Besparen op vaste lasten zodat je vaker kan reizen? Minder uitgeven en bezuinigen zodat wij reisliefhebbers nog vaker op reis kunnen. Dat is wat wij willen toch? Dit zijn mijn tips waarbij ik de laatste jaren een hoop geld heb bespaard.

Besparen op vaste lasten

Hoe doe jij dat toch” vragen vriendinnen vaak aan mij. Wij zijn er eens voor gaan zitten met zijn allen want besparen op vaste lasten willen wij allemaal wel, ongeacht of dat is voor een reis of een nieuw paar schoenen. Wat betreft dat laatste moet vriendin 1 al direct toegeven, zij heeft een zware schoen verslaving en koopt maandelijks voor €400,- aan schoenen. Een bedrag wat ik bespaar en kan uitgeven aan een vakantie.

Vriendin twee zit er bovenop wat besparen op vaste lasten betreft. Zij rekent jaarlijks alles uit qua energie verbruik, zorgverzekering en alle andere verzekeringen. Bijna jaarlijks switcht ze van de ene aanbieder naar de andere aanbieder waardoor ze goed kan besparen op haar vaste lasten. De rest van de vriendinnen zitten er een beetje tussen in. Vooral het vergelijken van onze telefoonabonnementen laat zien dat bijna iedereen nog wel kan besparen op vaste lasten.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en/of YouTube.

Besparen op kosten kan altijd…

Eten en drinken moet je thuis ook, maar de reis zelf, de accommodatie, eventueel een huurauto en dan natuurlijk nog alle activiteiten die je wilt beleven en bezienswaardigheden die je wilt zien kosten geld. Als je naar het buitenland gaat, of het nou voor vakantie is of voor werk is het verstandig om goed te bekijken of je kan besparen op vaste lasten. Zelfs als je jaarlijks maar drie weken weg gaat kan je al besparen en als je langer dan een maand weg gaat moet je zeker zorgen dat je kan besparen op vaste lasten.

Het is zonde van je geld om het uit te geven zonder er gebruik van te maken. Hoe kan je besparen op vaste kosten tijdens je vakantie of lange droomreis? Na het lezen van deze bespaar tips kan jij de bloemetjes buitenzetten. Oh en wees wel open minded als je het leest, sommige ideeën spreken je misschien niet direct aan maar wedden dat als je het over twee weken nog een keer leest je er anders over denkt.

Verminder de stook- en energiekosten

Ben je even van huis? Dan is het verstandig om je verwarming een stuk lager te zetten. Dit geldt overigens niet alleen tijdens de vakantie, ook als je een paar uur weg bent kan dit al verschil maken. De temperatuur terugzetten van 21 graden naar bijvoorbeeld 17 graden levert over enkele maanden tijd – met name in de herfst- en wintertijd – al snel honderden euro’s extra besparing op. Dit lijkt misschien een logische en meer dan vanzelfsprekende tip, maar er zijn meer mensen dan je denkt die vergeten om hun verwarming lager te zetten bij vertrek. Houd de temperatuur in huis bij vertrek dus in de gaten.

Heel eenvoudig wordt het overigens als je een slimme thermostaat hebt, waarbij je de temperatuur van tevoren op tijd kunt instellen. Je laat de kachel dan weer automatisch aanspringen kort voordat je thuiskomt van je vakantiebestemming. En twijfel je over op welke temperatuur je de thermostaat had ingesteld? Dan kun je dit met een app controleren en eventueel bijstellen. Gasverbruik maakt een groot verschil op de energierekening en helpt je besparen op je vaste lasten. En naast alles wat je zelf kan doen om te besparen, geldt ook hier weer vergelijk de prijzen van energie aanbieders. Het overstappen energie leverancier kan zo maar nog meer voordeel opleveren.

Bezuinigen op elektriciteit helpt ook

Naast zorgvuldig omgaan met stoken, is het slim om de stekkers van ongebruikte apparatuur uit het stopcontact te halen. Zelfs apparaten die niet op stand-by staan en alleen een stekker in het stopcontact hebben (en dus uit staan), verbruiken onnodig stroom. Hierop letten kan je tientallen euro’s opleveren. Note to self: doe dat dan ook eens meid!

Maar maak niet de fout dat je per ongeluk de stekker van je vrieskist eruit trekt, terwijl die nog vol met ingevroren smoothiefruit staat. Wel kan het een goed moment zijn om de koelkast en vriezer leeg en schoon te maken. Uit, maar ook zonder ijshompen erin, bespaar je hiermee een hoop energie.

Check je abonnementen en vergelijk alles

Plan een middag of avond in en check al je abonnementen. Ga je naar de sportschool, lees je de krant of een tijdschrift? Heb jij een autoverzekering, een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering? Waarschijnlijk heb je ook een energiecontract, een telefoonabonnement, een woonverzekering en natuurlijk een zorgverzekering? Ok, wellicht moet je er een dag of langer voor uit trekken. Nee, dat is niet leuk maar het helpt je wel om te besparen op je vaste lasten.

Zoek uit wat je echt nodig hebt. Ben je niet dubbel verzekerd? Zijn er verzekeringen bij een andere aanbieder die meer voordeel op leveren. Hou in gedacht dat je beloning aan bespaarde Euro’s eraan komt.

Wees kritisch…

Wees ook kritisch als je iets gaat kopen. Vergelijk de prijzen online en win ook eens advies in bij je omgeving. Waar hebben zij een abonnement, werkt een bekende ergens waardoor je korting kan krijgen? Heeft er iemand nog een kortingsbon of actiecode thuis. Heb je mijn wellness aanbiedingen al gecheckt en hou je mijn reisaanbiedingen in de gaten?

Besparen op vaste lasten

Kenteken tijdelijk schorsen

Ga je op reis voor een paar maanden, dan kun je erover denken om het kenteken van je auto te schorsen. Daardoor betaal je geen wegenbelasting en hoeft de auto niet naar de APK. Let er wel op dat als je de auto weer wilt gebruiken je kosten moet betalen zodat hij de weg op kan. Het is dus even een kwestie van uitrekenen of het loont om je auto te schorsen.

Als je dat doet kan je ook de autoverzekering tijdelijk opschorten. Je hebt jouw auto immers niet nodig nu je in het buitenland zit. Ben je een halfjaar of langer weg, dan bespaar je al gauw meer dan €100 à 200 euro uit aan premie. En dan komt de besparing op de wegenbelasting er ook nog bij waarop je bespaart.

Verhuur je huis of leen je auto uit

Heb jij een eigen koophuis of een huurhuis waarbij de huurbaas niet al teveel oplet? Denk er dan eens aan om je huis te verhuren als je op reis gaat. Stop al je waardevolle spullen in een aparte kamer die je kan afsluiten. Als je jouw hypotheek of maandelijkse huurlasten kan terugverdienen door je huis te verhuren ben je gek als je het niet doet.

Toen ik acht maanden in Italië ging wonen en werken bleef mijn auto thuis. In die tijd heb ik mijn auto aan mijn zusje ‘verhuurd’. De maandelijkse kosten hoefde ik dus niet zelf te betalen en wij hadden de deal gemaakt dat we dat jaar samen de APK en eventuele reparatiekosten zouden delen.

Wat doe jij om te besparen op vaste lasten?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email