Veel schrijvers en kunstenaars hebben door de jaren heen hun inspiratie opgedaan in het kunstdorpje Bergen en dat is één van de speerpunten van het dorpje en een belangrijk element in de evenementenagenda. Museum Kranenburgh is recentelijk verbouwd en uitgebreid en hier kun je onder andere diverse kunst tentoonstellingen bewonderen.

Het plein rondom de Ruïnekerk in het centrum van Bergen is omgeven door cafés en restaurantjes. Op zaterdag vindt hier altijd een markt plaats en in de zomer worden er ook vele artistieke markten georganiseerd. Rond de herfstvakantie vindt de kunst tiendaagse plaats met diverse veilingen, kunstmarkten, tentoonstellingen en optredens. Daarnaast exposeren veel lokale kunstenaars in hun eigen huis of atelier.

Elke zaterdag is er markt waar naast de standaard kramen zoals een kaasboer en een bloemenstand ook organische producten kunnen worden gekocht en mooie sieraden.

Ruïnekerk, plein Bergen     Ruïnekerk, plein Bergen

Fabels, plein Bergen     Markt, plein Bergen

Bergen cultureel

Op landgoed ’t Oude Hof vinden het gehele jaar door diverse culturele evenementen plaats. Naast het kantoor van Aan Zee vakantiehuizen, dat is gevestigd in een oude boerderij bevindt zich hier ook hotel Blooming en de Zwarte Schuur. De Zwarte Schuur is een historisch monument en was vroeger een houtzagerij. Sinds 1996 is filmtheater Cinebergen hier gevestigd en worden er elke week zes films gedraaid in de filmzaal.

Film&FoodBergenNH

Dit jaar was de Zwarte Schuur ook het decor voor het Film&FoodBergenNH festival waarbij in het theater café kon worden genoten van een driegangen diner passend bij het thema bistronomie. Tanja van de Berge organiseert met haar bedrijf “De Keuken van Bergen” culinaire projecten en sinds drie jaar het Film&FoodBergenNH. Met het thema “Bistronomie! – in de beperking toont zich de meester” vindt er een mix plaats van de traditionele bistrokeuken en gastronomie.

In de maart uitgave van het magazine Delicious wordt er uitgebreid ingegaan op deze nieuwe trend waarin bistronomie wordt bestempeld als simpel maar goed eten in een informele sfeer die betaalbaar is. Vier chefskoks van lokale top restaurants presenteren tijdens Film&FoodBergenNH hun favoriete gerechten.

Cinebergen     Food Film Festival - Cinebergen

Cinebergen     Cinebergen

Cinebergen

Na het eten was het tijd voor de film “The Lunchbox” van de Indiase filmmaker Ritesh Batra in Cinebergen. Toen ik las over de Indiase film dacht ik gelijk aan een Bollywood achtige film en keek ik er eerlijk gezegd niet echt naar uit om er 2,5 uur voor te gaan zitten.

Een bollywood film was het absoluut niet. De film ging over het lokale lunch bezorgsysteem in India, waarbij fietskoeriers lunchboxen, gemaakt door huisvrouwen afleveren op het werk van hun mannen. Onderweg gebeurt er van alles met deze lunchbox die niet bij haar man wordt afgeleverd. Wat een systeem denk ik en ik vind het knap dat de makers er een hele film aan kunnen wijden.

Achteraf gezien vond ik de film best leuk en heeft het mij weer iets geleerd over de lunch cultuur in India. Feit blijft wel dat je van dit soort films moet houden en ik vond het dan ook wat langdradig.

Ik verbleef afgelopen weekend in een vakantiehuis in Bergen en ontdekte ik dat er ook genoeg mogelijkheden voor sportieve activiteiten zijn.

Reisfilm, Bergen Noord-Holland

Ik maakte een video van al mijn belevenissen dit weekend. Kijk je mee?

 

Print Friendly, PDF & Email