Wat is de beste reistijd IJsland voor het zien van het noorderlicht? Dat is een hele goede vraag en van veel factoren afhankelijk. Het is een kwestie van de juiste omstandigheden en heel veel geluk hebben.

Wat is beste reistijd IJsland voor noorderlicht?

Het noorderlicht zien is voor heel veel mensen een bucketlist ding, zo ook voor mij. Ik heb het geluk dat ik het nu twee keer heb mogen zien. De eerste keer zag ik het noorderlicht in Fins Lapland in de zomer van 2018. Om je gelijk uit je droom te helpen, het noorderlicht zien is een kwestie van heel veel geluk en de juiste omstandigheden. Het geluk hebben dat je ‘noorderlicht alarm’ afgaat en je naar buiten loopt en onder een groene hemel staat is mogelijk maar dikwijls ga je op ‘jacht’ naar het noorderlicht en sta je uren buiten in de hoop een groene zweem op te vangen. Ik ken mensen die reeds zes keer naar een ‘noorderlicht bestemming’ zijn gereisd en het nog nooit hebben mogen aanschouwen.

Ik ben in 2013 in de maand maart naar IJsland op vakantie geweest en ging speciaal mee met een Noorderlicht Excursie van Grayline. Uren zat ik buiten in de kou en uiteindelijk zag ik een heel licht zweempje groen aan de hemel verschijnen. Zo was het er en binnen een minuut was het ook weer weg. De nacht daarop sliep ik heerlijk in mijn hotel in Reykjavik en hoorde ik de volgende ochtend bij het ontbijt dat andere gasten het hadden gezien boven de stad. Arrghhhh!! Er is dus geen beste plek voor noorderlicht in IJsland. 

Dit keer was ik in januari (2019) in IJsland en ging ik twee van de vier avonden op rij op jacht naar het noorderlicht. Mijn reisgenoot had alle info verzameld, meerdere apps gecheckt en constant hielden we de weersverwachting in de gaten. KP 3 betekent een zeer hoge activiteit en toen ik dat zag werd ik dolenthousiast. Het aantal % kans steeg met hoge snelheid van 11% naar 37% kans op het zien van het noorderlicht. Het waren de wolken die roet in het eten gooide en ons geen groen licht gunde. Om 02.00 uur ’s nachts zijn we nog een keer opgestaan omdat de weervoorspelling goed leek, maar ook nu was er teveel bewolking.

Uiteindelijk was het in zuiden van IJsland, in de plaats Vik raak. Rond 21.15 uur spotte ik een zweem en maakte collega reisblogger Denise de onderstaande foto. De foto verderop in het artikel maakte wij gewoon vanuit onze huurauto. Extra tof was het dakraam waar wij doorheen konden kijken. Vanaf een landweggetje genoten wij van het wondere natuurspektakel!

 • Wil jij het noorderlicht fotograferen? Lees deze tips van collega blogger Denise!
 • Heb je een huurauto en weet je niet waarheen? Check de noorderlicht excursies bij je hotel en volg de bussen.
 • Vraag de locals naar een goeie spot, uiteindelijk zag ik niet het noorderlicht in Reykjavik maar zat ik wel naar de hemel te staren vanuit een voetenbad nabij de vuurtoren in Reykjavik. Beeld je eens in dat je met je voeten in het voetenbad zit en dan het noorderlicht ziet…

*Huur een auto in IJsland voor spotten Noorderlicht;
**Bekijk hier de Noorderlicht reizen in september van Voigt Travel.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Beste reistijd IJsland voor het noorderlicht

Wanneer naar IJsland voor noorderlicht?

Het is niet zo dat je in IJsland altijd het noorderlicht kan zien. Er is ook geen eenduidig antwoord op de vraag ‘wat is beste reistijd voor noorderlicht in IJsland’? Het noorderlicht is er alleen als er uitbarstingen op de zon zijn geweest. De geladen zonnedeeltjes die naar onze aarde komen zorgen ervoor dat wij het noorderlicht kunnen zien. Is er geen zonneactiviteit, dan zie je ook geen noorderlicht.

Ongeacht de weersomstandigheden zijn over het algemeen de maanden oktober tot en met maart de beste maanden om het noorderlicht te zien in IJsland. De beste tijd in deze maanden is meestal tussen 21.00 uur in de avond en 01.00 uur in de nacht. Je kan natuurlijk ook geluk hebben, want reis je in april of september naar IJsland, ook dan heb je kans op het zien van het noorderlicht.

