Het vulkanische eiland São Miguel is onderdeel van de Azoren archipel en staat bekend als het “Groene Eiland”. Als je van ongerepte natuur houdt dan is São Miguel dé bestemming voor jou. De natuur op São Miguel varieert van glooiende groene heuvels, tot mooie zandstranden, enorme kratermeren, een ruige kustlijn en weelderige begroeiing. Vanwege de vulkanische activiteiten zijn er op diverse plekken op het eiland geisers en warmwaterbronnen te vinden en zijn er meren ontstaan in oude kraters. Ik raad je aan om São Miguel te ontdekken met een huurauto en in elk geval de onderstaande uitzichtpunten te bezoeken.

De beste uitzichtpunten op São Miguel

Als je naar São Miguel afreist dan raad ik je aan om op eigen gelegenheid het eiland te gaan ontdekken. Voordeel is uiteraard dat je precies je eigen tijd kan indelen en je plannen kan aanpassen op de weersvooruitzichten.

São Miguel is het grootste eiland van de Azoren archipel en kent een wisselvallig klimaat. Ik heb het zelf ervaren dat er het ene moment een tropische storm kan overwaaien, je een paar minuten later in de dichte mist staat en in de middag de schaduw opzoekt vanwege de hitte.

Wil je genieten van de beste uitzichten op São Miguel houd dan de websites “SpotAzores.com” goed in de gaten. Check voor vertrek hoe het weer is via de live webcams want het zou zonde zijn als je een eind rijdt en het aan de andere kant van het eiland zo bewolkt of mistig is dat je je niet kan voorstellen wat voor prachtig uitzicht er achter schuilt. Onthoud goed, in het Portugees is een uitzicht, “Miradouro” dus volg die bordjes.

*Bekijk de reizen van Eliza was here naar de Azoren.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Miradouro Lagoa do Canário

Hoewel dit de enige plek is waar ik niet ben geweest ben ik van mening dat dit het beste viewpoint van  São Miguel is. De krater bestaat uit drie meren dat na een korte klim en het volgen van een zanderig pad te bezichtigen is. Het biedt een spectaculair uitzicht op de drie kratermeren, Caldeira das Sete Cidades. Voor mij was dit een duidelijk geval van FOMO dat ik dit heb moeten missen.

Terwijl ik aan het paardrijden was en van andere uitzichten genoot, maakte Denise van Inhetvliegtuig.nl deze foto. Tja, toen baalde ik wel even flink dat ik het niet met eigen ogen had gezien. Een paar dagen later bofte ik alsnog want toen ik van het eiland Terceira terugvloog naar  São Miguel had ik het geluk dat ik over de kratermeren van Sete Cidades vloog en toch een blik kon werpen op de schoonheid van de natuur. Zorg ervoor dat je deze spot niet mist tijdens je verblijf op São Miguel.

Miradouro Lagoa do Canário, uitzichtpunt op de krater van Sete Cidades

Miradouro da Vista do Rei

Nabij Sete Cidades ligt het verlaten Hotel Monte Palace. Ooit gebouwd als unieke plek voor een 5 sterren hotel maar het werd nooit zoals de bouwers het ooit bedoeld hadden. Geen toerist ging er naar toe en binnen een paar jaar ging het hotel failliet. Nu is het een van de meeste bezochte verlate plekken ter wereld. Vanaf de weg bij het hotel heb je een mooi uitzicht op het Lagoa Verde en Lagoa Azul. De namen zeggen het al, Lagoa Verde is gevuld met kristalhelder groen water en Lagoa Azul heeft prachtig blauw water.

In het dorpje Sete Cidades scheidt een brug de twee meren. Heb je de tijd klim dan zeker op het dak van het voormalige Hotel Monte Palace voor een nog beter uitzicht. Wil je het uitzicht helemaal anders beleven? Klim dan net als ik heb gedaan te paard naar de top van 800 meter om te genieten van dit spectaculaire uitzicht. Ben je meer een hiker? Dan kan je hier van 18 kilometer aan wandelpaden genieten.

SeteCidades-Azoren-SaoMiguel

Miradouro (viewpoint) da Vista do Rei - Sete Cidades

Lagoa de Fogo

Het kratermeer, “Lagoa do Fogo”, is gelegen in het midden van São Miguel. Het is hoogst gelegen meer boven de zeespiegel op het eiland São Miguel. Het enorme blauwe meer, 2 kilometer lang en 1 kilometer breed vult de grond van een uitgedoofde krater die gevormd werd tijdens een uitbarsting in 1563. Zorg dat je als je hier bent je zowel het meer van de zuidkant- als van de oostkant bekijkt. Let op: dit meer is vanwege de hoogte regelmatig verscholen in de mist.

Een van mijn lezers mailde mij zelfs dat ze al vijf keer op São Miguel is geweest en nog nooit het uitzicht heeft kunnen beleven zoals ik dat heb gedaan. Houdt dus goed de website SpotAzores.com in de gaten als je hier naar toe reist. Mocht je nog wat energie overhebben volg dan zeker het wandelpad naar beneden en geniet in de krater van het witte zandstrand omgegeven door de glooiende heuvels. 

Lagoa de Fogo

LagoadeFogo-Azoren-SaoMiguel

Miradouro Ponta do Sossego

Twee kilometer ten zuiden van de plaats Pedreira vind je Miradouro Ponta do Sossego. Vanaf dit uitzichtpunt heb je zicht op de ruige kustlijn. Het leuke van deze spot vind ik dat het een klein park is met een goed bijgehouden botanische tuin waar je doorheen kan wandelen.

