Altijd al eens beren in het echt willen zien? Dan hoef je echt niet naar Canada toe. Dit zijn de plekken om beren te spotten in Europa.

Beren spotten in Europa

De eerste keer dat ik oog in oog stond met een beer was in het Canadese wintersportgebied Whistler. Ik skiede de berg af en toen ik bijna in het dal was stond daar ineens een bruine beer te grazen in het gras. Een bizarre en bijzondere gebeurtenis. Meer informatie over de bruine beren spotten in Whistler lees je hier.

Goed nieuws, je hoeft helemaal niet naar Canada te reizen om beren te spotten. Ook in Europa zijn er een aantal plekken waar je beren in het wild kan zien. Beren spotten is wat mij betreft een van de meest bijzondere natuurexcursies in Europa.

Beren spotten in Slovenië

Om beren te spotten hoef je helemaal niet de halve wereld over te reizen. Spring in je auto voor een roadtrip door Slovenië. Naar schatting leven er tussen de 500 en 700 bruine beren in de bossen van Kočevje in het zuiden van Slovenië. Een bijzondere ervaring – én een droom voor fotografen en dierenliefhebbers – is natuurlijk beren te spotten in hun eigen habitat.

Van april tot en met oktober kan je een toer boeken om onder leiding van een gids beren te gaan spotten. De gids verteld je onderweg alle ins en outs over de beren, neem je mee in het sporenonderzoek en gaat op zoek naar voetafdrukken van onder andere beren, je geniet van een lunch met eetbare planten middenin het bos en na een vroeg diner ga je naar de observatiehut om ‘s avonds beren te spotten.

*Meer info in het Engels over beren in Slovenië en over beren spot excursie.
**Combineer het beren spotten met deze roadtrip Slovenië route langs bezienswaardigheden.

Beren spotten in Europa

Beren spotten in Fins Lapland

Naast Zweden heeft Finland de grootste populatie wilde beren van Europa. Een aantal jaar geleden was ik in Fins Lapland en dan grijp je direct de kans om bruine beren te gaan zien. Ik bewonderde de Finse bruine beer vanuit een observatiehut in een bosgebied nabij de Russische grens (Vuotonki) in het oosten van de regio Kuusamo, Lapland. 

*Meer weten? Lees mijn artikel over bruine beren fotograferen in Finland!

Beren spotten in Europa

 

Print Friendly, PDF & Email