In de wintermaanden is het noorderlicht over het algemeen sterker aanwezig maar is er ook meer kans op slecht weer door bewolking en sneeuw. In april en september heb je minder kans op wolken maar is er ook minder noorderlicht activiteit. Overdag het noorderlicht aanschouwen is niet mogelijk. Heel soms heb je kans bij een hoge activiteit het te zien als het begint te schemeren. Bedenk goed, aurora borealis is een miljoen keer zwakker dan het zonlicht wat wij overdag zien.

IJsland is een land met weinig lichtvervuiling en als je even de stad of het dorp waar je verblijft uitrijdt dan sta je binnen no time in het pikdonker. Maar je hoeft niet persé naar een donkere plek te rijden. Ook boven de stad Reykjavik wordt het noorderlicht regelmatig waargenomen. Als de activiteit hoog genoeg is kan je het ook zien als er andere lichtbronnen in de omgeving zijn.

Wat mij betreft plan je reis naar IJsland, ga alles doen wat je wilt doen tijdens je vakantie, hou je apps in de gaten en ga in het donker naar buiten. Maar wees niet teleurgesteld als je het niet ziet. Een vakantie naar IJsland is ook zonder het zien van het noorderlicht meer dan de moeite waard.

 1. Oktober tot en met maart, beste reistijd in het algemeen;
 2. Alleen op ‘noorderlicht bestemmingen’ bestaat de ‘noorderlichtwekdienst’;
 3. Meest voorkomende tijden waarop je het noorderlicht het beste kan waarnemen, tussen 21.00 uur en 01.00 uur.

Wanneer naar IJsland voor noorderlicht

Gebruik deze apps voor noorderlicht in IJsland

Er zijn veel apps beschikbaar die je kunnen helpen om in te schatten of je het noorderlicht kan gaan zien. Belangrijk is dat je apps installeert die ook een wekker beschikbaar hebben zodat je een melding krijgt als het mogelijk te zien is. Begin niet gelijk te springen als een dolle, mijn ervaring is dat een app het ook wel eens fout heeft. Feit blijft, de activiteit kan hoog zijn, maar de bewolking wordt niet altijd mee berekent in het noorderlicht alarm op de app.

Via de meeste apps wordt aan de hand van data een voorspelling gedaan waarbij de mate van activiteit in het geomagnetisch veld word uitgedrukt in een zogenoemde Kp-index. De KP-index loopt van 0 tot 9.0, van een lange activiteit tot een zeer hoge activiteit. Ben je in IJsland dan moet je dus letten op de KP 3 voorspelling. Dit zijn mijn tips voor goeie Noorderlicht apps:

 1. Aurora;
 2. NL Alert FI;
 3. Space Weather Live.

Gebruik deze apps voor noorderlicht in IJsland

apps voor noorderlicht in IJsland

Noorderlicht reis in de winter

Het noorderlicht zien is voor veel reizigers een droom! Ik mag van geluk spreken dat ik een 100% succes rate heb. Ik zag het noorderlicht in de winter in IJsland, twee keer in de winter in Fins Lapland en één keer in de herfst in Fins Lapland.

Voigt Travel biedt ook groepsreizen aan, zo hebben ze onder andere een speciale noorderlichtreis. Tijdens deze noorderlichtreis ga jij met een groep proberen het noorderlicht te spotten in IJsland. Voigt Travel zegt hier zelf over: “Beleef IJsland met andere reizigers en ga op pad met een Nederlandstalige reisleider. Ideaal voor reizigers die alleen op reis willen maar niet alleen door het land willen gaan. Tijdens onze groepsreizen door IJsland ontdek je het IJsland weg van de massa. Onze groepsgroottes zijn klein en qua leeftijd lekker divers. We focussen ons op de unieke belevenissen en strijden ervoor om het noorderlicht te zien”.


*Zie hier de alle noorderlicht reizen naar IJsland;
**Bekijk hier de Noorderlicht reizen in september van Voigt Travel;
***Hier kan je meer lezen over beste reistijd IJsland voor zien noorderlicht

Meer reistips voor IJsland

Wat mij betreft reis je dus zeker niet alleen voor het noorderlicht naar IJsland. Je gaat naar IJsland omdat je een toffe roadtrip wil maken, van de natuur wilt genieten en gave excursies wilt beleven. Ik deel dan ook graag mijn persoonlijke reistips met je.

 1. Ga gletsjerhiken in IJsland;
 2. Lees mijn tips voor autorijden in IJsland;
 3. Rij de Golden Circle route en ontspan op de route in de warmwaterbron Secret Lagoon;
 4. Ontdek IJsland te paard, lees alles over paardrijden in IJsland en paardrijden in Vik op IJsland.

Gletsjerhike-IJsland

Heb jij wel eens het noorderlicht in IJsland gezien?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email