Heb jij je altijd afgevraagd wat de betekenis van Venetiaanse maskers is gedragen worden tijdens het Carnaval in Venetië? Dan zit je hier goed, want ik geef je alle informatie over de maskers in Venetië. De geschiedenis van het Venetiaanse masker is bijzonder en gaat ver terug.

Geschiedenis Venetiaanse maskers

Sinds 1296 werden er maskers gedragen in Venetië. Hoe dit precies ontstond is onduidelijk, des te meer is het bijzonder dat vandaag de dag Venetië nog steeds de stad van de maskers is. Maskers waren het ideale middel om de sociale status te verbergen en de anonimiteit te waarborgen. Immers niemand wist wie er achter het masker schuilging. Er was ook een wet die zei dat niemand met een masker gearresteerd kon worden omdat men op dat moment een rol vervulde.

De Venetiaanse maskers mochten gedragen worden tussen 5 oktober en Kerstmis, op 2e Kerstdag, Vastenavond en tijdens Hemelvaart. In de 18e eeuw werden de wetten aangepast en mocht men nog drie maanden per jaar een masker dragen. Heb je reisplannen om naar Venetië te gaan? Lees dan ook mijn artikel met alles wat je moet weten over carnaval vieren in Venetië. Ontdek hier meer op Wikipedia over het dragen van maskers.

“It is not that you wear the mask,
but the mask wheres you”

Venetiaans masker

Betekenis van Venetiaanse maskers

Bijzonder is dat als je je erin verdiept je er pas achter komt dat elk Venetiaans masker een geschiedenis heeft. Het Venetiaanse masker staat ergens voor. Sommige maskers worden alleen gedragen door mannen andere alleen door vrouwen.

Betekenis van Venetiaanse maskers

Pantalone, Venetiaans masker met lange neus

Het Pantalone (degene die de broek draagt) masker is herkenbaar aan de gefronste wenkbrauw, dat staat voor Oudemans wijsheid en de lang gehaakte neus.

Venetiaans masker met lange neus

Columbia masker

Het halve Columbia masker is de vrouwelijke tegenhanger voor de Bauta. Dit masker werd pas later populair in het Italiaanse theater.

Venetiaans masker

Moretta masker of Servetta Muta

Het Moretta masker of Servetta Muta is een klein zwart masker zonder gezichtseigenschappen en staat voor ‘de donkere’ of ‘de stomme knecht’. Het is een van de bijzonderste maskers omdat het gedragen wordt door een knop die je met je tanden vasthoudt. Zo was je automatische de ‘zwijgzame knecht’. De enige manier om in gesprek te komen was door het masker af te doen.

Bauta Masker

Met het dragen van het Bauta masker waanden mannen zich vroeger volledig anoniem door Venetië. Het was verplicht om dit masker te dragen als je in de politiek werkte. Omdat het masker het gehele gezicht bedekt wist niemand wie welke beslissing precies had genomen.

Venetiaans masker Bauta

Zanni masker

Draag je het Zanni masker dan wordt je vergeleken met de dorpsgek. De lage wenkbrauw vertegenwoordigt zijn gebrek aan intelligentie, evenals zijn lange neus.

Larva of Molto, volledig bedekt gezichtsmasker

Het Larva (geest) of Molto (gezicht) masker verbergt het gehele gezicht. In tegenstelling tot het Bauta masker kan je met dit masker niet eten of drinken. Een ideaal masker voor een mysterieuze entree.

Larva of Molto, volledig bedekt gezichtsmasker

Katachtige masker ‘Knaga’

Het katachtige masker ‘Knaga’, werd gedragen door mannen die zich als vrouw willen verkleden en was het product van een maas in de Venetiaanse wet.

Arlecchino masker, harlekijn look a like

De tegenhanger van het Pantalone masker is het Arlecchino masker. Het masker wordt gepresenteerd als een nobele wilde en gaat gepaard met kleurrijke kleding van een joker.

Betekenis van Venetiaanse maskers

Welk Venetiaans masker zou jij willen dragen?

Print Friendly, PDF & Email