Je hebt je reis geboekt en alles is geregeld. Tijdens je reis wil je graag op de hoogte blijven van wat er gebeurd in de wereld of misschien wil je wel iedereen laten zien via social media wat je aan het doen bent op je vakantie bestemming. Maar hoe werkt het nou met mobiel bellen en internet buitenland? Ik heb de tips en tricks voor je op een rij gezet.

Informatie over bellen en internet buitenland

Hoe werkt het nou met mobiel bellen en internet in het buitenland? Voor vele reizigers blijft het toch een belangrijke vraag.

Alle informatie over bellen en internet buitenland

Wat is roaming?
In Nederland hebben de meeste mensen hun 3G of 4G netwerk standaard aanstaan. Zodra je naar het buitenland reist moet je dit uitzetten. Als je dit niet doet dan zoekt je simkaart contact met een beschikbaar lokaal mobiel netwerk. Vanaf dan gaat het mobiele verkeer van je telefoon via dit geselecteerde netwerk naar je Nederlandse mobiele netwerk. Het gebruik van een ander netwerk dan je eigen netwerk, word ‘Roaming’ genoemd. Aan roamen zitten extra kosten verbonden en zeker in het buitenland kunnen die kosten hoog oplopen. Roaming word ook wel ‘roamen’, ‘gegevensroaming’ of ‘dataroaming’ genoemd maar het betekent allemaal hetzelfde. Via het menu instellingen kan je op elke telefoon je roaming aan of uit zetten.

WiFi Hotspots
WiFi Hotspots zijn het beste om te gebruiken in het buitenland omdat het kosteloos is. Enige is wel dat het niet altijd even veilig is dus ga nooit bijvoorbeeld bankzaken regelen over een WiFi verbinding. Soms is het lastig om verbinding te maken met een lokaal netwerk. Het kan zijn dat het WiFi signaal niet sterk genoeg is of dat er teveel mensen gebruik van maken. Het kan nog wel eens helpen om even je telefoon aan- en uit te zetten.

Kosten bellen en internet buitenland
Het verschilt per provider wat bellen en internet buitenland kost. Check dus goed voor je weggaat wat de kosten bij jouw provider zijn. Het voordeligste is om via je provider een buitenlandbundel aan te schaffen. Bij de meeste providers kan je online inloggen en kan je je verbruik in de gaten houden. Houd er wel rekening mee dat het buitenlandse mobiele netwerk je verbruik met een vertraging doorgeeft aan je Nederlandse mobiele netwerk.

Koop een prepaid simkaart in het vakantieland
Ga je voor langere tijd op reis of werk je regelmatig in een bepaald land? Dan kan het voordeliger zijn om een prepaid simkaart in het vakantieland zelf aan te schaffen. Ik heb zelf 8 maanden in het buitenland gewoond en gewerkt en toen was het zeker voordeliger om met mijn Italiaanse simkaart te bellen. Als ik nu naar Italië reis neem ik nog steeds altijd mijn Italiaanse telefoon en simkaart mee. Scheelt ook weer als je bijvoorbeeld zelf gaat bellen om iets te organiseren of een excursie te boeken. Je kan natuurlijk ook een prepaid kaart in Nederland kopen. Je betaald dan de volledige kosten met bellen in het buitenland maar je weet hoeveel er op staat en kan er niet overheen gaan. Simyo is een aanbieder die al acht keer uitgeroepen is tot beste provider door prepaid bellers.

Tips voor voicemail in binnen- en buitenland
Word je gebeld en ben je in het buitenland dan rekent je provider daar kosten voor. Het beste kan je je voicemail dan ook uitzetten als je gaat reizen, zeker als je vaak gebeld wordt. In het buitenland betaal je daarnaast ook nog eens voor het afluisteren van je voicemail en dat is hetzelfde tarief als uitgaande gesprekken. De prijs hangt af van de zone van het vakantieland waar je vandaan belt.

Kan ik internet gebruiken in het vliegtuig?
Het is mogelijk om online te gaan in de lucht. Om WiFi te kunnen gebruiken in het vliegtuig wordt gebruikgemaakt van air-to-ground netwerken. De gebruikelijke masten voor mobiele telefonie worden ingezet waarbij het signaal naar de lucht wordt gestuurd in plaats van naar de grond. Vlieg je boven zee, dan wordt er gebruikgemaakt van satellieten. Bij een aantal maatschappijen moet je ervoor betalen maar bij de onderstaande maatschappijen wordt er op intercontinentale vluchten gratis wifi aan boord geboden: Air China, Emirates, Hong Kong Airlines, JetBlue, Nok Air, Norwegian Air, Philippine Airlines en Turkish Airlines.

Alle informatie over bellen en internet buitenland

Tips voor je mobiel voor vertrek

  • Check tarieven buitenland bij huidige provider en de alternatieven
  • Check je toestel qua type netwerk
  • Check of je alle belangrijke telefoonnummers bij je hebt en voorzie ze standaard van +31
  • Voeg een nummer toe aan je je telefoon met bijvoorbeeld de omschrijving “alarm”, “family” or “mother”of “sister”
  • Neem je PUK-code mee zodat je in het geval dat je telefoon kan ontgrendelen
  • Download alles wat je nodig denkt te hebben voordat je weggaat, zoals bijvoorbeeld plattegronden

Zo voorkom je een hoge telefoonrekening op vakantie
Het laatste wat je wilt is terugkomen van een prachtige reis en schrikken van een hoge telefoonrekening die op de deurmat valt of in je mailbox zit. Ik heb zelf ooit eens meegemaakt dat mijn telefoon vanuit Zuid-Afrika uit zichzelf naar een Nederlands nummer heeft gebeld en daar vervolgens op de voicemail terecht is gekomen. 56 minuten lang heeft mijn telefoon verbinding gemaakt en mijn telefoon provider was onverbiddelijk. Gevolg? Een rekening van €256,-!

  • Bekijk de buitenland opties voor vertrek bij je eigen aanbieder
  • Schakel data roamen in het buitenland uit
  • Schakel automatisch updaten uit
  • Gebruik wifi-hotspots, bij hotels, restaurants of attracties
  • Bellen en internetten via buitenlandse providers
  • Verstuur foto’s alleen via WiFi en niet via netwerk
  • Koop een Prepaid simkaart in het vakantieland
  • Zet een inlogcode op je telefoon en zorg ervoor dat hij niet in je tas automatisch van de vergrendeling af kan gaan

*Update: 21 september: Vanaf Juni 2017 onbeperkt ‘gratis’ roaming in het buitenland
Vanaf 15 juni 2017 is in de Europese Unie geen dure bui­ten­land­ bun­del meer nodig en zijn roamingkosten eindelijk verleden tijd. Voor de laatste info, check het artikel in het AD, gratis roaming in het buitenland.

Wat zijn jouw ervaringen met bellen en internet in het buitenland?

Print Friendly, PDF & Email