Als ik op reis ga dan neem ik altijd mijn twee pinpassen mee, één van mijn privé rekening en één van mijn zakelijke rekening. Daarnaast zorg ik altijd dat ik wat contant geld, (eventueel in de lokale valuta) op zak heb en mijn onmisbare creditcard. Dat bij elkaar zorgt voor betaalgemak op reis!

Betaalgemak op reis met een creditcard

Ken je het nog van vroeger, altijd contant geld mee en voor vertrek alvast geld wisselen naar de lokale valuta van de vakantiebestemming? Inmiddels voelen we ons soms ontheemd als je op reis in Europa niet met je pinpas in een winkel kan betalen. Dan moet je dus eerst naar een geldautomaat om geld te pinnen en dan kan je daarna weer terug naar de winkel om je gewenste aankoop te kopen.

Hoe fijn is het als je op reis gaat dat je op de meeste plaatsen gewoon kan pinnen bij een geldautomaat? Super fijn, maar het is wel per bestemming verschillend. Op sommige plaatsen, zelfs in Europa, kan je niet met je Nederlandse bankpas pinnen en moet je op zoek naar een automaat waar dat wel kan. Ik heb zelf ook wel eens mogen meemaken dat mijn pinpas in het buitenland werd ingeslikt en dat ik mijn boodschappen wilde afrekenen bij een Franse supermarkt en dat bleek dat ik in Nederland ‘geskimd’ was waardoor mijn bank mijn pinpas uit voorzorg had geblokkeerd. Dan is het toch fijn als je altijd een tweede optie hebt om over geld te kunnen beschikken.

*Handig, meer tips voor geld besparen op reis!

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Betaalgemak op reis met een creditcard

Betaalgemak op reis met een creditcard

Niet iedereen is fan van het gebruik van een creditcard maar als je op reis gaat raad ik iedereen aan om een creditcard te aan te schaffen. Niet alleen vanwege de bovenstaande redenen maar ook vanwege het feit dat je voor sommige dingen op reis gewoon een creditcard moet hebben.

Dus in plaats van jezelf afvragen waarom je een creditcard mee zou moeten nemen op reis, vraag jezelf af; waarom niet? Het is een fabeltje dat het ‘duur’ zou zijn en daarbij neemt het geen extra ruimte in en voor het gewicht hoef je het ook niet te laten.

Wanneer heb je een creditcard nodig op reis?

  • Voor het reserveren van een auto;
  • Voor sommige boekingwebsites van hotels;
  • Voor de meeste  boekingwebsites van vliegtickets;
  • Voor het achterlaten van een borg, bij bijvoorbeeld het huren van een auto.

Een auto ophalen in het buitenland zonder creditcard? Vergeet het maar! Last minute telefonisch een excursie boeken? Dan heb je vaak een creditcard nodig. Zo reed ik ooit met mijn zusje door IJsland en las ik onderweg in de auto over de mogelijkheden om te gaan gletsjerhiken. Ik belde de organisatie op of wij nog last minute konden deelnemen aan de trip. Met het doorgeven van mijn credit card gegevens was de reservering bevestigd en konden we mee de berg op.

De enige reden dat ik een creditcard heb is om vlucht, auto- en hotel reserveringen te kunnen maken. Bij het huren van een auto dient de creditcard als borg voor het eigen risico en in het geval er een verkeersovertreding plaats vind of dat er schade wordt gereden. Per bestemming verschilt het nog wel eens wat voor creditcard ze accepteren en voor duurdere auto’s moet je soms wel twee creditcards kunnen overleggen. Wil je meer weten over het gebruik van een creditcard in combinatie met huren van een auto lees dan mijn artikel “belangrijke voorwaarden huurauto op reis“.