Tip; neem een lunchpakket mee en ga lekker picknicken op een van de bankjes of maak gebruik van de  barbecue faciliteiten. Pluspunt voor het geval dat; er zijn ook sanitaire voorzieningen beschikbaar.

PontadoSossego-Azoren-SaoMiguel

Miradouro Ponta do Sossego

Miradouro de Santa Iria

Dit uitzicht punt heb ik meerdere malen gezien tijdens het ontdekken van het eiland São Miguel. Uiteraard deel ik alleen mijn beste foto’s maar vertrouw me, als het mistig is kan je je werkelijk niet voorstellen dat deze schoonheid erachter schuilt.

Zowel links als rechts van het uitzichtplatform heb je geweldige vergezichten waar je even ademloos van wordt. Hopelijk hou je van katten want dit uitzichtpunt zit er vol mee.

Miradouro de Santa Iria

Miradouro de Santa Iria

Caldeirões Park

In het noordoosten van São Miguel, “de Nordeste streek” bevindt zich het prachtige natuurgebied “Ribeira dos Caldeirões“. De weelderige plantengroei, de glasheldere rivier en de kletterende waterval maken dit plaatje helemaal af. Het kan niet missen als je de borden volgt en de hoek om rijdt dat je direct een blik op de waterval kan werpen.

Vergeet niet na je bezoek aan de waterval even de tijd te nemen om te wandelen door de tuinen aan de overkant van de weg. Hier kan je puur genieten van de natuur en als je net als ik geluk hebt, ook van de serene rust.  Er is in het park ook een café gevestigd en een souvenirshop. 

Caldeirões Park - Sao Miguel - Azores

Caldeirões Park - Sao Miguel - Azores

Uitkijkpunt do Pisāo

Het uitzichtpunt “Miradouro do Pisão” ligt vlak naast de hoofdweg tussen Agua de Pau en Ribeira Cha nabij het plaatsje Caloura. Vanaf het uitzichtpunt heb je een mooi uitzicht over de zuidkust van São Miguel, het kleine vissersplaatsje Caloura en het zwembad dat omgeven is door rotsen en wordt gevuld met het water uit de Atlantische Oceaan.

Zorg dat je hier in de avond bent en ga daarna eten bij het restaurant aan het haventje van Caloura. Ik heb hier de lekkerste vis gegeten!

Miradouro do Pisāo - Caloura

Miradouro do Pisāo - Caloura

Miradouro da Lomba do Alcaide

Als je de zuidoost kust van  São Miguel aan het ontdekken bent dan kan je dit uitzichtpunt niet missen dat direct naast de weg ligt. Volg de borden naar het plaatsje Povoação en je komt er vanzelf langs.

Zorg dat je je zwemkleding en handdoek achterin je huurauto hebt liggen want in  Povoação vind je een lang en breed zandstrand omgeven door hoge kliffen waar het meestal niet al te druk is.

Miradouro da Lomba do Alcaide

Pico do Ferro, nabij Lagoa das Furnas

Verscholen in het binnenland van São Miguel vind je de plaats Furnas. Het gebied rondom dit dorp is zeer vulkanisch en je kan er diverse borrelende geisers zien en zelfs zien hoe de lokale bevolking de warme putten gebruikt om het lokale gerecht “Cozido” te bereiden.

Vanaf het uitzichtpunt “Pico do Ferro” heb je een frontaal uitzicht op het meer van Furnas en kan je zelfs de borrelende modderpoelen zien. Beneden in het park kan je de geisers van dichtbij zien na het kopen van een parkeerticket en een bijdrage van €0,50 cent per persoon.

Wil je de traditionele “Cozido” proeven, zorg dan dat je op tijd een reservering maakt bij een van de restaurants in Furnas. De Cozido moet namelijk zes uur stomen in de kokende aarde en dat gebeurd op bestelling.

Pico do Ferro, nabij Lagoa das Furnas

Miradouro do Escalvado

Ik sluit af met het uitzichtpunt “Miradouro do Escalvado”. Als je de rest van mijn top 10 al gezien hebt in het echt valt dit viewpoint misschien een beetje in het niet.

Maar elk uitzichtpunt heeft wat mij betreft zijn eigen schoonheid en moet je beslist waarderen. Ben je in het noordwesten van het eiland dan vind je dit uitzichtpunt nabij Sete Cidades.

Miradouro do Escalvado

Reisvideo Azoren

Ik heb van de gehele reis op het eiland São Miguel en Terceira een reisvideo gemaakt. Wil je deze twee eilanden van de Azoren verder ontdekken bekijk dan zeker de reisvideo voor meer inspiratie.

Reistips Azoren

Natuurlijk valt er nog veel meer te ontdekken op São Miguel. Wat mij betreft raad ik je echt aan om met een huurauto het eiland te ontdekken. Ik huur mijn auto op reis altijd via Sunny Cars omdat zij all-in autoverhuur aanbieden, ideaal. Collega blogger Sigrid heeft ook haar tips in een leuk artikel verwerkt die ik je aanraad om te lezen.

Uitzichtpunt Serra do Cume

Welk uitzicht vind jij het gaafste na het zien van deze foto’s?

Print Friendly, PDF & Email