Voor vertrek is het goed om te checken wat de belangrijke voorwaarden voor huurauto op reis zijn. Het is toch zonde als je aankomt en je kan de auto niet meenemen.

Belangrijke voorwaarden huurauto op reis

Een auto huren in het buitenland geeft mij een gevoel van vrijheid en comfort. Ik vind het heerlijk om uren te rijden over prachtige kustwegen of juist in een 4WD over de niet gebaande paden te rijden.

Ik heb een tijd voor een autoverhuurmaatschappij gewerkt en daarin kwam ik de meest bijzondere situaties tegen. Elke maatschappij heeft diverse algemene regels en diverse eigen regels. Ook per land verschillen de voorwaarden voor het huren van een huurauto. Om alle vragen die mensen hebben met betrekking tot autohuur te beantwoorden heb ik een complete autohuur gids geschreven van 12 hoofdstukken met alle informatie die je moet weten.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Leuke autoroutes in België 

Regel 1 – Creditcard

Mijn creditcard schafte ik alleen maar aan zodat ik autoreserveringen kon maken. Als hoofdbestuurder dien je altijd een creditcard te tonen voor de waarborgsom. Naast de borg wordt soms het eigen risico geblokkeerd op de creditcard totdat de auto weer wordt ingeleverd. Ook in het geval van een verkeersovertreding en/of dat er schade wordt gereden dan wordt dit ingehouden op de credit card. Hou er dus rekening mee dat je voldoende limiet hebt op de kaart.

Denk niet bij een reservering van “ik leen wel even een creditcard van iemand”. Bij een hotel reservering kan dit nog wel eens omdat je contant of met de pin kan betalen maar voor autohuur moet je altijd de credit card van de hoofdbestuurder laten zien.

Controleer ook goed of je creditcard wel wordt geaccepteerd bij de autoverhuurder. Op sommige bestemmingen wordt er bijvoorbeeld alleen VISA geaccepteerd. Toen ik naar Brazilië reisde heb ik speciaal een VISA card aangeschaft omdat MasterCard niet overal wordt geaccepteerd. Huur je een auto in een duurdere klasse dan moet je soms zelfs twee creditcards kunnen overleggen.

Heb je geen eigen creditcard?

Heb je geen eigen creditcard of kan je om wat voor reden dan ook geen creditcard aanschaffen via je eigen bank denk dan eens aan een prepaid creditcard. Een prepaid creditcard waarbij je van te voren een bedrag op de kaart stort kan een uitkomst zijn.

Om een prepaid creditcard te kopen kan je online kijken welke prepaid creditcard het beste bij je situatie past. Al moet je voor autohuur wel van te voren controleren of de verhuurmaatschappij akkoord gaat met het gebruik van een prepaid creditcard.

*Lees hier meer informatie over betaalgemak op reis.

Belangrijke voorwaarden huurauto op reis

Auto huren zonder creditcard

Gelukkig is het nu ook mogelijk om een auto te huren zonder creditcard. Ik heb er een uitgebreid artikel over geschreven. Sunny Cars is de enige Nederlandse auto aanbieder die garant staat als jij geen eigen creditcard hebt.

Regel 2 – Minimale en maximale leeftijd

Ook al heb je in Nederland je rijbewijs gehaald dat betekent niet automatisch dat je ook overal in het buitenland een auto kan huren. Op de meeste bestemmingen kan je een auto huren vanaf 21 jaar maar voor sommige bestemmingen moet je minimaal 25 zijn. Controleer dit altijd goed voor vertrek en hou rekening met extra toeslagen die gelden.

Neem niet het risico om het te proberen of denk dat dit alleen buiten Europa geldt, want je krijgt de auto echt niet mee. Ik heb wel eens iemand aan de telefoon gehad die een roadtrip ging maken door Schotland maar met zijn 22 jaar geen auto meekreeg. Daar sta je dan…

Last but not least, het is geweldig als je op latere leeftijd nog de wereld over kan reizen. Maar er geldt op bepaalde bestemmingen ook een maximale leeftijd voor het huren van een auto.

*Bekijk opties voor Under-Age Pakket / Jonge Bestuurder Service van Sunny Cars!

Belangrijke voorwaarden huurauto op reis

Regel 3 – Origineel en geldig (internationaal) rijbewijs

Logisch is het dat je een geldig rijbewijs moet hebben. Maar sommige mensen controleren niet de verloopdatum voor vertrek. Is je rijbewijs verlopen dan krijg je de huurauto niet mee. Alle bestuurders moeten een geldig rijbewijs kunnen tonen. Daarbij moet je in sommige gevallen ook nog eens verplicht 1 of 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Check dus de regels voor het huren van een auto op jouw vakantiebestemming.

Op sommige bestemmingen moet je een Internationaal Rijbewijs kunnen overleggen en is het zelfs verplicht voor de verzekering. Een internationaal rijbewijs is een boekje waarin in meerdere talen staat beschreven dat je een rijbewijs hebt. Voor Brazilië had ik er een aangeschaft maar zelfs voor Canada had ik er een nodig. Meer informatie hierover vind je bij de ANWB en daar kan je er ook gelijk een laten maken als je je rijbewijs en een pasfoto meeneemt.

Vergeet ook niet te checken wat voor voertuigen je met jouw rijbewijs mag besturen in het buitenland. Het aantal kilo’s dat je in Nederland mag besturen ligt niet altijd gelijk aan het aantal dat je in het buitenland mag besturen.

*Bestel een Internationaal Rijbewijs bij de ANWB

Roadtrip met elektrische auto

Heb jij nog andere goede tips of heb je ook wel eens zoiets meegemaakt?
Deel het hieronder in een reactie…

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Print Friendly, PDF & Email