Ik ben een ontzettende dieren liefhebber en word er blij van om omringd te zijn door dieren. Dieren spotten in het wild vind ik super tof en dan ben ik ook mega fanatiek. Als je er dan eindelijk een ziet is het voor mij vaak een bijzondere ervaring. Geluk speelt daarin een grote rol maar je kan het gelukkig natuurlijk ook altijd een handje helpen. Lees snel verder voor mijn geluksverhaal dat er ineens een beer voor mijn neus stond en de tips om het geluk een handje te helpen. Ga je mee beren spotten in Whistler?

Bere(n)gezellig, beren spotten in Whistler

Beren-spotten-Whistler

Canada is het land van de beren, er leven ongeveer een half miljoen beren in het wild. Een derde van alle zwarte beren en grizzlyberen leeft in de Canadese staat British Columbia. De kans dat je beren kan spotten in dan ook vrij groot.

Voor veel toeristen is het in het wild spotten van een beer het hoogtepunt van hun vakantie in Canada. Met die insteek ging ik dan ook naar Whistler waar op dat moment een vriendin van mij woonde. Ik had alles al uitgezocht qua “beren spot tours” en op een van mijn vakantiedagen zou ik zeker weten beren gaan spotten.

Het was het eind van het skiseizoen, zo rond de Pinksteren. Bovenop de gletsjer was ik gaan Skiën met een vriendin en we daalde af van de piste. Er was nog een kleine strook sneeuw die naar het centrum leidde voordat we de rest moesten lopen. In het dal voelde het tenslotte al als zomer. Terwijl ik met een noodgang het laatste stuk naar beneden sjeesde hoorde ik ineens keihard mijn vriendin roepen, “harryyyyyyy een beeeeeeeerrrrrrrr”. Je wilt niet weten hoe snel ik mij heb omgedraaid, mijn ski’s naar de kant heb gesmeten en in mijn skischoenen terug ben gerend. Want dit is wat ik zag…

Beren-British-Columbia-Canada

Beren gespot in Whistler - Canada

Er ging een adrenaline golf door mij heen, ik maakte snel wat foto’s en video’s. De foto’s zijn nogal wazig, van slechte kwaliteit en veel te ver ingezoomd met een camera die lang niet zo goed was als wat ik nu heb. Maar het bewijs is er en dit bijzondere moment is vast gelegd en daar het om. Ineens besefte ik dat de beer wel heel dichtbij was. Ondanks dat hij druk bezig was met zichzelf schrok ik toch ineens. Daar stond ik dan op mijn skischoenen op nog geen 15 meter afstand van een beer. Verstard bleef ik kijken en de beer deed zijn ding en liep de andere kan uit.

Wil jij ook beren spotten in Whistler?

Tijdens je reis door Canada zie je regelmatig waarschuwingsborden staan voor beren. De kans is dus reeël dat je ze gaat zien tijdens je reis. Bedenk altijd dat het wilde dieren blijven en dat ze niet ongevaarlijk zijn.

 • Vraag een parkwachter om informatie
 • Ga op pad met een beren spot tour
 • Ga altijd met iemand op pad, zorg dat je niet alleen bent
 • Ga vroeg op pad of tijdens zonsondergang
 • Ken het seizoen, in de winter krijgen beren hun jongen, in het voorjaar gaan de moederberen op pad met hun jongen. Dan zijn de beren het gevaarlijkste. Zeker als je tussen hen in komt, op welke manier dan ook. In de zomer zijn er veel bessen waar beren gek op zijn. In september gaan beren zalmen vangen bij rivieren.
 • Blijf op veilige afstand
 • Let goed op, zoek naar beweging
 • Zorg dat je camera stand-by staat en in je hand houdt 
 • Word het gevaarlijk? Bij een zwarte- of grizzlybeer moet je je als mens zo groot mogelijk maken, maar je mag de beer niet aankijken om agressie uit te lokken.
 • Neem voor het geval dat ‘Bear Pepper Spray’ mee, deze spray spuit veel verder dan ‘gewone’ pepper spray.
 • Wees verantwoord

Beren spotten in Britisch Columbia - Whistler - Canada

Reizen naar Canada, denk aan ETA e-Visa Canada
Denk er dan aan dat je sinds 9 november 2016 ook voor reizen naar Canada een ETA e-Visa, (Electronic Travel Authorization) nodig hebt. Reis je per vliegtuig naar Canada dan heb je te maken met de nieuwe toelatingseis voor visum vrijgestelde vreemdelingen om Canada te kunnen betreden. Het ETA e-Visa voor Canada kan je eenvoudig in online bestellen via bijvoorbeeld E-visumservice.nl. De aanvraag voor een ETA e-Visa Canada kost €19,85 per persoon en je kan betalen via iDeal.

Vliegen naar Canada met Air Transat

Air Transat biedt vanaf Amsterdam directe vluchten aan naar Vancouver en vanaf begin mei. Eco Budget tickets naar Vancouver zijn boekbaar vanaf €408,- met vertrek in mei, juni, september en oktober.  De zomerdienstregeling van Air Transat start op 18 april 2019.

Heb jij wel eens beren gespot op reis?

Print Friendly, PDF & Email