Acceptatie van een creditcard in het buitenland

Hoewel een creditcard op reis dus super handig is word het helaas nog niet overal geaccepteerd. Let dus altijd op de meest gangbare logo’s van creditcardmaatschappijen zoals bijvoorbeeld VISA, MasterCard en American Express. Ik raad je aan om een creditcard te gebruiken die op de meeste plekken wordt geaccepteerd in het land van bestemming. Doorgaans zijn VISA en MasterCard altijd een veilige keuze en is American Express (AMEX) over het algemeen iets minder gangbaar.

Maar let op; ook tussen VISA en MasterCard kan er per land een klein verschil zitten in de acceptatie. Zo gebruik ik zelf een MasterCard creditcard die is gekoppeld aan mijn ING bankrekening. Aan het einde van iedere maand worden automatisch mijn creditcard uitgaven van mijn bankrekening afgeschreven.

Toen ik op reis ging naar Brazilië  heb ik speciaal een VISA creditcard aangeschaft omdat die creditcard daar op meer plekken word geaccepteerd. Daarbij zit ik te denken om wellicht toch te kiezen als extra voor een American Express creditcard omdat je daar bijvoorbeeld ook ‘air miles’ mee kan sparen en je toegang tot bepaalde lounges kan krijgen op vliegvelden. Voor meer informatie over de diversiteit aan creditcards en alle uitgebreide voorwaarden verwijs ik naar Creditcard.nl. Daar kan je ook alle info per reisbestemming vinden over het gebruik van een creditcard.

De voordelen van een creditcard

  • Het neemt een stukje onzekerheid weg;
  • Bijna elke geldautomaat accepteert creditcards;
  • Je hebt een back up voor als je pinpas het niet doet of je geen contant geld hebt;
  • Koop je iets online en word het product niet geleverd dan kan je de betaling betwisten;
  • Aankopen met een creditcard zijn meestal minimaal 180 dagen verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging.

De nadelen van een creditcard

Het gebruik van een creditcard heeft natuurlijk ook nadelen. Voor sommige mensen blijkt het toch verleidelijk te zijn om ‘over extra geld’ te beschikken. Dus denk altijd aan het onderstaande:

  • Let op de wisselkoersopslag;
  • Let op bij het huren van een auto als je een prepaid creditcard hebt;
  • Hou er rekening mee dat ‘borg’ bedragen tijdelijk gereserveerd worden;
  • Denk niet ik heb nog geld genoeg, ik betaal het wel met een creditcard, het blijft natuurlijk een creditcard;
  • Geld opnemen met een creditcard kost meestal geld, meestal minimaal 4,50 euro of 2% per geldopname transactie.

Kan je geen creditcard aanvragen?

Bij sommige banken is het een voorwaarde om een bepaald bedrag aan inkomen te ontvangen op je rekening voordat je over een creditcard kan beschikken. Daarnaast nemen de meeste banken bij een aanvraag contact op met het BKR om te checken of iemand kredietwaardig is. Om wat vor reden dan ook kan het voorkomen dat je geen creditcard krijgt. Gelukkig bestaat er nu de mogelijkheid voor een prepaid creditcard. Het voordeel daarvan is dat er geen BKR toetsing is, je zelf bepaald welk creditcard tegoed je erop stort en je verzekerd bent bij aankopen. Zo kan je zelf precies in de hand houden wat je uitgeeft en stort je gewoon dat bedrag wat je denkt nodig te hebben op reis.

Mocht je het reisbudget in de gaten willen houden dan kun je je in sommige gevallen ook aanmelden om per SMS op de hoogte te worden gebracht als het saldo een bepaald minimum heeft bereikt. Mocht je een autohuur reservering maken check dan van te voren bij de autoverhuurder of ze de prepaid creditcard accepteren. Zo ben je er zeker van dat je auto klaar staat bij aankomst. Ik raad de prepaid creditcards aan van MasterCard, ANWB of GWK.

*Handige tips! Een auto huren zonder creditcard kan op bepaalde bestemmingen.

Tips besparen huurauto kosten

 

Waar betaal jij mee op reis?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email