tips

Dat je genoeg slaap krijgt is ontzettend belangrijk. Niet alleen thuis maar juist ook op vakantie. Voor de meeste mensen is de vakantie ook de tijd om even bij te komen. Als je dan niet kan slapen omdat je niet in je eigen bed ligt of omdat je last hebt van slaapproblemen of maar niet kan wennen aan het tijdsverschil kan dat zorgen voor een slecht humeur.

Heb jij er wel eens aan gedacht om je persoonlijke slaap ritueel te analyseren? Wie weet ontdek je iets in je slaappatroon dat je kan helpen om beter te slapen op vakantie en thuis.

Beter slapen op vakantie

1. Drink geen alcohol en cafeïne vlak voor naar bed gaan

Nog een drankje voordat je naar je hotelkamer gaat. Het is 23.00 uur in de avond als je in Spanje klaar bent met het diner en je neemt nog een koffie ter afsluiting. Niet doen! Cafeïne en alcohol houden je wakker. Neem gewoon lekker een kop thee. Neem bijvoorbeeld vanuit Nederland ‘Valeriaan Welterusten’ mee zodat je lekker kan slapen. Valeriaan en melisse zorgen ervoor dat je ontspant.

2. Beter slapen door beweging 

Loop nog even een rondje door het dorp waar je verblijft op reis. Of maak een lange strandwandeling voordat je naar je hotelkamer terugkeert. Lichaamsbeweging en frisse lucht heeft een positieve invloed op je slaap.

3. Geniet van je vakantie en zet je telefoon uit

Thuis moet je het ook niet doen en op vakantie moet je je telefoon al helemaal niet zoveel gebruiken. Dus zet je wekker voor je volgende vakantie dag maar ga niet nog even kijken wat iedereen in Nederland uitspookt.

Wil je echt persé nog iets laten weten aan het thisfront? Installeer dan Twilight. Deze app vervangt het felle blauwe licht voor zacht rood licht. Hierdoor wordt de aanmaak van melatonine (het stofje dat je aanmaakt om in slaap te komen) niet verstoord.

4. Installeer een ‘Slaap lekker app’

Die telefoon moet uit voor het slapen gaan. Om je daarbij te helpen bestaan er zelfs apps om je telefoon te vergrendelen vanaf een bepaalde tijd. Heb jij die extra controle of stimulatie om het niet te doen niet nodig, prima. Open dan je alleen je favoriete ‘Slaap lekker app’ die zorgen voor een goede nachtrust.

Een vriendin van mij gebruikt de app ‘Relax Melodies’ waarbij ze luistert naar  rustgevende geluiden die ervoor zorgen dat ze sneller in slaap valt. De app Glimmer zorgt ervoor dat je op een natuurlijke manier wakker wordt door het gebruik van licht en bijvoorbeeld het geluid van tjilpende vogels. Koop je iTunes kaart online of koop een Google Play Gift Code en download daarna één van de onderstaande apps.

  1. Slaap Lekker, downloaden voor iPhone – downloaden voor Android / Gratis
  2. Glimmer, Android app – iPhone app / Gratis / Premium versie €10,- incl. personaliseren
  3. Relax Melodies, Android versie – iPhone versie / Gratis / Premium versie kost €2,69

5. Gebruik ‘pillow spray’

Verblijf je een luxe hotel? Grote kans dat er gratis pillow spray op je kamer staat. Ruik even of je de geur fijn vind en zo ja, spray de geur voor het slapen gaan op je kussen zodat je eenvoudiger in slaap valt.

Wil je voor de zekerheid je eigen pillow spray meenemen? Koop dan een pillow spray in Nederland en kies voor de geur van bijvoorbeeld lavendel en kamille. Die geuren zijn rustgevend en zorgen ervoor dat je zo afglijdt in een heerlijke slaap.

slapen op vakantie tips

Heb jij nog meer tips om beter te slapen op vakantie?

Print Friendly, PDF & Email